Ухвала
від 28.02.2024 по справі 699/1432/23
КОРСУНЬ-ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 699/1432/23

Номер провадження 2/699/45/24

УХВАЛА

щодо кола учасників

28.02.2024 м. Корсунь-Шевченківський

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області в складі головуючого судді Літвінової Г.М., за участю секретаря судового засідання Сміян А.В., представника позивача адвоката Примака В.А., представника відповідача адвоката Стойка А.Ю.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі судових засідань Корсунь-Шевченківського районного суду Черкаської області клопотання сторони позивача про залучення третьої особи на стороні позивача в справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Фірма «С.М.К.»

про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою.

УСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до Корсунь-Шевченківського районного суду Черкаської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Фірма «С.М.К.» про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою, у якому просить усунути перешкоди в користуванні його земельною ділянкою з боку ТОВ "Фірма "С.М.К.", яке є суміжним власником сусідньої земельної ділянки; зобовязати ТОВ "Фірма "С.М.К.", яке є власником суміжної земельної ділянки, відновити межі належної позивачу земельної ділянки кадастровий номер земельної ділянки 7122510100:04:006:0085 згідно з проектною документацією щодо відведення земельної ділянки у власність та витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності №НВ-0001572322023 від 08.08.2023 шляхом звільнення її від будівельних матеріалів, належних відповідачу, та демонтажу залізобетонних конструкцій, що знаходяться над земельною ділянкою позивача, розташованою за адресою: АДРЕСА_1 .

Ухвалою суду від 08.12.2023 відкрито провадження у справі та вирішено розгляд справи здійснювати в порядку загального позовного провадження з проведенням підготовчого засідання.

У підготовче засідання з`явилися представники сторін.

Представник позивача адвокат Примак В.А. в підготовчому засіданні заявив клопотання про залучення Корсунь-Шевченківської міської ради Черкаської області до участі в справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача. Мотивує своє клопотання тим, що предметом спору є порушення змісту добросусідства суміжним землекористувачем - відповідачем ТОВ "Фірма "С.М.К.", яке виразилося в розміщенні відповідачем будівельних конструкцій над земельною ділянкою позивача, порушенням вимог ДБН в частині дотримання міжпожежного розриву з існуючими сусідніми будівлями. Зазначає, що міська рада через свої виконавчі органи здійснює повноваження у галузі будівництва. Уважає, що рішення суду в даній справі може вплинути на права та обов`язки Корсунь-Шевченківської міської ради щодо регулювання земельних відносин, контролю за проведенням будівництва, розміщення об`єктів як на суміжних земельних ділянках, що належать сторонам провадження, так і на земельних ділянках суміжних землекористувачів.

Представник відповідача адвокат Стойко А.Ю. заперечив щодо задоволення клопотання, обгрунтовуючи тим, що рішення в цій справі жодним чином не впливатиме на права та інтереси Корсунь-Шевченківської міської ради Черкаської області.

Вирішуючи заявлене клопотання суд враховує таке.

Відповідності до ч. 1 ст. 53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити в справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження в справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення в справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про місцеве самоврядування" ради є органами місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ та міст.

Виконавчі органи рад - це органи, які відповідно до Конституції України та цього Закону створюються сільськими, селищними, міськими, районними в містах (у разі їх створення) радами для здійснення виконавчих функцій і повноважень місцевого самоврядування у межах, визначених цим та іншими законами.

Відповідно до підпункту 8 пункту а) ч. 1 ст. 31 указаного Закону до власних повноважень виконавчих органів міської ради належить координація на відповідній території діяльності суб`єктів містобудування щодо комплексної забудови населених пунктів.

Згідно з підпунктом 6 пункту б) ч. 1 ст. 31 указаного Закону до делегованих повноважень указаних органів належить вирішення відповідно до законодавства спорів з питань містобудування.

Позивач у своєму клопотання також посилається на те, що міська рада здійснює повноваження у галузі будівництва через свої виконавчі органи, проте просить залучити до участі в справі в якості третьої особи саме Корсунь-Шевченківську міську раду, а не її виконком.

Клопотання представника позивача слід задовольнити частково, так як рішення у справі може вплинути на права або обов`язки виконавчого комітету Корсунь-Шевченківської міської ради щодо однієї зі сторін у галузі містобудування.

Ураховуючи характер спірних правовідносин, стадію розгляду справи, суд вважає за необхідне залучити до участі в справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача виконавчий комітет Корсунь-Шевченківської міської ради.

Відповідно до ч. 2 п. 2 ст. 198 ЦПК України суд відкладає підготовче засідання у випадках залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача.

Керуючись ст. 53, ч. 2 п. 2 ст. 198, 261 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника позивача про залучення до участі у справі третьої особи на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору задовольнити частково.

Залучити виконавчий комітет Корсунь-Шевченківської міської ради Черкаської області (ЄДРПОУ 04061599, місцезнаходження: вул. Шевченка, 42, м. Корсунь-Шевченківський, Черкаська область), у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача.

Копію даної ухвали направити учасникам справи.

Зобов`язати позивача протягом п`яти днів з дати постановлення цієї ухвали направити залученій третій особі копію позовної заяви з додатками, а також копії всіх інших процесуальних документів і доказів, поданих стороною позивача до матеріалів справи. Докази направлення подати до суду до 26.03.2024.

Зобов`язати відповідача протягом п`яти днів з дати постановлення цієї ухвали направити залученій третій особі копію відзиву на позов з додатками. Докази направлення подати до суду до 26.03.2024.

Установити третій особі 15-денний строк від дня отримання матеріалів позовної заяви для подання своїх пояснень по суті справи, які мають відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України, і всіх доказів, які можливо доставити до суду, що підтверджують надані пояснення.

Копія пояснень третьої особи з доданими до них документами повинна бути надана іншим учасникам справи одночасно з наданням пояснень до суду.

У зв`язку із залученням третьої особи в підготовчому судовому засіданні оголосити перерву до 26.03.2024 до 15:30 год.

Учасники справи мають можливість отримати інформацію щодо розгляду справи на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет за вебадресою сторінки: http://court.gov.ua/sud2310/.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її проголошення.

Повний текст ухвали складено 28.02.2024.

СуддяЛітвінова Г. М.

СудКорсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення28.02.2024
Оприлюднено01.03.2024
Номер документу117309567
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: щодо усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою

Судовий реєстр по справі —699/1432/23

Ухвала від 20.05.2024

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

Ухвала від 08.12.2023

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні