Ухвала
від 16.11.2023 по справі 752/22192/23
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/22192/23

Провадження № 1-кс/752/8722/23

У Х В А Л А

Іменем України

16 листопада 2023 року м. Київ

Слідчий суддя Голосіївського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Роял Клуб" на бездіяльність посадових осіб Голосіївського управління поліції Головного управління поліції Національної поліції міста Києва, яка полягає у невнесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою про вчинення кримінального правопорушення, -

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді Голосіївського районного суду міста Києва надійшла вказана скарга, в якій скаржник просить зобов`язати службових осіб Голосіївського УП ГУНП у м. Києві відповідно до вимог ст. 214 КПК України внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідні дані та розпочати досудове розслідування за їх заявою, яку подано через канцелярію Голосіївського УП ГУ НП у м. Києві 18 жовтня 2023 року.

В обґрунтування скарги зазначає, що 18 жовтня 2023 р. скаржник звернувся до Голосіївського УП ГУНП у м. Києві із заявою про вчинення кримінального правопорушення. Заяву було подано через канцелярію Голосіївського УП ГУ НП у м. Києві. Однак, у строки, встановлені КПК України для внесення відомостей до ЄРДР, положення закону не виконані, досудове розслідування не розпочато, тобто вказана бездіяльність порушує права заявника.

Скаржник в судове засідання не з`явився, про час, місце та дату розгляду справи повідомлявся належним чином. До судового розгляду скаржник подав заяву, якою просив проводити розгляд скарги за його відсутності, скаргу підтримує в повному обсязі та просить слідчого суддю її задовольнити.

Особа, бездіяльність якої оскаржується, в судове засідання для розгляду скарги не з`явилася, про час, місце та дату розгляду справи повідомлялась належним чином, причини неявки не відомі, що на підставі ч. 3 ст. 306 КПК України не перешкоджає розгляду скарги.

Враховуючи строки розгляду скарги, передбачені чинним кримінально-процесуальним кодексом України, слідчий суддя вважає за можливе проводити розгляд скарги на підставі наявних матеріалів.

Дослідивши матеріали скарги, слідчий суддя приходить до висновку про її задоволення.

Так, відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача або прокурора, які серед іншого полягають у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Як вбачається із матеріалів скарги, 18.10.2023 року скаржник звернувся із заявою про вчинення кримінального правопорушення до Голосіївського управління поліції Головного управління Національної поліції в м. Києві.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 214 КПК України слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування.

Отже, вимоги ст. 214 КПК України не передбачають здійснення оцінки обґрунтованості заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, а передбачають лише обов`язок уповноважених органів здійснити фіксацію наданих особою відомостей про кримінальне правопорушення, які вона надає усвідомлено для реалізації відповідними органами завдань кримінального провадження.

У матеріалах даної скарги відсутні докази того, що відомості по заяві скаржника внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

За таких обставин слідчий суддя приходить до висновку, що відповідно уповноваженими посадовими особами Голосіївського управління поліції Головного управління поліції Національної поліції в м. Києві в порушення вимог ст. 214 КПК України не здійснено визначених законодавством процесуальних дій після отримання відповідної заяви про кримінальне правопорушення.

Відповідно до ч. 2 ст. 307 КПК України, ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність, може бути про зобов`язання вчинити певну дію.

Беручи до уваги вищевикладене, керуючись ст. ст. 214, 303-307, 309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

1. Скаргу задовольнити.

2. Зобов`язати посадових осіб Голосіївського управління поліції Головного управління Національної поліції міста Києва внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Роял Клуб", яка подана через канцелярію Голосіївського УП ГУ НП у м. Києві 18.10.2023 року, про вчинення кримінального правопорушення.

3. Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.11.2023
Оприлюднено01.03.2024
Номер документу117309969
СудочинствоКримінальне
Сутьвчинення кримінального правопорушення

Судовий реєстр по справі —752/22192/23

Ухвала від 16.11.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ольшевська І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні