Ухвала
від 26.02.2024 по справі 173/530/24
ВЕРХНЬОДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №173/530/24

Провадження №2/173/462/2024

У Х В А Л А

іменем України

26 лютого 2024 р. м. Верхньодніпровськ

Суддя Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області Бурхан С.М., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Саніго</a>, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: приватний нотаріус Києво-Святошинського районного нотаріального округу, приватний виконавець виконавчого округу Дніпропетровської області, про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню,

ВСТАНОВИВ:

Адвокат Редько Сергій Миколайович (далі представник позивача), який діє від імені ОСОБА_1 (далі - позивач) звернувся до Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Саніго</a> (далі відповідач) про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню.

Розглянувши позовну заяву з доданими до неї документами на предмет наявності правових підстав для відкриття провадження у справі, суд зазначає наступне.

Відповідно до статті 55Конституції України права і свободи людини і громадянина захищаються судом. Кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

Конституційний СудУкраїни урішенні №9-зпвід 25грудня 1997року офіційнорозтлумачив цюнорму тазазначив,що частинупершу статті 55Конституції України требарозуміти так,що кожномугарантується захистправ ісвобод усудовому порядку.Суд неможе відмовитиу правосудді,якщо громадянинУкраїни,іноземець,особа безгромадянства вважають,що їхправа ісвободи порушеніабо порушуються,створено абостворюються перешкодидля їхреалізації абомають місцеінші ущемленняправ тасвобод.Відмова судуу прийняттіпозовних таінших заяв,скарг,оформлених відповіднодо чинногозаконодавства,є порушеннямправа насудовий захист,яке згіднозі статтею 64Конституції України не може бути обмежене.

Частиною 4 статті 10Цивільного процесуальногокодексу України передбачено,що судзастосовує прирозгляді справ Конвенцію прозахист правлюдини іосновоположних свобод 1950 року і протоколи до неї, згоду на обов`язковість яких надано Верховною Радою України, та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Так, згідно з рішеннями Європейського суду з прав людини від 20.05.2010 у справі "Пелевін проти України" та від 30.05.2013 у справі "Наталія Михайленко проти України", право на доступ до суду не є абсолютним та може підлягати обмеженням, оскільки право на доступ до суду за своєю природою потребує регулювання державою, регулювання може змінюватися у часі та місці відповідно до потреб те ресурсів суспільства та окремих осіб. Отже, кожна держава встановлює правила судової процедури, зокрема й процесуальної заборони та обмеження, зміст яких - не допустити судовий процес у безладний рух.

Отже,доступ доправосуддя здійснюєтьсяшляхом точного,послідовного інеухильного дотриманняпроцесуального алгоритму,що передбачений,зокрема, Цивільним процесуальнимкодексом України (далі ЦПК України).

Вимоги щодо змісту та форми позовних заяв визначені статтями 175, 177 ЦПК України.

При цьому,якщо поданапозовна заяване відповідаєтаким вимогам,приписами частини1

статті 185ЦПК України законодавець передбачив механізм залишення позовної заяви без руху задля забезпечення позивачу можливості у встановлений судом строк усунути недоліки позовної заяви, що забезпечить можливість вважати її такою, що подана у день її первинного подання та прийняття її судом до розгляду.

Залишення позовноїзаяви безруху -це тимчасовийзахід,який застосовуєтьсясудом зметою усуненняпозивачем недоліківпозовної заявита дотриманняпорядку їїподання,визначеного Цивільним процесуальним кодексом України.

Згідно з ч. 4 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

У даному випадку, подана позовна заява не відповідає вимогам ст. 177 ЦПК України, у зв`язку з чим підлягає залишенню без руху з посиланням на положення ст. 185 ЦПК України, враховуючи наступне.

Відповідно до 1 ст.3ЗУ «Просудовий збір» - Судовий збір справляється: за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством.

Суд приймає до уваги твердження представника позивача, що у випадку пред?явлення позову про визнання виконавчого напису про стягнення заборгованості за кредитним договором таким, що не підлягає виконанню споживачем фінансових послуг підлягають застосуванню положення ч. 3 ст. 22 Закону України Про захист прав споживачів. Тобто, на думку представника позивача, позивач звільнений від сплати судового збору за подання позовної заяви. Проте, представник позивача не зазначає жодних доводів та не додає доказів того, на які саме потреби було надано кредит, чи здійснювалось кредитування з метою задоволення позивачем особистих економічних та побутових потреб, в чому полягає порушення прав позивача як споживача фінансових послуг.

Так, зокрема, у постанові Верховного Суду від 12.08.2020 у справі № 638/6060/18 (провадження № 61-2657св/19) зверталась увага, що для застосування ст. 22 Закону України «Про захист прав споживачів» має бути встановлено, що позов пов`язаний з порушенням прав споживача.

Отже, для того, щоб особа була звільнена від сплати судового збору, недостатньо зазначити, що це є позов про захист прав споживачів, оскільки такий позов повинен містити предмет та обставини, які вказують на порушення прав позивача як споживача послуг. Тобто, предмет та підстави позову повинні вказувати на те, що такий позов пов`язаний з порушенням права споживача, з зазначенням такого права та способу захисту відповідно до положень, передбачених Законом України «Про захист прав споживачів».

Отже, за відсутності відповідних доказів, суд вважає, що поданий позов не пов?язаний з порушенням прав споживача, а тому за подання позовної заяви необхідно сплачувати судовий збір.

Відповідно до ч. 1 ст.4ЗУ «Просудовий збір» судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі. Відповідно до п.2 ч. 2 ст.4ЗУ «Просудовий збір» ставки судового збору встановлюються у таких розмірах: за позовною заявою немайнового характеру, яка подана фізичною особою - 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб . Таким чином при поданні позовної заяви позивач повинен сплатити судовий збір в сумі 1211.20 грн. Проте, позивач не надав суду докази сплати судового збору за подання позовної заяви.

Згідно зчастинами 1,2 статті 185ЦПК України суддя,встановивши,що позовнузаяву поданобез додержаннявимог,викладених устаттях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Враховуючи вищевикладене, оскільки подана позовна заява не відповідає вимогам статті 177 ЦПК України, суд вважає за необхідне залишити її без руху та надати позивачу строк для усунення вищевказаних недоліків.

Керуючись ст. ст. 175, 177, 185, 260, 261 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Саніго</a>, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: приватний нотаріус Києво-Святошинського районного нотаріального округу, приватний виконавець виконавчого округу Дніпропетровської області, про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню залишити без руху.

2. Встановити позивачу строк для усунення недоліків - 10 днів з дня вручення даної ухвали про залишення заяви без руху.

3. Встановити позивачу спосіб усунення недоліків, шляхом подання до суду доказів сплати судового збору в сумі 1211 (тисяча двісті одинадцять) грн. 20 коп. на розрахунковий рахунок суду за реквізитами: найменування суду: Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

населений пункт : отг м. Верхньодніпровськ

отримувач: ГУК у Дніпропетровській обл/ОТГ м. В-дніпр/22030101

код отримувача (ЄДРПОУ) 37988155

Банк отримувача казначейство України (ел. адм. подат)

Номер рахунку UA528999980313111206000004523

Наявність відомчої ознаки«00»Без деталізації за відомчою ознакою.

4. Роз`яснити позивачу що у разі, якщо вона не усуне недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачу (ч. 3 ст. 185 ЦПК України).

5. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя С.М.Бурхан

Дата ухвалення рішення26.02.2024
Оприлюднено01.03.2024
Номер документу117319198
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню

Судовий реєстр по справі —173/530/24

Рішення від 05.04.2024

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Бурхан С. М.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Бурхан С. М.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Бурхан С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні