Ухвала
від 21.02.2024 по справі 214/9408/23
САКСАГАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 214/9408/23

2/214/691/24

У Х В А Л А

про призначення будівельно-технічної експертизи

21 лютого 2024 року Саксаганський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області, у складі:

головуючого - судді Попова В.В.,

при секретарі - Собченко Н.А.,

за участю:

представника позивача - Самозван К.А.,

представника відповідача ЖБК «Планета-2» - Петрушкевича О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду, у місті Кривому Розі, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , в інтересах якого діє Самозван Ксенія Анатоліївна , до Житлово-будівельного кооперативу «Планета-2», ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про відшкодування витрат на відновлювальні будівельні роботи, матеріальних збитків та моральної шкоди, завданих внаслідок залиття квартири,-

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Саксаганського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області перебуває вищевказана цивільна справа.

Представник позивача подала до суду клопотання про призначення будівельно-технічної експертизи, проведення якої просила доручити судовому експерту Ткаленко О.М. та на розгляд експертизи просила поставити наступні питання: чи відповідають дефекти (плями та розводи на стелях, стінах, підлозі, меблях, тощо) в квартирі, розташованій за адресою: АДРЕСА_1 , пошкодженням, які утворюються внаслідок залиття квартири; у разі встановлення факту залиття квартири, яка вартість відновлювальних ремонтно-будівельних робіт за адресою: АДРЕСА_1 ; які пошкодження об`єкта, квартири, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 виникли внаслідок залиття; який розмір завданої матеріальної шкоди об`єкту - квартирі, розташованій за адресою: АДРЕСА_1 внаслідок її залиття 28.08.2023 року? Також у клопотанні представник позивача просила зобов`язати ОСОБА_3 - власника квартири та ОСОБА_5 - особу, яка зареєстрована та мешкає в квартирі, надати доступ до квартири за адресою: АДРЕСА_2 , для огляду судовому експерту.

Представник позивача у судовому засідання клопотання підтримала, просила задовольнити.

Представник відповідача заперечував проти призначення експертизи.

Вислухавши думку учасників судового засідання, вивчивши доводи представника позивача, викладені у поданому клопотанні, суд приходить до наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Отже, вивчивши клопотання, дослідивши матеріали справи, суд уважає за можливе призначити по справі судову будівельно-технічну експертизу для з`ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань, оплату за проведення якої слід покласти на позивача - сторону, яка заявила клопотання про призначення експертизи.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

На підставі п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

Оскільки для проведення зазначеної експертизи потрібен значний час, то провадження у справі слід зупинити на час проведення експертизи.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 103,104, п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання представника позивача - адвоката Самозван Ксенії Анатоліївни про призначення будівельно-технічної експертизи - задовольнити.

Призначити у справі будівельно-технічну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

-чи відповідають дефекти (плями та розводи на стелях, стінах, підлозі, меблях, тощо) в квартирі, розташованій за адресою: АДРЕСА_1 , пошкодженням, які утворюються внаслідок залиття квартири?

-у разі встановлення факту залиття квартири, яка вартість відновлювальних ремонтно-будівельних робіт за адресою: АДРЕСА_1 ?

-які пошкодження об`єкта, квартири, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , виникли внаслідок залиття?

-який розмір завданої матеріальної шкоди об`єкту - квартирі, розташованій за адресою: АДРЕСА_1 , внаслідок її залиття 28.08.2023 року?

Зобов`язати ОСОБА_3 та ОСОБА_5 надати доступ до квартири за адресою: АДРЕСА_2 , для огляду судовому експерту в узгоджені дату та час.

Проведення експертизи доручити судовому експерту Ткаленко Оксані Миколаївні (50000, м. Кривий Ріг, вул. Церковна, 3, офіс 413, тел. НОМЕР_1 ), попередивши її про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України за дачу завідомо неправдивого висновку та відмову без поважних причин від дачі висновку.

Надати експерту матеріали цивільної справи №214/9408/23.

Оплату витрат по проведенню судової експертизи покласти на ОСОБА_1 ( АДРЕСА_3 ), роз`яснивши йому положення положення ст. 109 ЦПК України про наслідки щодо ухилення від участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу буде неможливо.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду у 15-денний строк з дня складення ухвали.

Суддя В.В. Попов.

Дата ухвалення рішення21.02.2024
Оприлюднено01.03.2024
Номер документу117319603
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування витрат на відновлювальні будівельні роботи, матеріальних збитків та моральної шкоди, завданих внаслідок залиття квартири

Судовий реєстр по справі —214/9408/23

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Попов В. В.

Ухвала від 01.12.2023

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Попов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні