Ухвала
від 29.02.2024 по справі 474/174/24
ВРАДІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 474/174/24

Провадження № 2-о/474/11/24

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі та призначення до судового розгляду

29.02.24р. смт Врадіївка

Суддя Врадіївського районного суду Миколаївської області Сокол Ф.Г. при вирішенні питання щодо відкриття провадження у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна, -

встановив:

16.02.2024р. до Врадіївського районного суду Миколаївської області надійшла заява ОСОБА_1 (далі - заявник), в якій останній просить:

- визнати недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що зареєстрована та проживає по АДРЕСА_1 ;

- призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заявник також просить призначити по справі судову психіатричну експертизу з метою визначення психічного стану ОСОБА_2 та здатність усвідомлювати значення своїх дій і керувати ними та витребувати історію хвороби та амбулаторну картку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 з Комунального некомерційного підприємства "Врадіївська центральна районна лікарня".

Згідно протоколу щодо неможливості автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 16.02.2024р. та звіту про неможливість розподілу справи між суддями від 16.02.2024р. призначення судді не відбулося, не вистачає потрібної кількості суддів для розподілу справи. Зайнятість згідно табелю (хвороба).

Відповідно до Протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 27.02.2024р. головуючим суддею визначено суддю Сокола Ф.Г.

Перевіривши виконання вимог ст.ст. 315, 318 ЦПК України вважаю, що є всі підстави для відкриття провадження у справі.

У відповідності до ч. 3 ст. 294 ЦПК України, приходжу до висновку, що по вказаній категорії справ окремого провадження проведення підготовчого судового засідання є не доречним.

Відповідно до ч.ч. 1-4 ст. 294 ЦПК України під час розгляду справ окремого провадження суд зобов`язаний роз`яснити особам, які беруть участь у справі, їх права та обов`язки, сприяти у здійсненні та охороні гарантованих Конституцією і законами України прав, свобод чи інтересів фізичних або юридичних осіб, вживати заходів щодо всебічного, повного і об`єктивного з`ясування обставин справи.

З метою з`ясування обставин справи суд може за власною ініціативою витребувати необхідні докази.

Справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

Таким чином, до участі у справі слід залучити заінтересованих осіб: Орган опіки та піклування Врадіївської селищної ради Первомайського району Миколаївської області та Комунальне некомерційне підприємство "Врадіївська центральна районна лікарня" Врадіївської селищної ради Первомайського району Миколаївської області.

Крім того заявником заявлено клопотання про витребування від Комунального некомерційного підприємства "Врадіївська центральна районна лікарня" Врадіївської селищної ради Первомайського району Миколаївської області історію хвороби та амбулаторну картку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Порядок витребування доказів в окремому провадженні врегульовано ст. 294 ЦПК України, які в свою чергу, не конкретизовані щодо порядку витребування доказів та наслідків не виконання ухвали суду про витребування доказів, а тому, враховуючи приписи ч. 3 ст. 294 ЦПК України, застосуванню підлягає стаття ст. 84 ЦПК України.

Так, ст. 84 ЦПК України визначено, що учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Частинами 6-10 ст. 84 ЦПК України визначено, будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

У разі неподання учасником справи з неповажних причин або без повідомлення причин доказів, витребуваних судом, суд залежно від того, яка особа ухиляється від їх подання, а також яке значення мають ці докази, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у його визнанні, або може здійснити розгляд справи за наявними в ній доказами, або, у разі неподання таких доказів позивачем, - також залишити позовну заяву без розгляду.

Таким чином, з метою повного, всебічного та об`єктивного з`ясування обставин викладених в заяві, клопотання заявника про витребуванні доказів підлягає задоволенню.

Згідно ч. 7 ст. 81 ЦПК України суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Частиною 2 ст. 294 ЦПК України з метою з`ясування обставин справи суд може за власною ініціативою витребувати необхідні докази.

На підставі вищевикладеного, з метою повного, всебічного та об`єктивного з`ясування обставин викладених в заяві у суду виникла необхідність витребувати:

- від Обласного центру медико-соціальної експертизи Миколаївської обласної ради медико-експертну справу відносно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

- у заявника додаткові докази, а саме: відомості щодо матері та батька ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме ОСОБА_3 та ОСОБА_4 ; довідки про склад сім`ї заявника ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ; відомості щодо наявності інших членів сім`ї заявника ОСОБА_1 , які можуть здійснювати догляд за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Керуючись ст.ст. 83, 84, 259-261, 294, 315, 318 ЦПК України, -

постановив:

Відкрити провадження у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна.

Залучити до участі у справі заінтересованих осіб: Орган опіки та піклування Врадіївської селищної ради Первомайського району Миколаївської області та Комунальне некомерційне підприємство "Врадіївська центральна районна лікарня" Первомайського району Миколаївської області.

Призначити цивільну справу до розгляду по суті у Врадіївському районному суді Миколаївської області на "20" березня 2024 року о 16 год. 30 хв. та викликати в судове засідання заявника та представників заінтересованих осіб.

Викликати в судове засідання особу, щодо якої розглядається питання про визнання її недієздатною. У разі неможливості участі вказаної особи в судовому розгляді із урахуванням стану її здоров`я повідомити про вказані обставини суд.

У судове засідання викликати присяжних Кривіцьку С.П., Соловйову Л.Б.

Клопотання заявника ОСОБА_1 про витребування доказів задовольнити.

Витребувати від Комунального некомерційного підприємства "Врадіївська центральна районна лікарня" Первомайського району Миколаївської області історію хвороби та амбулаторну картку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Витребувати від:

- Обласного центру медико-соціальної експертизи Миколаївської обласної ради медико-експертну справу відносно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 ;

- заявника ОСОБА_1 : відомості щодо матері та батька ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме ОСОБА_3 та ОСОБА_4 ; довідки про склад сім`ї ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ; відомості щодо наявності інших членів сім`ї заявника ОСОБА_1 , які можуть здійснювати догляд за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Належним чином оформлені докази надати на адресу Врадіївського районного суду Миколаївської області (56301, смт Врадіївка, вул. Незалежності, 103) невідкладно після отримання ухвали, але не пізніше 20.03.2024р., в тому числі шляхом направлення вказаної інформації на електрону адресу суду: E-mail: inbox@vr.mk.court.gov.ua (телефон: НОМЕР_1). У разі неможливості виконати вимоги ухвали надати письмові пояснення з підтверджуючими це доказами.

Запропонувати заявнику ОСОБА_1 надати всі наявні докази, що підтверджують кожну обставину, які можуть вплинути при вирішенні питання щодо визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Ф.Г. Сокол

Дата ухвалення рішення29.02.2024
Оприлюднено01.03.2024
Номер документу117321486
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —474/174/24

Рішення від 14.05.2024

Цивільне

Врадіївський районний суд Миколаївської області

Сокол Ф. Г.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Врадіївський районний суд Миколаївської області

Сокол Ф. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні