Рішення
від 29.02.2024 по справі 591/9705/23
ЗАРІЧНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 591/9705/23

Провадження № 2/591/1492/23

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 лютого 2024 року Зарічний районний суд м. Суми в складі:

головуючого судді Сидоренко А.П.

з участю секретаря судового засідання Чмуневич М.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Суми в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням учасників справи цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «МІЙ ДІМ - СУМИ» в особі представника адвоката Талденко Олени Володимирівни до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по внескам на управління будинком, штрафу, пені та інфляційних втрат, -

в с т а н о в и в:

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «МІЙ ДІМ - СУМИ» (далі ОСББ «МІЙ ДІМ СУМИ» звернулося до суду з вказаним позовом та свої вимоги мотивує тим, що ОСОБА_1 є власницею квартири АДРЕСА_1 , загальною площею 45,5 кв.м та є співвласницею багатоквартирного будинку, в якому 15 жовтня 2009 року № запису 1 632 102 0000 007423, створене Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «МІЙ ДІМ СУМИ».

Загальними зборами ОСББ «МІЙ ДІМ - СУМИ» 09 грудня 2021 року прийнято рішення про встановлення розміру обов`язкових внесків на управління будинком відповідно до затвердженого загальними зборами «Порядку сплати та визначення переліку та розмірів внесків і платежів Співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів об`єднання» (далі - Порядок). Аналогічні рішення приймалися на загальних зборах об`єднання 01 липня 2011 року, 26 листопада 2014 року, 30 листопада 2019 року.

09 листопада 2021 року загальними зборами Об`єднання (протокол загальних зборів ОСББ «Мій дім Суми» № 1-11, дата складання: 29 грудня 2021 року) було визначено розмір внесків на управління будинком.

Відповідачка ОСОБА_1 повинна була сплатити Об`єднанню за період з липня 2020 року по липень 2023 року суму в розмірі 7747 грн. 92 коп., проте не сплатила, в результаті чого за нею виникла заборгованість по внескам та обов`язковим платежем у зазначеній сумі.

Зазначає, що нарахування позивачем, відповідно до п.п.5.3, 5.6 і 5.7 розділу 7 Порядку, відповідачу штрафу становить 27413,74 грн. та пені у сумі 6432,37 грн., у зв`язку з невиконанням зобов`язання щодо сплати встановлених загальними зборами об`єднання співвласників внесків та платежів на утримання, обслуговування та ремонт будинку є обґрунтованим та правомірним.

Інфляційні втрати складають 687,78 грн.

Таким чином, загальна сума позовних вимог ОСББ до відповідача (без урахування судових витрат), складає 43281,81 грн., що підтверджується розрахунком заборгованості.

Посилаючись на вказані обставини, просить суд стягнути з відповідачки на користь позивача борг у загальній сумі 43281,81 грн., в тому числі заборгованість по внескам на управління будинком 7747 грн. 92 коп. за період з липня 2020 року по липень 2023 року (включно), штраф у сумі 27413,74 грн. та пені у сумі 6432,37 грн. та інфляційні втрати у сумі 1687,78грн., а також судовий збір у сумі 2684 грн. 00 коп. та витрати на професійну правничу допомогу у розмірі, встановленому згідно актів виконаних робіт.

Ухвалою Зарічного районного суду м. Суми від 31 жовтня 2023 року відкрито провадження по справі, справу вирішено розглядати за правилами спрощеного провадження, призначено до розгляду на 27 грудня 2023 року о 16 год. 00 хв.

27 грудня 2023 року протокольною ухвалою суду розгляд справи відкладено до 20 лютого 2023 року у зв`язку з неявкою відповідачки, відсутністю відомостей про її належне повідомлення про час та місце розгляду справи.

В зазначене судове засідання представник позивача не з`явився, про час і місце судового розгляду повідомлений належним чином, надала заяву про розгляд справи у її відсутність, не заперечує проти розгляду справи у заочному порядку.

Відповідачка про час і місце розгляду справи повідомлялася належним чином, в судове засідання не з`явився.

Зі згоди позивача, викладеної в письмовій заяві представника, суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

В зв`язку з неявкою сторін в судове засідання, фіксація судового процесу за допомогою технічного засобу не здійснювалась, що відповідає положенням ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає частковому задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що відповідачка ОСОБА_1 є власницею квартири АДРЕСА_1 , загальною площею 45, 5 кв. м. (житлова 23,5 кв.м.), що підтверджуються Інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів Нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна (а.с. 9).

Загальними зборами ОСББ «МІЙ ДІМ - СУМИ» проведених 09 грудня 2021 року прийнято рішення про встановлення розміру обов`язкових внесків на управління будинком відповідно до затвердженого загальними зборами «Порядку сплати та визначення переліку та розмірів внесків і платежів Співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів об`єднання» (а.с. 35-36).

09 листопада 2021 року загальними зборами Об`єднання (протокол загальних зборів ОСББ «Мій дім Суми» № 1-11, дата складання: 29 грудня 2021 року) було визначено розмір внесків на управління будинком.

28 грудня 2022 року на адресу ОСОБА_1 позивачем направлено претензію № 13 від 26 грудня 2022 року щодо необхідності сплати простроченої заборгованості з урахуванням неустойки (штрафу та пені), 3% річних та інфляційних втрат станом на 26 грудня 2022 року відповідно до вимог Розділу 5 Порядку від 09 грудня 2021 року (а.с.36-37).

Розрахунок суми заборгованості за відповідачкою ОСОБА_1 позивач підтверджує наданим розрахунком (а.с. 39-40).

Положеннями ч. 9 ст. 10 Закону України «Про Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» передбачено, що до виключної компетенції загальних зборів співвласників відноситься, зокрема: затвердження кошторису, балансу об`єднання та річного звіту; визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників. Частиною 20 вказаної статті визначено, що до компетенції правління відноситься, серед іншого, здійснення контролю за своєчасною сплатою співвласниками внесків і платежів та вжиття заходів щодо стягнення заборгованості згідно з законодавством; укладення договорів про виконання робіт, надання послуг та здійснення контролю за їх виконанням.

Відповідно до ч. 1 ст. 16 Закону України «Про Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» об`єднання має право відповідно до законодавства та статуту об`єднання: встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів; здійснювати контроль за своєчасною сплатою внесків і платежів.

Відповідно до статті 7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» від 14 травня 2015 року № 417-УІІІ співвласники зобов`язані: виконувати рішення зборів співвласників; своєчасно сплачувати за спожиті житлово- комунальні послуги. Кожний співвласник несе зобов`язання щодо належного утримання, експлуатації, реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку пропорційно до його частки співвласника.

Згідно ч. 1 ст. 15 Закону України «Про Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» співвласник зобов`язаний: виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання; виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі; виконувати передбачені Статутом обов`язки перед об`єднанням.

Статтею 13 Закону України «Про Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» передбачено, що у разі відмови співвласника сплачувати внески і платежі на утримання та проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна об' єднання або за його дорученням управитель має право звернутися до суду.

Оскільки відповідачка є власником квартири АДРЕСА_1 та відповідно є співвласником вказаного багатоквартирного будинку, вона зобов`язана сплачувати внески на управління багатоквартирним будинком, на утримання будинку та прибудинкової території, та інші внески визначені загальними зборами ОСББ «МІЙ ДІМ -СУМИ».

Відповідачка як співвласник багатоквартирного будинку зобов`язана виконувати обов`язки, передбачені Статутом ОСББ «МІЙ ДІМ -СУМИ», виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень.

Статтею 360 ЦК України передбачено, що співвласник, відповідно до своєї частки у праві спільної часткової власності зобов`язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов`язкових платежів), а також нести відповідальність перед третіми особами за зобов`язаннями, пов`язаними із спільним майном.

Відповідно до статті 509ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Отже, особа, яка є власником (співвласником) квартири або нежитлового приміщення у багатоквартирному будинку, у тому числі у якому створено об`єднання співвласників багатоквартирного будинку, зобов`язана здійснювати платежі та внески на утримання і ремонт спільного майна відповідно до розміру своєї частки та затверджених тарифів а також сплачувати вартість інших комунальних послуг.

За таких обставин, співвласник житлового приміщення у житловому комплексі, в якому створене Об`єднання несе обов`язок зі сплати внесків відповідно до прийнятих загальними зборами рішень, а також з оплати інших платежів за спожиті житлові або комунальні послуги.

Статтями 525,526ЦК України визначено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Правило статті 526ЦК України є універсальним і підлягає застосуванню як до виконання договірних, так і недоговірних зобов`язань. Недотримання умов виконання призводить до порушення зобов`язання.

За приписами статей 530,610,611,612ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання). У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки. Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

За період з 01 липня 2020 року по 31 липня 2023 року відповідачка має заборгованість по внескам на управління будинком у розмірі 7747 грн. 92 коп., яка підлягає стягненню з відповідачки.

Крім того позивач просить стягнути з відповідачки штраф в сумі 27413,74 грн., а також пеню в розмірі 6432,37 грн. у зв`язку з невиконанням зобов`язання щодо сплати встановлених загальними зборами об`єднання співвласників внесків та платежів на утримання, обслуговування та ремонт будинку.

Відповідно достатті 549 ЦК України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання (частина другастатті 549 ЦК України). Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання (частина третястатті 549 ЦК України).

За п.п. 5.3, 5.6 і 5.7 розділу 7 Порядку сплати та визначення переліку та розмірів внесків і платежів Співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів об`єднання, який є додатком № 1 до Статуту ОСББ «МІЙ ДІМ СУМИ», затвердженого рішенням Загальних зборів 09 грудня 2021 року Протокол № 11, до власників та користувачів житлових та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку Об`єднання, які не сплачують або несвоєчасно сплачують внески, визначені відповідно до розділу 3 цього Порядку, Правління ОСББ має право застосувати наступне: нарахування неустойки в вигляді штрафу та пені; нарахування інфляційних відсотків на суму боргу; нарахування трьох відсотків річних від простроченої суми; обмеження у користуванні спільним майном.

Штраф застосовується як вид забезпечення виконання зобов`язання Співвласників Об`єднання з першого календарного дня, наступного за останнім днем граничного терміну сплати грошового зобов`язання відповідно до п. 4.5 цього Порядку, у вигляді неустойки (суми коштів в грошовому еквіваленті), яка становить відсоткове значення у розмірі 10% від несплаченого простроченого грошового зобов`язання у вигляді несплаченого або несвоєчасно сплаченого внеску (регулярного та/або нерегулярного) за утримання та обслуговування будинку, прибудинкової території та іншого спільного майна, у тому числі відрахувань до ремонтного та резервного фондів та нарахованих штрафів (без урахування пені) за кожні 30 календарних днів прострочення сплати заборгованості.

Нарахування штрафу полягає в збільшенні простроченої заборгованості на суму коштів, яка становить 10% (десять відсотків) від суми несплаченої простроченої заборгованості за кожні 30 календарних днів прострочення сплати заборгованості і застосовується Правлінням до Співвласників, які порушують терміни сплати внесків.

Перебіг строку починається з дня виникнення простроченої заборгованості, а нарахування штрафу здійснюється через кожні 30 календарних днів від цієї дати. Перебіг строку закінчується у день зарахування коштів на відповідний рахунок Об`єднання та при відсутності на цю дату простроченої заборгованості. При сплаті Співвласником за цей час простроченої заборгованості та при відсутності простроченої заборгованості на дату нарахування першого штрафу штраф не нараховується.

Пеня застосовується як вид забезпечення виконання зобов`язання Співвласників Об`єднання у вигляді неустойки (суми коштів в грошовому еквіваленті), яка становить відсоткове значення 0,1% від несвоєчасно сплаченого внеску (грошового зобов`язання) на утримання та обслуговування будинку, прибудинкової території та іншого спільного майна, у тому числі відрахувань до ремонтного та резервного фондів та нарахованих штрафів за кожен день прострочення виконання;

Перебіг строку для початку нарахування пені починається з дня виникнення простроченої заборгованості, тобто з першого календарного дня, наступного за останнім днем граничного терміну сплати грошового зобов`язання відповідно до п. 4.5 цього Порядку. Перебіг строку для завершення нарахування пені закінчується у день зарахування коштів на відповідний рахунок Об`єднання та погашення простроченої заборгованості.

Згідно зстаттею 61 Конституції Україниніхто не може бути двічі притягнутий до юридичної відповідальності одного виду за одне й те саме правопорушення.

Враховуючи вищевикладене та відповідно достатті 549 ЦК Україништраф і пеняє одним видом цивільно-правової відповідальності, а тому їх одночасне застосування за одне й те саме порушення - строків виконання грошових зобов`язань за кредитним договором, свідчить про недотримання положень, закріплених устатті 61 Конституції Українищодо заборони подвійної цивільно-правової відповідальності за одне і те саме порушення.

Такий правовий висновок зроблено Верховним Судом України у постанові від 21 жовтня 2015 року № 6-2003цс15.

Отже, законодавством не передбачено подвійної цивільно-правової відповідальності за одне і те саме порушення.

В той же час за порушення у виді несвоєчасної сплати грошових внесків позивачем нараховано, окрім штрафу, також пеню, що відповідно до наведеної правової позиції Верховного Суду України, є подвійною цивільно-правовою відповідальністю за одне і те саме порушення.

У зв`язку з викладеним суд вважає, що відсутні підстави для покладення на відповідача обов`язку по сплаті штрафу.

В той же час слід зазначити, що відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17 березня 2020 року, на період дії карантину або обмежувальних заходів, пов`язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), та протягом 30 днів з дня його відміни забороняється нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені) за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги.

Постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (із змінами і доповненнями, внесеними постановами Кабінету Міністрів України) установлено з 12 березня 2020 року на всій території України карантин. Строк карантину неодноразово продовжувався і діяв до 30 червня 2023 року.

З огляду на вказані вимоги законодавства нарахування штрафу та пені у період з липня 2020 року по червень 2023 року не відповідає вимогам закону.

Згідно зістаттею 625 ЦК Україниборжник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу та 3 % річних від простроченої суми, якщо інший розмір відсотків не встановлений договором або законом.

Звергаючись до суду з зазначеним позовом, позивач також порушує питання про стягнення з відповідачки інфляційних втрати в розмірі 1687 грн. 78 коп., які нараховані в період з липня 2020 року по липень 2023 року (а.с. 39-40).

Згіднопостанови Кабінету Міністрів України від 05 березня 2022 року №206 «Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану», до припинення чи скасування воєнного стану в Україні забороняється нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, процентів річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги.

Отже, враховуючи, що зазначена постанова застосовується з 24 лютого 2022 року, то з відповідачки підлягають стягненню інфляційні втрати за період з липня 2020 року по 24 лютого 2022 року в розмірі 167 грн. 70 коп.

Таким чином, порушене право підлягає захисту і з відповідачки на користь позивача підлягає стягненню сума заборгованості по внескам на управління будинком за період з липня 2020 року по липень 2023 року у розмірі 7747 грн. 92 коп., а також інфляційні втрати за період з липня 2020 року по січень 2022 року в розмірі 167 грн. 70 коп.

В іншій частині слід відмовити за необґрунтованістю.

На підставіст. 141 ЦПК України, з відповідачки підлягають стягненню на користь позивача також понесені позивачем та документально підтверджені судові витрати по сплаті судового збору пропорційно задоволеним вимогам (оскільки позов задоволено частково, на 18 % від заявленої суми) у розмірі 483 грн. 12 коп. (18% від 2684 грн. 00 коп. сплачених при подачі позову судових витрат), та витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 540 грн. 00 коп. (18% від 3000 грн. 00 коп.).

Керуючись ст. ст. 12, 13, 76-81, 141, 247, 263-265, 280-284 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «МІЙ ДІМ - СУМИ» в особі представника адвоката Талденко Олени Володимирівни до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по внескам на управління будинком, штрафу, пені та інфляційних втрат задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «МІЙ ДІМ - СУМИ» заборгованість по внескам на управління будинком в розмірі 7747 грн. 92 коп. за період з липня 2020 року по липень 2023 року, інфляційні втрати у розмірі 167 грн. 70 коп., судові витрати у виді судового збору в розмірі 483 грн. 12 коп., витрати на правничу допомогу у розмірі 540 грн. 00 коп.

В іншій частині позовних вимог Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «МІЙ ДІМ - СУМИ» відмовити.

Заочне рішення може бути переглянуте Зарічним районним судом м. Суми за письмовою заявою відповідача, яка може бути подана до Зарічного районного суду м. Суми протягом тридцяти днів з дня отримання його копії.

Позивач може оскаржити рішення суду безпосередньо до Сумського апеляційного суду шляхом подачі в тридцятиденний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги. В разі проголошення вступної та резолютивної частини або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, в той же строк з дня складання повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «МІЙ ДІМ - СУМИ», місцезнаходження: 40021, м. Суми, вул. Герасима Кондратьєва, буд. 144/3, код ЄДРПОУ 36707354.

Відповідачка: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП суду не відомий.

Повне судове рішення виготовлене 29 лютого 2024 року.

Суддя А.П.Сидоренко

Дата ухвалення рішення29.02.2024
Оприлюднено01.03.2024
Номер документу117321625
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості по внескам на управління будинком, штрафу, пені та інфляційних втрат

Судовий реєстр по справі —591/9705/23

Рішення від 29.02.2024

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Сидоренко А. П.

Рішення від 20.02.2024

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Сидоренко А. П.

Ухвала від 31.10.2023

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Сидоренко А. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні