Ухвала
від 29.02.2024 по справі 951/1030/23
КОЗІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 951/1030/23

Провадження №2-о/951/12/2024

УХВАЛА

про призначення

судово-психіатричної експертизи

29 лютого 2024 року

Козівський районний суд Тернопільської області

у складі головуючої судді Гриновець О. Б.

присяжних Ріпки Р. І., Савич С. Л.

з участю секретаря судового засідання Книш Л. Ю.

представника заявника ОСОБА_1

особи щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною

ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт Козова Тернопільської області цивільну справу за заявою ОСОБА_3 , особа щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною ОСОБА_2 , заінтересована особа: орган опіки та піклування Купчинецької сільської ради Тернопільського району Тернопільської області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

у с т а н о в и в:

22.12.2023 адвокат Нюня О. І., який діє в інтересах ОСОБА_3 , звернулася до суду із заявою в порядку окремого провадження з підстав, викладених у такій.

Згідно з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями, справа № 951/1030/23 передана 22.12.2023 судді Гриновець О. Б.

Відповідно до протоколу попереднього відбору присяжних, у справі № 951/1030/23 попередньо відібрані присяжні - ОСОБА_4 , ОСОБА_5 .

Згідно з протоколу автоматичного визначення присяжних, у цій справі визначено основних присяжних: Ріпку Р. І., Савич С. Л.

Ухвалою судді Козівського районного суду Тернопільської області Гриновець О. Б. від 28.12.2023 цивільна справа прийнята до провадження, визначено розгляд справи здійснювати за правилами окремого провадження.

22.12.2023 представник ОСОБА_3 - ОСОБА_1 у позовній заяві, серед іншого, просить призначити у цій справі експертизу щодо недієздатності ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 /а.с. 2/.

У судовому засіданні представник заявника ОСОБА_1 підтримав дане клопотання та просив таке задовольнити.

Представник заінтересованої особи Купчинецької сільськоїради Тернопільськогорайону ТернопільськоїобластіКраїнський І. у судове засідання не з`явився, 24.01.2024 подав відзив, відповідно до якого заяву підтримує та не заперечує щодо задоволення такої, а справу просить розглядати без його участі.

Інші учасники справи в судове засідання не з`явилися.

Дослідивши матеріали цивільної справи, заявлене представником заявника клопотання щодо призначення судово-психіатричної експертизи, суд доходить до наступного.

Фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними (ч. 1 ст. 39 Цивільного кодексу України).

Відповідно достатті 103 ЦПК Українисуд призначає експертизу у справі для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

Згідноз статтею 104 ЦПК Українипро призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

В силу вимог ст. 105 ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити: 1) характер і ступінь ушкодження здоров`я; 2) психічний стан особи; 3) вік особи, якщо про це немає відповідних документів і неможливо їх одержати.

Відповідно до вимог ч. 1ст. 298 ЦПК Українисуд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

У відповідності дост. 21 Закону України «Про психіатричну допомогу»судово-психіатрична експертиза в адміністративних, цивільних справах, у кримінальному провадженні призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом.

Згідноз ст. 7 Закону України «Про судову експертизу»виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням криміналістичних, судово-медичних і судово-психіатричних експертиз.

Як зазначається в п. 4 Постанови Пленуму ВСУ від 28.03.1972 №3 «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним», судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним. В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання: 1) чи хворіє дана громадянка на психічну хворобу; 2) чи розуміє вона значення своїх дій та чи може керувати ними.

При призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно. У разі необхідності може бути призначено декілька експертів для підготовки одного висновку (комісійна або комплексна експертиза) (ч. 3 ст. 103 ЦПК України).

Проведення відповідної судовопсихіатричної експертизи може бути доручено Тернопільській філії судовопсихіатричної експертизи Державної установи «Інститут психіатрії, судовопсихіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України».

Згідно з ч. ч. 45 ст. 103 ЦПК України питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом. Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта. У разі відхилення або зміни питань, запропонованих учасниками справи, суд зобов`язаний мотивувати таке відхилення або зміну.

При визначенні питань, які повинні бути поставлені експерту, суд враховує думку заявника про перелік та формулювання цих питань, проте кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, визначається судом.

Враховуючи, що наявні достатні дані про психічний розлад ОСОБА_2 , а вирішення питання про те, чи може останній розуміти значення своїх дій та керувати ними, потребує спеціальних знань в області психіатрії, суд доходить висновку про необхідність призначення судово-психіатричної експертизи у справі.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи.

Пунктом 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України передбачено, що провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

Суд звертає увагу, що судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави (ч. 2 ст. 299 ЦПК України).

Згідно з ч. 1 ст. 133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати, пов`язані із проведенням експертизи (п. 2 ч. 3 ст. 133 ЦПК України).

Отож з огляду на положення ст. ст. 133, 299 ЦПК України витрати з оплати судовопсихіатричної експертизи слід віднести на рахунок держави.

Керуючись статтями103, 105, 252,253,293,294,297,298 ЦПК України

постановив:

призначити у справі за заявою ОСОБА_3 , особа щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною ОСОБА_2 , заінтересована особа: орган опіки та піклування Купчинецької сільської ради Тернопільського району Тернопільської області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна - судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

1) Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на будь-яке психічне захворювання?

2) Якщо так, то на яке й чи є цей розлад хронічним та стійким?

3) Чи здатний ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з огляду на розлад здоров`я, яким він хворіє усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

4) Чи потребує ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановлення над ним опіки?

Проведення експертизи доручити експертам Тернопільській філії судовопсихіатричної експертизи Державної установи «Інститут психіатрії, судовопсихіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України», направивши їм копію ухвали суду про призначення судово-психіатричної експертизи.

Витрати з оплати судовопсихіатричної експертизи віднести на рахунок держави.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність згідно із статтями384,385 КК Україниза завідомо неправдивий висновок та відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

ОСОБА_3 зобов`язати забезпечити явку в експертну установу на експертизу ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Роз`яснити заявнику положенняст. 109 ЦПК Українипро наслідки ухилення від участі в експертизі: у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

У розпорядження експерта направити для проведення експертизи матеріали цивільної справи № 951/1030/23, провадження № 2-о/951/12/24.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Копію ухвали суду направити учасникам справи.

Ухвала суду набирає законної сили негайно після підписання її суддею.

Ухвала суду в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена в апеляційному порядку до Тернопільського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Повне найменування учасників справи та їх місце проживання (місцезнаходження):

заявник: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; зареєстрований у встановленому законом порядку: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , дані паспорта: № НОМЕР_2 , виданий органом 6118 06.10.2023;

заінтересована особа: орган опіки та піклування Купчинецької сільської ради Тернопільського району Тернопільської області; місцезнаходження: вул. І. Франка, 45, с. Купчинці, Тернопільський район, Тернопільська область, код ЄДРПОУ: 04395544.

Суддя О. Б. Гриновець

Присяжні Р. І. Ріпка

С. Л. Савич

Дата ухвалення рішення29.02.2024
Оприлюднено01.03.2024
Номер документу117323539
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —951/1030/23

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Козівський районний суд Тернопільської області

Гриновець О. Б.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Козівський районний суд Тернопільської області

Гриновець О. Б.

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Козівський районний суд Тернопільської області

Гриновець О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні