Рішення
від 27.02.2024 по справі 696/1109/23
КАМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

27.02.2024

Справа № 696/1109/23

2-о/696/5/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 лютого 2024 року м. Кам`янка

Кам`янський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого-судді Шкреби В.В.,

присяжних Галайда О.С.,

Касян Г.І.,

при секретарі Степановій Н.В.,

за участі заявників ОСОБА_1 та ОСОБА_2 ,

представника ОСОБА_1 -адвоката Джирми А.В.,

представника ОСОБА_3 в режимі відеоконференції-адвоката Атопкіна С.В.,

представника органу опіки та піклування Монзуль Ж.В.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_1 , проживає по АДРЕСА_1 ) та ОСОБА_2 (ІПН НОМЕР_2 , проживає по АДРЕСА_1 ), заінтересована особа Кам`янська міська рада Черкаської області (знаходиться по вул. Г. Майдану, б. 37 в м. Кам`янка Черкаської області) про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна, -

встановив:

Заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулись до Кам`янського районного суду Черкаської області із заявою про визнання фізичної особи недієздатною, а саме рідного дядька ОСОБА_1 - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановлення над ним опіки і призначення опікуна.

Вимоги заяви мотивували тим, що ОСОБА_3 , є членом сім`ї заявників, та є особою з інвалідністю другої групи безтерміново. Згідно рішення ЦЛКК № 48, ОСОБА_3 потребує постійного догляду. Його діагноз «параноїдна шезофренія».

Та оскільки його недієздатність у встановленому законом порядку не підтверджена (судовим рішенням), а він потребує сторонньої допомоги, то саме з вказаних обставин заявники звернулися до суду та просять суд визнати ОСОБА_3 недієздатним, та призначити ОСОБА_2 його опікуном.

Заінтересована особа у даній справі виконавчий комітет Кам`янської міська рада Черкаської області.

Ухвалою судді Кам`янського районного суду Черкаської області від 10 жовтня 2023 року відкрито провадження по справі, справу призначено до розгляду в підготовчому судовому засіданні.

Ухвалою Кам`янського районного суду від 31 жовтня 2023 року призначено по справі судово-психіатричну експертизу. На час проведення експертизи, провадження по справі зупинено.

27.02.2024 року, ухвалою Кам`янського районного суду Черкаської області поновлено провадження у справі.

В судовому засіданні заявники та представник підтримали заяву про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна, просили її задовольнити.

Представник ОСОБА_3 , також не заперечував щодо задоволення заяви.

Представник заінтересованої особи орган опіки та піклування Кам`янської міської ради не заперечувала щодо задоволення заяви.

Суд, з`ясувавши думку присутніх сторін по справі, дослідивши письмові матеріали справи, вважає, що заява підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Суд розглядаєв порядкуокремого провадженнясправи прообмеження цивільноїдієздатності фізичноїособи,визнання фізичноїособи недієздатноюта поновлення цивільної дієздатності фізичної особи (ч. 2 п. 1ст. 293 ЦПК України).

Главою2РозділуIV ЦПК Україниврегульовано саме порядок розгляду судом справ про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Так, у судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є особою з інвалідністю другої групи безтерміново, перебуває на обліку у лікаря психіатра та потребує стороннього догляду. Дане підтверджено висновкомсудово-психіатричної експертизи № 19 від12 січня 2024 року, в якому зазначено, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , виявляє прояви хронічного стійкого психічного розладу у формі параноїдної шизофренії з епізодичним перебігом, галюцинаторного-маячними розладами, вираженим дефектом і розладами адаптації на побутовому рівні (F-20.01 за міжнародною класифікацією хвороб 10-го перегляду), через що він нездатний усвідомлювати значення своїх дій і керувати ними, потребує стороннього догляду, і за своїм психічним станом не має фактичної можливості приймати участь у судових засіданнях та надавати пояснення по справі. (а.с.62-63). А тому в силу ст.39 ЦК України суд вважає, що є усі підстави для задоволення заяви та визнання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним.

ОСОБА_3 зареєстрований та проживає по АДРЕСА_1 .

З ним разом зареєстровані та проживають-його рідна племінниця ОСОБА_1 , її чоловік ОСОБА_2 , їхні діти ОСОБА_4 та ОСОБА_5 . Дане підтверджено витягом № 1916 від 02.10.2023 року про зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб (а.с.15). Також довідкою від 09.10.2023 року за підписом сусідів заявників, скріпленою печаткою КП «Кам`янка житло» (а.с.16).

Оскільки рідна племінниця хворого ОСОБА_3 -заявниця по справі ОСОБА_1 , працює та не має можливості у повній мірі здійснювати догляд за своїм рідним дядьком, то піклування за дядьком дружини, здійснює заявник по справі ОСОБА_2 , оскільки він не працює та перебуває на обліку як одержувач щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю 2 групи внаслідок психічного розладу. Дане підтверджено довідкою № 638/6-2 від 02.10.2023 року Управління соціального захисту населення Чнокаської РДА Черкаської області (а.с.20).

Рішенням виконавчого комітету Кам`янської міської ради Черкаської області від 26.10.2023 № 298 затверджено висновок № 11-1 опікунської ради при виконавчому комітеті Кам`янської міської ради від 26.10.2023 року про доцільність призначення опікуна або піклувальника в особі громадянина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , над дядьком дружини ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.32-33).

Родинні відносини заявників та хворого підтверджені свідоцтвом про народження ОСОБА_6 , свідоцтвом про її одруження, свідоцтвом про народження її батька ОСОБА_7 , свідоцтвом про народження хворого ОСОБА_3 , з яких вбачається, що батько заявника ОСОБА_1 - ОСОБА_7 та ОСОБА_3 , є рідними братами (а.с.8,9, 13,14).

Згідно ч. 1ст. 39 ЦК Українифізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до ч. 1ст. 40 ЦК України, фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це. Згідно ч. 1ст. 41ЦК України, над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Стаття 63 ч. 4 ЦК України, визначає, що опікун або піклувальник призначається переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Таким чином, призначення опікуна у разі визнання особи недієздатною є обов`язком суду, оскільки в такому випадку у повному обсязі досягається мета цивільного судочинства захист порушених, невизнаних, або оспорюваних прав особи, а в даному конкретному випадку - забезпечення повноцінного здійснення своїх прав недієздатною особою.

Та оскількияк встановленов судовомузасіданні ОСОБА_3 є недієздатним, а тому потребує призначення над ним опікуна. У відповідності до ч. 1ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає їй опікуна за поданням органу опіки та піклування. За змістом частин 2, 3, 4ст. 63 ЦК України, опікуном може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном лише за її письмовою заявою. В силу ч. 1ст. 300 ЦПК України, суд ухвалюючи рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй опікуна.

Згідно ч. 6ст. 300 ЦПК Українистрок дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Приймаючи до уваги викладене та враховуючи подання органу опіки та піклування, інтереси ОСОБА_3 , який за своїм психічним станом не може розуміти значення своїх дій і розумно керувати ними та потребує встановлення над ним опіки, а також те, що заявник відповідає критеріям опікуна, і може бути опікуном над ОСОБА_3 , а тому суд вважає вимога ОСОБА_2 про призначення його опікуном над рідним дядьком дружини є законною та обґрунтованою, яка підлягає задоволенню.

Згідно з ч. 2ст. 299 ЦПК Українисудові витрати у справах про визнання громадянина недієздатним або обмежено дієздатним відносяться на рахунок держави.

На підставі викладеного та керуючись ст. 39,41,60 ЦК України, ст.ст. 293, 295, 299, 300, 354 ЦПК України суд,

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_1 , проживає по АДРЕСА_1 ) та ОСОБА_2 (ІПН НОМЕР_2 , проживає по АДРЕСА_1 ), заінтересована особа Кам`янська міська рада Черкаської області (знаходиться по вул. Г. Майдану, б. 37 в м. Кам`янка Черкаської області) про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна задовольнити повністю.

Визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,уродженця с.БаландиноКам`янського районуЧеркаської області(паспорт громадянинаУкраїни серія НОМЕР_3 ,виданий Кам`янськимРВ УМВСУкраїни вЧеркаській області19березня 1997року,РНОКПП НОМЕР_4 ),зареєстрованого заадресою: АДРЕСА_2 - недієздатним.

Призначити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженця ст.Попутна Отрадненськогорайону Краснодарськогокраю (паспорт громадянинаУкраїни серія НОМЕР_5 ,виданий Кам`янськимРВ УМВСУкраїни вЧеркаській області07липня 1995року,РНОКПП НОМЕР_2 ),зареєстрованого заадресою: АДРЕСА_2 , опікуном ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Судові витрати в справі віднести за рахунок держави. Встановити строк дії рішення - 2 (два) роки з моменту набрання ним законної сили.

Роз`яснити заявникам ОСОБА_1 та ОСОБА_2 положенняст. 300 ЦПК України, відповідно до якого, скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостоюст. 300 ЦПК України. Рішення суду після набрання ним законної сили надсилається судом органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи (ч.5 ст.300 ЦПК України).

Рішення може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги протягом 30 днів з дня складення повного судового рішення, з урахуванням п. 15.5 ч. 1розділу ХІІІ «Перехідні положення» ЦПК Українив редакції Закону України від 15.12.2017, безпосередньо до Черкаського апеляційного суду.

Суддя: Шкреба В.В.

Присяжні: Галайда О.С.

Касян Г.І.

Дата ухвалення рішення27.02.2024
Оприлюднено01.03.2024
Номер документу117326169
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —696/1109/23

Рішення від 27.02.2024

Цивільне

Кам'янський районний суд Черкаської області

Шкреба В. В.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Кам'янський районний суд Черкаської області

Шкреба В. В.

Ухвала від 31.10.2023

Цивільне

Кам'янський районний суд Черкаської області

Шкреба В. В.

Ухвала від 10.10.2023

Цивільне

Кам'янський районний суд Черкаської області

Шкреба В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні