Ухвала
від 29.02.2024 по справі 938/90/24
ВЕРХОВИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа№938/90/24

Провадження № 1-кп/938/55/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 лютого 2024 року селище Верховина

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду кримінальне провадження, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 24.01.2024за №12024096130000009,

про обвинувачення ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с.Устеріки Верховинського району Івано-Франківської області, громадянки України, з середньою освітою, не працюючої, одруженої, маючої на утриманні двоє неповнолітніх дітей, зареєстроване та фактичне місце проживання: АДРЕСА_1 , раніше не судимої,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.190 КК України,

за участю учасників судового провадження:

прокурора ОСОБА_4 ,

представника потерпілої

юридичної особи ОСОБА_5 ,

обвинуваченої ОСОБА_3 ,

в с т а н о в и в :

В провадженні Верховинського районного суду Івано- Франківської області перебуває кримінальне провадження, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 24.01.2024за №12024096130000009, за обвинуваченням ОСОБА_3 , за ч.1 ст.190 КК України.

Згідно з обвинувальним актом, ОСОБА_3 обвинувачується у заволодіння чужим майном шляхом обману, тобто у вчиненні кримінального правопорушення (проступку), передбаченого ч.1 ст.190 КК України.

Так досудовим розслідуванням було встановлено, що ОСОБА_3 , маючи умисел на заволодіння шляхом обману чужим майном, без законних на те підстав, у вигляді безпідставно нарахованої та виплаченої державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям, в порушення вимог Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім`ям», «Порядку призначення i виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2003 року № 250 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 року № 632) діючи умисно, з корисливих спонукань, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, передбачаючи настання суспільно-небезпечних наслідків та свідомо бажаючи їх настання, реалізуючи злочинний умисел на заволодіння чужим майном шляхом обману - державними коштами, подала в червні 2023 року до Управління соціального захисту населення Верховинської районної державної адміністрації Івано-Франківської області недостовірні відомості та приховала відомості, що вплинули на встановлення права на отримання державної соціальної допомоги та на визначення її розміру, які стали підставою для нарахування та незаконної виплати державних (бюджетних) коштів в загальній сумі 10885,20 гривень, які їй виплачувались як державна соціальна допомога малозабезпеченим сім`ям, у зв`язку із тим, що вона являється матір`ю трьох малолітніх дітей.

Зокрема, у Декларації про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги від 29.06.2023, яку подано до Управління соціального захисту населення Верховинської районної державної адміністрації Івано-Франківської області, ОСОБА_3 , умисно не зазначила що її дочка ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 одружилася та створила свою сім`ю, тобто до моменту звернення до управління соціального захисту населення Верховинської районної державної адміністрації Івано-Франківської області, за призначенням їй соціальної допомоги.

На підставі поданих, ОСОБА_3 , недостовірних відомостей та приховування відомостей, що вплинули на поновлення права на отримання державної соціальної допомоги та з визначення її розміру, управлінням соціального захисту населення Верховинської районної державної адміністрації Івано-Франківської області, призначено та у період з 01.06.2023 по 01.11.2023 виплачено їй державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім`ям в сумі 10 885,20 гривні.

В підготовчому судовому засіданні обвинувачена ОСОБА_3 свою вину у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.190 КК України,визнала в повному обсязі згідно висунутого їй обвинувачення. Просила суд закрити кримінальне провадження і звільнити їївід кримінальної відповідальності за ч.1 ст.190 КК України на підставі ст. 46 КК України, у зв`язку з тим, що вона примирилася з потерпілою стороною - Управлінням соціального захисту населення Верховинської районної державної адміністрації, повністю відшкодувала завданні збитки в сумі 10 885,20грн, і Управління соціального захисту населення Верховинської районної державної адміністрації не має до неї жодних претензій.

Представник потерпілої юридичної особи ОСОБА_5 також звернулася до суду із заявою, в якій вказує на те,що в Управління соціального захисту населення Верховинської районної державної адміністрації немає жодних претензій до обвинуваченої ОСОБА_3 з приводу відшкодування завданої шкоди, оскільки заподіяна шкода повністю відшкодована обвинуваченою, тому має місце примирення між ними, а тому не заперечує проти звільнення ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності за ч.1 ст.190 КК України. Надала суду копію платіжної інструкції в підтвердження того, що ОСОБА_3 перерахувала на рахунок управління кошти в сумі 10885,20грн.

Прокурор ОСОБА_4 у підготовчому судовому засіданні не заперечив щодо закриття кримінального провадження у зв`язку з примиренням винного з потерпілою юридичною особою. Також надав суду копію квитанції згідно якої ОСОБА_3 перерахувала на рахунок управління кошти в сумі 10885,20грн.

Вислухавши думку прокурора, обвинуваченої, представника потерпілої юридичної особи, оглянувши матеріали кримінального провадження, суд приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до положень п.2 ч.3 ст.314 КПК України, у підготовчому судовому засіданні суд має право закрити провадження у випадку встановлення підстав, передбаченихпунктами 5-8,10частини першої абочастиною другою статті 284цього Кодексу.

У відповідності до змісту п.1 ч.2ст.284 КПК України,кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності

Згідно з положеннями ч.1,3 ст. 285 КПК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Підозрюваному, обвинуваченому, який може бути звільнений від кримінальної відповідальності, повинно бути роз`яснено суть підозри чи обвинувачення, підставу звільнення від кримінальної відповідальності і право заперечувати проти закриття кримінального провадження з цієї підстави. У разі якщо підозрюваний чи обвинувачений, щодо якого передбачене звільнення від кримінальної відповідальності, заперечує проти цього, досудове розслідування та судове провадження проводяться в повному обсязі в загальному порядку.

Згідно із положеннями ст.286 КПК України, звільнення відкримінальної відповідальностіза вчиненнякримінального правопорушенняздійснюється судом. Якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Згідно ст.46 КК України, особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона примирилася з потерпілим та відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

Відповідно доПостанови Пленуму Верховного Суду України №12 від 23.12.2005 року "Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності", звільнення особи від кримінальної відповідальності у випадку, передбаченому ст.46 КК Україниє обов`язковим.

У постанові Верховного Суду від 05.10.2021 № 715/2106/20 викладена позиція про те, що під примиренням як однією з умов звільнення особи, яка вчинила злочин, від кримінальної відповідальності на підставі ст. 46 КК України слід розуміти примирення, як кінцевий результат усіх попередніх примирних процедур та домовленостей між винним та потерпілим, який полягає, з одного боку, у добровільному волевиявленні потерпілого, яке проявляється у його проханні (клопотанні) про звільнення винного від кримінальної відповідальності на підставі ст. 46 КК України або у відсутності заперечень щодо такого звільнення, а з іншого - у відсутності заперечень щодо такого звільнення з боку самого підозрюваного, обвинуваченого.

Як встановлено судом, ОСОБА_3 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст.190 КК України, яке відповідно до ч.2ст.12 КК Україниє кримінальним проступком та не відноситься до корупційних кримінальних правопорушень, порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

Обвинувачена вчинила кримінальний проступок вперше, що підтверджується вимогою щодо наявності/відсутності судимостей від 29.01.2024 №858/108/54/02-2024, повністю визнає свою вину у вчинені кримінального проступку, щиро розкаявся, примирився з потерпілою особою. Також обвинувачена ОСОБА_3 не заперечує проти звільнення її від кримінальної відповідальності у зв`язку з примиренням винного з потерпілою, про що подала письмове клопотання.

Представник потерпілої юридичної особи подала заяву в якій підтвердила, що обвинуваченою повністю відшкодовано заподіяну шкоду, та що в Управління соціального захисту населення Верховинської районної державної адміністрації жодних претензій майнового характеру до обвинуваченої не має.

Судом встановлено, що обвинувачена ОСОБА_3 правильно розуміє і не оспорює формулювання та характер пред`явленого їй обвинувачення, правову кваліфікацію своїх дій за ч. 1ст.190 КК України, відсутні будь-які сумніви у добровільності та істинності такої її позиції .

Крім того, судом встановлено, що обвинувачена цілком розуміє свої права, визначені ч. 3ст.285 КПК України, підставу звільнення від кримінальної відповідальності заст.46 КК України, а також наслідки закриття провадження з цієї підстави і після роз`яснення цих положень наполягала на закритті провадження з підстави, передбаченоїст.46 КК України.

Будь-яких обставин, які згідно з правилами кримінального процесуального закону перешкоджали б суду прийняти процесуальне рішення за заявленим обвинуваченою клопотанням, не встановлено.

Відповідно до ч.3ст.288 КПК України, суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

З урахуванням зазначеного, суд дійшов висновку про наявність визначенихст.46 КК України підстав для звільнення обвинуваченої ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності за ч.1 ст.190 КК України на підставі ст.46 КК України та закриття кримінального провадження на підставі п.1 ч.2 ст.284 КПК України.

Цивільний позов у кримінальному провадженні не заявлений.

Процесуальні витрати у кримінальному провадженні відсутні.

Заходи забезпечення кримінального провадження не застосовувалися.

Відповідно до вимогст. 100 КПК Українивирішити питання про долю речових доказів.

Керуючисьст.46 КК України, ст. ст.100, 314,284,285,288372 КПК України, суд,

у х в а л и в :

Звільнити ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності, передбаченої ч. 1 ст.190 КК України, на підставі ст.46КК України, у зв`язку з примиренням винного з потерпілим.

Кримінальне провадження, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 24.01.2024за№12024096130000009,про обвинувачення ОСОБА_3 за ч.1 ст.190КК Українизакрити на підставі п.1 ч. 2ст. 284 КПК України..

Речові докази:

Оригінал особової справи про призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям №б/н на ім`я ОСОБА_3 - залишити при матеріалах кримінального провадження.

Ухвала суду може бути оскаржена до Івано-Франківського апеляційного суду протягом семи днів з дня її оголошення через Верховинський районний суд Івано-Франківської області.

Копію ухвали негайно після її проголошення вручити обвинуваченому та прокурору.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію ухвали.

Суддя ОСОБА_7

Дата ухвалення рішення29.02.2024
Оприлюднено01.03.2024
Номер документу117328362
СудочинствоКримінальне
Сутьобвинувачення ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с.Устеріки Верховинського району Івано-Франківської області, громадянки України, з середньою освітою, не працюючої, одруженої, маючої на утриманні двоє неповнолітніх дітей, зареєстроване та фактичне місце проживання: АДРЕСА_1 , раніше не судимої, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.190 КК України,

Судовий реєстр по справі —938/90/24

Ухвала від 29.02.2024

Кримінальне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Джус Р. В.

Ухвала від 06.02.2024

Кримінальне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Джус Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні