Ухвала
від 29.02.2024 по справі 641/1377/22
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Комінтернівський районий суд м.Харкова

Номер провадження № 1-кп/641/26/2024 Справа № 641/1377/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 лютого 2024 року м. Харків

Комінтернівський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинувачених ОСОБА_4 , ОСОБА_5 ,

захисника ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Харкові кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 185, ч.4 ст. 185, ч. 1 ст.309 КК України, ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 185 КК України,

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Комінтернівського районного суду м. Харкова перебувають матеріали у вказаному кримінальному провадженні.

Прокурором усудовому засіданнізаявлено клопотанняпро продовженнястроку запобіжногозаходу увигляді триманняпід вартоюобвинуваченому ОСОБА_4 ,строком на60днів,при цьомузазначено,що ризикивстановлені підчас застосуванняобвинуваченому запобіжногозаходу,передбачені п. 1, 3, 5 ч. 1ст. 177 КПК України, не перестали існувати.

Обвинувачений ОСОБА_4 у судовому засіданні проти клопотання прокурора заперечував, просив змінити запобіжний захід на більш м`який або зменшити розмір застави.

Захисник обвинуваченого адвокат ОСОБА_6 також заперечувала проти клопотання прокурора, вважала ризики, зазначені стороною обвинувачення не доведеними, просила також змінити запобіжний захід на більш м`який, посилаючись на міцні соціальні зв`язки обвинуваченого або змінити розмір застави.

Обвинувачений ОСОБА_5 у вирішенні питання про продовження строку тримання під вартою стосовно ОСОБА_4 покладався на розсуд суду.

Вивчивши матеріали справи, заслухавши думку учасників судового провадження, суд дійшов наступного висновку.

Ухвалою слідчого судді Ленінського районного суду м. Харкова від 12.10.2022 року відносно ОСОБА_4 обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з визначенням альтернативного запобіжного заходу у виді застави, який неодноразово продовжувався Комінтернівським районним судом м. Харкова.

Відповідно до ч. 1ст. 197 КПК Українистрок дії ухвали слідчого судді, суду про тримання під вартою або продовження строку тримання під вартою не може перевищувати шістдесяти днів.

Відповідно до ч. ч. 1, 2ст. 331 КПК Українипід чассудового розгляду суд за клопотанням сторони обвинувачення або захисту має право своєю ухвалою змінити, скасувати, обрати або продовжити запобіжний захід щодо обвинуваченого. Вирішення питання судом щодо запобіжного заходу відбувається в порядку, передбаченомуглавою 18 КПК України.

Згідно ч. 1ст. 183 КПК Українитримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, який застосовується виключно у разі, якщо прокурор доведе, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбаченимст. 177 КПК України, крім випадків, передбаченихчастинами шостоютасьомоюстатті 176 цього Кодексу.

Суд вважає встановленим існування ризиків, передбачених п. 1, 3, 5 ч. 1 ст. 177 КПК України, а саме можливістьзапобігання спробам обвинуваченого переховуватись від органів досудового розслідування та/абосуду;незаконно впливати на потерпілих, свідків у цьому ж кримінальному провадженні;вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому обвинувачується.

Суд також оцінює сукупність обставин, передбаченихст. 178 КПК України, в тому числі тяжкість покарання, що загрожує обвинуваченому у разі визнання його винуватим у скоєнні злочинів передбачених ч. 3 ст. 185, 4 ст. 185 КК України, що відповідно до положеньст. 12 КК Українивідноситься до тяжких злочинів; вік обвинуваченого, міцність соціальних зв`язків, а саме те, що обвинувачений не одружений; не має постійного місця проживання; не працевлаштований; раніше судимий.

Врахування тяжкості злочину має свій раціональний зміст, оскільки така обставина свідчить про ступінь суспільної небезпечності цієї особи та дозволяє спрогнозувати з достатньо високим ступенем імовірності його поведінку, беручи до уваги, що майбутнє покарання за тяжкий злочин підвищує ризик того, що обвинувачений може ухилитись від суду.

При цьому суд зазначає, що тяжкість покарання, що загрожує, не є безпосередньою підставою для тримання під вартою, а оцінюється в сукупності з наявними ризиками, передбаченимист. 177 КПК України, беручи до уваги суворість передбаченого покарання за інкримінований злочин, що є суттєвим елементом при оцінюванні ризиків переховування від суду.

Надаючи оцінку можливості обвинуваченого переховуватися від суду або незаконно впливати на інших учасників провадження, суд враховує, що судовий розгляд у цьому кримінальному провадженні не завершено, жоден зі свідків та потерпілі не допитані, а тому існує певна ймовірність того, що обвинувачений може незаконно впливати на свідків та потерпілих з метою уникнення покарання, передбаченого за вчинення інкримінованого злочину, може вдатися до відповідних дій щодо переховування від органів досудового розслідування та/або суду, або іншим чином перешкоджати кримінальному провадженню.

Під час розгляду клопотання прокурора судом вивчалась можливість застосування щодо ОСОБА_4 більш м`якого запобіжного заходу для запобігання вищезазначених ризиків.

Однак, на теперішній час існування ризиків, що стали підставою для обрання зазначеного запобіжного заходу продовжують мати місце і не зменшились та з метою їх запобігання, а також забезпечення виконання обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків та оцінюючи сукупність обставин, що мають вагоме значення для вирішення цього питання, суд доходить висновку, що застосування більш м`якого запобіжного заходу є неможливимта не може забезпечити належну процесуальну поведінку обвинуваченого, а томувважає за необхідне продовжити ОСОБА_4 запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів.

Зважаючи на те, що спливає строк дії застосованого до обвинуваченого ОСОБА_4 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, за відсутності підстав для скасування або зміни запобіжного заходу, суд вважає за необхідне клопотання прокурора задовольнити та продовжити дію існуючого запобіжного заходу щодо ОСОБА_4 у вигляді тримання під вартою.

Щодо клопотання обвинуваченого в частині зменшення розміру застави, суд зазначає наступне.

Відповідно до вимог ст. 182 КПК України, з урахуванням викладених обставин кримінального правопорушення, майнового та сімейного стану обвинуваченого, даних про особу обвинуваченого, враховуючи ризики передбачені п. п. 1, 3, 5 ч. 1 ст. 177 КПК України, суд вважає достатньою суму застави у розмірі99240грн. для забезпечення виконання обвинуваченим обов`язків, передбачених КПК України.

Враховуючи викладене, суд не вбачає підстав для зменшення розміру застави.

Керуючись ст. 177, 178, 183, 197, 369, 372, 395 КПК України,

П О С Т А Н О В И В:

Відмовити у задоволенні клопотання обвинуваченого ОСОБА_7 та його захисника.

Задовольнити клопотання прокурора.

Продовжити обвинуваченому ОСОБА_4 запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 днів, строком до 28 квітня 2024 року включно,із застосуванням альтернативного запобіжного заходу у вигляді застави у розмірі 99240 (дев`яносто дев`ять тисяч двісті сорок) грн., яку необхідно внести на депозитний рахунок ТУ ДСА України у Харківській області до сплину терміну тримання під вартою.

При внесенні визначеної суми застави ОСОБА_4 з-під варти звільнити.

У разі внесення застави покласти на ОСОБА_4 обов`язки: прибувати до суду за кожною вимогою; не відлучатися з м. Харкова без дозволу суду; повідомляти суд про зміну місця проживання; утримуватись від спілкування з потерпілими, свідками у кримінальному провадженні.

Відповідно до вимогст. 182 КПК Українироз`яснити обвинуваченому, що в разі невиконання покладених на нього обов`язків, застава буде звернена в дохід держави та зарахована до спеціального фонду Державного бюджету України.

Роз`яснити заставодавцю, що ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні тяжкого кримінального правопорушення, за яке передбачено законом покарання до 8 років позбавлення волі, та попередити його про обов`язки із забезпечення належної поведінки обвинуваченого та його явки за викликом до суду, а також про наслідки не виконання цих обов`язків.

Покласти на заставодавця наступні обов`язки: забезпечувати належну поведінку обвинуваченого; забезпечувати явку, належно повідомленого обвинуваченого до суду; повідомляти суд про причини неявки обвинуваченого.

Зобов`язати заставодавця забезпечити виконання обвинуваченим покладених на нього обов`язків щодо повідомлення суду про зміну свого місця проживання або перебування, обов`язку не відлучатися з м. Харкова без дозволу суду.

Попередити заставодавця, що в разі невиконання покладених на нього та самого обвинуваченого обов`язків, застава буде звернена в дохід держави та зарахована до спеціального фонду Державного бюджету України.

Строк дії ухвали встановити до 28 квітня 2024 року включно.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її проголошення.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення безпосередньо до Харківського апеляційного суду.

Роз`яснити, що для особи, яка перебуває під вартою, строк подачі апеляційної скарги обчислюється з моменту вручення їй копії судового рішення.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя- ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.02.2024
Оприлюднено01.03.2024
Номер документу117329090
СудочинствоКримінальне
СутьОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 185, ч.4 ст. 185, ч. 1 ст.309 КК України, ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 185 КК України

Судовий реєстр по справі —641/1377/22

Ухвала від 23.04.2024

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Зелінська І. В.

Ухвала від 29.02.2024

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Зелінська І. В.

Ухвала від 11.01.2024

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Зелінська І. В.

Ухвала від 27.11.2023

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Зелінська І. В.

Ухвала від 05.10.2023

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Зелінська І. В.

Ухвала від 05.10.2023

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Зелінська І. В.

Ухвала від 29.08.2023

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Зелінська І. В.

Ухвала від 29.08.2023

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Зелінська І. В.

Ухвала від 03.07.2023

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Зелінська І. В.

Ухвала від 03.07.2023

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Зелінська І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні