Рішення
від 29.02.2024 по справі 713/44/24
ВИЖНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 713/44/24

Провадження №2/713/117/24

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

іменем України

29.02.2024 м. Вижниця

Вижницький районний суд Чернівецької області в складі: головуючого судді Пилип`юка І.В., з участю секретарки судових засідань Паучек Є.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Вижниця в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Орган опіки та піклування Вижницької міської ради Вижницького району Чернівецької області, про позбавлення батьківських прав,

УСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася в суд з позовом до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Орган опіки та піклування Вижницької міської ради Вижницького району Чернівецької області, про позбавлення батьківських прав.

У позові вказувала, що з 24.09.2013 року до 03.06.2019 року проживала у зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_2 . В шлюбі народилася дочка ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Заочним рішенням Вижницького районного суду від 03.06.2019 року шлюб між ними розірваний, їй відновлено дошлюбне прізвище ОСОБА_1 . Дитина залишилась проживати з нею.

Зазначала, що відповідач не виконує батьківських обов`язків, оскільки з часу розлучення і по даний час з дитиною не зустрічався, ніякої матеріальної допомоги дочці не надавав і не надає. Дитина не отримали від батька жодного подарунку на день народження чи інші свята. Він не спілкується з дочкою, ніколи їй не телефонував, жодного разу в школу не приходив, життям, здоров`ям та поведінкою дитини не цікавився, одяг, продукти харчування, шкільне приладдя їй не купляв.

Відповідач ОСОБА_2 самоусунувся від виконання батьківських обов`язків, а тому з метою найбільш повного та всебічного забезпечення інтересів дитини вважає за доцільне позбавити його батьківських прав.

Звернулася до суду з позовом про стягнення аліментів і ухвалою від 20.12.2023 року позовна заява прийнята до розгляду та відкрито спрощене позовне провадження.

Просила позбавити ОСОБА_2 батьківських прав стосовно його дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позивачка ОСОБА_1 у судове засідання не з`явилася, належним чином повідомлена про дату, час та місце судового розгляду справи по суті. До початку судового засідання її представник адвокат Кириляк Ю.В. надав до канцелярії суду заяву, просив цивільну справу розглядати за їх відсутності, позовні вимоги підтримують повністю, щодо винесення заочного рішення не заперечують.

Відповідач ОСОБА_2 у судове засідання не з`явився, належно повідомлений про дату, час та місце судового розгляду справи по суті в порядку ч.11 ст.128 ЦПК України через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України. Причини неявки суду не повідомив, у встановлений судом строк відзив на позов не подав.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача - Органу опіки та піклування Вижницької міської ради Вижницького району Чернівецької області у судове засідання не з`явився, належним чином повідомлений про дату, час та місце судового розгляду справи по суті, про що є відомості в матеріалах справи. До початку судового засідання представник ОСОБА_5 надала до канцелярії суду заяву, у якій просила провести розгляд справи за її відсутності, позов підтримують в повному обсязі.

З письмової згоди позивачки суд ухвалює заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, що відповідає положенням ст.280 ЦПК України.

Суд, вивчивши та дослідивши матеріали справи, з`ясувавши всі фактичні обставини на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення справи по суті, дійшов висновку, що позов ОСОБА_1 підлягає задоволенню з таких підстав.

На підтвердження позовних вимог позивачкою ОСОБА_1 та її представником адвокатом Кириляком Ю.В. надано такі докази:

копію довідки Вижницької міської ради №1346 від 21.11.2023 року, згідно якої - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 без реєстрації проживає в АДРЕСА_1 та на її утриманні знаходяться неповнолітні діти, які проживають з нею: дочка - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та син - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ;

копію свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого 04.07.1997 року Чорногузівською сільською радою, згідно якого - ІНФОРМАЦІЯ_2 народилася ОСОБА_1 ;

копію свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , виданого 08.01.2014 року виконавчим комітетом Чорногузівської сільської ради Вижницького району Чернівецької області, згідно якого - ІНФОРМАЦІЯ_1 народилася ОСОБА_3 , батьками якої зазначені ОСОБА_2 та ОСОБА_1 ;

копію заочного рішення Вижницького районного суду від 03.06.2019 року по цивільній справі №713/582/19 (провадження №2/713/313/19), яке набрало законної сили 12.07.2019 року, яким задоволено позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , про розірвання шлюбу.

Розірвано шлюб між ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , який був зареєстрований 24.09.2013 року виконкомом Берегометської селищної ради Вижницького району Чернівецької області, актовий запис №53.

Після розірвання шлюбу ОСОБА_1 відновлено дошлюбне прізвище ОСОБА_1 ;

копію акту обстеження матеріально-побутових умов сім`ї №81 від 10.10.2023 року, згідно якого - в ході обстеження сім`ї ОСОБА_1 встановлено, що вона разом з малолітніми дітьми ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 проживає без реєстрації у будинку матері в АДРЕСА_1 . Умови проживання задовільні та відповідають інтересам дітей, діти забезпечені усім необхідним для нормального життя та розвитку;

копію заочного рішення Вижницького районного суду від 22.01.2024 року по справі №713/3849/23, якою задоволено позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , про стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини. Вирішено стягувати з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , аліменти на утримання неповнолітньої дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі 1/4 частки з усіх видів заробітку (доходів) щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 18.12.2023 року і до досягнення дитиною повноліття;

копію характеристики № НОМЕР_3 , виданої 11.09.2023 року Мамаївським ЗЗСО І-ІІІ ступенів, згідно якої - ОСОБА_3 навчалася у Мамаївському ЗЗСО І-ІІІ ступенів з 01.09.2020 року до 27.03.2023 року. За час навчання дівчинка зарекомендувала себе дисциплінованою ученицею. Мала навчальні досягнення достатнього рівня. На уроках завжди була уважною, систематично виконувала домашнє завдання. Брала активну участь у громадському житті школи та класу. ОСОБА_3 весела, товариська, стримана, дисциплінована дівчинка. Користувалася повагою серед однокласників, мала багато друзів. Мати, ОСОБА_1 , постійно підтримувала зв`язок з школою та класним керівником, систематично відвідувала батьківські збори та свята. Батько, ОСОБА_2 , за період навчання ОСОБА_3 у школі успішністю дочки не цікавився, школу не відвідував, з класним керівником не спілкувався;

копію характеристики №32, виданої 12.10.2023 року Чорногузівським ліцеєм Вижницької міської ради, згідно якої - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 навчається в Чорногузівському ліцеї з 27.03.2023 року. За період навчання зарекомендувала себе дисциплінованою ученицею. Має навчальні досягнення достатнього і високого рівнів. Учениця має здатність швидко засвоювати навчальний матеріал, але іноді лінується і не зібрана. В навчальній діяльності проявляє більш пасивну участь, але інколи буває активною. Домашні завдання виконує систематично. За допомогою вчителя здатна аналізувати, порівнювати, узагальнювати та робити висновки. Повторює найпростіші оцінні судження, намагається елементарно пояснити їх. Розвинена пам`ять. Зауваження учителя вислуховує, намагається діяти відповідно до них. Всі доручення виконує сумлінно і старанно. Має дружні відносини з однолітками. Зовнішній вигляд завжди охайний. Мати, ОСОБА_1 , завжди приділяє увагу навчанню та вихованню доньки. Батьківські збори відвідує систематично, з розумінням ставиться до рекомендацій вчителя. Батько, ОСОБА_2 за час навчання дитини в ліцеї жодного разу не приходив. З адміністрацією ліцею, вчителями та класним керівником не спілкувався;

висновок Органу опіки та піклування Вижницької міської ради Вижницького району Чернівецької області №02-16/1980 від 25.12.2023 року, згідно якого - на засідання Комісій з питань захисту прав дітей 13.10.2023 року, 28.11.2023 року та 22.12.2023 року ОСОБА_2 жодного разу не з`явився, хоча був належним чином повідомлений про час та місце проведення засідання.

З метою захисту законних прав та інтересів ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відповідно до протокольного рішення Комісії з питань захисту прав дитини Вижницької міської ради від 22.12.2023 року №13, орган опіки та піклування Вижницької міської ради вважає за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , який зареєстрований в АДРЕСА_2 , стосовно малолітньої доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає без реєстрації в АДРЕСА_1 .

При вирішенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд застосовує такі норми права.

Згідно ст.18 Конвенції про права дитини батьки несуть основну відповідальність за виховання і розвиток дитини.

Відповідно до ст.12 ЗУ «Про охорону дитинства» виховання в сім`ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці. Позбавлення батьківських прав або відібрання дитини у батьків без позбавлення їх цих прав не звільняє батьків від обов`язку утримувати дітей. Батьки несуть відповідальність за порушення прав і обмеження законних інтересів дитини на охорону здоров`я, фізичний і духовний розвиток, навчання, невиконання та ухилення від виконання батьківських обов`язків відповідно до закону.

Статтею 150 СК України визначені обов`язки батьків, зокрема, по вихованню своєї дитини, піклуванню про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, освіту. Передача дитини на виховання іншим особам не звільняє батьків від обов`язку батьківського піклування щодо неї.

Відповідно до ч.4 ст.155 СК України ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

Відповідно до ст.164 СК України батьки можуть бути позбавлені батьківських прав у тому разі, коли вони ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини. Рішення суду про позбавлення батьківських прав після набрання ним законної сили суд надсилає органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації народження дитини.

У пунктах 15, 16 постанови Пленуму Верховного Суду України №3 від 30.03.2007 року «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» надано роз`яснення про те, що розглядаючи справи даної категорії, судам слід мати на увазі, що позбавлення батьківських прав є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування вирішується лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи та характеру ставлення батьків до дітей. Особи можуть бути позбавлені батьківських прав лише щодо дитини, яка не досягла вісімнадцяти років, і тільки з підстав, передбачених ст.164 СК України. Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками. Одночасно з позбавленням батьківських прав суд може на вимогу позивача або з власної ініціативи вирішити питання про стягнення аліментів на дитину.

Частиною 3 ст.12 ЦПК України визначено, що кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

А згідно ч.1 ст.13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

У п.3 ч.2 ст.129 Конституції України закріплено основні засади судочинства, однією з яких є змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Відповідно до вимог ст.81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Згідно ст.76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

З досліджених у судовому засіданні належних, достатніх та допустимих доказів Судом установлено, що:

позивачка ОСОБА_1 та відповідач ОСОБА_2 є батьками неповнолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

відповідач ОСОБА_2 ухиляється від виконання передбачених ст.150 СК України обов`язків по вихованню своєї неповнолітньої доньки ОСОБА_3 , не піклується про фізичний і духовний розвиток дитини, не цікавиться її життям, не займається її вихованням, не надає будь-якої матеріальної допомоги, байдуже ставиться до її життя та існування, що відповідно до ст.164 СК України є підставою для позбавлення його батьківських прав, яке є крайнім заходом впливу.

З урахуванням наведених вище вимог закону, досліджених судом доказів та встановлених на їх підставі обставин, Суд дійшов висновку, що позов ОСОБА_1 про позбавлення відповідача ОСОБА_2 батьківських прав обґрунтований та підлягає задоволенню.

Відповідно до ст.141 ЦПК України з відповідача на користь позивачки підлягають стягненню понесені нею судові витрати по сплаті судового збору у розмірі 1211,20 грн. (квитанція №26 від 04.01.2024 року).

Крім того відповідно до ч.2 та ч.3 ст.166 СК України особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини.

При задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину. У разі якщо мати, батько або інші законні представники дитини відмовляються отримувати аліменти від особи, позбавленої батьківських прав, суд приймає рішення про перерахування аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України та зобов`язує матір, батька або інших законних представників дитини відкрити зазначений особистий рахунок у місячний строк з дня набрання законної сили рішенням суду.

Судом установлено, що заочним рішенням Вижницького районного суду від 22.01.2024 року по справі №713/3849/23 з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 стягуються на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , аліменти на утримання неповнолітньої дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а тому підстави для повторного стягнення аліментів з відповідача відсутні.

На підставі Конвенції про права дитини, ратифікованої Постановою ВР №789-XII від 27.02.1991 року, ч.1 ст.51 Конституції України, ст.ст.7, 150, 155, 164, 166 СК України, ст.12 ЗУ «Про охорону дитинства», п.16 постанови Пленуму Верховного Суду України №3 від 30.03.2007 року «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», керуючись ст.ст.4, 12, 13, 76-81, 141, 247 ч.2, 258-259, 263-265, 268, 272, 273, 280-284, 354 ЦПК України, Суд,

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 - задовольнити повністю.

Позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , зареєстрованого та жителя АДРЕСА_2 стосовно його неповнолітньої дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Копію рішення суду про позбавлення батьківських прав після набрання ним законної сили надіслати органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації народження дитини.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_4 судові витрати по сплаті судового збору у розмірі 1211,20 грн (тисячу двісті одинадцять гривень 20 коп.).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Апеляційна скарга подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Чернівецького апеляційного суду. Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, яку може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом зазначених вище строків не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивачка - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрована в АДРЕСА_3 , жителька АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_4 .

Відповідач - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , зареєстрованого та жителя АДРЕСА_2 .

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Орган опіки та піклування Вижницької міської ради Вижницького району Чернівецької області, юридична адреса: вул. Українська, 34, м. Вижниця, Вижницького району Чернівецької області, код ЄДРПОУ: 45124788.

Суддя Іван ПИЛИП`ЮК

СудВижницький районний суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення29.02.2024
Оприлюднено01.03.2024
Номер документу117329373
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —713/44/24

Рішення від 29.02.2024

Цивільне

Вижницький районний суд Чернівецької області

ПИЛИП'ЮК І. В.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Вижницький районний суд Чернівецької області

ПИЛИП'ЮК І. В.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Вижницький районний суд Чернівецької області

ПИЛИП'ЮК І. В.

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Вижницький районний суд Чернівецької області

ПИЛИП'ЮК І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні