Ухвала
від 26.02.2024 по справі 234/8835/21
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №234/8835/21

Провадження №6/175/25/24

Ухвала

Іменем України

26 лютого 2024 року Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючої судді Озерянської Ж.М.,

за участю секретаря Стеценко К.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Слобожанське заяву Управління соціального захисту населення адміністрації Холодногірського району Харківської міської ради про видачу дублікатів виконавчих листів по цивільній справі за позовною заявою Управління соціального захисту населення адміністрації Холодногірського району Харківської міської ради до ОСОБА_1 про стягнення надмірно виплачених коштів адресної допомоги, -

в с т а н о в и в:

07 лютого 2024 року до Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області надійшла заява Управління соціального захисту населення адміністрації Холодногірського району Харківської міської ради про видачу дублікатів виконавчих листів по цивільній справі за позовною заявою Управління соціального захисту населення адміністрації Холодногірського району Харківської міської ради до ОСОБА_1 про стягнення надмірно виплачених коштів адресної допомоги.

Судом було встановлено наступні обставини: заочним рішенням Краматорського міського суду Донецької області від 02 листопада 2021 року позовні вимоги Управління соціального захисту населення адміністрації Холодногірського району Харківської міської ради до ОСОБА_1 про стягнення надмірно виплачених коштів адресної допомоги - задоволено; ухвалено стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Урало-Кавказ міста Краснодона Луганської області, РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрований як внутрішньо переміщена особа за адресою: АДРЕСА_1 на користь Управління соціального захисту населення адміністрації Холодногріського району Харківської міської ради надміру отримані кошти адресної допомоги в розмірі 5173,78 грн на розрахунковий рахунок Обласного центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат Департаменту соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації: UA 368201720343110010000042876,код ЄДРПОУ 03195694, МФО 820172, банк ДКСУ м. Київ та судовий збір за подання позовної заяви в сумі 2270,00 грн.

Управління соціального захисту населення адміністрації Холодногірського району Харківської міської радинеодноразово зверталися до Краматорського міського суду Донецької області із заявою про видачу заочного рішення та виконавчих листів на виконання заочного рішенням Краматорського міського суду Донецької області від 02.11.2021 року по справі №234/8835/21. Після визначення територіальної підсудності справ Краматорського міського суду Донецької області Індустріальному районному суду м. Дніпропетровська Управління соціального захисту населення адміністрації Холодногірського району Харківської міської радитакож зверталися до Індустріального районного суду м. Дніпропетровська.

У відповідь на їх заяву 08.09.2022 року Індустріальний районний суд м. Дніпропетровська направив рішення Краматорського міського суду Донецької області від 02.11.2021 року. Вказали, що за даними Автоматизованої системи документообігу Краматорського міського суду Донецької області на виконання рішення суду по справі 15.12.2021 року сформовано на користь стягувача 2 виконавчих листа. Однак судова справа №234/8835/21 на адресу Індустріального районного суду м. Дніпропетровська для зберігання не надходила, перевірити дату фактичного отримання стягувачем виконавчих документів не надається можливим.

11 липня 2023 року Управління соціального захисту населення адміністрації Холодногірського району Харківської міської ради звернулися до Індустріального районного суду м. Дніпропетровська із заявою про відновлення втраченого судового провадження у цивільній справі № 234/8835/21 за позовною заявоюУправління соціального захисту населення адміністрації Холодногірського району Харківської міської ради до ОСОБА_1 про стягнення надмірно виплачених коштів адресної допомоги, за яким Краматорським міським судом Донецької області 02.11.2021 року прийнято заочне рішення. Ухвалою Індустріального районного суду м. Дніпропетровська від 20 вересня 2023 року заяву було задоволено.

ПредставникУправління соціального захисту населення адміністрації Холодногірського району Харківської міської ради просив розглядати заяву за відсутності представника. Вказали, що виконавчих документів від Краматорського міського суду Донецької області не отримували, і не мають на меті надавати суду недостовірні дані з цього питання.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає необхіднимзадовольнити заяву про видачу дублікатів виконавчих листівз огляду на наступне.

Згідно ч. 1 п. 17.4 розділу ХIII Перехідних положень ЦПК Україниу разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець, приватний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання. Про видачу дубліката виконавчого документа постановляється ухвала у десятиденний строк із дня надходження заяви.

Відповідно до п. 9 ч. 2 ст. 129 Конституції України, однією з основних засад судочинства є обов`язковість судового рішення.

Згідно з положеннями ч. 1 ст. 18 ЦПК України, судові рішення, що набрали законної сили, обов`язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами.

Виконання судового рішення це завершальна стадія судового провадження у процесі реалізації захисту цивільних прав, тому невиконання судових рішень, що є остаточними, обов`язковими для виконання, є порушенням права на справедливий суд, яке захищено ст. 6 ч. 1 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

Конституційний Суд України в рішенні від 27.01.2010 № 3рп/2010 (справа №1-7/2010) зробив висновок, що необґрунтована відмова у видачі дубліката виконавчого листа фактично унеможливлює виконання прийнятого судового рішення, яке набрало законної сили.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає за необхідне заяву про видачу дублікату виконавчого листа задовольнити та видати дублікат виконавчого листа, оскільки рішення не виконано і не втратило своєї законної сили.

Керуючись ч. 1 п. 17.4 розділу ХIIIПерехідних положень ЦПК України, ст. 258, 260, 261 ЦПК України, суд -

у х в а л и в:

Заяву Управління соціального захисту населення адміністрації Холодногірського району Харківської міської ради про видачу дублікатів виконавчих листів по цивільній справі за позовною заявою Управління соціального захисту населення адміністрації Холодногірського району Харківської міської ради до ОСОБА_1 про стягнення надмірно виплачених коштів адресної допомоги - задовольнити.

Видати Управліннюсоціального захистунаселення адміністраціїХолодногірського районуХарківської міськоїради дублікативиконавчихлистівпо цивільнійсправі №234/8835/21 за позовною заявою Управління соціального захисту населення адміністрації Холодногірського району Харківської міської ради до ОСОБА_1 про стягнення надмірно виплачених коштів адресної допомоги.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя Озерянська Ж.М.

Дата ухвалення рішення26.02.2024
Оприлюднено01.03.2024
Номер документу117331189
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення надмірно виплачених коштів адресної допомоги

Судовий реєстр по справі —234/8835/21

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Озерянська Ж. М.

Ухвала від 20.09.2023

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Слюсар Л. П.

Ухвала від 12.07.2023

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Слюсар Л. П.

Рішення від 02.11.2021

Цивільне

Краматорський міський суд Донецької області

Бакуменко А. В.

Ухвала від 25.08.2021

Цивільне

Краматорський міський суд Донецької області

Бакуменко А. В.

Ухвала від 25.08.2021

Цивільне

Краматорський міський суд Донецької області

Бакуменко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні