Рішення
від 29.02.2024 по справі 229/5975/23
ДРУЖКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 229/5975/23

Провадження № 2/229/132/2024

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28.02.2024 року Дружківський міський суд Донецької області

у складі судді Хомченко Л.І.

секретар Бондаренко А.С.

розглянув у відкритому судовому засіданні у залі суду у м. Дружківка цивільну справу за позовною заявою представника ОСОБА_1 , який діє в інтересах ОСОБА_2 , третя особа Іллінівська сільська рада Краматорського району Донецької області до ОСОБА_3 про позбавлення батьківських прав,

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_2 звернулася до Дружківського міського суду Донецької області із позовом до ОСОБА_3 , третя особа Іллінівська сільська рада Краматорського району Донецької області, в якому просить позбавити батьківських прав ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 відносно доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Позовна заява обґрунтована тим, що 12.07.2013 року між позивачем ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_3 та відповідачем ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 , було укладено шлюб. Від спільного подружнього життя народилась дитина - ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_2 . Спільне життя позивача з відповідачем не склалося, заочним рішенням Костянтинівського міськрайонного суду від 30.04.2015, шлюб було розірвано. Позивач наголошує, що з листопаду 2014 року відповідач не бачив дитину жодного разу, ніяким чином не піклується про дитину, не проявляє заінтересованості в її подальшій долі, не цікавиться успіхами в школі, станом здоров`я, не піклується про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчанням, підготовкою до самостійного життя, зокрема - не забезпечує необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкується з дитиною в обсязі, необхідному для його нормального самоусвідомлення; не надає дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяє засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляє інтересу до її внутрішнього світу; не створює умов для отримання нею освіти. Відповідач, покладених законом на батьків обов`язків, не виконує, не бере педагогічної, матеріальної, грошової, посильної трудової, або будь-якої іншої участі у вихованні дитини. Всі питання щодо виховання вирішуються позивачем самостійно без участі та підтримки з боку відповідача. Отже, зазначені факти, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини батьком, свідомого нехтування ним своїми обов`язками, що підтверджує відсутність серйозного ставлення відповідача до своїх батьківських обов`язків.

Позивач зазначила, що за інформацією з ресурсів інтернет «Миротворець» на даний момент відповідач може приймати участь в незаконних збройних формуваннях, зазначена інформація також підтверджується світлинами, які відповідач розміщує на сторінках соціальних мереж. Перевірка за даним фактом здійснюється Новомосковським районним відділом поліції ГУНП в Дніпропетровській області.

Представник позивача у судове засідання не з`явився ,про час та дату розгляду справи його було повідомлено.

Позивач у судове засідання не з`явилася, про дату, час та місце розгляду справи повідомлялася належним чином. Надала заяву про розгляд справи за її відсутності. Позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Відповідач ОСОБА_3 у судове засідання не з`явилася, про дату, час та місце розгляду справи повідомлялася належним чином. Заяв та клопотань про розгляд справи без його участі або про відкладення судового засідання від відповідача на адресу суду не надходило.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору в судовому підтримала позовні вимоги з підстав зазначених у висновку Органу опіки та піклування Іллінівської сільської ради.

Суд, дослідивши матеріали справи у їх сукупності, всебічно та повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позовна заява, об`єктивно оцінивши докази, що мають істотне значення для її розгляду і вирішення по суті, приходить до наступного висновку.

Судом установлено, що ОСОБА_3 та ОСОБА_5 є батьками ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 виданого виконкомом Тарасівської сільської ради Костянтинівського району Донецької області 07.10.2013 року.

Відповідно до заочного рішення Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області від 30.04.2015, шлюб між ОСОБА_3 та ОСОБА_5 розірвано.

20.03.2021 року між ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , було укладено шлюб, що підтверджується копією свідоцтва про шлюб.

Відповідно письмових пояснень ОСОБА_6 , де він вказує, що добровільно взяв на себе обов`язки батька по відношенню до ОСОБА_4 . Відноситься як до своєї доньки, займається її вихованням, матеріально забезпечує, проводять разом час та святкують сімейні свята. Зазначив, що ОСОБА_3 не бере участі в вихованні, матеріально не забезпечує та не цікавиться життям доньки ОСОБА_4 . Місце перебування ОСОБА_3 йому не відомо, ніколи його не бачив.

Згідно довідки Іллінівського опорного закладу загальної середньої освіти з поглибленим вивченням іноземних мов Іллінівської сільської ради Краматорського району Донецької області ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , навчається в Іллінівському ОЗЗСО з поглибленим вивченням іноземних мов Іллінівської сільської ради Краматорського району Донецької області у 5 класі. Проживає в неповній сім`ї, вихованням дитини займається мати. Батько ОСОБА_3 не цікавиться станом справ дитини в школі, її навчанням та вихованням. За час навчання ОСОБА_4 батько жодного разу не був присутній на класних, загальношкільних батьківських зборах. Контакту з класним керівником немає. Станом здоров`я доньки не цікавиться.

Згідно характеристики ОСОБА_4 учениця 5 класу Іллінівського опорного закладу загальної середньої освіти з поглибленим вивченням іноземних мов Іллінівської сільської ради Краматорського району Донецької області виявляє цілеспрямованість та інтерес до навчання, відповідально ставиться до виконання завдань. Активно працює на уроках, виявляє ініціативу і творчий підхід. ОСОБА_4 засвоїла програмовий матеріал з усіх освітніх галузей на високому та достатньому рівні. Дівчина активна, брала участь у різноманітних конкурсах, виставках, проєктах, челенджах, акціях. Скромна, ввічлива, доброзичлива, весела, товариська, стримана, врівноважена, розсудлива, охайна, наполеглива, дисциплінована, коректна, справедлива, чемна, цілеспрямована, самостійна. Вихованню та розвитку дитини приділяють належну увагу батьки: мати ОСОБА_2 та вітчим ОСОБА_6 .

З письмових пояснень сусіда ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , вбачається, що за адресою: АДРЕСА_1 мешкає ОСОБА_2 спільно з чоловіком ОСОБА_6 та двома дітьми ОСОБА_4 та ОСОБА_7 . Нещодавно їй стало відомо, що старша дитина, ОСОБА_4 , має іншого батька, анкетні дані якого їй невідомі. Але впродовж тривалого часу батьківські обов`язки щодо виховання та утримання дитини в якості батька здійснює саме ОСОБА_6 . Анкетні дані та місце перебування біологічного батька ОСОБА_4 їй невідомі, адже за місцем мешкання зазначеної родини він жодного разу не з`являвся. Участі в вихованні ОСОБА_4 він не приймає. Родину ОСОБА_2 та ОСОБА_6 характеризує лише з позитивного боку, дітям вони завжди приділяють достатньо уваги, дуже часто проводять час разом, виховують дітей чемними. У відносинах з сусідами завжди доброзичливі. Конфліктів та суперечок в родині впродовж тривалого часу не помічалось.

З письмових пояснень сусіда ОСОБА_9 , яка зазначила, що впродовж тривалого часу батьківські обов`язки щодо виховання та утримання дитини в якості батька здійснює саме ОСОБА_6 . Місце перебування біологічного батька ОСОБА_4 їй невідомі, адже за місцем мешкання зазначеної родини він жодного разу не з`являвся. Участі в вихованні ОСОБА_4 він не приймає. Родину ОСОБА_2 та ОСОБА_6 характеризую лише з позитивного боку.

Відповідно до висновку органу опіки та піклування Іллінівської сільської ради про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 по відношенню до доньки ОСОБА_4 , комісією встановлено, що доцільно позбавити громадянина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , батьківських прав по відношенню до доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Статтею 51 Конституції України встановлено, що сім`я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою.

Відповідно до ч. 1 ст. 19 Конвенції про права дитини - держава вживає усіх необхідних заходів з метою захисту дитини від відсутності піклування або недбалого ставлення до неї з боку батьків.

За положеннями ч. 1, 2 ст. 27 даної Конвенції, кожна дитина має право на рівень життя, необхідний для її фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку. Батьки несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Згідно із ст. 9 Конвенції про права дитини, яка зобов`язує держави - учасниці забезпечувати, щоб дитина не розлучалася з батьками всупереч їх бажанню, за винятком випадків, коли компетентні органи згідно з судовим рішенням, визначають відповідно до застосовуваного закону і процедур, що таке розлучення необхідне в якнайкращих інтересах дитини. Таке визначення може бути необхідним у тому чи іншому випадку, наприклад, коли батьки жорстоко поводяться з дитиною або не піклуються про неї, або коли батьки проживають роздільно і необхідно прийняти рішення щодо місця проживання дитини.

Відповідно ст. 150 СК України, батьки зобов`язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім`ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини.

Батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, той із батьків, хто проживає окремо від дитини зобов`язаний брати участь у її вихованні.

Відповідно до ст. 12 Закону України «Про охорону дитинства», виховання в сім`ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Батьки, які проживають окремо від дитини, зобов`язані брати участь у її вихованні і мають право спілкуватися з нею, якщо судом визнано, що таке спілкування не перешкоджатиме нормальному вихованню дитини, згідно ч. 2 ст. 15 Закону України «Про охорону дитинства».

Відповідно до ст. 8 Закону України «Про охорону дитинства» зазначено, що кожна дитина має право на рівень життя достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.

Позбавлення батьківських прав є крайнім заходом впливу на осіб, які порушують батьківські обов`язки, та є способом захисту прав та інтересів дитини, а тому питання про застосування такого заходу впливу до батьків нерозривно пов`язане з питанням захисту прав та інтересів дитини.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 не виконує свої батьківські обов`язки щодо своєї неповнолітньої дитини, не цікавиться її життям, розвитком. Не приймає участі у її утриманні та вихованні, ігнорує питання подальшої долі своєї дитини.

За таких обставин, суд приходить до переконливого висновку, що відповідач свідомо ухиляється від виконання своїх обов`язків по вихованню та утриманню дитини та вважає, що в інтересах неповнолітньої дитини слід позбавити відповідача батьківських прав.

В той же час після реальної зміни поведінки та обставин, що були підставою для позбавлення батьківських прав, ОСОБА_3 може з дотриманням вимог ст. 169 СК України звернутися до суду з позовом про поновлення батьківських прав.

Згідно до ст. 141 ЦПК України судові витрати підлягають стягненню з відповідача.

Керуючись ст.ст. 141, 263-265, 280 ЦПК України, ст.ст. 164 Сімейного кодексу України, Законом України «Про охорону дитинства», суд,-

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити.

Позбавити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , батьківських прав відносно його неповнолітньої доньки - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Стягнути з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП невідомо, на користь ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_2 судовий збір у розмірі 1073 (одна тисяча сімдесят три) грн. 60 коп.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Л.І. Хомченко

29 лютого 2024 р.

Дата ухвалення рішення29.02.2024
Оприлюднено04.03.2024
Номер документу117332677
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —229/5975/23

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Хомченко Л. І.

Рішення від 29.02.2024

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Хомченко Л. І.

Ухвала від 29.08.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Хомченко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні