Рішення
від 29.02.2024 по справі 445/294/24
ЗОЛОЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 445/294/24

провадження № 2-о/445/59/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 лютого 2024 року Золочівський районний суд Львівської області в складі:

головуючого судді Бакаїм М. В.

секретаря судового засідання Назар С.М.

з участю ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Золочеві Львівської області в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Золочівський відділ ДРАЦС у Золочівському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, ОСОБА_5 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про надання права на шлюб,-

в с т а н о в и в:

заявник звернулась до суду із заявою про надання права на шлюб. В обґрунтування своїх вимог посилалась на те, що в 2023 році вона познайомилась з ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Між ними склалися дуже теплі і щирі стосунки, вони мають взаємні міцні почуття любові та поваги один до одного. Коли вони звернулись до відділу ДРАЦС, щоб подати заяву про реєстрацію шлюбу, їм було роз`яснено, що оскільки вона не досягла віку, з якого можна зареєструвати шлюб, як це передбачено сімейним законодавством України, необхідно надати судове рішення про надання права на укладення шлюбу. Визнання права на укладення шлюбу для неї є необхідним і відповідає її інтересам, оскільки вона вагітна та перебуває на 17 тижні вагітності. Зазначила, що її батьки не заперечують проти укладення нею шлюбу із ОСОБА_5 та підтримують ці стосунки.

Заявник та заінтересовані особи ОСОБА_6 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 в судовому засіданні вимоги заяви підтримали, просили задовольнити.

Заінтересовані особи представник Золочівськго відділу ДРАЦС у Золочівському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиці та ОСОБА_5 , в судове засідання не з`явилися, подали заяви, в яких просили розгляд справи проводити у їх відсутності, проти задоволення заяви не заперечують.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява про надання права на шлюб підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 та проживає в АДРЕСА_1 , її батьками є ОСОБА_4 , та ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 .

Відповідно до довідки № 196 від 29.01.2024 року, вбачається, що ОСОБА_1 , 2006 р.н., перебуває на 17 тижні вагітності та взята на облік.

Відповідно до роз`яснень п.2 Пленуму Верховного Суду України від 21 грудня 2007 року № 11 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя" заява про надання особі, яка досягла чотирнадцяти років, права на шлюб (ст. 23 СК України) повинна розглядатися судом в окремому провадженні (ч. 3 ст. 293 ЦПК України). При цьому до участі в справі залучаються один або обоє батьків (усиновлювачів) неповнолітньої дитини, піклувальник, особа, з якою передбачається реєстрація шлюбу, а також інші заінтересовані особи. Заперечення батьків (піклувальників) щодо надання права на шлюб не є підставою для відмови в задоволенні заяви, оскільки головним критерієм для задоволення заяви про надання права на шлюб є встановлення судом факту про відповідність такого права інтересам заявника. Резолютивна частина рішення повинна відповідати вимогам ч.2 ст. 23 СК України, згідно з якою суд надає право на шлюб (а не знижує шлюбний вік), а також містити прізвище, ім`я та по батькові особи, право на шлюб з якою надається судом.

Згідно з ч.3 ст. 293 ЦПК України, у порядку окремого провадження розглядаються також справи про надання права на шлюб.

Згідно зі ст. 22 СК України, шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у вісімнадцять років. Особи, які бажають зареєструвати шлюб, мають досягти шлюбного віку на день реєстрації шлюбу.

Відповідно до ст.23 СК України, з право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку. За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

Батьки заявниці не заперечують проти шлюбу її неповнолітньої доньки ОСОБА_1 , оскільки шлюб відповідає її інтересам.

Суд прийшов до висновку про можливість надання права на шлюб ОСОБА_1 з ОСОБА_5 , так як це відповідає її інтересам.

Право на шлюб чоловіка та жінки, які досягли шлюбного віку, закріплено у статті 12 Конвенції про захист прав людини і основних свобод.

Відповідно до ч.1 ст. 27 СК України, державна реєстрація шлюбу встановлена для забезпечення стабільності відносин між жінкою та чоловіком, охорони прав та інтересів подружжя, їхніх дітей, а також в інтересах держави та суспільства.

Таким чином, судом встановлено, що заявниця не досягла шлюбного віку, передбаченого ст. 22 СК України, разом з тим, судом не встановлено будь-яких обставин, які б вказували, що шлюб може зашкодити інтересам заявника.

На підставі вищевикладеного, встановивши, що надання права на шлюб ОСОБА_1 з ОСОБА_5 , відповідає її інтересам, враховуючи той факт, що вона - вагітна та має намір укласти шлюб для створення повноцінної сім`ї, батьки заявниці на шлюб згідні, суд вважає, що надання права на шлюб відповідає правам та законним інтересам заявниці.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 76, 81, 242, 259, 264-265 ЦПК України, суд,-

у х в а л и в:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Золочівський відділ ДРАЦС у Золочівському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, ОСОБА_5 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про надання права на шлюб -задовольнити.

Надати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , право на шлюб із ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційна скарга на рішення може бути подана протягом 30-ти днів з дня складання повного судового рішення безпосередньо до Львівського апеляційного суду

Рішення набирає законної сили після закінчення 30-денного строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Повне судове рішення складено 29.02.2024 року.

Суддя М. В. Бакаїм

СудЗолочівський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення29.02.2024
Оприлюднено04.03.2024
Номер документу117333921
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи, що виникають із сімейних правовідносин, з них: про надання права на шлюб

Судовий реєстр по справі —445/294/24

Рішення від 29.02.2024

Цивільне

Золочівський районний суд Львівської області

Бакаїм М. В.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Золочівський районний суд Львівської області

Бакаїм М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні