Ухвала
від 28.02.2024 по справі 924/224/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


УХВАЛА

"28" лютого 2024 р. Справа № 924/224/24

м. Хмельницький

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Танасюк О.Є., розглянувши матеріали

за позовом Комунального підприємства „Полонне тепловодопостачання, Хмельницька область, Шепетівський район, м. Полонне

до Хмельницької регіональної філії державного підприємства „Центр Державного земельного кадастру м. Хмельницький

про стягнення 19856,57 грн. заборгованості за надані послуги з постачання теплової енергії

встановив:

23.02.2024 до Господарського суду Хмельницької області надійшла позовна заява Комунального підприємства „Полонне тепловодопостачання, Хмельницька область, Шепетівський район, м. Полонне до Хмельницької регіональної філії державного підприємства „Центр Державного земельного кадастру м. Хмельницький про стягнення 19856,57 грн. заборгованості за надані послуги з постачання теплової енергії.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 29.11.2018р. справу №924/1099/18 передано на розгляд судді Танасюк О.Є.

При розгляді поданих матеріалів судом враховується, що відповідно до ч. 3 статті 22 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" місцеві господарські суди розглядають справи, які виникають із господарських правовідносин, а також інші справи, віднесені законом до їх юрисдикції.

Подання позовної заяви за правилами Господарського процесуального кодексу України означає, що позовна заява повинна бути подана за правилами предметної та суб`єктної юрисдикції справ відповідно до статті 20 Господарського процесуального кодексу України.

Статтею 45 Господарського процесуального кодексу України визначено, що сторонами в судовому процесі позивачами і відповідачами можуть бути особи, зазначені у статті 4 цього Кодексу.

Згідно зі статтею 4 Господарського процесуального кодексу України юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням. До господарського суду у справах, віднесених законом до його юрисдикції, мають право звертатися також особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб.

Враховуючи викладене, спір підвідомчий господарському суду, якщо склад його учасників відповідає нормам статей 4, 45 Господарського процесуального кодексу України, а спірне правовідношення носить господарський характер.

Як вбачається з позовної заяви, позивач зазначив відповідачем Хмельницьку регіональну філію державного підприємства „Центр Державного земельного кадастру, з якої просить стягнути заборгованість за надані послуги з постачання теплової енергії.

Згідно зі ст. 80 ЦК України юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку. Юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді.

Відповідно до чинного законодавства юридичні особи для здійснення своїх функцій можуть створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, які не мають статусу юридичної особи і діють на основі положення про них, затвердженого підприємством, наділяються майном юридичної особи, що їх створила ( ст. 95 ЦК України, ст. 64 ГК України).

Тобто філії, представництва, інші відокремлені підрозділи наділяються певною господарською компетенцією, втім, не маючи статусу юридичної особи, такі підрозділи не наділяються самостійною господарською процесуальною правоздатністю та дієздатністю.

Таким чином, стороною у справі є юридична особа, від імені якої діє відокремлений підрозділ, і рішення ухвалюється саме щодо юридичної особи, але в особі її відокремленого підрозділу.

Отже, у спірних правовідносинах, за правилами, встановленими процесуальним законодавством, в якості відповідача може виступати юридична особа або юридична особа в особі її відокремленого підрозділу (якщо підрозділ наділений відповідними повноваженнями).

Відповідно до ч. 4 ст. 89 ЦК України до єдиного державного реєстру вносяться відомості про організаційно-правову форму юридичної особи, її найменування, місцезнаходження, органи управління, філії та представництва, мету установи, а також інші відомості, встановлені законом.

Згідно Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань за ідентифікаційним кодом 26431921 (зазначено в позові як код відповідача) зареєстровано Хмельницьку регіональну філію державного підприємства „Центр Державного земельного кадастру (відокремлений підрозділ юридичної особи). Юридичною особою, до якої належить вказана філія, є державне підприємство „Центр Державного земельного кадастру (ідентифікаційний код 21616582).

Враховуючи те, що позивачем заявлено вимогу до Хмельницької регіональної філії державного підприємства „Центр Державного земельного кадастру, яка не є юридичною особою, а тому не має процесуальної дієздатності та не може бути відповідачем у розумінні статей 4, 44, 45 Господарського процесуального кодексу України, суд дійшов до висновку, що позовна заява з позовними вимогами до відокремленого підрозділу не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства.

При цьому, суд звертає увагу, що нормами ст. 48 ГПК України передбачено право суду залучити до участі у справі співвідповідача, або здійснити заміну неналежного відповідача належним відповідачем лише за клопотанням позивача.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 175 ГПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства.

Таким чином, з огляду на вище зазначене, суд доходить висновку про відмову у відкриття провадження у справі за позовом Комунального підприємства „Полонне тепловодопостачання, Хмельницька область, Шепетівський район, м. Полонне до Хмельницької регіональної філії державного підприємства „Центр Державного земельного кадастру м. Хмельницький про стягнення 19856,57 грн. заборгованості за надані послуги з постачання теплової енергії.

Одночасно судом роз`яснюється, що позовна заява може бути розглянута в порядку господарського судочинства, якщо вона буде подана до юридичної особи або до юридичної особи в особі філії, за наявності відповідних повноважень у останньої.

Крім того, судом звертається увага на положення п. 3 ч. 1 ст. 7 Закону України "Про судовий збір", якою передбачено, що сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі повернення заяви або скарги.

Керуючись ст. ст. 175, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити у відкритті провадження у справі за позовом Комунального підприємства „Полонне тепловодопостачання, Хмельницька область, Шепетівський район, м. Полонне до Хмельницької регіональної філії державного підприємства „Центр Державного земельного кадастру м. Хмельницький про стягнення 19856,57 грн. заборгованості за надані послуги з постачання теплової енергії.

Додаток: позовна заява з доданими документами на 56 арк., в т.ч. платіжна інструкція №5336 від 16.02.2024.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання 28.02.2024 та може бути оскаржена до Північно-західного апеляційного господарського суду в порядку та строки, визначені ст. ст. 254-259 ГПК України.

СуддяО.Є. Танасюк

Примірник ухвали направити:

1 до справи;

2 КП „Полонне тепловодопостачання, Хмельницька область, Шепетівський район, м. Полонне, вул. Л. Українки, 93.

Дата ухвалення рішення28.02.2024
Оприлюднено04.03.2024
Номер документу117340160
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 19856,57 грн. заборгованості за надані послуги з постачання теплової енергії

Судовий реєстр по справі —924/224/24

Ухвала від 06.03.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Танасюк О.Є.

Ухвала від 28.02.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Танасюк О.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні