Рішення
від 26.02.2024 по справі 285/4593/23
НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

Іменем України

Справа № 285/4593/23

провадження у справі № 2-о/0285/10/24

26 лютого 2024 року м. Звягель

Новоград-Волинський міськрайонний суду Житомирської області у складі судді СусловцяМ.Г., за участі секретаря судового засідання Величко К.Б., та осіб, які беруть участь у справі:

заявника: не прибув,

заінтересовані особи: не прибули,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Чижівська сільська рада Звягельського району Житомирської області

УСТАНОВИВ:

У липні 2023 року ОСОБА_1 звернулась до суду із зазначеною заявою, у якій просить встановити факт родинних відносин між ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнавши, що вони дійсно є тіткою та племінницею.

В обґрунтування заяви зазначає, ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її рідна тітка ОСОБА_2 , після смерті якої відкрилась спадщина на її майно. Вона є спадкоємцем на майно померлої, але оформити його не може внаслідок відсутності документів, що підтверджують родинні зв`язки між ними, про що приватний нотаріус Лінкевич Б.А. зазначив у своїй постанові про відмову у вчиненні нотаріальної дії № 31/01-16 від 25.07.2022.

Заявник в судове засідання не прибула, подала заяву про розгляд справи без її участі, заяву підтримує в повному обсязі та просить задовольнити.

Представник заінтересованої особи у судове засідання не прибув, подав заяву про розгляд справи без його участі, проти задоволення заяви не заперечує.

Справа розглядається за правилами глави 6 розділу ІV Цивільного-процесуального кодексу України з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом. В зв`язку з неявкою в судове засідання учасників справи, фіксація судового процесу на підставі ч.2 ст. 247 ЦПК України за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_2 , після смерті якої залишилась спадщина. Спадкоємцем за законом після смерті ОСОБА_2 є її племінниця ОСОБА_1 , яка звернулась до нотаріуса про прийняття спадщини. Однак постановою приватного нотаріуса Лінкевича Б.А. було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, оскільки відсутні документи, які б підтверджували її родинні відносини із померлою (а.с.9).

Факт, що померла ОСОБА_2 , дійсно єтіткою заявниці ОСОБА_1 , підтверджується матеріалами справи (а.с. 4, 7, 8, 11).

За містом ч. 2 ст. 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Оскільки встановлення факту родинних відносин не пов`язане з вирішенням спору про право, породжує для заявника юридичні наслідки, вказані нею обставини знайшли своє підтвердження в судовому засіданні, суд приходить до висновку, що заява є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 12, 13, 76-83, 141, 258, 259, 264, 265, 268 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 - задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 є рідною тіткою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (зареєстрованої та проживаючої АДРЕСА_1 ).

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги до Житомирського апеляційного суду протягом 30 (тридцяти) днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину судового рішення зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя М.Г. Сусловець

Дата ухвалення рішення26.02.2024
Оприлюднено04.03.2024
Номер документу117341448
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —285/4593/23

Рішення від 26.02.2024

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Сусловець М. Г.

Ухвала від 31.07.2023

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Сусловець М. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні