Ухвала
від 29.02.2024 по справі 752/2330/24
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/2330/24

Провадження № 2/752/3347/24

У Х В А Л А

29.02.2024 року м. Київ

Суддя Голосіївського районного суду міста Києва Ольшевська І.О., за участю секретаря судового засідання Крекотень О.В., розглянувши заяву ОСОБА_1 про заперечення щодо розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін у справі за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Квітень" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по внесках на експлуатацію будинку, -

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Голосіївського районного суду міста Києва від 08.02.2024р. відкрито провадження у справі №752/2330/24 за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Квітень" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по внесках на експлуатацію будинку, постановлено розглядати її в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи.

Від відповідача надійшла заява із запереченнями щодо розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін. Відповідач просить здійснити перехід від розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження до розгляду справи за правилами загального позовного провадження.

В обгрунтування заяви зазначає, що у зв`язку з тим, що позивач неправильно зазначив її місце проживання в позові, вона не отримала копії позовної заяви та копії всіх документів, що додаються до неї, а також копії ухвали Голосіївського районного суду міста Києва від 08.02.2024р., що позбавило права на захист. Крім того, як вказує відповідач, необхідно отримати відповідні пояснення позивача та дослідити велику кількість матеріалів стосовно заборгованості, що свідчить про складність справи, з`ясувати в позивача, на підставі яких розрахунків виникла така заборгованість.

Дослідивши матеріали справи та подану заяву, суд дійшов наступного висновку.

Частиною 4 ст. 277 ЦПК України передбачено, якщо відповідач в установлений судом строк подасть заяву із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, суд залежно від обгрунтованості заперечень відповідача постановляє ухвалу про: залишення заяви відповідача без задоволення; розгляд справи за правилами загального провадження та заміну засідання для розгляду справи по суті підготовим засіданням.

Частинами 2 та 4 статті 19 ЦПК України визначено, що цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку, зокрема, позовного провадження (загального або спрощеного).

Згідно з ч. 3 ст. 274 ЦПК України при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: ціну позову; значення справи для сторін; обраний позивачем спосіб захисту; категорію та складність справи; обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначати експертизу, викликати свідків тощо; кількість сторін та інших учасників справи; чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Згідно з ч. 4 ст. 274 ЦПК України в порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи у спорах: 1) що виникають з сімейних відносин, крім спорів про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення, розірвання шлюбу та поділ майна подружжя; 2) щодо спадкування; 3) щодо приватизації державного житлового фонду; 4) щодо визнання необґрунтованими активів та їх витребування відповідно до глави 12 цього розділу; 5) в яких ціна позову перевищує двісті п`ятдесят розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 6) інші вимоги, об`єднані з вимогами у спорах, вказаних у пунктах 1-5 цієї частини.

На підставі викладеного, оцінивши критерії, визначені в ч. 3 ст. 274 ЦПК України, суд встановив, що предмет даної справи не підпадає під обмеження, які визначені ч. 4 ст. 274 ЦПК України, справа є незначної складності, тому дана справа підлягає розгляду в порядку спрощеного позовного провадження.

Таким чином, враховуючи, що провадження у справі відкрито та розгляд справи визначено проводити в порядку спрощеного позовного провадження, а також з урахуванням конкретних обставин справи, суд вважає недоцільним проводити розгляд справи в загальному позовному провадженні, тому заява відповідача про перехід до розгляду справи за правилами загального позовного провадження задоволенню не підлягає.

Також характер спірних правовідносин та предмет доказування у справі не вимагає проведення судового засідання з повідомленням сторін.

При розгляді справи за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін відповідач має право надати відзив на позовну заяву і всі докази, які можливо доставити до суду, що підтверджують заперечення проти позову, вправі подати суду докази порядку ст. 83 ЦПК України або подати клопотання про витребування доказів судом на підставі ст. 84 ЦПК України

Щодо зазначеного відповідачем про те, що позовна заява з додатками та ухвала суду про відкриття провадження у справі направлені не за місцем проживання відповідача суд зазначає наступне.

У заяві про заперечення щодо розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження відповідач зазначає свою адресу як АДРЕСА_1 .

Згідно відповіді №472297 від 29.02.2024р. з Єдиного державного демографічного реєстру адресою реєстрації ОСОБА_1 є: АДРЕСА_1 .

Як вбачається з матеріалів справи, копія позовної заяви з додатками та копія

ухвали про відкриття провадження у справі була направлена судом відповідачу на її адресу: АДРЕСА_2 , що спростовує доводи відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 259-261, 274, 277, 279 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Заяву ОСОБА_1 про заперечення щодо розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін у справі за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Квітень" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по внесках на експлуатацію будинкузалишити без задоволення.

2. Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається, за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет - https://gl.ki.court.gov.ua/sud2601/.

3. Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя І.О. Ольшевська

Дата ухвалення рішення29.02.2024
Оприлюднено04.03.2024
Номер документу117343501
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості по внесках на експлуатацію будинку

Судовий реєстр по справі —752/2330/24

Рішення від 04.04.2024

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ольшевська І. О.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ольшевська І. О.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ольшевська І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні