Ухвала
від 31.01.2024 по справі 757/59074/23-ц
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/59074/23-ц

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 січня 2024 року Печерський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді : Козлова Р.Ю.,

при секретарі: Іваненку С.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні представника Товариства з обмеженою відповідальністю «КАЯТО» - адвоката Зерова Костянтина Олександровича про забезпечення позову Товариства з обмеженою відповідальністю «КАЯТО» до ОСОБА_1 , Державної організації «Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій» (скорочено - УКРНОІВІ), третя особа - Товариство з обмеженою відповідальністю «ХОЛОДНИЙ ЯР УКРАЇНА» про дострокове припинення дії свідоцтва України на торгівельну марку № НОМЕР_1 від 27 серпня 2018 року та зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Печерського районного суду міста Києва перебуває цивільна справа за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «КАЯТО» до ОСОБА_1 та Державної організації «Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій» та за участю Третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні Позивача - Товариства з обмеженою відповідальністю «ХОЛОДНИЙ ЯР УКРАЇНА» про дострокове припинення дії свідоцтво на торговельну марку та зобов`язання вчинити дії.

Представник позивача звернувся до суду із заявою, в якій з метою забезпечення позову просить суд заборонити ОСОБА_1 (Відповідач 1) відчужувати права щодо торговельної марки за свідоцтвом НОМЕР_1 від 27.08.2018 року, а також надавати ліцензії на використання торговельної марки за свідоцтвом № НОМЕР_1 від 27.08.2018 року будь-яким особам, а також відмовлятися від прав на торговельну марку за свідоцтвом № НОМЕР_1 від 27.08.2018 року та заборонити ДО «Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій» здійснювати будь-які реєстраційні дії, пов`язані з відчуженням прав щодо торговельної марки за свідоцтвом № НОМЕР_1 від 27.08.2018 року, або з наданням ліцензій на використання торговельної марки за свідоцтвом № НОМЕР_1 від 27.08.2018 року, або з відмовою від прав на торговельну марку за свідоцтвом № НОМЕР_1 від 27.08.2018 року.

В обґрунтування заяви про забезпечення позову зазначив, що позивач звернувся до суду із даним позовом про дострокове припинення дії свідоцтва України на торгівельну марку № НОМЕР_1 від 27 серпня 2018 року та зобов`язання вчинити дії. Рішення за таким позовом стосуватиметься прав та охоронюваних законом інтересів власника даного свідоцтва, а його виконання полягатиме в достроковому припиненні чинності вказаного свідоцтва в частині шляхом внесення відомостей про його припинення до Державного реєстру свідоцтва України на знаки для товарів і послуг. Виконання такого рішення є можливим, якщо власником даного свідоцтва на момент вирішення спору та прийняття рішення з набуттям ним законної сили та на момент його виконання залишатиметься одна й та сама особа. Однак, власник свідоцтва за час між поданням позовом та виконанням відповідного рішення може змінитися, що утруднить або унеможливить виконання даного рішення у випадку задоволення позовних вимог. Ускладнення або унеможливлення виконання такого рішення полягатиме у необхідності заміни відповідної сторони правонаступником.

Суд визнав можливим проводити судове засідання за відсутності учасників процесу, оскільки їх неявка не перешкоджає вирішенню даного процесуального питання.

Дослідивши матеріали справи, вивчивши предмет та підстави пред`явленого позову, обсяг заявлених вимог, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 2 ст. 149 ЦПК України, забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

У відповідності до п.п. 3, 4 ч. 1 ст. 151 ЦПК України передбачає, що заява про забезпечення позову має містити, зокрема, предмет позову та обґрунтування необхідності забезпечення позову а також захід забезпечення позову, який належить застосувати, з обґрунтуванням його необхідності.

У відповідності до роз`яснень, викладених у постанові Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову» № 9 від 22.12.2006 року, забезпечення позову є необхідною умовою здійснення завдань цивільного судочинства, які полягають у справедливому, неупередженому та своєчасному розгляді й вирішенні цивільних справ із метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Пунктом 1 даної постанови визначено, що єдиною підставою для забезпечення позову є відповідне клопотання у формі мотивованої заяви будь-якої з осіб, котрі беруть участь у справі.

Відповідно до п. п. 2, 3, 4 ч.1 ст. 150 ЦПК України, позов забезпечується, в тому числі, шляхом встановлення обов`язку заборони вчиняти певні дії; вчинити певні дії а також забороною іншим особам вчиняти дії щодо предмета спору.

У заяві про забезпечення позову повинно бути зазначено: причини, у зв`язку з якими потрібно забезпечити позов; вид забезпечення позову, який належить застосувати, з обґрунтуванням його необхідності; інші відомості, потрібні для забезпечення позову.

Як вбачається зі змісту позовної заяви, ініціювання даного спору позивачем пов`язане з достроковим припиненням дії свідоцтва України № НОМЕР_2 торгівельну марку, стосуватиметься прав і охоронюваних законом інтересів власника даного свідоцтва. Ухвалене судом рішення, у разі задоволення позову, зачепить інтерес позивача, а його виконання полягатиме у достроковому припиненні чинності вказаного свідоцтва шляхом внесення відповідних відомостей про його припинення до Державного реєстру свідоцтв України на знак для товарів та послуг.

Як зазначено у п. 4 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову», розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має: з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з`ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам, а також враховувати, що вжиті заходи не повинні перешкоджати господарській діяльності юридичної особи або фізичної особи, яка здійснює таку діяльність і зареєстрована відповідно до закону як підприємець.

З урахуванням вказаних обставин, суд дійшов висновку, що між сторонами дійсно наявний спір, заява про забезпечення позову стосується предмета судового дослідження обраний вид забезпечення позову відповідає вимогам процесуального законодавства а також не перешкоджатиме господарській діяльності третім особам, відтак дійшов висновку про задоволення заяви.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 149-153 ЦПК України, п.15.5) Перехідних положень ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву представника Товариства з обмеженою відповідальністю «КАЯТО» - адвоката Зерова Костянтина Олександровича про забезпечення позову Товариства з обмеженою відповідальністю «КАЯТО» до ОСОБА_1 , Державної організації «Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій» (скорочено - УКРНОІВІ), третя особа - Товариство з обмеженою відповідальністю «ХОЛОДНИЙ ЯР УКРАЇНА» про дострокове припинення дії свідоцтва України на торгівельну марку № НОМЕР_1 від 27 серпня 2018 року та зобов`язання вчинити дії - задовольнити.

заборонити ОСОБА_1 (Відповідач 1) відчужувати права щодо торговельної марки за свідоцтвом НОМЕР_1 від 27.08.2018 року, а також надавати ліцензії на використання торговельної марки за свідоцтвом № НОМЕР_1 від 27.08.2018 року будь-яким особам, а також відмовлятися від прав на торговельну марку за свідоцтвом № НОМЕР_1 від 27.08.2018 року.

Заборонити ДО «Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій» здійснювати будь-які реєстраційні дії, пов`язані з відчуженням прав щодо торговельної марки за свідоцтвом № НОМЕР_1 від 27.08.2018 року, або з наданням ліцензій на використання торговельної марки за свідоцтвом № НОМЕР_1 від 27.08.2018 року, або з відмовою від прав на торговельну марку за свідоцтвом № НОМЕР_1 від 27.08.2018 року.

Ухвала про забезпечення позову підлягає негайному виконанню з моменту її проголошення.

Строк пред`явлення для виконання ухвали три роки.

Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її складання до Київського апеляційного суду через Печерський районний суд міста Києва.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя:

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення31.01.2024
Оприлюднено04.03.2024
Номер документу117344033
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо прав інтелектуальної власності, з них:

Судовий реєстр по справі —757/59074/23-ц

Ухвала від 31.01.2024

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Козлов Р. Ю.

Ухвала від 31.01.2024

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Козлов Р. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні