Ухвала
від 27.02.2024 по справі 761/6390/24
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/6390/24

Провадження № 1-кс/761/4680/2024

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.02.2024рік м. Київ

Слідчий суддя Шевченківського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , захисника ОСОБА_3 розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві клопотання детектива Головного підрозділу детективів Бюро економічної безпеки України ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей та документів, -

В С Т А Н О В И В :

До Шевченківського районного суду міста Києва надійшло погоджене з прокурором клопотання слідчого про тимчасовий доступ до речей та документів, які зберігаються у володінні ТДВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в якому вказано, що ІНФОРМАЦІЯ_2 , здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань, №72022000420000061 від 12.08.2022 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст.218-1, ч. 5 ст. 191, ч.3 ст. 212 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що невстановлені особи спільно із службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЕДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТДВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), АТ« ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), шляхом документального відображення фінансово-господарських операцій з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_16 ), в порушення пункту 187.1 статті 187, пунктів 201.7, 201.10 статті 201 Податкового кодексу України в період з 01.01.2020 по 01.01.2023, занизили об`єкт оподаткування за результатом чого не нарахували та не сплатили до державного бюджету України податків на загальну суму 12 827 247,57 грн., що призвело до фактичного ненадходження коштів до державного бюджету в особливо великих розмірах, що підтверджується висновками аналітичного продукту №9.3/3.3.2/3706-23 від 30.05.2023.

Під час досудового розслідування кримінального провадження встановлено факти перерахування грошових коштів на розрахункові рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » без фактичного надання послуг чи поставки товарів, що свідчить про безтоварність вказаних операцій та проведення їх з метою ухилення від сплати податку на додану вартість та податку на прибуток.

При цьому відповідно до відомостей Інформаційно-телекомунікаційної системи «Податковий блок», (Єдиному вікні подання електронної звітності (Єдиному реєстру податкових накладних, Системі електронного адміністрування ПДВ) встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » за період 2020-2022 не звітували до податкових органів про результати фінансово-господарської діяльності та розрахунки об`єкта оподаткування, з метою приховування фактичного обсягу фінансових операцій та об`єкту оподаткування.

Згідно висновку аналітичного дослідження №9.3/3.3.2/3706-23 від 30.05.2023 встановлено заниження об`єкту оподаткування, за результатом чого не нараховано та не сплачено до державного бюджету України податків на загальну суму 12 827 247,57 грн.

Під час досудового розслідування кримінального провадження допитано службових осіб та засновників суб`єктів підприємницької діяльності з ознаками фіктивності, які показали, що зареєстрували вказані товариства за грошову винагороду без мети здійснення господарської діяльності, будь-яких товарів , робіт та послуг підприємствам не постачали, первинні документи не підписували, що свідчить про безтоварність вказаних операцій та проведення їх з метою ухилення від сплати податку на додану вартість та податку на прибуток.

Відповідно до п.44.3 ст.44 Податкового Кодексу України платники податків зобов`язані забезпечити зберігання документів.

Відповідно до ст.91 КПК України у кримінальному провадженні підлягають доказуванню зокрема, але не виключно: подія кримінального правопорушення.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Так, згідно п.п. 1.1. Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень та Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої Наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 № 53/5, основним завданням почеркознавчої експертизи є ідентифікація виконавця рукописного тексту, обмежених за обсягом рукописних записів (літерних та цифрових) і підпису. Об`єктом почеркознавчої експертизи є почерковий матеріал, в якому відображені ознаки почерку певної особи у тому обсязі, в якому їх можна виявити для вирішення поставлених завдань.

Для проведення почеркознавчих досліджень рукописних записів та підписів надаються оригінали документів.

Фінансово-господарські та первинні бухгалтерські документи ТДВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) щодо проведення фінансово-господарських взаємовідносин з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_16 ) необхідні для дослідження та встановлення події кримінального правопорушення, а саме: визначення підстав для отримання та перерахування безготівкових грошових коштів, обставин їх виникнення, необхідності та мети фінансово-господарських операцій.

Зазначені відомості та інформація містять фактичні дані, на підставі яких можливо встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

У зазначених документах охоронювана законом таємниця не міститься.

Фінансово-господарські, бухгалтерські документи необхідно вилучити у ТДВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) за період з 01.01.2020 по 31.12.2022 року, оскільки вони необхідні для використання під час проведення податкових та інших перевірок для встановлення законності фінансово-господарських взаємовідносин ТДВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), а також для проведення судово-почеркознавчої та судово-економічної експертиз.

Таким чином, у матеріалах досудового розслідування вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані речі і документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин кримінальних правопорушень, а тому необхідно отримати тимчасовий доступ та можливість вилучити документи у ТДВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), а саме документи фінансово-господарської діяльності, які відображають фінансово-господарські взаємовідносини ТДВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_16 ) за період з 01.01.2020 по 03.04.2023 року.

Детектив ОСОБА_4 у судове засідання не прибув, але до суду надійшло клопотання стосовно розгляду клопотання за його відсутності, вказавши що клопотання підтримує та просить задовольнити.

Захисник ОСОБА_3 у судовому засіданні запересував проти задоволення даного клопотання.

Вирішуючи питання про наявність чи відсутність підстав для задоволення клопотання, здійснюючи судовий контроль за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Відповідно до положень ст. 132 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом, при цьому для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

За положеннями ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до вимог ч.2 ст. 160 КПК України, у клопотанні про тимчасовий доступ до речей і документів зазначаються: короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання; правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати; підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні; можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю; обґрунтування необхідності вилучення речей і оригіналів або копій документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Положеннями до ч. 6 ст. 163 КПК України передбачено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Враховуючи вищевикладене, слідчий суддя зобов`язаний перевіряти наявність об`єктивної необхідності та виправданість такого втручання у права і свободи особи, врахувати докази на підтвердження обставин, викладених у клопотанні, які мають бути надані ініціатором клопотання.

При цьому, детективом в клопотанні всупереч вимоги п.6 ч. 2 ст. 160 КПК України не зазначено можливість використання їх як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

При прийнятті рішення судом враховано, що відповідно до ч.5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Таким чином, у вказаному клопотанні детективом в порушення вимог п. 2 ч. 5 ст.163 КПК України не доведено, що речі або документи, до яких просить надати тимчасовий доступ слідчий самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у цьому кримінальному провадженні.

Також, детективом не наведено достатніх відомостей, що могли б вказувати на можливість досягнення мети проведення слідчої (розшукової) дії, а відтак, суддя не вбачає підстав вважати, що є необхідність у отримання тимчасового доступу, з можливістю вилучення вказаних в клопотанні документів.

Крім того, всупереч вимогам ч. 6 ст. 163 КПК України, ініціатором клопотання не доведено можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Також, згідно наданого захисником опису речей і документів, детективу були надані вищезазначені документи згідно Додатку до протоколу від 08.11.2023 року.

На підставі вищевикладеного, враховуючи надані матеріали, слідчий суддя приходить до висновку, що правові підстави для задоволення клопотання детектива відсутні.

За таких обставин, керуючись вимогами ст.ст. 3, 22, 26, 131, 132, 159, 160, 163, 333 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

В задоволеніклопотаннядетективаГоловного підрозділудетективів Бюроекономічної безпекиУкраїни ОСОБА_4 про тимчасовийдоступ доречей тадокументів відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

27 лютого 2024 року

Дата ухвалення рішення27.02.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу117344518
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей та документів

Судовий реєстр по справі —761/6390/24

Ухвала від 27.02.2024

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Матвєєва Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні