Ухвала
від 29.02.2024 по справі 520/5358/24
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

УХВАЛА

про повернення заяви про забезпечення адміністративного позову

29 лютого 2024 р. Справа № 520/5358/24

Суддя Харківського окружного адміністративного суду Шевченко О.В., розглянувши заяву приватного нотаріуса Харківського міського нотаріального округу до Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, треті особи: відділення Нотаріальна палата України в Харківській області, Харківська регіональна філія державного підприємства "Національні інформаційні системи" про вжиття заходів забезпечення позову до подання позовної заяви, -

ВСТАНОВИВ:

До Харківського окружного адміністративного суду звернувся приватний нотаріус Харківського міського нотаріального округу із заявою про вжиття заходів забезпечення позову до подання позовної заяви, в якій просить суд:

1) зупинити дію наказу про тимчасове зупинення нотаріальної діяльності приватного нотаріуса Харківського міського нотаріального округу ОСОБА_1 від 08.02.2024 №85/8;

2) зобов`язати Харківську регіональну філію державного підприємства "Національні інформаційні системи" поновити доступ до Єдиних та Державних реєстрів.

Приписами п.1 ч.1 та ч.2 ст. 153 КАС України визначено, що заява про забезпечення позову подається: до подання позовної заяви - до суду, до якого має бути подано позов за правилами підсудності, встановленими цим Кодексом. У разі подання заяви про забезпечення позову до подання позовної заяви заявник повинен подати відповідну позовну заяву протягом десяти днів з дня постановлення ухвали про забезпечення позову.

Через систему "Електронний суд" представником приватного нотаріуса Харківського міського нотаріального округу надіслано клопотання про відкликання заяви про вжиття заходів забезпечення позову до подання позовної заяви.

За результатами розгляду поданого представником клопотання, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч.6 ст.7 КАС України, у разі відсутності закону, що регулює відповідні правовідносини, суд застосовує закон, що регулює подібні правовідносини (аналогія закону), а за відсутності такого закону суд виходить із конституційних принципів і загальних засад права (аналогія права).

Оскільки КАС України не містить спеціальної норми, яка визначає порядок дій у разі відкликання заяви про забезпечення позову до подачі позову, тому в такому випадку слід застосувати аналогію закону на підставі ч.6 ст.7 КАС України та застосовувати ст.169 КАС України.

Вирішуючи питання, викладені у ч.4 ст.169 КАС України, суд прийшов до висновку, що подана заява підлягає поверненню, виходячи з наступного.

Відповідно до п.2 ч.4 ст.169 КАС України, позовна заява повертається позивачеві, якщо позивач до відкриття провадження в адміністративній справі подав заяву про її відкликання.

Зважаючи на вище викладене, суд вважає за необхідне повернути заяву про забезпечення позову до подачі позову заявнику.

Роз`яснити заявнику, що повернення заяви не позбавляє права повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

Керуючись ст. ст. 7, 150, 169, 248, 256, 294, 295 КАС України, -

УХВАЛИВ:

Заяву приватного нотаріуса Харківського міського нотаріального округу про вжиття заходів забезпечення позову до подання позовної заяви - повернути заявнику.

Копію ухвали разом із заявою й усіма доданими до неї документами надіслати особі, яка подала заяву.

Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Другого апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її складання.

Суддя О.В.Шевченко

Дата ухвалення рішення29.02.2024
Оприлюднено01.03.2024
Номер документу117349381
СудочинствоАдміністративне
Сутьвжиття заходів забезпечення позову до подання позовної заяви

Судовий реєстр по справі —520/5358/24

Ухвала від 29.02.2024

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Шевченко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні