Ухвала
від 29.02.2024 по справі 2а-4121/10/2570
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про заміну стягувача

29 лютого 2024 року м. Чернігів Справа № 2а-4121/10/2570

Чернігівський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Бородавкіної С.В.,

за участі секретаряМихайлової І.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, без фіксування його за допомогою звукозаписувального технічного засобу в порядку ст. 229 КАС України, заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області про заміну сторони виконавчого провадження у адміністративній справі за позовом першого заступника прокурора м. Чернігова в інтересах держави в особі відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Чернігові до Державного підприємства «Чернігівторф» про стягнення заборгованості,

У С Т А Н О В И В:

Головне управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області звернулося до суду із заявою, в якій просить замінити сторону виконавчого провадження (стягувача) з примусового виконання рішення Чернігівського окружного адміністративного суду по справі №2а-4121/10/2570 щодо стягнення з Державного підприємства «Чернігівторф» заборгованості по сплаті страхових внесків в сумі 9403,81 грн., з Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області на правонаступника - Головне управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області.

У судове засідання учасники справи та заінтересовані особи не з`явилися, про дату, час та місце судового засідання були повідомлені належним чином.

Дослідивши матеріали справи, заяву, судом встановлено таке.

Постановою Чернігівського окружного адміністративного суду від 06.08.2010 позовні вимоги першого заступника прокурора м. Чернігова в інтересах держави в особі відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Чернігові задоволено повністю, стягнуто з Державного підприємства «Чернігівторф» заборгованість по сплаті страхових внесків в сумі 9403,81 грн.

02.09.2010 Чернігівським окружним адміністративним судом видано виконавчий лист №2а-4121/10/2570.

Ухвалою суду від 20.09.2017 замінено стягувача у виконавчому провадженні з виконання виконавчого листа №2а-4121/10/2570.

У свою чергу, відповідно до пункту 2 Розділу VII Прикінцевих та перехідних положень Закону України від 23.09.1999 №1105 «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» припинено Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 1 січня 2023 року. Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень.

Постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2022 №1442 «Питання припинення Фонду соціального страхування України та управлінь виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України»припинено з 01 січня 2023 року, реорганізувавши шляхом приєднання до Пенсійного фонду України, зокрема, Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області.

Постановою Кабінету Міністрів України від 29 листопада 2022 року №1323 «Деякі питання забезпечення здійснення страхових виплат та надання соціальних послуг за загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням»встановлено, що залишки коштів, які утворилися на рахунках виконавчої дирекції Фонду соціального страхування та її робочих органів станом на кінець останнього банківського дня у системі електронних платежів Національного банку у 2022 році, перераховуються власниками рахунків в перший банківський день 2023 року на дохідний рахунок Пенсійного фонду України, відкритий в Державній казначейській службі для обліку коштів загальнообов`язкового державного соціального страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності і загальнообов`язкового державногосоціальногострахування від нещасноговипадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, з подальшим їх спрямуванням цього ж дня на видатковий рахунок Пенсійного фонду України для здійснення страхових виплат та надання соціальних послуг, визначенихЗаконом України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування".

З січня 2023 року здійснення страхових виплат та надання соціальних послуг відповідно до Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування"фактично забезпечено Пенсійним фондом України та його органами.

Таким чином, з 01 січня 2023 року відбулося публічне правонаступництво, тобто перехід прав та обов`язків Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області, що є позивачем у справі, до Головного Управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області.

Пунктом 6 Порядку здійснення заходів, пов`язаних з утворенням, реорганізацією або ліквідацією міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.10.2011 №1074, визначено, що права та обов`язки органів виконавчої влади у разі приєднання одного або кількох органів виконавчої влади до іншого органу виконавчої влади переходять до органу виконавчої влади, до якого приєднано один або кілька органів виконавчої влади.

Таким чином, у межах спірних правовідносин Головне управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області є правонаступником Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області.

Частиною 1статті 379 КАС Українивстановлено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи, суд який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Під правонаступництвом у виконавчому провадженні слід розуміти заміну однієї зі сторін (стягувача або боржника) з переходом прав та обов`язків від правопопередника до іншої особи (правонаступника), що раніше не брали участі у виконавчому провадженні. Правонаступництво можливе на всіх стадіях виконавчого провадження - з моменту відкриття виконавчого провадження до його закінчення.

Матеріали справи доказів закінчення виконавчого провадження з виконання виконавчого листа, виданого за судовим рішенням у даній справі, не містять.

З огляду на викладене, а також враховуючи, що сторону виконавчого провадження, а саме стягувача - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області припинено, а його правонаступником є Головне управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області, суд вважає, що заяву про заміну сторони виконавчого провадження необхідно задовольнити.

Керуючись статтями 243, 248, 256, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

У Х В А Л И В:

Заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області - задовольнити.

Замінити сторону виконавчого провадження (стягувача) по примусовому виконанню виконавчого листа, виданого Чернігівським окружним адміністративним судом 02.09.2010 у адміністративній справі №2а-4121/10/2570, а саме: стягувача - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області (код ЄДРПОУ 41316447) його правонаступником - Головним управлінням Пенсійного фонду України в Чернігівській області (код ЄДРПОУ 21390940, вул. П`ятницька, 83-А, м. Чернігів, 14000).

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана безпосередньо до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 29.02.2024.

Суддя С.В. Бородавкіна

Дата ухвалення рішення29.02.2024
Оприлюднено04.03.2024
Номер документу117349972
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —2а-4121/10/2570

Ухвала від 29.02.2024

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Бородавкіна С.В.

Ухвала від 29.07.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Гром Л.М.

Постанова від 06.08.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Гром Л.М.

Ухвала від 20.09.2017

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Кашпур О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні