Рішення
від 29.02.2024 по справі 569/20165/23
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/20165/23

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 лютого 2024 року м.Рівне

Рівненський міський суд Рівненської області в складі:

головуючого судді Першко О.О.,

секретар судового засідання Прокопчук Л.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Рівному справу за позовом Рівненської міської ради до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Головне управління ДПС у Рівненській області, про стягнення заборгованості по оплаті орендної плати відповідно до умов договору оренди землі,

В С Т А Н О В И В:

Рівненська міська рада (надалі - позивач) звернулася до суду з позовом до ОСОБА_1 (надалі - відповідач), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Головне управління ДПС у Рівненській області, в якому просить стягнути з відповідача на її користь 5464 грн. 31 коп. боргу за оренду земельної ділянки.

Свої позовні вимоги мотивує тим, що між Рівненською міською радою та ОСОБА_1 укладено договір оренди землі площею 197 м2 від 15 серпня 2019 року (номер запису про інше речове право 5485993 від 26 квітня 2014 року) строком до 26 квітня 2024 року у АДРЕСА_1 для городництва (для городництва, без права спорудження на ній капітальних будівель та споруд, посадки багаторічних насаджень та з правом її дострокового вилучення для потреб міста). Договір оренди землі прийнятий сторонами, містить всі істотні умови та зареєстрований в установленому законом порядку.

Листом Головного управління ДПС у Рівненській області від 10 серпня 2023 року №9151/5/17-00-13-01-08 повідомлено позивача про наявність податкового боргу за відповідачем по орендній платі за землю. Доказів погашення заборгованості відповідачем не надано. Станом на 08 серпня 2023 року, згідно з даними АІС «Податковий блок» за ОСОБА_1 в інтегрованій картці платника податків по коду платежу 18010900 (орендна плата з фізичних осіб) обліковується заборгованість зі сплати орендної плати за землю в сумі 5 464 грн. 31 коп., яка виникла у періоді 2019-2021 років та підлягає стягненню на користь Рівненської міської ради.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, хоча належним чином повідомлявся про час, дату і місце проведення судового засідання, що підтверджується довідкою про доставку електронного листа. 29 лютого 2024 року представник позивача ОСОБА_2 подав до суду клопотання, в якому просив розгляд справи провести за відсутності представника позивача і не заперечував проти заочного розгляду справи.

Представник Головного управління ДПС у Рівненській області в судове засідання не з`явився, хоча належним чином повідомлявся про час, дату і місце проведення судового засідання, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення. Про причини неявки суд не повідомив.

Відповідач в судове засідання не з`явився, хоча належним чином повідомлявся про час, дату і місце проведення судових засідань.

Згідно Відповіді №277806 від 18 жовтня 2023 року з Єдиного державного демографічного реєстру ОСОБА_1 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 з 23 січня 2016 року.

16 лютого 2024 року до суду повернувся конверт з не врученою судовою повісткою для відповідача на 29 лютого 2024 року з довідкою поштового відділення про причини повернення/досилання, де вказана причина повернення - адресат відсутній за вказаною адресою.

Відповідно до частин п`ятої, шостої статті 128 ЦПК України судова повістка про виклик повинна бути вручена з таким розрахунком, щоб особи, які викликаються, мали достатньо часу для явки в суд і підготовки до участів судовому розгляді справи, але не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання, а судова повістка-повідомлення завчасно.

Судова повістка, а у випадках, встановлених цим Кодексом, разом з копіями відповідних документів надсилається на офіційну електронну адресу відповідного учасника справи, у випадку наявності у нього офіційної електронної адреси або разом із розпискою рекомендованим листом з повідомленням про вручення у випадку, якщо така адреса відсутня, або через кур`єрів за адресою, зазначеною стороною чи іншим учасником справи.

У частині восьмій статті 128 ЦПК України передбачено, що днем вручення судової повістки є: 1) день вручення судової повістки під розписку; 2) день отримання судом повідомлення про доставлення судової повістки на офіційну електронну адресу особи; 3) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати судову повістку чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду; 4) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати судову повістку чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, що зареєстровані у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

За змістом частини восьмої статті 128 ЦПК України відмітка про відсутність особи за адресою місця проживання вважається врученням судової повістки цій особі.

Отже, наведена норма права дає підстави вважати, що врученою судова повістка вважається в день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відсутність особи за адресою місця проживання.

Згідно ч. 4 ст. 130 ЦПК України, у разі відсутності адресата (будь-кого з повнолітніх членів його сім`ї) особа, яка доставляє судову повістку негайно повертає її до суду з поміткою про причини невручення.

Відповідно до частини 1, 3 ст. 131 ЦПК України учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місця проживання (перебування, знаходження) або місцезнаходження під час провадження справи.

У разі відсутності заяви про зміну місця проживання або місцезнаходження судова повістка надсилається учасникам справи, які не мають офіційної електронної адреси та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв`язку, що забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, на останню відому судові адресу і вважається доставленою, навіть якщо учасник судового процесу за цією адресою більше не проживає або не знаходиться.

Учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про причини неявки у судове засідання. У разі неповідомлення суду про причини неявки вважається, що учасники судового процесу не з`явилися в судове засідання без поважних причин.

Оскільки судова повістка, направлена судом відповідачу за адресою, за якою зареєстровано його місце проживання повернута суду з відміткою - адресат відсутній за вказаною адресою, тому суд вважає відповідача таким, що був належним чином повідомлений про час, дату та місце судового розгляду.

Враховуючи, що про причини неявки відповідач суд не повідомив, відзив не подав і представник позивача не заперечує проти вирішення справи в заочному порядку, таким чином суд проводить розгляд справи згідно ст. 280 ЦПК України в заочному порядку, на підставі наявних у справі даних та доказів за згодою представника позивача.

Зважаючи на неявку у судове засідання всіх учасників справи, на підставі частини другої статті 247 Цивільного процесуального кодексу України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного пристрою не здійснювалося.

Дослідивши матеріали справи і наявні в них докази, суд дійшов наступних висновків.

Як встановлено судом, 15 серпня 2019 року між Рівненською міською радою та ОСОБА_1 було укладено Додатковий договір про поновлення договору оренди землі.

Відповідно до пункту 1 вказаного договору орендодавець на підставі статті 33 Закону України «Про оренду землі» надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку для городництва (для городництва, без права спорудження на ній капітальних будівель і споруд, посадки багаторічних насаджень та з правом її дострокового вилучення для потреб міста), з кадастровим номером 5610100000:01:044:0493, яка розташована в АДРЕСА_1 .

Пунктом 2 договору передбачено, що в оренду передається земельна ділянка загальною площею 197 квадратних метрів.

Пунктом 5 договору передбачено, що нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить 651 грн. 82 коп.

Пунктом 8 договору передбачено, що договір поновлено терміном до 26 квітня 2024 року.

Пунктом 9 вказаного договору передбачено, що за оренду земельної ділянки орендар сплачує орендодавцю орендну плату виключно у грошовій формі. Розмір орендної плати в рік за земельну ділянку складає 6 грн. 52 коп., що становить 1% від нормативної оцінки земельної ділянки, розрахунок розміру орендної плати за земельну ділянку № 03-04/150, виданий управлінням земельних відносин виконавчого комітету Рівненської міської ради відповідно до протоколу № 20 від 24 липня 2019 року засідання контрольної комісії Рівненської міської ради з питань встановлення розмірів орендної плати за земельні ділянки. Сторони погоджуються, що орендна плата за землю справляється з 27 квітня 2019 року (з наступного дня закінчення терміну дії договору оренди землі від 31 березня 2014 року: витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 26 квітня 2014 року № 5485993).

Пунктом 28 вказаного договору передбачено обов`язок орендаря своєчасно вносити орендну плату.

Як слідує з розрахунку 03-04/150 розміру орендної плати за земельну ділянку № 03-04/150, виданий Управлінням земельних відносин виконавчого комітету Рівненської міської ради відповідно до протоколу № 20 від 24 липня 2019 року засідання контрольної комісії Рівненської міської ради з питань встановлення розмірів орендної плати за земельні ділянки, розмір земельного податку становить 6 грн. 52 коп.

Як слідує з Акта приймання-передачі земельної ділянки в оренду, ОСОБА_1 прийняв земельну ділянку площею 197 м2 на АДРЕСА_1 в оренду на підставі додаткового договору про поновлення договору оренди землі.

Договір оренди землі, укладений між сторонами, містить всі істотні умови та зареєстрований в установленому законом порядку, що підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права № 180639378 від 11 вересня 2019 року.

Як слідує з листа Головного управління ДПС у Рівненській області від 10 серпня 2023 року №9151/5/17-00-13-01-08, згідно даних АІС «Податковий блок» станом на 08 серпня 2023 року за ОСОБА_1 по коду платежу 18010900 (орендна плата з фізичних осіб) обліковується податковий борг в сумі 5 464 грн. 31 коп., який виник у періоді 2019-2021 років.

Як слідує з розрахунку в інтегрованій картці платника податків по коду платежу 18010900 (орендна плата з фізичних осіб) за ОСОБА_1 обліковується заборгованість зі сплати орендної плати за землю на загальну суму 5464 грн. 31 коп.

Отже відповідач свої зобов`язання за договором не виконав, внаслідок чого у нього утворилась заборгованість в розмірі 5 464 грн. 31 коп.

Згідно із статтею 18 Закону України «Про оцінку земель» нормативна грошова оцінка земельних ділянок проводиться відповідно до державних стандартів, норм, правил, а також інших нормативно-правових актів на землях усіх категорій та форм власності.

Нормативна грошова оцінка земельних ділянок, розташованих в межах населених пунктів, проводиться незалежно від їх цільового призначення не раніше ніж один раз на 5-7 років.

Нормативна грошова оцінка земель міста Рівного підлягає щорічній індексації відповідно до вимог діючого законодавства.

Платники орендної плати за земельні ділянки при поданні податкових декларацій до органів державної податкової служби м. Рівного застосовували, починаючи з 1 січня 2014 року, нормативну грошову оцінку земель міста Рівного, яка затверджена цим рішенням, без внесення змін до договорів оренди землі (п. 6 рішення Рівненської міської ради від 04 липня 2013 року №3122).

Рішенням Рівненської міської ради від 02 липня 2020 року №7565 затверджено технічну документацію з нормативної грошової оцінки земель міста Рівного та введено її в дію з 1 січня 2021 року.

Законом України «Про оренду землі» визначено умови укладення, зміни, припинення і поновлення договору оренди землі.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про оренду землі», яка кореспондується з положеннями ч. 1 ст. 93 ЗК України, оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Згідно зі ст. 13 Закону України «Про оренду землі» договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 15 Закону України «Про оренду землі» (в редакції закону на час виникнення правовідносин) істотними умовами договору оренди землі є, зокрема, орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

Частинами 1-3 ст. 21 Закону України «Про оренду землі» (в редакції закону на час виникнення правовідносин) передбачено, що орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України. Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди.

Відповідно до ч. 1 ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких вимог та умов - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання) (ст. 610 ЦК України).

Згідно з ч. 1 ст. 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав і обов`язків.

Сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості (ч. 1 ст. 627 ЦК України).

Згідно зі ст. 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

За частиною 2 ст. 792 ЦК України відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом.

Судом встановлено, що 15 серпня 2019 року між Рівненською міською радою та ОСОБА_1 було укладено Додатковий договір про поновлення договору оренди землі. Між сторонами досягнуто згоду щодо всіх істотних умов договору. На виконання умов договору Рівненською міською радою було передано відповідачу в оренду земельну ділянку площею 197 квадратних метрів, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , натомість відповідач свої зобов`язання за договором не виконав, у передбачений в договорі строк орендну плату не сплачував, внаслідок чого виникла заборгованість у розмірі 5 464 грн. 31 коп.

Таким чином, вимоги позивача про стягнення з відповідача заборгованості по оплаті орендної плати відповідно до умов договору оренди землі є доведеними та підлягають задоволенню.

За таких обставин, суд вважає, що позовні вимоги є обґрунтованими, підтверджені дослідженими доказами у справі, а відтак, позов підлягає до задоволення.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України з відповідача на користь позивача необхідно стягнути понесені ним судові витрати по сплаті судового збору в розмірі 2 684 грн. 00 коп.

Керуючись статтями 3, 12, 13, 81, 141, 259, 263-265, 280-282, 354 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

В И Р І Ш И В:

Позов Рівненської міської ради до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Головне управління ДПС у Рівненській області, про стягнення заборгованості по оплаті орендної плати відповідно до умов договору оренди землі - задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Рівненської міської ради 5 464 (п`ять тисяч чотириста шістдесят чотири) гривні 31 копійки боргу за оренду земельної ділянки на рахунок UA718999980334189815000017527, банк отримувача: Казначейство України (ЕАП), МФО 899998, код ЄДРПОУ 38012494, отримувач ГУК у Рівн.обл./Рівнен.міс.т.г/18010900.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь виконавчого комітету Рівненської міської ради (місцезнаходження: м. Рівне, вул. Соборна, буд. 12А, код ЄДРПОУ 04057758) судові витрати в розмірі 2 684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) гривні 00 копійок.

Заочне рішення може бути переглянуто Рівненським міським судом Рівненської області за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Рівненського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного заочного судового рішення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач Рівненська міська рада, місцезнаходження: вул. Соборна, 12 А, м. Рівне, код ЄДРПОУ 34847334.

Відповідач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Третя особа Головне управління ДПС у Рівненській області, місцезнаходження: вул. Відінська, 12, м. Рівне, код ЄДРПОУ 39394217.

Повне судове рішення складено 29 лютого 2024 року.

Суддя О.О. Першко

Дата ухвалення рішення29.02.2024
Оприлюднено04.03.2024
Номер документу117351765
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості по оплаті орендної плати відповідно до умов договору оренди землі

Судовий реєстр по справі —569/20165/23

Рішення від 29.02.2024

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Першко О. О.

Ухвала від 19.10.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Першко О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні