Ухвала
від 29.02.2024 по справі 128/216/24
ВІННИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 128/216/24

УХВАЛА

Іменем України

29 лютого 2024 року м. Вінниця

Вінницький районний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді - ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши в відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Вінниці подання Державної установи «Стрижавська виправна колонія (№81)» про обернення в дохід держави вилучених заборонених предметів,-

ВСТАНОВИВ:

До Вінницького районного суду Вінницької області надійшло подання про обернення в дохід держави вилучених заборонених предметів, а саме: мобільного телефону марки «ZTE Blade L210», imei1: НОМЕР_1 ; imei: НОМЕР_2 ; мобільного телефону марки «Nokia», imei1: НОМЕР_3 , imei2: НОМЕР_4 .

Подання мотивоване тим, що 02 січня 2024 року до ДУ «СВК (№81)» прибули працівники управління, а саме: старший інспектор з ОД відділу охорони та відеомоніторингу Управління забезпечення охорони та режиму ЦЗМУ капітан внутрішньої служби ОСОБА_3 , старший інспектор з ОД відділу охорони та відеомоніторингу Управління забезпечення охорони та режиму ЦЗМУ підполковник внутрішньої служби ОСОБА_4 , старший інспектор з ОД відділу охорони та відеомоніторингу Управління забезпечення охорони та режиму ЦЗМУ підполковник внутрішньої служби ОСОБА_5 , після чого вище зазначені працівники спільно із начальником відділу нагляду і безпеки підполковником внутрішньої служби Вячеславом Павловським прослідували на територію дільниці соціальної реабілітації, де в спальній секції №1 в тайнику, виявили та вилучили заборонений предмет, а саме: мобільного телефону марки: «ZTE Blade Е210» imei: НОМЕР_5 ; imei: НОМЕР_2 , та в спальній секції №2, в кросівку, мобільний телефон марки «Nokia» imei: НОМЕР_6 ; imei2: НОМЕР_4 .Даний факт було задокументовано та отримано дозвіл на проведення перевірки.

В ході проведення розслідування, по даному факту було опитано засуджених дільниці соціальної реабілітації, які стали свідками вилучення заборонених предметів, а саме: ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , які в своїх особистих письмових поясненнях зазначили, що дійсно 02 січня 2024 року, працівниками управління спільно з працівниками установи проводився обшук територію дільниці соціальної реабілітації, в ході даного обшуку в спальній секції №1 в тайнику, виявили та вилучили мобільний телефон марки: «ZTE Blade L210» imei: НОМЕР_5 ; imei: НОМЕР_2 , та в спальній секції №2, в кросівку, мобільний телефон марки «Nokia» imei: НОМЕР_6 ; imei:2 НОМЕР_4 , та в свою чергу зазначили, що їм не відомо кому б могли належати вище зазначені мобільні телефони.

Іншого дослідити по даному факту не представилось можливим.

Начальник ДУ «Стрижавська ВК (№81)» ОСОБА_8 звернувся до суду із даним поданням та просить вказані заборонені предмети обернути в дохід держави.

Від начальника установи надійшла заява про розгляд подання без участі представника адміністрації установи.

Від прокурора ОСОБА_9 надійшла заява про розгляд справи без його участі, подання підтримав.

Дослідивши подання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 7 ст.102 КВК України зберігання засудженими при собі речей, а також предметів, які заборонено використовувати в колоніях, не допускається.

Пунктом 3 Глави XХV Правил внутрішнього розпорядку установ виконання покарань передбачено, що виявлені у засуджених гроші, цінності, предмети, речі, речовини і вироби, які заборонено використовувати в установах виконання покарань, вилучаються, про що посадовою особою установи складається протокол вилучення.

Рішення про конфіскацію грошей, цінностей, предметів, речей, речовин і виробів або про передання їх на зберігання до звільнення засудженого приймає слідчий суддя за клопотанням адміністрації установи виконання покарань.

Якщо судом буде визнано недоцільним зарахування вилучених грошей, цінностей, предметів, речей, речовин і виробів у дохід держави, гроші зараховуються на особовий рахунок засудженого, цінності здаються в бухгалтерію, предмети, речі, речовини і вироби - на склад установи виконання покарань для зберігання і повертаються засудженому після відбуття ним строку покарання або його родичам, іншим особам за письмовою заявою засудженого.

Виявлені у засуджених речі та предмети, які заборонено використовувати в колоніях, вилучаються, про що посадовою особою колонії складається протокол. За клопотанням установи виконання покарання слідчий суддя розглядає питання про конфіскацію таких речей та предметів або про передачу їх на зберігання до звільнення засудженого відповідно до положень розділу VIII Кримінального процесуального кодексу України, тобто за правилами вирішення питань, що передбачають виконання вироку.

Перелік предметів, виробів і речовин, зберігання і використання яких засудженими заборонено, наведений у Додатку 3 до Правил внутрішнього розпорядку установ виконання покарань, затверджених Наказом Міністерства юстиції України від 28.08.2018 року № 2823/5. Зокрема, засудженим заборонено зберігання і використання радіоелектронних засобів, призначених для передавання чи приймання радіосигналів (радіостанції, мобільні телефони та зарядні пристрої до них, SIM-картки, скретч-картки поповнення рахунку мобільного зв`язку, пейджери тощо), друкарські машинки, розмножувальні прилади (засудженим, які тримаються у виправних центрах, дозволяється зберігати та користуватися мобільними телефонами у порядку, встановленому пунктом 2 розділу XIV Правил внутрішнього розпорядку установ виконання покарань). Також до цього переліку належать і будь-які напої із вмістом алкоголю та енергетичної дії, пиво, дріжджі, одеколон та інші вироби на спиртовій основі.

Крім того, за передачу або спробу передачі особам, яких тримають у слідчих ізоляторах, установах виконання покарань, заборонених для передачі предметів чинним законодавством, передбачена адміністративна відповідальність за ст.188 КУпАП України, а спеціальними нормативними документами детально врегульовано порядок дій працівників установ при виявленні таких спроб.

Проаналізувавши вищевикладені норми права, слідчий суддя дійшов висновку, що нормами ст. 102 КВК України та порядком, визначеному розділом VІІІ КПК України, встановлено, що слідчим суддею може бути розглянуто питання про конфіскацію заборонених речей та предметів або про передачу їх на зберігання виключно щодо предметів та речей, які були вилучені у засуджених, а не про конфіскацію речей, які виявлені на території установи.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КВК України засудженим забороняється придбавати, виготовляти, зберігати і використовувати гроші, цінності, предмети, речі, речовини і вироби, заборонені до використання в колонії.

В протоколі вилучення заборонених предметів не зазначено особу, в якої ці предмети вилучено.

Тобто, обов`язковою умовою накладення на особу стягнення у вигляді конфіскації є зберігання таких речей засудженим та їх вилучення саме у засудженого.

Однак, як випливає з матеріалів клопотання, заборонені предмети у володінні та користуванні будь якого засудженого не перебували оскільки були знайдені в ДУ «Стрижавська виправна колонія (№81)», а саме: в спальній секції та кросівку. Особу, яка зберігала заборонені предмети не встановлено.

Оскільки, до компетенції слідчого судді нормами КВК України та КПК України не віднесено прийняття рішення за поданням установи про передачу виявлених та вилучених заборонених предметів, власник яких не встановлений, в дохід держави, а виявлені та вилучені 02 січня 2024 року на території установи мобільні телефони не належать кому-небудь із засуджених, які відбувають покарання у ДУ «Стрижавська виправна колонія (№81)», тому відсутні правові підстави для вирішення слідчим суддею даного подання.

Враховуючи вищевикладене, слідчий суддя відмовляє у задоволенні подання начальника ДУ «Стрижавська виправна колонія (№81)» про конфіскацію та передачу в дохід держави заборонених речей.

Керуючись ст. 102, 107 КВК України, ст. ст. 370-372 КПК України, суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

У задоволенні подання начальника Державної установи «Стрижавська виправна колонія (№81)» ОСОБА_8 про обернення в дохід держави вилучених заборонених предметів - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Вінницького апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.02.2024
Оприлюднено04.03.2024
Номер документу117354786
СудочинствоКримінальне
Сутьобернення в дохід держави вилучених заборонених предметів

Судовий реєстр по справі —128/216/24

Ухвала від 29.02.2024

Кримінальне

Вінницький районний суд Вінницької області

Фанда О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні