Рішення
від 01.03.2024 по справі 133/2757/23
КОЗЯТИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

КОЗЯТИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

Іменем України

справа №133/2757/23

01.03.24

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

в складі головуючого судді Пєтухової Н.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадженняв залі суду в м. Козятині цивільну справу за позовом АТ "Вінницяобленерго" в особі структурно одиниці "Хмільницькі ЕМ" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,

В С Т А Н О В И В :

АТ "Вінницяобленерго" в особі структурної одиниці «Хмільницькі електричні мережі» звернулися до суду із позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що 04.02.2021 під час здійснення технічної перевірки за адресою АДРЕСА_1 , де зареєстровано особовий рахунок № НОМЕР_1 споживача, яким згідно Паспорту точки розподілу електричної енергії договору на користування є ОСОБА_1 , уповноваженими особами СО «Хмільницькі ЕМ» було виявлено порушення п.п.6, п.8.4.2 розділу 8 ПРРЕЕ (далі Правила), а саме самовільне підключення струмоприймачів, електропроводки до електричної мережі, без порушення схеми обліку, в результаті чого спожита таким чином електроенергія не обліковувалася і не оплачувалася. За вищенаведеним фактом складено акт про порушення №3157 від 04.02.2022, який підписаний трьома представниками ОСР та відповідачем, без зауважень та застережень, та запрошено відповідача на засідання комісії по розгляду актів про порушення Правил. 25.11.2021 відбулося засідання комісії за участі споживача у складі трьох уповноважених осіб ОСР, яка прийняла рішення згідно Протоколу №55від 24.03.2022 та провела Розрахунок збитків на загальну суму 27218,69 грн. Борг був частково погашений на суму 2470 грн (17.01.2023) та ще додатково на суму 500 грн (в липні 2023 року). Станом на момент подачі позовної заяви про відшкодування шкоди, завданої порушенням споживачем Правил, рішення комісії не оскаржувалось, звернень про повторний розгляд не надходило. Отже, нарахована споживачу до оплати сума залишилась невідшкодованою, що згідно п. 8.2.7 Правил стала підставою для звернення до суду з даним позовом.

Ухвалою суду від 06.10.2023 у даній справі відкрито спрощене позовне провадження без повідомлення виклику (сторін). Відповідачу визначено п`ятнадцятиденний строк з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі для подання відзиву на позовну заяву.

Відповідач у встановлений судом строк відзив на позовну заяву та клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін не подав, хоч належним чином повідомлявся про розгляд справи, шляхом направлення судової кореспонденції, яка повернулась на адресу суду не врученою із відміткою поштового відділення - "адресат відсутній за вказаною адресою".

Суд, відповідно до ч. 5 ст. 279 ЦПК України, вважає за можливе розглянути дану справу в порядку спрощеного позовного провадження за наявними у справі матеріалами.

Суд, дослідивши наявні у справі матеріали та оцінивши докази в їх сукупності, дійшов наступного висновку.

АТ «Вінницяобленерго» являється оператором системи розподілу електропостачальної мережі на території Вінницької області. Розподіл електричної енергії - транспортування електричної енергії від оператора системи передачі (або виробників) електроенергії до споживачів мережами оператора системи розподілу (тобто обленерго).

Згідно п. 1 ст. 1 ЗУ «Про ринок електричної енергії», оператор системи розподілу (надалі - ОСР) - юридична особа, відповідальна за безпечну, надійну та ефективну експлуатацію, технічне обслуговування та розвиток системи розподілу і забезпечення довгострокової спроможності системи розподілу шодо задоволення обґрунтованого попиту на розподіл електричної енергії з урахуванням вимог щодо охорони навколишнього природного середовища та забезпечення енергоефективності.

Відповідно до ч. 4 ст. 46 Закону України «Про ринок електричної енергії», ОСР надає послуги з розподілу електричної енергії на підставі договору споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії. Договори про надання послуг з розподілу є публічними договорами приєднання та укладаються на основі типових договорів, форма яких затверджується Регулятором.

Згідно з п. 2.1.2 ПРРЕЕ, оператор системи зобов`язаний укласти договори про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії з усіма споживачами, електроустановки яких приєднані до електричних мереж на території діяльності відповідного оператора системи. Не допускається розподіл (передача) електричної енергії до точки розподілу електроустановки споживача за відсутності діючого договору про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії з таким споживачем, крім випадку здійснення розподілу (передачі) електричної енергії оператором системи до власних електроустановок.

Відповідно до п. 5.1.1. Правил роздрібного ринку електричної енергі,ї затверджених Постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 312 (надалі - ПРРЕЕ) оператор системи має право на безперешкодний доступ (за пред`явленням представником службового посвідчення) до розрахункових засобів вимірювання електричної енергії, що встановлені на об`єктах споживачів та інших учасників роздрібного ринку, електроустановки яких приєднанні до електричних мереж на території діяльності оператора системи; проводити (за пред`явленням представником службового посвідчення) обстеження електроустановок споживачів щодо виявлення споживання електричної енергії поза засобами вимірювання та інших порушень, що викликають неправильне вимірювання обсягів споживання електричної енергії; контролювати додержання споживачами та субспоживачами вимог цих Правил відповідно до умов укладених договорів.

Згідно п. 8.2.5 Правил, у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушень цих Правил, у числі фактів безоблікового споживання електричної енергії, на місці виявлення порушення у присутності споживача (представника споживача) або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки (за умови посвідчення цієї особи) оформлюється акт про порушення згідно з формою, наведеною в додатку до цих Правил.

Так, судом встановлено, що відповідно до наявного в матеріалах справи Паспорту точки (точок) розподілу електричної енергії по об`єкту (об`єктах) від 24.03.2022, споживач ОСОБА_1 : ЕІС код 62Z5727966465966, назва точки розподілу 10220145, назва об`єкту - будинок, що розташований за адресою АДРЕСА_1 , ступінь напруги 220 кВ, приєднана потужність 5,00 кВт, дозволена потужність 5,00 кВт, категорія надійності струмоприймачів ІІІ, тип встановлених запобіжників/запобіжних автоматів, номінальний струм, А 25.

Згідно додатку № 1 до Договору споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії від 24.03.2022 №10220145, Заява-Приєднання АТ «Вінницяобленерго» ініціює приєднання споживача ОСОБА_1 до умов договору споживача про розподіл електричної енергії за технічними даними об`єктів споживача: ЕІС- код точки комерційного обліку 62Z5727966465966, адреса об`єкту АДРЕСА_1 .

Відповідно до акту про порушення №3157від 04.02.2022, складеного об 07:46 год. трьома працівниками ОСР, за участі споживача ОСОБА_1 , перевіркою встановлено, що ОСОБА_1 в житловому будинку, що знаходиться за адресою АДРЕСА_1 , порушено облік електричної енергії, а саме виявлено порушення ПРРЕЕ п. 5.5.5, самовільне підключення електропроводки до електричної мережі.

Також в матеріалах справи міститься схема електроживлення споживача, на якій зображено виявлені порушення ПРРЕЕ та копії фотознімків, на яких зображено провід, під`єднаний до розетки та електричний лічильник та фотографії будинку талічильника й проводів на ньому.

Згідно протоколу № 55засідання комісії Козятинської дільниці СО «Хмільницькі ЕМ» по розгляду Актів про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії від 24.03.2022, за участі ОСОБА_1 , розглянуто Акт про порушення №3157від 04.02.2022 та прийнято рішення провести нарахування обсягу та вартості необлікованої електроенергії.

Згідно розрахунку обсягу та вартості не облікованої електричної енергії за Актом про порушення ПРРЕЕ № 3157від 04.02.2022, особовий рахунок НОМЕР_1 , ОСОБА_1 , за адресою АДРЕСА_1 , за порушення пп. 10 п. 5.5.5 ПРРЕЕ, а саме самовільне підключення електропроводки до електричної мережі оператора системи, без порушення схеми обліку, з формулою розрахунку, за період нарахування з 06.08.2021 по 04.02.2022 нараховано суму до сплати 27218,69 грн.

Згідно п. 8.4.2. ПРРЕЕ визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії здійснюється оператором системи на підставі акта про порушення, у разі виявлення такого порушення як самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі, без порушенням схеми обліку.

Станом на момент подачі позовної заяви про відшкодування шкоди, завданої порушенням, споживачем рішення комісії не оскаржувалось, звернень про повторний розгляд не надходило. Сам факт порушення відповідачем не заперечується та не оскаржувався.

Відносини з приводу постачання фізичним особам електричної енергії регулюються Цивільним кодексом України, Цивільним процесуальним кодексом України, Законом України «Про ринок електричної енергії», Правилами роздрібного ринку електричної енергії та іншими.

Відповідно до п. 8.2.7 ПРРЕЕ кошти за необліковану електричну енергію та суми збитків, перераховуються споживачем на поточний рахунок оператора системи.

Споживач має оплатити розрахункові документи за необліковану електричну енергію протягом 30 календарних днів від дня отримання рахунка (у випадку неотримання споживачем рахунка у поштовому відділенні упродовж 5 робочих днів з дня надходження рахунка до поштового відділення споживача рахунок вважається отриманим споживачем на 5 робочий день).

У разі незгоди споживача з фактом безоблікового споживання електричної енергії та відмови від сплати вартості необлікованої електричної енергії оператор системи звертається з позовом до суду для підтвердження факту безоблікового споживання електричної енергії та стягнення вартості необлікованої електричної енергії.

Відповідно пп. 5 п. 5.5.5. ПРРЕЕ, споживач електричної енергії зобов`язаний здійснювати оплату рахунків, виставлених на підставі актів про порушення ПРРЕЕ та умов договору.

Відповідно до п. 1 ч. 3 ст. 58 Закону України «Про ринок електричної енергії», споживач зобов`язується сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів.

Частиною 1 ст. 77 Закону України «Про ринок електричної енергії» визначено, що учасники ринку, які порушили нормативно-правові акти, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, несуть відповідальність згідно із законом .

Згідно п. 4 ч. 2 ст. 77 Закону України «Про ринок електричної енергії», правопорушеннями на ринку електричної енергії є крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики і споживання електричної енергії без приладів обліку.

Статтею 610 ЦК України визначено, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Згідно зі ст. 611 ЦК України, у разі порушення зобов`язань настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема відшкодування збитків.

Статтею 1166 ЦК України передбачено, що майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала. Особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоду завдано не з її вини.

Згідно абзацу 2 ст. 1 Закону України «Про електроенергетику», електроенергія є товарною продукцією, призначеною для купівлі-продажу. Відтак електроенергія, яка спожита безобліково, є для енергопостачальника майном, що втрачене внаслідок викрадення.

Отже, суд вважає доведеним той факт, що відповідач, являючись споживачем, порушив Правила користування електричною енергією, що призвело до того, що спожита ним таким чином електрична енергія розрахунковим приладом обліку не обліковувалась, ним не оплачувалась, але споживалася.

У постанові Великої Палати Верховного Суду від 14.01.2020 у справі № 910/17955/17 викладені висновки щодо правової природи грошових коштів, які особа має сплатити відповідно до Акта про порушення. Зокрема, за своєю правовою суттю ці кошти є фактично платою за поставлену електричну енергію, а тому вартість самовільно спожитої енергії (необлікованої) має бути компенсована. Аналогічні правові висновки викладені і в постанові Верховного Суд від 21.04.2021 у справі № 902/647/20.

За встановлених обставин, перевіривши підстави та порядок нарахування вартості збитків, заподіяних внаслідок порушення ПРРЕЕ, зважаючи на те, що зазначена повна вартість у добровільному порядку відповідачем не відшкодована, оцінивши зібрані у справі докази в їх сукупності, суд вважає, що позов обґрунтований та підлягає задоволенню в повному обсязі.

Згідно з усталеною практикою Європейського суду з прав людини, яка відображає принцип, пов`язаний з належним здійсненням правосуддя, у рішеннях судів та інших органів з вирішення спорів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони ґрунтуються. Хоча пункт 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, його не можна тлумачити як такий, що вимагає детальної відповіді на кожен аргумент. Міра, до якої суд має виконати обов`язок щодо обґрунтування рішення, може бути різною залежно від характеру рішення («Серявін та інші проти України» (Seryavin and Others v. Ukraine) від 10.02.2010, заява № 4909/04).

З огляду на вказане вище суд приходить до висновку про задоволення позову.

Згідно ст. 141 ЦПК України судовий збір підлягає стягненню з відповідача на користь позивача в розмірі 2684,00 грн.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 610,611,623 ЦК України, ст.ст 76-81, 89, 259, 263-265, 274-277, 280, 284, 288 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги АТ "Вінницяобленерго" в особі структурної одиниці «Хмільницькі електричні мережі» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , на користь Акціонерного Товариства «Вінницяобленерго» в особі структурної одиниці «Хмільницькі електричні мережі» заборгованість в сумі 24 248, 69 грн.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 витрати по оплаті судового збору в сумі 2 684,00 грн.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Вінницького апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя Наталя ПЄТУХОВА

Дата документу 01.03.2024

Дата ухвалення рішення01.03.2024
Оприлюднено04.03.2024
Номер документу117354853
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —133/2757/23

Рішення від 01.03.2024

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Пєтухова Н. О.

Ухвала від 06.10.2023

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Пєтухова Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні