Ухвала
від 26.02.2024 по справі 127/5975/24
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/5975/24

Провадження №1-кс/127/2668/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 лютого 2024 року м. Вінниця

Слідчий суддя Вінницького міського суду Вінницької області ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання прокурора у кримінальному провадженні начальника відділу нагляду за додержанням законів регіональним органом безпеки Вінницької обласноїпрокуратури ОСОБА_3 про арешт майна,-

ВСТАНОВИВ:

Прокурор у кримінальному провадженні начальник відділу нагляду за додержанням законів регіональним органом безпеки Вінницької обласноїпрокуратури ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про арешт майна, мотивуючи свої вимоги тим, що у провадженні слідчого відділу УСБ України у Вінницькій області перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 22023020000000201 від 19.10.2023 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 191, ч. 1 ст. 333 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що відділом контррозвідки УСБУ у Вінницькій області в ході здійснення службової діяльності отримано відомості стосовно протиправної діяльності службових осіб ТОВ «ВіАЗ» (ЄДРПОУ: 37617817, м. Вінниця, вул. Чехова, 7) та інших осіб, яка полягає у реалізації суб`єктами господарювання з іноземною реєстрацією комплектуючих до військової техніки, що належать до групи товарів військового призначення та подвійного використання, в порушення встановленого порядку здійснення міжнародних передач товарів, які підлягають державному експортному контролю.

Крім того, встановлено, що зазначені вище службові особи ТОВ «ВіАЗ» (ЄДРПОУ: 37617817, м. Вінниця, вул. Чехова, 7), в умовах воєнного стану, діючи за попередньою змовою групою осіб, здійснюють привласнення та розтрату, шляхом зловживання своїм службовим становищем, ввіреного їм державного майна, для його подальшої реалізації, у тому числі за межі України.

Так, встановлено, що громадянин України ОСОБА_4 за посередництва службової особи ТОВ «ВіАЗ» громадянина України ОСОБА_5 (займав посаду в.о. виконавчого директора ТОВ «ВіАЗ» з 06.02.2023 по 31.12.2023, начальник льотно-випробувальної станції ТОВ «ВіАЗ» з 31.12.2023 по теперішній час), здійснюють реалізацію суб`єктам господарювання з іноземною реєстрацією комплектуючих до військової техніки, що належать до групи товарів військового призначення та подвійного використання, в порушення встановленого порядку здійснення міжнародних передач товарів, які підлягають державному експортному контролю, а саме допоміжних силових установок АИ-9В (використовуються на гвинтокрилах типу «Мі-8), які попередньо незаконно привласнені вказаними вище службовими особами із використанням їх службового становища.

Зазначені допоміжні силові установки АИ-9В ОСОБА_4 планує реалізувати шляхом укладання договору від підконтрольного йому, як засновнику, приватного підприємства «Еркар» (ЄДРПОУ: 33776797, м. Київ, проспект Повітрофлотський, буд. 94) із представниками суб`єкта господарювання з іноземною реєстрацією за посередництва ОСОБА_5 , як службової особи ТОВ «ВіАЗ».

В ході проведення 20.02.2024 санкціонованого обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , де фактично проживає громадянин України ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 виявлено та вилучено:

-«Формуляр двигателя АИ-9В № НОМЕР_1 »;

-«технологія ремонту допоміжної силової установки (збирання ротора двигуна) Аі-9В том 13»;

-блокнот з тисненням «УкрОборонПром», у якому наявні рукописні записи;

-печатка з тисненням «ОТК»;

-печатка з тисненням «ВТК»;

-печатка з тисненням «ВІАЗ»;

-прямокутний штамп з тисненням «ОТК»;

-аркуш паперу формату А-4 з відбитками печаток;

-грошові кошти у сумі 200 доларів США (1 банкнота номіналом 100 доларів США серія РК39916191Н, 1 банкнота номіналом 100 доларів США серія РК39916197Н).

В ході огляду вищевказаних предметів, документів та речей встановлено, що вони мають значення для даного кримінального провадження як речові докази.

Підставою та метою арешту вказаних предметів є збереження їх як речових доказів, проведення їх детальних оглядів, оскільки вони зберегли на собі сліди злочину та містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Враховуючи вищевикладене, прокурор просив задовольнити клопотання.

В судове засідання прокурор не з`явився, однак останнім було подано заяву про розгляд клопотання без його участі. Вимоги клопотання підтримав за обставин, викладених у ньому.

Суд, перевіривши клопотання, дослідивши докази по даних матеріалах, дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню, з метою забезпечення належного розслідування у кримінальному провадженні, зберігання речових доказів та недопущення можливості їх втрати або знищення.

Відділом контррозвідки УСБУ у Вінницькій області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 22023020000000201 від 19.10.2023 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 191, ч. 1 ст. 333 КК України.

В ході проведення 20.02.2024 санкціонованого обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , де фактично проживає громадянин України ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 виявлено та вилучено:

-«Формуляр двигателя АИ-9В № НОМЕР_1 »;

-«технологія ремонту допоміжної силової установки (збирання ротора двигуна) Аі-9В том 13»;

-блокнот з тисненням «УкрОборонПром», у якому наявні рукописні записи;

-печатка з тисненням «ОТК»;

-печатка з тисненням «ВТК»;

-печатка з тисненням «ВІАЗ»;

-прямокутний штамп з тисненням «ОТК»;

-аркуш паперу формату А-4 з відбитками печаток;

-грошові кошти у сумі 200 доларів США (1 банкнота номіналом 100 доларів США серія РК39916191Н, 1 банкнота номіналом 100 доларів США серія РК39916197Н).

Вилучене майно, 21.02.2024 визнано речовими доказами у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Згідно ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Згідно ч. 10ст. 170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Відповідно до ч. 11 ст. 170 КПК України заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

При вирішенні питання про арешт майна для прийняття законного та справедливого рішення слідчий суддя, згідно ст.ст.94, 132, 173 КПК України, повинен врахувати правову підставу для арешту майна, можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні або застосування щодо нього конфіскації, в тому числі і спеціальної, наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою, розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження, а також наслідки арешту майна для підозрюваного, третіх осіб.

Встановлені на даний час досудовим розслідуванням обставини кримінального провадження містять об`єктивні дані, які вказують на те, що вилучене майно відповідає критеріям, визначеним у ст. 170 КПК України, має істотне значення для кримінального провадження, оскільки безпосередньо містить відомості щодо обставин злочину та може бути використане під час проведення судових експертиз.

Зважаючи на вищевикладене, з метою забезпечення збереження речових доказів, враховуючи, що вилучене майно містить відомості щодо обставин, які досліджуються в ході кримінального провадження та може бути використане, як доказ у суді, слідчий суддя приходить до висновку, що прокурором доведено необхідність накладення арешту на майно, яке було вилучено 20.02.2024 в ході проведення санкціонованого обшуку за адресою: АДРЕСА_1 ,при цьому слідчим доведено наявність ризиків, передбачених абзацом другим частини першої статті 170 КПК України, а тому клопотання про арешт майна є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 131, 132, 170, 171, 172, 173, 309 КПК України, слідчий суддя -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора у кримінальному провадженні начальника відділу нагляду за додержанням законів регіональним органом безпеки Вінницької обласноїпрокуратури ОСОБА_3 - задовольнити.

Накласти арешт,з метоюзбереження речовихдоказів,у кримінальномупровадженні №22023020000000201від 19.10.2023 на предмети, що були виявлені та вилучені в ході проведення 20.02.2024 санкціонованого обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , де фактично проживає громадянин України ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме:

-«Формуляр двигателя АИ-9В № НОМЕР_1 »;

-«технологія ремонту допоміжної силової установки (збирання ротора двигуна) Аі-9В том 13»;

-блокнот з тисненням «УкрОборонПром», у якому наявні рукописні записи;

-печатка з тисненням «ОТК»;

-печатка з тисненням «ВТК»;

-печатка з тисненням «ВІАЗ»;

-прямокутний штамп з тисненням «ОТК»;

-аркуш паперу формату А-4 з відбитками печаток;

-грошові кошти у сумі 200 доларів США (1 банкнота номіналом 100 доларів США серія РК39916191Н, 1 банкнота номіналом 100 доларів США серія РК39916197Н)

шляхом заборони відчуження, користування, розпорядження майном іншими особами, окрім як для цілей кримінального провадження, до моменту закінчення усіх необхідних слідчих та процесуальних дій.

Виконання та контроль за виконанням ухвали суду покласти на прокурора у кримінальному провадженні начальника відділу нагляду за додержанням законів регіональним органом безпеки Вінницької обласної прокуратури ОСОБА_3 .

На ухвалу судді може бути подана апеляція протягом п`яти діб з дня її винесення до Вінницького апеляційного суду.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення26.02.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу117354990
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна

Судовий реєстр по справі —127/5975/24

Ухвала від 26.02.2024

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Михайленко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні