Рішення
від 29.02.2024 по справі 577/186/24
КОНОТОПСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 577/186/24

Провадження № 2-о/577/36/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 лютого 2024 року Конотопський міськрайонний суд Сумської області

в складі:

головуючого судді Кравченка В.О.,

з участю секретаря

судового засідання Степаненко Л.В.,

прокурора Бондаренко Н.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Конотопа цивільну справу за заявою керівника Конотопської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Попівської сільської ради Конотопського району Сумської області про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність, -

ВСТАНОВИВ:

Виконувач обов`язків керівника Конотопської окружної прокуратури Мукосій В.В. в інтересах держави в особі Попівської сільської ради Конотопського району Сумської області звернувся до суду із заявою, в якій просить передати безхазяйне нерухоме майно будівлю, розташовану за адресою: АДРЕСА_1 , площею 134,2 м?, у комунальну власність Попівської сільської ради Конотопського району Сумської області.

На обґрунтування вимог у заяві вказано, що Конотопською окружною прокуратурою в ході здійснення діяльності у сфері представництва інтересів держави в суді виявлено факт невжиття місцевим самоврядуванням заходів щодо отримання в комунальну власність безхазяйного нерухомого майна на території Попівської сільської ради Конотопського району Сумської області (далі по тексту Попівська сільська рада), а саме будівлі 1-В, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 .

Попівською сільською радою вжито заходів стосовно проведення процедури визнання вищевказаного нерухомого майна безхазяйним. Зокрема, рішенням Попівської сільської ради №114 від 31.08.2021 року вказану будівлю взято на облік. За заявою Попівської сільської ради 28.10.2022 державним реєстратором прийнято рішення №114 про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна та внесено відповідні відомості до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (номер запису про взяття на облік 19925). На замовлення Попівської сільської ради 09.11.2023 року фізичною особою підприємцем ОСОБА_1 виготовлено технічний паспорт на будівлю, відповідно до якого площа нерухомості становить 134,2 м?. Згідно висновку про вартість будівлі, розрахованої станом на 29.11.2023 року, вартість об`єкта нерухомого майна становить 2993043 грн.

З метою виявлення власника вищевказаного безхазяйного майна Попівською сільською радою в газеті «Сільські Горизонти» від 11.11.2022 № 45 (3055) було опубліковано оголошення про виявлення безхазяйного майна та взяття його на облік.

Таким чином, взята на облік будівля, розташована за адресою: АДРЕСА_1 як безхазяйна нерухома річ і сплив один рік з дня взяття її на облік, може бути передана у комунальну власність територіальної громади Попівської сільської ради.

З цією метою Конотопською окружною прокуратурою на адресу Попівської сільської ради 19.10.2023 за №50-6162 вих-23 скеровано лист про надання інформації про те, чи вживатимуться Попівською сільською радою заходи, щодо передачі безхазяйного нерухомого майна до комунальної власності, шляхом звернення до суду з відповідною заявою.

У відповіді Попівської сільської ради за №02-25/2790 від 30.10.2023 повідомлено, що у територіальної громади відсутні кошти на сплату судового збору, тому просять Конотопську окружну прокуратуру вжити заходи представницького характеру, шляхом подачі до суду заяви про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність.

Аналогічне повідомлення направлене і на звернення прокуратури від 29.11.2023.

Оскільки Попівська сільська рада самостійно до суду із заявою про передачу безхазяйного нерухомого майна у комунальну власність звернутися не має змоги з причини відсутності коштів на сплату судового збору, внаслідок чого порушено інтереси територіальної громади, то у прокурора виникло законне право на звернення до суду із заявою про передачу безхазяйного нерухомого майна до комунальної власності, здійснюючи надані законом функції, реалізуючи покладені на нього від імені держави повноваження по захисту державних інтересів та у зв`язку з бездіяльністю відповідного уповноваженого органу, яким до цього часу не вжито заходів щодо отримання у власність нерухомого майна.

У судовому засіданні прокурор заявлені вимоги підтримав з підстав викладених у зверненні.

Сільський голова Попівської сільської ради Боярчук А.В. просить розгляд справи провести за відсутності їх представника, вимоги підтримують (а.с.43).

Суд, вислухавши прокурора, дослідивши матеріали справи, вважає, що заява підлягає задоволенню.

Встановлено, що нерухома річ, яку заявник просить визнати безхазяйною, знаходиться на території Попівської сільської ради.

Рішенням виконавчого комітету Попівської сільської ради №114 від 31.08.2021 року безхазяйній будівлі, розташованій за адресою: АДРЕСА_1 , взято на облік Попівської сільської ради (а.с. 13-14).

На підставі вищевказаного рішення до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно внесено відомості про взяття на облік будівлі 1-В, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 як безхазяйного нерухомого майна (номер запису 19925) (а.с. 16).

Згідно рішення виконавчого комітету Попівської сільської ради №174 від 13.10.2022 року безхазяйній будівлі, розташованій за адресою: АДРЕСА_2 (а.с. 17).

З метою виявлення власника вищевказаного безхазяйного майна Попівською сільською радою в газеті «Сільські Горизонти» від 11.11.2022 № 45 (3055) опубліковано оголошення про взяття на облік будинку АДРЕСА_2 як безхазяйної нерухомої речі (а.с. 18). Проте власник не виявився.

Відповідно до технічного паспорту нерухомість складається із нежитлової будівлі площею 134,2 м? (а.с. 19-24).

Згідно висновку про вартість будівлі, яка розрахована станом на 29.11.2023 року, вартість зазначеного об`єкта нерухомого майна становить 2993043 грн.(а.с. 45-46)

30.10.2023 року сільським головою Попівської сільської ради сповіщено Конотопську окружну прокуратуру, що заходи позовного характеру про визнання будинку АДРЕСА_2 , Попівською сільською радою не вживались у зв`язку з відсутністю коштів (а.с. 12).

За повідомленням керівника Конотопської окружної прокуратури від 21 грудня 2023 року на виконання вимог ст.23 ЗУ «Про прокуратуру» окружна прокуратура має намір звернутися до суду із заявою про передачу безхазяйного нерухомого майна у комунальну власність територіальної громади (а.с 27).

Статтею 131-1 Конституції України передбачено, що прокуратура здійснює представництво інтересів держави в суді у виключних випадках і в порядку, що визначені законом.

Згідно ч.ч. 3, 4 ст. 56 ЦПК України, у визначених законом випадках прокурор звертається до суду з позовною заявою, бере участь у розгляді справ за його позовами, а також може вступити за своєю ініціативою у справу, провадження у якій відкрито за позовом іншої особи, до початку розгляду справи по суті, подає апеляційну, касаційну скаргу, заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами. Прокурор, який звертається до суду в інтересах держави, в позовній чи іншій заяві, скарзі обґрунтовує, в чому полягає порушення інтересів держави, необхідність їх захисту, визначені законом підстави для звернення до суду прокурора, а також зазначає орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах.

За положеннями ч. 3 ст. 23 ЗУ «Про прокуратуру», прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу.

Відповідно до ст.142 Конституції України та ст.16 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування є рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, земля, природні ресурси, що є у комунальній власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах.

У статті 6 ЗУ «Про місцеве самоврядування» визначено, що первинним суб`єктом місцевого самоврядування, основним носієм його функцій і повноважень є територіальна громада села, селища, міста.

Пунктом 7 ч. 2 ст. 293 ЦПК України передбачено, що суд розглядає в порядку окремого провадження, зокрема, справи про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність.

За приписами ч. 2 ст. 327 ЦК України управління майном, що є у комунальній власності, здійснюють безпосередньо територіальна громада та утворені нею органи місцевого самоврядування.

Відповідно до ст. 329 ЦПК України, заява про передачу безхазяйної нерухомої речі у власність територіальної громади за умов, визначених ЦК України, подається до суду за місцем знаходженням цієї речі органом, уповноваженим управляти майном відповідної територіальної громади.

У відповідності до ч. 1 ст. 60 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров`я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об`єкти, визначені відповідно до закону як об`єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження.

Частиною 2 ст. 60 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» визначено, що підставою для набуття права комунальної власності є передача майна територіальним громадам безоплатно державою, іншими суб`єктами права власності, а також майнових прав, створення, придбання майна органами місцевого самоврядування в порядку, встановленому законом.

Згідно із ст. 335 ЦК України безхазяйною є річ, яка не має власника або власник якої невідомий.

Безхазяйні нерухомі речі беруться на облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, за заявою органу місцевого самоврядування, на території якого вони розміщені. Про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік робиться оголошення у друкованих засобах масової інформації.

Після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі вона за заявою органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади, може бути передана за рішенням суду у комунальну власність.

Відповідно до ст. 333 ЦПК України, суд, встановивши, що нерухома річ є безхазяйною та взята на облік органом, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, а також те, що сплив один рік з дня взяття на облік нерухомої речі, ухвалює рішення про визнання нерухомого майна безхазяйним майном та передачу у комунальну власність відповідної територіальної громади.

Враховуючи, що будинок АДРЕСА_2 є безхазяйним та взятий на облік органом, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, а також що сплив один рік з дня взяття на облік нерухомої речі, суд дійшов висновку, що ця безхазяйна нерухома річ підлягає передачі у комунальну власність територіальній громаді Попівської сільської ради Конотопського району Сумської області.

Керуючись: ст.ст. 141, 142 Конституції України, ст. 23 Закону України «Про прокуратуру», ст.ст. 10, 19, 89, 259, 263-265, 293, 333 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву керівника Конотопської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Попівської сільської ради Конотопського району Сумської області задовольнити.

Передати безхазяйну нерухому річ, а саме: будинок АДРЕСА_2 , загальною площею 134,2 м? у комунальну власність територіальної громади Попівської сільської ради Конотопського району Сумської області (ЄДРПОУ 04389220).

Рішення може бути оскаржено до Сумського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня оголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Кравченко В. О.

СудКонотопський міськрайонний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення29.02.2024
Оприлюднено04.03.2024
Номер документу117356164
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність

Судовий реєстр по справі —577/186/24

Ухвала від 29.03.2024

Цивільне

Конотопський міськрайонний суд Сумської області

Кравченко В. О.

Рішення від 29.02.2024

Цивільне

Конотопський міськрайонний суд Сумської області

Кравченко В. О.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Конотопський міськрайонний суд Сумської області

Кравченко В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні