Ухвала
від 01.03.2024 по справі 532/395/24
КОБЕЛЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

532/395/24

2/532/306/2024

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 березня 2024 р. м. Кобеляки

Кобеляцький районний суд Полтавської області у складі судді Макарчука С.М., перевіривши позовну заяву заступника керівника Полтавської обласної прокуратури Іллі Титарчука в інтересах держави в особі Кобеляцької територіальної громади до Кобеляцької міської ради Полтавського району Полтавської області, ОСОБА_1 про визнання недійсним рішення, повернення земельної ділянки та скасування її державної реєстрації,

Встановив:

22 лютого 2024 року до Кобеляцького районного суду Полтавської області звернувся заступник керівника Полтавської обласної прокуратури Ілля Титарчук в інтересах держави в особі Кобеляцької територіальної громади до Кобеляцької міської ради Полтавського району Полтавської області, ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Департамент екології та природних ресурсів Полтавської обласної військової адміністрації про визнання недійсним рішення, повернення земельної діялнки та скасування її державної реєстрації.

Позивач прохає суд прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі; визнати незаконним та скасувати рішення 14 позачергової сесії Кобеляцької міської ради від 19.11.2021, яким затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства ОСОБА_1 та передано безоплатно у власність земельну ділянку з кадастровим номером 5321885400:00:007:0177 площею 2 га, розміщену на території Кобеляцької міської ради Полтавського району Полтавської області для ведення особистого селянського господарства; скасувати у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно державну реєстрацію права приватної власності за ОСОБА_1 на земельну ділянку загальною площею 2 га з кадастровим номером 5321885400:00:007:0177, зареєстрованого у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 2673101053080) та всі права, похідні від права власності; скасувати в Державному земельному кадастрі державну реєстрацію земельної ділянки загальною площею 2 га з кадастровим номером 5321885400:00:007:0177, яка знаходиться на території Кобеляцької міської ради Полтавського району Полтавської області з одночасним припиненням усіх речових прав на неї; зобов`язати ОСОБА_1 повернути, а Кобеляцьку міську раду Полтавського району Полтавської області прийняти земельну ділянку площею 2 га з кадастровим номером 5321885400:00:007:0177, яка розташована на території Кобеляцької міської ради Полтавського району Полтавської області; стягнути з відповідачів на користь Полтавської обласної прокуратури судовий збір в розмірі 12112 грн.

За результатами автоматизованого розподілу справ між суддями, справу передано на розгляд головуючому судді Макарчуку С.М.

Згідно з відповіддю № 463052 від 26.02.2024 з Єдиного державного демографічного реєстру ОСОБА_1 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Земельна ділянка з кадастровим номером 5321885400:00:007:0177, щодо якої заявлений позов, знаходиться на території Кобеляцької міської ради Полтавського району Полтавської області.

Позовна заява підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства і підсудна Кобеляцькому районному суду Полтавської області.

Позов поданий із дотриманням вимог статей 175, 177 ЦПК України. Підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження відсутні. Зважаючи на викладене, враховуючи предмет позову, склад сторін та обсяг доказів, позовну заяву слід прийняти до розгляду, розгляд справи здійснювати у порядку загального позовного провадження.

Ухвалою від 23 лютого 2024 року задоволено заяву заступника керівника Полтавської обласної прокуратури про забезпечення позову, накладено арешт на належну ОСОБА_1 на праві приватної власності земельну ділянку, кадастровий номер 5321885400:00:007:0177, площею 2 га, розташовану на території Кобеляцької міської ради Полтавського району Полтавської області та заборонено ОСОБА_1 розпоряджатись, змінювати цільове призначення, здійснювати перетворення, поділ, об`єднання належної йому на праві приватної власності земельної ділянки з кадастровим номером 5321885400:00:007:0177 для ведення особистого селянського господарства.

Прокурором у позовній заяві заявлене клопотання про залучення до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні позивача Департамент екології та природних ресурсів Полтавської обласної військової адміністрації, яке знаходиться вул. Капітана Володимира Кісельова, буд. 1, м. Полтава, 36014, код ЄДРПОУ 38719424.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін, а також їх може бути залучено до участі у справі за заявою учасників справи.

Відповідно до ч. 3, 5 ст. 53 ЦПК України, якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Відповідно до ч.3 ст. 187 ЦПК України якщо при відкритті провадження у справі було вирішено питання про залучення третіх осіб, позивач не пізніше двох днів з дня вручення копії ухвали про відкриття провадження у справі повинен направити таким третім особам копії позовної заяви з додатками, а докази такого направлення надати суду до початку підготовчого засідання або до початку розгляду справи по суті в порядку спрощеного позовного провадження.

Враховуючи, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки Департаменту екології та природних ресурсів Полтавської ОВА, оскільки основним завданням Департаменту є забезпечення на території області державної політики у сфері заповідної справи, формування, збереження та використання екологічної мережі, здійснення управління та регулювання у сфері охорони й використання територій та об`єктів природно-заповідного фонду, а тому клопотання про залучення третьої особи підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 13, 19, 53, 56, 187, 274 ЦПК України,

Постановив:

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі за позовом заступника керівника Полтавської обласної прокуратури Іллі Титарчука в інтересах держави в особі Кобеляцької територіальної громади до Кобеляцької міської ради Полтавського району Полтавської області, ОСОБА_1 про визнання недійсним рішення, повернення земельної діялнки та скасування її державної реєстрації.

Розгляд справи здійснювати суддею одноособово у порядку загального позовного провадження.

Розпочати підготовче провадження у справі.

Залучити до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Департамент екології та природних ресурсів Полтавської обласної військової адміністрації, яке знаходиться вул. Капітана Володимира Кісельова, буд. 1, м. Полтава, 36014, код ЄДРПОУ 38719424.

Призначити у справі підготовче судове засідання на 10 годину 00 хвилин 03 квітня 2024 року в залі суду в приміщенні Кобеляцького районного суду Полтавської області за адресою: Полтавська область, м. Кобеляки, вул. Шевченка, 16/25.

Невідкладно надіслати учасникам справи копії ухвали про відкриття провадження у справі.

Одночасно з копією ухвали про відкриття провадження у справі надіслати відповідачам копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

Зобов`язати позивача протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії цієї ухвали направити третім особам копію позовних заяв з додатками, та надати до суду докази такого направлення.

Встановити третім особам, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору, строк для подання письмових пояснення щодо позову або відзиву - п`ять днів з дня вручення позову та відзиву відповідно.

Роз`яснити третім особам, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору, що у вказаний строк третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, може подати пояснення щодо позову або відзиву, у яких викладає свої аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову.

Пояснення третьої особи повинні відповідати вимогам частин 3-6 статті 178 Цивільного процесуального кодексу України.

Роз`яснити відповідачам, що у вказаний строк відповідач має право подати відзив із наданням усіх письмових та електронних доказів (які можливо доставити до суду), висновків експертів і заяв свідків, що підтверджують заперечення проти позову, якщо такі докази не надані позивачем; а також документів, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Копія відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

Відзив повинен відповідати вимогам, передбаченим статтею 178 Цивільного процесуального кодексу України.

Роз`яснити сторонам, що за змістом частин 2, 5 статті 95 Цивільного процесуального кодексу України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Роз`яснити учасникам справи, що відповідно до статті 43 Цивільного процесуального кодексу України, вони мають право:

1) ознайомлюватися з матеріалами справи, робити з них витяги, копії, одержувати копії судових рішень;

2) подавати докази; брати участь у судових засіданнях, якщо інше не визначено законом; брати участь у дослідженні доказів; ставити питання іншим учасникам справи, а також свідкам, експертам, спеціалістам;

3) подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб;

4) ознайомлюватися з протоколом судового засідання, записом фіксування судового засідання технічними засобами, робити з них копії, подавати письмові зауваження з приводу їх неправильності чи неповноти;

5) оскаржувати судові рішення у визначених законом випадках;

6) користуватися іншими визначеними законом процесуальними правами.

Учасники справи зобов`язані:

1) виявляти повагу до суду та до інших учасників судового процесу;

2) сприяти своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному встановленню всіх обставин справи;

3) з`являтися в судове засідання за викликом суду, якщо їх явка визнана судом обов`язковою;

4) подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази;

5) надавати суду повні і достовірні пояснення з питань, які ставляться судом, а також учасниками справи в судовому засіданні;

6) виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки;

7) виконувати інші процесуальні обов`язки, визначені законом або судом.

Роз`яснити учасникам справи, що крім прав та обов`язків, визначених статтею 43 Цивільного процесуального кодексу України:

1) позивач вправі відмовитися від позову (всіх або частини позовних вимог), відповідач має право визнати позов (всі або частину позовних вимог) на будь-якій стадії судового процесу;

2) позивач вправі збільшити або зменшити розмір позовних вимог до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження;

3) відповідач має право подати зустрічний позов у строк, встановлений для подання відзиву;

4) до закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви. У справі, що розглядається за правилами спрощеного позовного провадження, зміна предмета або підстав позову допускається не пізніше ніж за п`ять днів до початку першого судового засідання у справі;

5) сторони можуть укласти мирову угоду на будь-якій стадії судового процесу.

Роз`яснити учасникам справи, що відповідно до статті 211 Цивільного процесуального кодексу України учасник справи має право подати клопотання про розгляд справи у його відсутності.

Роз`яснити учасникам справи, що відповідно до статті 212 Цивільного процесуального кодексу України вони мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається: kb.pl.court.gov.ua/sud1610/gromadyanam/csz

Ухвала набирає законної сили негайно після її підписання.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку у п`ятнадцятиденний строк з дня її підписання до Полтавського апеляційного суду лише щодо порушення правил підсудності. В іншій частині ухвала оскарженню не підлягає.

Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Найменування або ім`я сторін та їхнє місцезнаходження:

Позивач: Полтавська обласна прокуратура, адреса: 36000, м. Полтава, вул. 1100-річчя Полтави, 7.

Відповідач 1: Кобеляцька міська рада Полтавського району Полтавської області, адреса: 39200, Полтавська область, Полтавський район, м. Кобеляки, вул. Касьяна, 29.

Відповідач 2: ОСОБА_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 .

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: код ЄДРПОУ 38719424, адреса: 36014, м. Полтава, вул. Капітана Володимира Кісельова, буд. 1.

Суддя

Дата ухвалення рішення01.03.2024
Оприлюднено04.03.2024
Номер документу117359984
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсним рішення, повернення земельної ділянки та скасування її державної реєстрації

Судовий реєстр по справі —532/395/24

Ухвала від 01.03.2024

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Макарчук С. М.

Ухвала від 23.02.2024

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Макарчук С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні