Рішення
від 26.02.2024 по справі 539/5654/23
ЛУБЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 539/5654/23

Провадження № 2/539/150/2024

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26.02.2024 м.Лубни

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області в складі головуючого судді Овчаренко О.Л., за участі секретаря Ковтун І.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Лубни в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовомАкціонерного товариства «Полтаваобленерго» в особі Лубенської об`єднаної філії Акціонерного товариства «Полтаваобленерго» до ОСОБА_1 про стягнення вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем Правил роздрібного ринку електричної енергії,-

В С Т А Н О В И В:

Акціонерне товариство «Полтаваобленерго» звернулось до Лубенського міськрайонного суду Полтавської області з позовом до ОСОБА_1 , в якому просить стягнути з відповідача 2793,97 грн. вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем ПРРЕЕ, та витрати по сплаті судового збору в сумі 2684,00 грн.

В обґрунтування позову зазначено, що за адресою: АДРЕСА_1 , споживання електричної енергії здійснювалося на підставі Договору про користування електричною енергією, укладеним між Лубенською філією ПАТ «Полтаваобленерго»та ОСОБА_1 . Факт приєднання споживача до умов Договору підтверджений шляхом оплати рахунків за обсяги спожитої електроенергії за особовим рахунком № НОМЕР_1 . 01.04.2021 у будинку відповідача при перевірці дотримання споживачамиПРРЕЕ буввиявлений фактїх порушення,а саме:пошкодження лічильникаелектричної енергії(розбитескло,порушення цілісностікорпусу,отвір вкорпусі лічильника).Вищезазначенепорушення булозафіксовано актом№ 00003303від 01.04.2021за участіспоживача ОСОБА_1 .На підставіскладеного актубуло здійсненонарахування вартостіелектричної енергії,не облікованоївнаслідок порушенняПРРЕЕ,в розмірі3998,79грн.Оплату поакту відповідачембуло проведеночастково.У добровільномупорядку відповідачв повномуобсязі вартістьелектричної енергії,не облікованоївнаслідок порушенняспоживачем ПРРЕЕ,не сплатила.

12 грудня 2023 року судом постановлено ухвалу про прийняття позову до розгляду, відкриття провадження у справі та призначення справи до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження.

В судове засідання представник позивача не з`явився, надав до канцелярії суду заяву про розгляд справи без його участі на підставі наявних письмових матеріалів. Також зазначив, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі. Проти заочного розгляду справи не заперечує.

Відповідач в судове засідання не з`явилась, про день, час та місце слухання справи повідомлялась належним чином, про причини неявки суд не повідомила. Відзиву на позов відповідач не надала.

Відповідно до ч. 1ст. 280 ЦПК Українисуд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов: відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; відповідач не подав відзив; позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Враховуючи неявку в судове засідання належним чином повідомленої відповідача, яка про причини неявки не повідомила, неподання відповідачем відзиву на позов, згоду представника позивача на ухвалення заочного рішення, суд дійшов висновку про можливість розгляду справи за відсутності відповідача та ухвалення заочного рішення у даній справі, про що було постановлено ухвалу, яка відображена в протоколі судового засідання.

У зв`язку із неявкою в судове засідання всіх учасників справи, відповідно до положень ч. 2ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши письмові матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є побутовим споживачем електричної енергії за адресою: АДРЕСА_1 , на ім`я якої відкрито особовий рахунок № НОМЕР_1 .

15.10.2013 між ПАТ «Полтаваобленерго» та ОСОБА_1 укладено договір №451113 про користування електричною енергією.

Відповідно до акту про порушення №00003303 від 01.04.2021 в будинку за адресою: АДРЕСА_1 , порушено облік електричної енергії: п.2.3.4, п. 5.5.5.8, п.5.5.5.9, п. 5.5.5.19, п. 5.5.5.25, п.8.2.4 ПРРЕЕ, п. 11.9.1, п. 11.9.2 КРС пошкодження лічильника електричної енергії, а саме розбите скло, пошкодження цілісності корпусу, отвір в кожусі лічильника. Зазначений акт було складено в присутності споживача ОСОБА_1 , яка його підписала та зазначила, що з даними акту згідна.

Крім вищезазначеного акту про порушення було складено схему електропостачання споживача, схему підключення приладу обліку споживача та оформлено акт виконаних робіт з технічної перевірки, заміни, збереження пломб розрахункового засобу обліку від 01.04.2021.

15.04.2021 акт про порушення №00003303 від 01.04.2021 було розглянуто на засіданні комісії позивача по розгляду акта про порушення споживачем ПРРЕЕ без участі споживача ОСОБА_1 , яка запрошувалась. Комісією прийнято рішення, яке оформлене протоколом №00003303, нарахування провести за період 182 дні з 01.10.2020 по 01.04.2021 згідно з п. 8.4. та за формулою Wдоб = 24* Р* Ксез*Квик глави 8.4 ПРРЕЕ «Визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення ПРРЕЕ».

Згідно із розрахунком обсягу та вартості електроенергії, необлікованої внаслідок порушення споживачем Правил роздрібного ринку електричної енергії, по акту №00003303 від 01.04.2021 обсяг споживання становить 1126,000 кВт* год, сума до сплати - 3998,79 грн.

За змістомст. 714 ЦКза договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого законом режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

Відповідно до п. 6 ч. 2 ст. 77 Закону України «Про ринок електричної енергії» правопорушеннями на ринку електричної енергії є пошкодження приладів обліку, використання приладів обліку електричної енергії, неповірених або неатестованих в установленому порядку.

Відповідно доп.1.1.1.Правил роздрібногоринку електричноїенергії,затверджених постановоюНаціональної комісії,щоздійснюєдержавне регулюванняусферах енергетикита комунальнихпослуг №312від 14.03.2018,у редакції,яка діялана моментвиникнення спірнихправовідносин (далі ПРРЕЕ)ці Правиларегулюють взаємовідносини,які виникаютьпід часкупівлі-продажуелектричної енергіїміж електропостачальником(електропостачальниками)та споживачем(длявласного споживання),а такожїх взаємовідносиниз іншимиучасниками роздрібногоринку електричноїенергії,визначеними цимиПравилами.Учасниками роздрібногоринку є:електропостачальники,оператор системипередачі,оператори системрозподілу,у томучислі операторималих системрозподілу,споживачі,основні споживачі,субспоживачі,виробники електричноїенергії,які підпадаютьпід визначеннярозподіленої генерації,та іншіучасники ринку,які надаютьпослуги,пов`язаніз постачаннямелектричної енергіїспоживачу зметою використанняним електричноїенергії навласні потреби. Ці Правила є обов`язковими для виконання усіма учасниками роздрібного ринку.

Згідно з п. 2.3.4. ПРРЕЕ відповідальність за збереження і цілісність засобів комерційного обліку електричної енергії та пломб (відбитків їх тавр) відповідно до акта про пломбування покладається на власника (користувача) електроустановки або організацію, на території (у приміщенні) якої вони встановлені.

Споживач електричної енергії зобов`язаний:

- забезпечувати збереження і цілісність установлених на його території та/або об`єкті (у його приміщенні) розрахункових засобів комерційного обліку електричної енергії та пломб (відбитків їх тавр) відповідно до акта про пломбування (п. 5.5.5.8 ПРРЕЕ);

- невідкладно повідомляти оператора системи та постачальника послуг комерційного обліку про недоліки в роботі засобу вимірювання (п. 5.5.5.9 ПРРЕЕ);

- своєчасно вживати відповідних заходів для усунення виявлених порушень (п. 5.5.5.19 ПРРЕЕ);

- у разі приєднання нових субспоживачів до власних технологічних електричних мереж у межах дозволеної (договірної) потужності повідомити про це оператора системи та електропостачальника та ініціювати коригування дозволеної (договірної) потужності (зменшення дозволеної (договірної) потужності на величину дозволеної (договірної) потужності нових субспоживачів) (п. 5.5.5.25 ПРРЕЕ).

Відповідно до п. 8.2.4. ПРРЕЕ у разі виявлення представниками оператора системи пошкоджень чи зриву пломб та/або індикаторів, установлених у місцях, указаних в акті про пломбування, або пошкоджень відбитків тавр на цих пломбах, пошкодження розрахункових засобів вимірювальної техніки, явних ознак втручання в параметри розрахункових засобів вимірювальної техніки з метою зміни їх показів, самовільних підключень до електричних мереж розрахунок обсягу електричної енергії, який підлягає оплаті, здійснюється відповідно до порядку, визначеногоглавою 8.4цього розділу.

У разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушень цих Правил, у тому числі фактів безоблікового споживання електричної енергії, на місці виявлення порушення у присутності споживача (представника споживача) або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки (за умови посвідчення цієї особи), оформлюється акт про порушення згідно з формою, наведеною вдодатку 9до цих Правил (п. 8.2.5 ПРРЕЕ).

Згідно з п. 8.2.6. ПРРЕЕ на підставі акта про порушення уповноваженими представниками оператора системи під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг необлікованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків.

Відповідно до п. 8.4.1 ПРРЕЕ оператор системи визначає обсяг та вартість електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення цих Правил та/або виявлення фактів безоблікового споживання електричної енергії, самовільного підключення до об`єктів електроенергетики і споживання електричної енергії без засобів вимірювальної техніки, відповідно до вимог глави VІІІ ПРРЕЕ.

Положеннями п. 8.4.4. ПРРЕЕ передбачено, що факт пошкодження пломб та/або індикаторів, та/або засобів вимірювальної техніки, факт втручання споживача в роботу засобів вимірювальної техніки, крім випадків спрацювання індикаторів (фіксації індикаторами впливу фізичних полів), має бути підтверджений експертизою, проведеною спеціалізованою організацією (підприємством), яка має право на її проведення відповідно до законодавства. До отримання оператором системи результатів експертизи положення цієї глави не застосовуються для визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії, за винятком випадків, передбачених цим пунктом.

Згідно з п. 8.4.7. ПРРЕЕ розрахунок вартості необлікованої електричної енергії здійснюється виходячи з: вартості середньомісячних витрат оператора системи на купівлю однієї кіловат-години (кВт·год) електричної енергії на компенсацію незапланованих втрат електричної енергії, її передачі та розподілу у період порушення споживачем цих Правил (Ц, грн/кВт·год); величини розрахункового добового обсягу споживання електричної енергії (Wдоб, кВт·год); кількості днів, протягом яких споживання електричної енергії здійснювалося з порушенням вимог цих Правил (Д, день).

Відповідно до п.5.1.1.14 ПРРЕЕ оператор системи має право на відшкодування збитків, які виникли через дії чи бездіяльність споживача, основного споживача, електропостачальника, власника мереж, оператора малої системи розподілу, суміжного оператора системи, постачальника послуг комерційного обліку.

06.08.2021, 24.01.2022, 29.07.2022, 27.11.2023 позивачем на адресу ОСОБА_1 направлялися вимоги сплатити рахунок за необліковану електричну енергію та претензії про відшкодування несплачених грошових коштів в сумі 2798,79 грн., які залишилася без реагування з боку відповідача.

З довідки про відсутність оплати по акту про порушення ПРРЕЕ Лубенської об`єднаної філії АТ «Полтаваобленерго» вбачається, що по особовому рахунку № НОМЕР_1 , який відкрито на ім`я ОСОБА_1 , станом на 20.11.2023 по акту про порушення ПРРЕЕ №00003303 від 01.04.2021 рахується борг в сумі 2793,97 грн., остання оплата 02.11.2021.

До теперішнього часу сума збитків відповідачем не відшкодована у повному обсязі. Доказів на підтвердження зворотного відповідач суду не надала.

Оцінивши вищевказані докази в їх сукупності, суд дійшов висновкупро те, що відповідачем дійсно було допущено порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії, тому позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню в повному обсязі.

На підставі ч. 1 ст.141та п. 6 ч. 1 ст.264 ЦПК Україниз відповідача підлягають стягненню на користь позивача понесені судові витрати по оплаті судового збору у сумі 2684,00 грн. у зв`язку з їх документальним підтвердженням.

На підставі викладеного, керуючись статтями10,12,13,76,141,247,258,259,263-265,268,273,280-284,354,355 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Позов Акціонерного товариства «Полтаваобленерго» в особі Лубенської об`єднаної філії Акціонерного товариства «Полтаваобленерго» до ОСОБА_1 про стягнення вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем Правил роздрібного ринку електричної енергії, задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користьАкціонерного товариства «Полтаваобленерго» 2793 (дві тисячі сімсот дев`яносто три гривні) 97 (дев`яносто сім) копійок вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем Правил роздрібного ринку електричної енергії.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства «Полтаваобленерго» судові витрати в розмірі 2684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) гривні.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене відповідачем в апеляційному порядку.

Рішення може бути оскаржено позивачем шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Полтавського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Рішення у повному обсязі складено та підписано 01.03.2024.

Позивач: Акціонерне товариство «Полтаваобленерго», місцезнаходження: 36022, Полтавська область, місто Полтава, вулиця Ст. Поділ, будинок 5, код ЄДРПОУ00131819, розрахунковий рахунок № НОМЕР_2 в АТ «БАНК КРЕДИТ ДНІПРО», МФО 305749.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 .

Суддя О.Л. Овчаренко

Дата ухвалення рішення26.02.2024
Оприлюднено04.03.2024
Номер документу117360067
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем Правил роздрібного ринку електричної енергії

Судовий реєстр по справі —539/5654/23

Рішення від 26.02.2024

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Овчаренко О. Л.

Рішення від 26.02.2024

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Овчаренко О. Л.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Овчаренко О. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні