Ухвала
від 28.02.2024 по справі 707/95/24
ЧЕРКАСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

707/95/24

2/707/272/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 лютого 2024 року м. Черкаси

Черкаський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді Смоляра О.А.

при секретарі Зарубі Н.М.

з участю позивача ОСОБА_1

відповідача ОСОБА_2

представника відповідачів Нікітюк А.М.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_4 , ОСОБА_2 про визнання права на обов`язкову частку в неприйнятій спадщині, -

встановив:

В підготовчому судовому засіданні позивач заявив клопотання про відвід головуючого судді, в обґрунтування вказав, що суддя Смоляр О.А. приймав участь у розгляді іншої цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_5 про визнання договору дарування недійсним та відмовив в задоволенні позовних вимог, проте рішення не писав, та злочинно приховав від нього наявність двох договорів дарування. Також ОСОБА_1 зазначив, що головуючий суддя безпідставно допустив до участі у справі представника відповідачів - адвоката Нікітюка А.М. Крім того позивач в заяві виклав ряд незрозумілих нікому обставин які жодним чином не стосуються обставин справи.

Відповідач та представник відповідачів заявлений відвід вважали безпідставним та необґрунтованим, просили відмовити в його задоволенні.

Відповідно до ч. 2 ст. 40 ЦПК України, питання про відвід судді вирішує суд, який розглядає справу. Суд задовольняє відвід, якщо доходить висновку про його обґрунтованість.

Підстави для відводу судді викладені у ч. 1 ст. 36 ЦПК України, зокрема суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо: 1) він є членом сім`ї або близьким родичем (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, член сім`ї або близький родич цих осіб) сторони або інших учасників судового процесу, або осіб, які надавали стороні або іншим учасникам справи правничу допомогу у цій справі, або іншого судді, який входить до складу суду, що розглядає чи розглядав справу; 2) він брав участь у справі як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, представник, адвокат, секретар судового засідання або надавав стороні чи іншим учасникам справи правничу допомогу в цій чи іншій справі; 3) він прямо чи побічно заінтересований у результаті розгляду справи; 4) було порушено порядок визначення судді для розгляду справи; 5) є інші обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді.

Відповідно до п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав і основоположних свобод, кожен має право на справедливий розгляд його справи незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Під час вивчення матеріалів справи, після заявленого відводу, було встановлено, що головуючий у справі приймав участь в розгляді цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_5 про визнання правочинів, а саме договору дарування недійсним. Приймаючи до уваги, що фактично однією з підстав даного позову позивач вказує на порушення вимог закону під час вчинення дій щодо укладення вказаних вище правочинів, суд вважає, що у позивача існують сумніви в об`єктивності головуючого у справі, а тому приходить до висновку про задоволення заяви про відвід головуючого у справі.

Всі інші вказані в заяві підстави є незрозумілими ні для головуючого, ні для учасників справи, надуманими та необґрунтованими, та відповідно не можуть бути підставами для задоволення заяви про відвід.

Керуючись ст.ст. 36, 39-41, 258-261 ЦПК України, -

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 про відвід головуючого судді - задовольнити.

Відвести суддю Черкаського районного суду Черкаської області Смоляра О.А. від участі в розгляді цивільної справи.

Цивільну справу передати до канцелярії суду для визначення складу суду відповідно до вимог ст.41 ЦПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: Олександр СМОЛЯР

Дата ухвалення рішення28.02.2024
Оприлюднено04.03.2024
Номер документу117360875
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на обов`язкову частку в неприйнятій спадщині

Судовий реєстр по справі —707/95/24

Ухвала від 06.05.2024

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Суходольський О. М.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Суходольський О. М.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Суходольський О. М.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Смоляр О. А.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Смоляр О. А.

Ухвала від 19.01.2024

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Смоляр О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні