Ухвала
від 26.02.2024 по справі 205/236/24
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

26.02.2024 Єдиний унікальний номер 205/236/24

Провадження номер 2/205/1202/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26.02.2024 рік м. Дніпро

Суддя Ленінського районного суду м. Дніпропетровська Бізяєва Н.О., ознайомившись з матеріалами позовної заяви Правобережного управління соціального захисту населення Дніпровської міської ради до ОСОБА_1 про стягнення надмірно виплачених коштів державної допомоги на дітей одиноким матерям та державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям, -

ВСТАНОВИВ:

У січні 2024 року Правобережне управління соціального захисту населення Дніпровської міської ради звернулось до Ленінського районного суду м. Дніпропетровська з позовною заявою до ОСОБА_1 , про стягнення надмірно виплачених коштів державної допомоги на дітей одиноким матерям та державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям.

Вирішуючи питання про можливість відкриття провадження у справі, дослідивши наявні матеріали справи, приходжу наступного висновку.

Згідно ч. 1 ст. 27 ЦПК України, позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Відповідно до ч. 6 ст. 187 ЦПК України, у разі якщо відповідачем у позовній заяві вказана фізична особа, яка не є суб`єктом підприємницької діяльності, суд не пізніше двох днів з дня надходження позовної заяви до суду звертається до відповідного органу реєстрації місця перебування та місця проживання особи щодо надання інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) такої фізичної особи.

Ухвалами суду від 10.01.2024 року витребувано відомості щодо зареєстрованої адреси місця проживання або перебування відповідача у справі ОСОБА_1 .

Згідно довідки від 09.02.2024 року, на підставі наказу голови Ленінського районного суду м. Дніпропетровська від 29.01.2024 року № 22-В/2024 та наказу від 29.01.2024 року № 23-В/2024, відповідно, у період з 12.02.2024 року по 23.02.2024 рік (включно) суддя Ленінського районного суду м. Дніпропетровська Бізяєва Н.О. перебувала у відпустці.

Згідно інформаційного повідомлення на виконання ухвали суду, з Міністерства соціальної політики України, що надійшло до суду 09.02.2024 року та фактично було передано судді 26.02.2024 року, відносно ОСОБА_1 наявні відомості в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб та остання зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , фактичне її місце проживання та листування зазначено за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідно до ч. 1ст. 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

Згідно положень ч. 1ст. 4 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», факт внутрішнього переміщення підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, що діє безстроково, крім випадків, передбаченихстаттею 12 цього Закону.При цьому,відповідно доабз.2п.1Постанови Кабінету Міністрів України «Про облік внутрішньо переміщених осіб» від 01.10.2014 № 509, довідка є документом, який підтверджує факт внутрішнього переміщення і взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Разом з цим, п. 9 «Правил реєстрації місця проживання» затвердженихпостановою Кабінету Міністрів України від 02.03.2016 № 207,із змінами внесеними постановою Кабінетом Міністрів України № 579 від 09.08.2017, відомості про реєстрацію/зняття з реєстрації місця проживання вносяться до паспорта громадянина України, тимчасового посвідчення громадянина України, посвідки на постійне проживання, посвідки на тимчасове проживання, посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, посвідчення особи, якій надано тимчасовий захист, а відомості про реєстрацію місця перебування - до довідки про звернення за захистом в Україні (документ, до якого вносяться відомості про місце перебування) шляхом проставлення в них відповідного штампа реєстрації місця проживання/перебування особи за формою згідно з додатком 1.

Таким чином, відомості щодо місця проживання зазначені у довідки про взяття особи на облік як внутрішньо переміщеної, лише підтверджує такий факт та не може вважатися адресою її зареєстрованого місця проживання або перебування зареєстрованою в установленому законом порядку.

Враховуючи вищенаведене, зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем проживання або перебування відповідача ОСОБА_1 в порядку ч. 1 ст. 27 ЦПК України, слід вважати наступну адресу: АДРЕСА_1 , яка належить до територіальної юрисдикції (підсудності) Дзержинського міського суду Донецької області та не відноситься до підсудності Ленінського районного суду м. Дніпропетровська.

При цьому наявності підстав для підсудності даної справи за Ленінським районним судом м. Дніпропетровська в порядку альтернативної підсудності визначеної ст. 28 ЦПК України або виключної підсудності визначених ст. 30 ЦПК України, не становлено.

Згідно ч. 9 ст. 187 ЦПК України, якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленомустаттею 31 цього Кодексу.

Згідно п. 1 ч. 1ст. 31 ЦПК України,суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Таким чином, дану справу слід передати за територіальною підсудністю до Дзержинського міського суду Донецької області (Донецька обл., Бахмутський р-н., м. Торецьк, вул. Дружби, 4).

Відповідно до ч. 3 ст. 31 ЦПК України передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Відповідно до ст. 32 ЦПК України, спори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленомустаттею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 27, 31, 32, 258, 260, 353ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Цивільну справу єдиний унікальний номер 205/236/24 за позовноюзаявою Правобережного управління соціального захисту населення Дніпровської міської ради до ОСОБА_1 про стягнення надмірно виплачених коштів державної допомоги на дітей одиноким матерям та державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям, передати за територіальною юрисдикцією (підсудністю) - на розгляд Дзержинського міського суду Донецької області (Донецька обл., Бахмутський р-н., м. Торецьк, вул. Дружби, 4; E-mail: inbox@dgm.dn.court.gov.ua; Веб-сайт: https://dgm.dn.court.gov.ua)

Копію ухвали суду направити позивачу.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги в п`ятнадцятиденний строк з дня складення ухвали. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя: Н.О. Бізяєва

СудЛенінський районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення26.02.2024
Оприлюднено04.03.2024
Номер документу117364327
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди

Судовий реєстр по справі —205/236/24

Ухвала від 22.05.2024

Цивільне

Дзержинський міський суд Донецької області

Мигалевич В. В.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Бізяєва Н. О.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Бізяєва Н. О.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Бізяєва Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні