Рішення
від 01.03.2024 по справі 638/652/24
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 638/652/24

Провадження № 2-о/638/9/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 березня 2024 року Дзержинський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого Невеніцина Є.В.,

при секретарі Биковій Д.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м.Харкові цивільну справу за заявою директора Комунальної установи «Піско-Радківський психоневрологічний інтернат» Шерстюка Володимира Михайловича, заінтересована особа: Орган опіки та піклування в особі Борівської селищної військової адміністрації Ізюмського району Харківської області про признання опікуна особі, що визнана недієздатною, -

ВСТАНОВИВ:

11.01.2024 року заявник звернувся до суду із заявою про встановлення над ОСОБА_1 опіки та призначення опікуном директора комунальної установи «Піско-Радьківський психоневрологічний інтернат» Шерстюка Володимира Михайловича на час виконання своїх обов`язків директора установи. В обґрунтування заяви зазначає, що рішенням суду ОСОБА_1 було визнано недієздатним та призначено опікуном його дядька ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 опікун помер. Оскільки ОСОБА_1 у встановленому законом порядку визнаний недієздатним, та тривалий час знаходиться у Пісько-Радьківському психоневрологічному інтернаті, який фактично здійснює над ним опіку, просить суд задовольнити подану заяву.

Ухвалою суду від 15.01.2024 року по справі відкрито провадження та призначено судове засідання.

Заявник та представник заінтересованої особи у судове засідання не з`явились, надали суду заяви про розгляд справи без їх участі, представник заінтересованої особи не заперечував проти задоволення заяви.

Суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до наступного.

Рішенням Сєвєродонецького міського суду Луганської області від 05.11.2003 року ОСОБА_1 , 1959 року народження, визнано недієздатним. Рішенням виконавчого комітету Сєвєродонецької міської ради від 16.12.2003 року №2180 ОСОБА_2 призначено опікуном над ОСОБА_1 . За повідомленням Першого відділу державної реєстрації актів цивільного стану у місті Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Згідно виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб керівником комунальної установи «Пісько-Радьківський психоневрологічний інтернат» є Шерстюк Володимир Михайлович, який призначений директором наказом №1 від 03.01.1996 року.

Розпорядженням Борівської селищної військової адміністрації №180-од від 04.08.2023 року затверджено висновок опікунської ради при Борівській селищній військовій адміністрації про доцільність призначення директора комунальної установи «Пісько-Радьківський психоневрологічний інтернат» Шерстюка В.М. на час виконання своїх обов`язків директора установи опікуном над підопічним установи ОСОБА_1 . Відповідно до зазначеного висновку, опікунська рада при Борівській селищній військовій адміністрації вважає за можливе призначити директора комунальної установи «Пісько-Радьківський психоневрологічний інтернат» Шерстюка В.М. опікуном на час виконання своїх обов`язків директора установи над підопічним установи ОСОБА_1 .

За змістом ст. 30 ЦК України цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними. Цивільною дієздатністю фізичної особи є її здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов`язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання. Обсяг цивільної дієздатності фізичної особи встановлюється цим Кодексом і може бути обмежений виключно у випадках і в порядку, встановлених законом.

Згідно з ч. 1 ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до ст. 41 ЦК України над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

У статті 55 Цивільного кодексу України визначено, що опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Опіка встановлюється над фізичними особами, які визнані недієздатними (ст. 58 ЦК України).

Суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки і піклування (ч. 1 ст. 60 ЦК України).

Статтею 63 ЦК України передбачено, що опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Якщо над фізичною особою, яка перебуває у навчальному закладі, закладі охорони здоров`я або закладі соціального захисту населення, не встановлено опіку чи піклування або не призначено опікуна чи піклувальника, опіку або піклування над нею здійснює цей заклад (ст. 66 ЦК України).

Згідно з п. 1.1, п. 1.2 Правил опіки та піклування, затверджених Наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді, Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26 травня 1999 року №34/166/131/88, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 17 червня 1999 року за №387/3680 (далі Правила), опіка (піклування) є особливою формою державної турботи про неповнолітніх дітей, що залишились без піклування батьків, та повнолітніх осіб, які потребують допомоги щодо забезпечення їх прав та інтересів. Опіка (піклування) встановлюється також для захисту особистих і майнових прав та інтересів повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати свої обов`язки.

Відповідно до п. 2.1, п. 2.4 вищевказаних Правил опіка встановлюється над неповнолітніми, які не досягли п`ятнадцяти років і залишились без піклування батьків, а також над громадянами, визнаними судом недієздатними внаслідок психічних захворювань.

Опіка (піклування) встановлюється за місцем проживання особи, яка підлягає опіці (піклуванню), або за місцем проживання опікуна (піклувальника).

Згідно з п. 3.1 Правил для безпосереднього здійснення опіки та піклування органами опіки та піклування призначається опікун чи піклувальник. При призначенні опікуна (піклувальника) беруться до уваги його можливості виконувати опікунські обов`язки, стосунки між ним та підопічним. Опікун чи піклувальник призначається лише за його згодою і, як правило, з числа родичів чи близьких підопічному осіб.

Враховуючи викладене, оскільки рішенням суду від 05.11.2003 року ОСОБА_1 визнаний недієздатним, призначений опікун помер, інші особи з числа родичів недієздатного, які могли б виконувати ці обов`язки з відповідної заявою не звертались, на даний час останній перебуває на повному державному забезпеченні в КУ «Пісько-Радьківський психоневрологічний інтернат», за станом здоров`я потребує постійного стороннього догляду та не може самостійно захистити свої права, а також виходячи з положень ст. 66 ЦК України, відповідно до якої обов`язок по опіці над фізичною особою, яка перебуває у закладі охорони здоров`я, законодавством покладено на заклад, де перебуває особа, суд дійшов висновку, що заява директора КУ «Пісько-Радьківський психоневрологічний інтернат» про призначення опікуна недієздатному ОСОБА_1 ґрунтується на вимогах закону та відповідає інтересам останнього, а відтак, підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 58, 60, 63, 64, 66 ЦК України, ст. ст. 258, 259, 263-265, 268, 272, 352, 354 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву директора Комунальної установи «Піско-Радківський психоневрологічний інтернат» Шерстюка Володимира Михайловича, заінтересована особа: Орган опіки та піклування в особі Борівської селищної військової адміністрації Ізюмського району Харківської області про признання опікуна особі, що визнана недієздатною задовольнити.

Встановити опіку над ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_1 та призначити опікуном Комунальну установу «Піско-Радьківський психоневрологічний інтернат» (Харківська область, Ізюмський район, с.Піски-Радьківські, комплекс будівель та споруд №4, будівля №1, код ЄДРПОУ 03189653) в особі директора ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Рішення можебути оскарженедо Харківськогоапеляційного судушляхом поданняапеляційної скаргипротягом тридцятиднівз дня проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Головуючий Невеніцин Є.В.

СудДзержинський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення01.03.2024
Оприлюднено04.03.2024
Номер документу117364837
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Інші справи окремого провадження

Судовий реєстр по справі —638/652/24

Рішення від 01.03.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Невеніцин Є. В.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Невеніцин Є. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні