Рішення
від 01.03.2024 по справі 466/13129/23
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 466/13129/23

Провадження № 2/466/792/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(заочне)

01 березня 2024 року м. Львів

Шевченківський районний суд м. Львова

в складі: головуючий суддя Едер П. Т.

секретар с/з Настасяк Б. І.

з участю: представника позивача Процюк О. Б.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу в порядку спрощеного позовного провадження за позовом Шевченківського відділу соціального захисту управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради до ОСОБА_1 про стягнення коштів державної допомоги, виплачених надміру,-

в с т а н о в и в:

11 грудня 2023 року Шевченківський відділ соціального захисту управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради звернувся до Шевченківського районного суду м. Львова із позовною заявою до ОСОБА_1 про стягнення коштів державної допомоги, виплачених надміру, у якій просить суд ухвалити рішення яким стягнути з ОСОБА_1 на користь Шевченківського відділу соціального захисту управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради кошти, надміру виплачені за призначеною щомісячною допомогою внутрішньо переміщеній особі для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг в сумі 3000,00 грн. на розрахунковий рахунок UA758201720343120009000021047, одержувач Міністерство соціальної політики України, ЄДРПОУ 37567866, банк одержувача Державна казначейська служба України, МФО 820172; стягнути з ОСОБА_1 на користь управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради сплачений судовий збір у розмірі 2684,00 грн. на розрахунковий рахунок UA9782017203442600240000953, банк одержувача - Державна казначейська служба м. Київ, МФО 820172, ЄДРПОУ 26256754, одержувач - управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради (а. с. 1-2).

Стислий виклад позицій сторін.

Обґрунтування позивача.

Відповідно до заяви ОСОБА_1 від 01.06.2021, Шевченківським відділом соціального захисту управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради (надалі Шевченківський відділ соціального захисту) надавалась щомісячна адресна допомога для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг на період з 06.06.2021 до 31.01.2022.

Грошова допомога призначена відповідно до Порядку надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01 жовтня 2014 року № 505.

Відповідно до абз. 1 п. 2 Порядку № 505 ( в редакції, чинній на момент подання заяв), грошова допомога надається громадянам України, іноземцям та особам без громадянства, які постійно проживають на території України і переміщуються з тимчасово окупованої території України, районів проведення антитерористичної операції та населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення, або змушені були покинути своє постійне місце проживання в населених пунктах, на території яких органи державної влади, тимчасово не здійснюють свої повноваження, і перемістилися в населені пункти, на території яких органи державної влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі, а також стоять на обліку в структурних підрозділах з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, структурних підрозділах з питань соціального захисту населення виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад, з дня за її призначенням та виплачується по місяць зняття з такого обліку включно, але не більше ніж шість місяців.

В результаті проведеної Шевченківським відділом соціального захисту перевірки даних, наданих відповідачем, встановлено, що вона не повідомила інформацію про свій майновий стан, що вплинуло на встановлення права на грошову допомогу.

Зокрема, заявник не повідомила про придбання 01.10.2021 квартири за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується Інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта від 02.02.2022 № 297584088.

Відповідно до п. 6 Порядку № 505 ( в редакції, чинній на момент виплати допомоги), грошова допомога не призначається у разі, коли будь-хто з членів сім`ї має у власності житлове приміщення/частину житлового приміщення, що розташоване в інших регіонах, ніж тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим і м. Севастополі, населені пункти, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження та населені пункти, що розташовані на лінії зіткнення, крім житлових приміщень, які не придатні для проживання, що підтверджується відповідним актом технічного стану.

Відповідно до абз. 5 п. 12 Порядку № 505 (в редакції, чинній на момент виявлення порушення), виплата грошової допомоги припиняється з наступного місяця у разі виявлення уповноваженим органом факту подання недостовірної інформації або неповідомлення про зміну обставин, які впливають на призначення грошової допомоги.

Відповідно до п. 11 Порядку № 505 (в редакції, чинній на момент виявлення порушення), уповноважений представник сім`ї, якому призначено грошову допомогу, зобов`язаний повідомляти уповноваженому органу про зміну обставин, які впливають на призначення грошової допомоги, протягом трьох днів з дня виникнення таких обставин.

У разі неможливості добровільного повернення або утримання надміру перерахованих сум грошової допомоги вони стягуються у судовому порядку.

Таким чином, грошова допомога в період з 01.11.2021 до 31.01.2022 виплачена неправомірно по вині відповідача, яка свідомо приховала вищезазначену інформацію, що вплинуло на її право на виплату грошової допомоги.

Це призвело до надмірної виплати бюджетних коштів на суму 3000,00 грн. з вини відповідача.

Представник позивача зазначив, що з метою досудового вирішення справи та врегулювання даного спору 09.02.2022 відповідачу скеровані повідомлення про переплату коштів, виплачених надміру та запропоновано повернути борг добровільно.

На даний час належна до повернення сума заборгованості становить 3000,00 грн. та станом на день звернення до суду кошти не повернуто.

Обґрунтування заперечень відповідача.

Відзив на позовну заяву відповідачем, в порядку ст. 178 ЦПК України у встановлений судом строк до суду подано не було не подано.

Процесуальні дії у справі.

Ухвалою судді Шевченківського районного суду м. Львова від 12 грудня 2023 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін (а. с. 15).

Ухвалою Шевченківського районного суду м. Львова від 01 березня 2024 року постановлено проводити заочний розгляд справи (а. с. 32).

Фактичні обставини встановлені судом, зміст спірних правовідносин, оцінка доказів та висновки суду.

У судовому засіданні представник позивача Шевченківського відділу соціального захисту управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради позовні вимоги підтримала повністю, надала пояснення, аналогічні викладеній у позовній заяві, просила їх задовольнити та не заперечила щодо заочного розгляду справи.

У судове засідання відповідач ОСОБА_1 не з`явилася, про день, час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, що підтверджується довідкою про доставку смс-повідомлення про виклик до суду (а. с. 22) та відповідним оголошенням про її виклик, яке розміщено на офіційному веб-сайті судової влади України, а також від неї не надходило відзиву на позовну заяву, клопотання про відкладення розгляду справи чи розгляду справи за її відсутності, а тому оскільки в матеріалах справи достатньо доказів для розгляду справи без її участі, представник позивача не заперечувала проти заочного розгляду справи, суд у відповідності до вимог статтей 280-283 ЦПК України вважає за можливе провести заочний розгляд справи на підставі наявних доказів.

Суд, заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, всебічно, повно, об`єктивно оцінивши надані докази та давши їм належну оцінку, встановив наступне.

Відповідно до вимог ч.1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до вимог ч.1 ст. 5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Завданням суду при здійсненні правосуддя, в силу ст. 2 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» є забезпечити кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною радою України.

Відповідно до ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Судом встановлено та підтверджено доказами наступне.

Відповідно до довідки від 03 травня 2017 року № 145 відповідач ОСОБА_1 взята на облік як внутрішньо переміщена особа (а. с. 8).

На підставі заяви ОСОБА_1 від 01.06.2021 (а. с. 3) Шевченківським відділом соціального захисту управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради призначено щомісячну адресну допомогу внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг за період з 06.06.2021 до 05.12.2021, що підтверджується повідомленнями про надання допомоги переміщеним особам на проживання (а. с. 6) та рішеннями про призначення допомоги переміщеним особам на проживання від 18.06.2021 (а. с. 5).

Грошова допомога призначена відповідно до Порядку надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01 жовтня 2014 року № 505.

Відповідно до абз. 1 п. 2 Порядку № 505 ( в редакції, чинній на момент подання заяв), грошова допомога надається громадянам України, іноземцям та особам без громадянства, які постійно проживають на території України і переміщуються з тимчасово окупованої території України, районів проведення антитерористичної операції та населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення, або змушені були покинути своє постійне місце проживання в населених пунктах, на території яких органи державної влади, тимчасово не здійснюють свої повноваження, і перемістилися в населені пункти, на території яких органи державної влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі, а також стоять на обліку в структурних підрозділах з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, структурних підрозділах з питань соціального захисту населення виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад, з дня за її призначенням та виплачується по місяць зняття з такого обліку включно, але не більше ніж шість місяців.

Згідно з актом № 222 про проведення перевірки правильності та повноти інформації, що надається заявниками про призначення житлових субсидій та соціальної допомоги, складеного 02.02.2022 Шевченківським відділом УСЗ ДГП ЛМР, виявлено, що у заявника ОСОБА_1 наявне нерухоме майно. А саме. Згідно даних з ДРРП від 02.02.2022 № 297584088 встановлено, що заявником 28.10.2021 набуто право власності на квартиру за адресою: АДРЕСА_2 (а. с. 10).

Відповідно до Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта від 02.02.2022 № 297584088, відповідач ОСОБА_1 є власником квартири, що за адресою: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2495081146060 (а. с. 9).

Рішенням Шевченківського ВСЗ УСЗ ДГП ЛМР від 08.02.2022 та повідомленням № 280 ОСОБА_1 припинено нарахування і здійснення державної виплати за результатами проведеної перевірки. Сума коштів, яка підлягає поверненню становить 3000,00 грн. за період з 01.11.2021 по 31.01.2022 (а. с. 11).

Відповідно до п. 6 Порядку № 505 ( в редакції, чинній на момент виплати допомоги), грошова допомога не призначається у разі, коли будь-хто з членів сім`ї має у власності житлове приміщення/частину житлового приміщення, що розташоване в інших регіонах, ніж тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим і м. Севастополі, населені пункти, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження та населені пункти, що розташовані на лінії зіткнення, крім житлових приміщень, які не придатні для проживання, що підтверджується відповідним актом технічного стану.

Відповідно до абз. 5 п. 12 Порядку № 505 (в редакції, чинній на момент виявлення порушення), виплата грошової допомоги припиняється з наступного місяця у разі виявлення уповноваженим органом факту подання недостовірної інформації або неповідомлення про зміну обставин, які впливають на призначення грошової допомоги.

Відповідно до п. 11 Порядку № 505 (в редакції, чинній на момент виявлення порушення), уповноважений представник сім`ї, якому призначено грошову допомогу, зобов`язаний повідомляти уповноваженому органу про зміну обставин, які впливають на призначення грошової допомоги, протягом трьох днів з дня виникнення таких обставин.

Суми грошової допомоги, надмірно виплачені внаслідок подання недостовірних документів, неповідомлення про зміну обставин, які впливають на виплату грошової допомоги повертаються: уповноваженим представником сім`ї самостійно; за згодою уповноваженого представника сім`ї у повному обсязі за рахунок наступних виплат грошової допомоги; за рішенням уповноваженого органу за рахунок суми наступних виплат грошової допомоги в обсязі не менш як 20 відсотків щомісячної суми призначеної грошової допомоги.

У разі неможливості добровільного повернення або утримання надміру перерахованих сум грошової допомоги вони стягуються у судовому порядку.

Грошова допомога в період з 01.11.2021 до 31.01.2022 виплачена неправомірно по вині відповідача, яка свідомо приховала вищезазначену інформацію, що вплинуло на її право на виплату грошової допомоги.

Судовим розглядом не спростовано доводів позивача, що станом на момент звернення до суду кошти повернуті не були.

Відповідно до ч. 1 ст. 1212 ЦК України, особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов`язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов`язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала.

Оскільки відповідачем вимога позивача про повернення коштів залишена без реагування, добровільно кошти не повернуті, вони підлягають стягненню з відповідача.

Оцінюючи зібрані по справі докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є підставними та підлягають задоволенню.

Розподіл судових витрат між сторонами.

Згідно вимог п. 1 ч. 2 ст. 141 ЦПК України, судові витрати, пов`язані з розглядом справи покладаються у разі задоволення позову - на відповідача.

Керуючись ст. ст. 4, 11, 12, 13, 77, 81, 141, 209, 258, 259, 263-265, 268, 280-282, 354 ЦПК України, суд,-

у х в а л и в:

позов Шевченківського відділу соціального захисту управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради до ОСОБА_1 про стягнення коштів державної допомоги, виплачених надміру -задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , на користь Шевченківського відділу соціального захисту управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради, ЄДРПОУ 25261380, кошти, надміру виплачені за призначеною щомісячною допомогою внутрішньо переміщеній особі для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг в сумі 3000,00 грн. (три тисячі гривень 00 копійок) на розрахунковий рахунок UA758201720343120009000021047, одержувач Міністерство соціальної політики України, ЄДРПОУ 37567866, банк одержувача Державна казначейська служба України, МФО 820172.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , на користь управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради, ЄДРПОУ 26256754, сплачений судовий збір у розмірі 2684,00 грн. (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири гривні 00 копійок) на розрахунковий рахунок UA9782017203442600240000953, банк одержувача - Державна казначейська служба м. Київ, МФО 820172, ЄДРПОУ 26256754, одержувач - управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради.

Позивач: Шевченківський відділ соціального захисту управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради, ЄДРПОУ 25261380, місцезнаходження: 79019, м. Львів, вул. Липинського, 11.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_3 .

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Рішення може бути повністю або частково оскаржено в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів, який обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя П. Т. Едер

Дата ухвалення рішення01.03.2024
Оприлюднено04.03.2024
Номер документу117367052
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про повернення безпідставно набутого майна (коштів)

Судовий реєстр по справі —466/13129/23

Ухвала від 01.03.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Едер П. Т.

Рішення від 01.03.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Едер П. Т.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Едер П. Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні