Ухвала
від 01.03.2024 по справі 295/2968/24
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/2968/24

1-кс/295/1674/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01.03.2024 року м. Житомир

Слідчий суддя Богунського районного суду м. Житомира ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні скаргу подану директором Житомирської філії Житомирського обласного центру зайнятості ОСОБА_3 на бездіяльність уповноважених осіб Житомирського РУП ГУНП в Житомирській області щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, та додані до неї матеріали,

ВСТАНОВИВ:

Директор Житомирської філії Житомирського обласного центру зайнятості ОСОБА_4 звернувся до суду з вищевказаною скаргою.

Скарга обґрунтована тим, що 29.11.2023 року Житомирська філія Житомирського обласного центру зайнятості звернулась до Житомирського РУП ГУНП в Житомирській області з заявою щодо неправомірних дій ОСОБА_5 , що мають ознаки шахрайства та завдання матеріальної шкоди Фондру загальнообов`язкового державного соціального страхування на випадок безробіття в особі Житомирської філії Житомирського обласного центру зайнятості на загальну суму 1118,27 грн. Проте відомості за його заявою не були внесені до ЄРДР.

Представник Житомирського РУП ГУНП в Житомирській області в судове засідання не з`явився, належним чином повідомлений про розгляд справи.

Представник Житомирської філії Житомирського обласного центру зайнятості в судове засідання не з`явився, подав заяву в якій просив розглядати скаргу без його участі, та задовольнити з підстав викладених в ній.

У відповідності до вимог ч. 3 ст. 306 КПК України, слідчий суддя вважає за можливе провести розгляд скарги за відсутності заявника та представника Житомирського РУП ГУНП в Житомирській області.

Дослідивши матеріали скарги, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора: бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Відповідно до ч. 1 ст. 214 КПК України слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування

Відповідно до правової позиції, викладеної в Узагальненні Вищого спеціалізованого суду України «Про практику розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового розслідування», від 12.01.2017 року, зазначено, що з метою належного дотримання процесуальних вимог щодо розгляду скарг на бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, слідчим суддям необхідно зважати на те, що такі вимоги не передбачають здійснення оцінки обґрунтованості заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, а передбачають лише обов`язок уповноважених органів здійснити фіксацію наданих особою відомостей про кримінальне правопорушення, які вона надає усвідомлено для реалізації відповідними органами завдань кримінального провадження.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 307 КПК України ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування може бути про зобов`язання вчинити певну дію.

Зі змісту скарги та доданих до скарги матеріалів вбачається, що всупереч положенням статті 214 КПК України відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою Житомирської філії Житомирського обласного центру зайнятості про можливе вчинення кримінального правопорушення внесені не були.

За таких обставин, слідчий суддя вважає за необхідне зобов`язати уповноважених осіб Житомирської окружної прокуратури внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати досудове розслідування.

Керуючись ст. ст. 214, 303, 304, 307 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Скаргу задовольнити.

Зобов`язати уповноважених осіб Житомирського РУП ГУНП в Житомирській області відповідно до вимог ст. 214 КПК України внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості зазначені у заяві Житомирської філії Житомирського обласного центру зайнятості від 29.11.2023 року, що зареєстрована в ЖЄО №50470, та розпочати досудове розслідування.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення01.03.2024
Оприлюднено04.03.2024
Номер документу117369093
СудочинствоКримінальне
Сутькримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, та додані до неї матеріали

Судовий реєстр по справі —295/2968/24

Ухвала від 01.03.2024

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Єригіна І. М.

Ухвала від 27.02.2024

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Єригіна І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні