Ухвала
від 28.02.2024 по справі 916/5754/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


У Х В А Л А

"28" лютого 2024 р.Справа № 916/5754/23

Господарський суд Одеської області у складі судді Сулімовської М.Б., розглянувши матеріали справи

за позовом: Керівника Одеської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону (65058, м. Одеса, вул. Армійська, буд. 18) в інтересах держави в особі

позивача: Міністерства оборони України (код ЄДРПОУ 00034022, 03168, м. Київ, просп. Повітрофлотський, буд. 6)

до відповідача-1: Виробничо-комерційної фірми "ВІТА-АВТО" у формі Товариства з обмеженою відповідальністю (код ЄДРПОУ 30473709, 43000, м. Луцьк, вул. Єршова, буд. 2)

відповідача-2: Концерну "ВІЙСЬКТОРГСЕРВІС" (код ЄДРПОУ 33689922, 03151, м. Київ, вул. Молодогвардійська, буд. 28А) в особі філії "Південна" Концерну "ВІЙСЬКТОРГСЕРВІС" (код ЄДРПОУ 35123222, 65012, м. Одеса, пров. Штабний, буд. 1)

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача: Регіонального відділення Фонду державного майна України по Одеській та Миколаївській областях (код ЄДРПОУ 43015722, 65048, м. Одеса, вул. Велика Арнаутська, буд. 15)

про визнання недійсним договору та зобов`язання вчинити певні дії

в с т а н о в и в:

Керівник Одеської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону звернувся до Господарського суду Одеської області із позовною заявою в інтересах держави в особі позивача Міністерства оборони України до відповідача-1 Виробничо-комерційної фірми "ВІТА-АВТО" у формі Товариства з обмеженою відповідальністю та відповідача-2 Концерну "ВІЙСЬКТОРГСЕРВІС" в особі філії "Південна" Концерну "ВІЙСЬКТОРГСЕРВІС" про визнання недійсним договору та зобов`язання вчинити певні дії.

Позовні вимоги обґрунтовано укладенням відповідачами удаваного правочину, що вчинений з метою приховати правочин, який насправді вчинено (договір оренди), який, в свою чергу, укладено поза встановленою законом процедурою, без відповідних погоджень та дозволів.

Ухвалою суду від 15.01.2024 відкрито провадження у справі, ухвалено здійснювати розгляд справи в порядку загального позовного провадження, призначено підготовче засідання, запропоновано сторонам надати заяви по суті справи, залучено Регіональне відділення Фонду державного майна України по Одеській та Миколаївській областях до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача та вирішено інші процесуальні питання.

31.01.2024 від відповідача-2 надійшов відзив на позовну заяву.

28.02.2024 від відповідача-2 надійшло заперечення.

Дослідивши матеріали відзиву на позовну заяву та заперечення, суд дійшов висновку про залишення їх без руху, з огляду на наступне.

Згідно п.2 ч.6 ст.165 ГПК України, до відзиву додаються документи, що підтверджують надсилання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 3 ст. 167 ГПК України до заперечення застосовуються правила, встановлені частинами третьою - шостою статті 165 цього Кодексу.

В той же час, ч.ч. 5-9 ст. 42 ГПК України передбачено, що документи (в тому числі процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо) можуть подаватися до суду, а процесуальні дії вчинятися учасниками справи в електронній формі з використанням Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом. Процесуальні документи в електронній формі мають подаватися учасниками справи до суду з використанням Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи в порядку, визначеному Положенням про Єдину судову інформаційно-комунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів). Якщо цим Кодексом передбачено обов`язок учасника справи щодо надсилання копій документів іншим учасникам справи, такі документи в електронній формі можуть направлятися з використанням Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, шляхом надсилання до електронного кабінету іншого учасника справи, а в разі відсутності в іншого учасника справи електронного кабінету чи відсутності відомостей про наявність в іншого учасника справи електронного кабінету - у паперовій формі листом з описом вкладення. Якщо інший учасник справи відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язаний зареєструвати електронний кабінет, але не зареєстрував його, учасник справи, який подає документи до суду в електронній формі з використанням електронного кабінету, звільняється від обов`язку надсилання копій документів такому учаснику справи.

Суд, направляючи такому учаснику справи судові виклики і повідомлення, ухвали у випадках, передбачених цим Кодексом, зазначає у цих документах про обов`язок такої особи зареєструвати свій електронний кабінет та про можливість ознайомлення з матеріалами справи через Єдину судову інформаційно-комунікаційну систему або її окрему підсистему (модуль), що забезпечує обмін документами.

Якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в електронній формі, на такі документи накладається кваліфікований електронний підпис учасника справи (його представника) відповідно до вимог законів України "Про електронні документи та електронний документообіг" та "Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги". Якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в паперовій формі, такі документи скріплюються власноручним підписом учасника справи (його представника). Якщо позов, апеляційна, касаційна скарга подані до суду в електронній формі, позивач, особа, яка подала скаргу, мають подавати до суду заяви по суті справи, клопотання та письмові докази виключно в електронній формі, крім випадків, коли судом буде надано дозвіл на їх подання в паперовій формі.

Отже, згідно з вказаними нормами ГПК України, документи можуть направлятися іншим учасникам справи з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи в електронній формі, крім випадків, коли судом буде надано дозвіл на їх подання в паперовій формі.

Судом встановлено, що на підтвердження обставини направлення відповідачем-2 відзиву на позовну заяву та заперечень матеріали заяв містять квитанції про направлення до Електронного кабінету наступним учасникам справи: Одеській спеціалізованій прокуратурі у сфері оборони Південного регіону, Регіональному відділенню Фонду державного майна України по Одеській та Миколаївській областях і Виробничо-комерційній фірмі "ВІТА-АВТО" у формі Товариства з обмеженою відповідальністю. Разом з тим, в матеріалах заяви відсутні докази направлення відзиву на позовну заяву та заперечення Міністерству оборони України.

Отже, відповідачем-2 не подано до суду належних доказів направлення копії відзиву на позовну заяву та заперечення Міністерству оборони України.

Стаття 174 Господарського процесуального кодексу України регулює залишення без руху та повернення позовної заяви, зокрема, відповідно до частин 1, 2 статі 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

За приписами ч.10 ст.11 Господарського процесуального кодексу України, якщо спірні відносини не врегульовані законом і відсутній звичай ділового обороту, який може бути до них застосований, суд застосовує закон, що регулює подібні відносини (аналогія закону), а за відсутності такого - виходить із загальних засад і змісту законодавства (аналогія права).

З врахуванням викладеного, суд дійшов висновку, що відповідачем-2 не виконано вимог статті 165, 167 Господарського процесуального кодексу України, що, відповідно до частини 1 статті 174 Господарського процесуального кодексу України, є підставою для залишення відзиву та заперечення без руху з наданням строку для усунення вказаних недоліків.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 11, 161, 165, 167, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

у х в а л и в:

1. Відзив відповідача-2 Концерну "ВІЙСЬКТОРГСЕРВІС" в особі філії "Південна" Концерну "ВІЙСЬКТОРГСЕРВІС" залишити без руху.

2. Заперечення відповідача-2 Концерну "ВІЙСЬКТОРГСЕРВІС" в особі філії "Південна" Концерну "ВІЙСЬКТОРГСЕРВІС" залишити без руху.

3. Встановити відповідачу-2 строк для усунення недоліків відзиву та заперечення - 5 днів з дня вручення цієї ухвали шляхом подання доказів направлення відзиву та заперечення Міністерству оборони України.

4. Попередити відповідача-2, що в разі не усунення недоліків у встановлений судом строк, відзив та заперечення будуть залишені без розгляду.

5. Ухвалу направити відповідачу-2.

Суддя М.Б. Сулімовська

Ухвала суду набрала законної сили 28.02.2024, оскарженню не підлягає.

Дата ухвалення рішення28.02.2024
Оприлюднено04.03.2024
Номер документу117371633
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним договору та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —916/5754/23

Ухвала від 26.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Сулімовська М.Б.

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Сулімовська М.Б.

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Сулімовська М.Б.

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Сулімовська М.Б.

Ухвала від 01.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Сулімовська М.Б.

Ухвала від 28.02.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Сулімовська М.Б.

Ухвала від 28.02.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Сулімовська М.Б.

Ухвала від 26.02.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Сулімовська М.Б.

Ухвала від 15.01.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Сулімовська М.Б.

Ухвала від 03.01.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Сулімовська М.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні