Рішення
від 29.01.2024 по справі 571/2083/23
РОКИТНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 571/2083/23

Провадження № 2-о/571/12/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 січня 2024 року смт. Рокитне

Рокитнівський районний суд Рівненської області, в складі судді одноособово Комзюк А.Ф., за участі секретаря судового засідання Гордійчук Т.О, представника заявника-адвоката Семенюка А.С., розглянувши за правилами окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Рокитнівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Сарненському районі Рівненської області про встановлення факту батьківства,

в с т а н о в и в:

До суду звернувся ОСОБА_1 із заявою про встановлення факту батьківства, в обгрунтування заяви зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . У ОСОБА_4 народилися два спільні сини із ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , а саме: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Між ОСОБА_4 та ОСОБА_2 шлюб не укладався. Як наслідок, відомості про батька спільних дітей були записані відповідно до ч.1 ст.135 СК України, тобто за прізвищем та громадянством матері, а ім`я та по батькові батька дитини записані за її вказівкою. Вказані обставини підтверджуються свідоцтвом про народження та витягом з державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження. У вказаних документах ім`я по батькові дитини збігається з іменем померлого ОСОБА_6 .

В свою чергу, рішенням Рокитнівського районного суду Рівненської області від 02 жовтня 2023 року по справі №571/885/23 встановлено факт батьківства, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_6 , є батьком рідного брата заявника ОСОБА_5 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_7 в селі Сновидовичі Рокитнівського району Рівненської області.

Померлий ОСОБА_4 публічно визнавав своє батьківство щодо ОСОБА_1 . Факт батьківства підтверджує мати померлого ОСОБА_3 .

Встановлення факту батьківства необхідно заявникам для захисту майнових і немайнових прав, зокрема, оформлення спадщини після смерті батька.

Покликаючись на норми Сімейного кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, правові позиції Пленуму Верховного Суду України, просив: встановити факт батьківства, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_6 є батьком ОСОБА_1 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_4 в селі Сновидовичі, Рокитівського району Рівненської област та внести зміни до актового запису №5 від 04.02.2003, складеного виконавчим комітетом Сновидовицької сільської ради Рокитнівського району Рівненської області, про народження ОСОБА_1 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_8 в селі Сновидовичі Рокитнівського району Рівненської області, зазначивши у відомостях про батька: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянин України, який помер ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Ухвалою суду від 07.12.2023 заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами окремого провадження.

В судове засідання заявник ОСОБА_1 не з`явився.

Представник заявника-адвокат Семенюк А.С. заяву підтримав, посилаючись на обставини викладені у заяві та доповнив, що в позасудовому порядку ОСОБА_1 та ОСОБА_3 звернулися до медичної лабораторії «Ескулаб» з метою проведення молекулярно-генетичного дослідження на предмет споріднення. За результатами такого дослідження встановлено родинну спорідненість другого ступеня, тобто, що ОСОБА_1 є внуком ОСОБА_3 .. Встановлення зазначеного факту необхідно заявнику для оформлення спадщини, а також для отримання допомоги у зв`язку із загибеллю батька. Просить заяву ОСОБА_5 про встановлення факту батьківства задовольнити.

Заінтересована особа ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася, 11.01.2024 до суду подала заяву про розгляд справи без її участі, просить заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Заінтересована особа ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилася, 11.01.2024 до суду подала заяву про розгляд справи без її участі, просить заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Представник заінтересованої особи Рокитнівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Сарненському районі Рівненської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції в судове засідання не з`явився, 19.12.2023 до суду надійшло клопотання про розгляд справи у відсутності представника заінтересованої особи та зазначили, що вимоги заяви визнають в повному обсязі.

Заслухавши пояснення представника заявників-адвоката Семенюка А.С., дослiдивши надані докази та оцінивши їх у сукупності, суд дійшов наступних висновків.

Згідно ч.1 ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч.1 ст.13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Встановлено, що ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_9 в с.Сновидовичі, Рокитнівського району Рівненської області, що підтверджується свідоцтвом про народження НОМЕР_1 . В графі батько зазначено ОСОБА_6 , мати ОСОБА_2 (а.с.15).

Відповідно до витягу з державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 СК України № 00019845264 від 28 березня 2018 року, у актовому записі № 5 від 04 лютого 2003 року про народження ОСОБА_1 , ОСОБА_2 зазначена матір`ю дитини, батьком дитини зазначено ОСОБА_6 , відомості про батька записані відповідно до ч.1ст.135СКУкраїни (а.с.10).

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Білогорівка, Бахмутського району Донецької області, про що свідчить свідоцтво про смерть Серія НОМЕР_2 (а.с.19).

Згідно свідоцтва про народження ОСОБА_4 народився ІНФОРМАЦІЯ_10 в с.Сновидовичі, Рокитнівського району Рівненської області. Його батьками зазначені ОСОБА_7 та ОСОБА_8 (а.с.17).

23 березня 1971 року ОСОБА_7 та ОСОБА_8 розірвали шлюб, дружина змінила прізвище на ОСОБА_9 , про що свідчить свідоцтво про розірвання шлюбу (а.с.16).

Вищевказані копії документів підтверджують, що заінтересована особа ОСОБА_3 є матір`ю загиблого ОСОБА_4 .

Згідно результатів молекулярно-генетичного дослідження ОСОБА_3 та ОСОБА_1 від 08.11.2023, імовірність родинної спорідненості 2-го ступеня ОСОБА_3 та ОСОБА_1 становить 99,99924% (а.с.22).

Отже, ОСОБА_1 є внуком заінтересованої особи ОСОБА_3 та сином загиблого ОСОБА_4 .

Згідно рішення Рокитнівського районного суду Рівненської області від 02 жовтня 2023 року та додаткового рішення від 30 листопада 2023 року у справі №571/885/23, встановлено факт батьківства, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , є батьком ОСОБА_5 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_12 в с.Сновидовичі, Рокитнівського району Рівненської області та Внесено зміни до актового запису №19 від 24.04.2001, складеного виконавчим комітетом Сновидовицької сільської ради Рокитнівського району Рівненської області, про народження ОСОБА_5 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_13 в селі Сновидовичі Рокитнівського району Рівненської області, зазначивши у відомостях про батька: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянин України.

Відповідно до п. 1 ч. 1ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Передумовою звернення до суду із заявою про встановлення батьківства є смерть особи, батьківство якої встановлюється, або оголошення її померлою.

Згідност.130 СК Україниу разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, факт його батьківства може бути встановлений за рішенням суду. Заява про встановлення батьківства приймається судом, якщо запис про батька у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до ч.1ст.135 СК України.

Уст.135 СК Українизазначено, що при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем матері, а ім`я та по батькові дитини записуються за її вказівкою.

Відповідно до п.7постанови Пленуму Верховного суду України «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» № 3 від 15 травня 2006 року, у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, або смерті жінки, котра вважалась матір`ю останньої, факт їхнього батьківства (материнства) може бути встановлено за рішенням суду в окремому провадженні. Заяви про встановлення факту як батьківства, так і материнства суд приймає до розгляду, якщо запис про батька (матір) дитини в книзі реєстрації народжень учинено згідно зіст.135 СК України. Із заявою про встановлення факту батьківства до суду мають право звернутися матір, опікун (піклувальник) дитини, особа, яка її утримує та виховує, а також сама дитина, котра досягла повноліття, а факту материнства - батько й інші перелічені особи. Усі вони беруть участь у справі як заявники, а органи опіки та піклування й інші особи (залежно від обставин справи) - як заінтересовані особи.

У постанові від 19 жовтня 2020 року у справі № 161/3933/18 Верховний Суд зазначив, що у судовому порядку підлягають встановленню юридичні факти, які мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Залежно від обставин юридичні факти за критерієм їх правових наслідків розрізняють на: правовиникаючі, правозмінюючі, правопризупиняючі, правовідновлюючі, правоприпиняючі.

Факти, що підлягають встановленню судом, повинні мати юридичне значення, тобто від них мають залежати виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян. Для визначення юридичного характеру факту потрібно з`ясувати мету встановлення, оскільки мета дає можливість зробити висновок, чи дійсно цей факт є юридичним і чи матиме він правові наслідки.

Встановлення факту батьківства необхідно заявнику для захисту своїх прав , а саме: можливості оформлення спадщини після смерті батька, тобто вказаний факт породжує юридичні наслідки.

Будь - яких даних, які б спростовували факт батьківства ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_6 , щодо ОСОБА_1 судом не встановлено.

З урахуванням досліджених письмових доказів суд вважає, що факт, який просить встановити заявник ОСОБА_5 підтверджений, встановлення факту має юридичне значення, тому заява підлягає задоволенню.

Згідно до п. п. 20 п. 1 Розділу ІІІ Правил реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18 жовтня 2000 року №52/2 з відповідними змінами, при вирішенні судом спорів про визнання батьківства, материнства, оспорювання батьківства чи материнства, встановлення фактів батьківства та материнства зміни до актових записів про народження вносяться відповідно до законодавства, яке регулює порядок внесення змін до актових записів цивільного стану.

У відповідність до п. 2. 16.4 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, які затвердженонаказом Міністерства юстиції України 12.01.2011 №96/5, на підставірішеннясудупро визнаннябатьківства(материнства)вактовомузаписі пронародженнязмінюютьсявідомості пробатькатавносяться пов`язанізцимінші змінизгідноіззазначеними врішеннісуду.

За приписами ст.134 СК України на підставі заяв осіб, зазначених у статті 126 цього Кодексу, або рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видає нове Свідоцтво про народження.

Керуючись статтями264,265,315,319 ЦПК України, суд,

в и р і ш и в :

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту батьківства, задовольнити.

Встановити факт батьківства, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , є батьком ОСОБА_1 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_9 в с.Сновидовичі, Рокитнівського району Рівненської області.

Внести зміни до актового запису №5 від 04.02.2003, складеного виконавчим комітетом Сновидовицької сільської ради Рокитнівського району Рівненської області, про народження ОСОБА_1 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_8 в селі Сновидовичі Рокитнівського району Рівненської області, зазначивши у відомостях про батька: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянин України.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Рівненського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Сторони по справі:

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_14 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП - НОМЕР_3 .

Заінтересована особа: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_15 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП - НОМЕР_4 .

Заінтересована особа: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_16 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП - НОМЕР_5 .

Заінтересована особа:Рокитнівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Сарненському районі Рівненської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, місцезнаходження: 34200 смт.Рокитне,вул.Незалежності,15,РокитнівськогорайонуРівненської області, код ЄДРПОУ34743191.

Повне рішення складено 30.01.2024.

Суддя А.Ф.Комзюк

Дата ухвалення рішення29.01.2024
Оприлюднено04.03.2024
Номер документу117372291
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту батьківства

Судовий реєстр по справі —571/2083/23

Рішення від 29.01.2024

Цивільне

Рокитнівський районний суд Рівненської області

Комзюк А. Ф.

Рішення від 29.01.2024

Цивільне

Рокитнівський районний суд Рівненської області

Комзюк А. Ф.

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Рокитнівський районний суд Рівненської області

Комзюк А. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні