Ухвала
від 01.03.2024 по справі 922/583/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

"01" березня 2024 р. м ХарківСправа № 922/583/24

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Рильової В.В.

розглянувши матеріали

позовної заявиТовариства з обмеженою відповідальністю виробнича компанія "Поліпак ЛТД" (місцезнаходження: 61070, місто Харків, вулиця Академіка Проскури, 1 (юридична адреса), 61085, місто Харків, а/с 8720 (поштова адреса); код ЄДРПОУ: 30990262) до Російська Федерація в особі Посольства Російської Федерації в Україні (місцезнаходження: 03049, місто Київ, Повітрофлотський проспект, будинок 27) про стягнення 57 015 566,90 грн.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю виробнича компанія "Поліпак ЛТД" звернулося до Господарського суду Харківської області із позовною заявою про стягнення з Міністерства юстиції Російської Федерації збитків завданих підприємству військовою агресією рф проти України у сумі 57 015 566,90 грн.

Також позивач просить суд покласти на відповідача витрати зі сплати судового збору у розмірі 855 233,50 грн. та розглядати справу у загальному провадженні.

Дослідивши матеріали позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю виробнича компанія "Поліпак ЛТД" та додані до неї документи, суд дійшов висновку про залишення її без руху з огляду на наступне.

Відповідно до п.4 ч.3 ст.162 ГПК України позовна заява повинна містити зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них.

Як вбачається з позовної заяви, Позивачем у вступній частині позовній заяві зазначено відповідача: Російську Федерацію в особі Посольства Російської федерації в Україні. Проте, в прохальній частині позову, заявлено вимогу про стягнення заборгованості з Міністерства Юстиції Російської Федерації.

Також, відповідно до ч.2. ст .162 ГПК України позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Відповідно до статті 131 з позначкою 2 Конституції України для надання професійної правничої допомоги в Україні діє адвокатура та виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді, а також захист від кримінального обвинувачення.

Відповідно до частини першої статті 58 Господарського процесуального кодексу України представником у суді може бути: адвокат або законний представник.

Винятком, згідно з частиною другою статті 58 ГПК є розгляд справ у малозначних спорах.

Справа №922/621/24 не є малозначною та підлягає розгляду в загальному позовному провадженні, оскільки ціна позову складає 57 015 566,90 грн.

Відповідно до ч.4. ст. 60 ГПК України повноваження адвоката як представника підтверджуютсья, зокрема, довіреністю або ордером.

Тобто, особа, яка здійснює представництво за довіреністю, повинна мати статус адвоката, що підтверджується свідоцтвом про право на зайняття адвокатською діяльністю.

Як вбачається з матеріалів справи, позовну заяву підписано представником позивача за довіреністю С.Г.Пересунько, проте не зазначено про наявність в даної особи статусу адвокати та до позовної заяви не надано свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю.

Крім того, частиною другою статті 164 Господарського процесуального кодексу України визначено, що позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Відповідно до ч. 2 ст. 91 ГПК України України встановлено, що письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії.

Згідно з ч. 4 ст. 91 ГПК України копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством.

Частиною 5 ст. 91 ГПК України передбачено, що учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який заходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Водночас відповідно до статті 91 Господарського процесуального кодексу України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством.

Порядок засвідчення копій документів визначений пунктом 5.26 Національного стандарту України Державної уніфікованої системи документації, Уніфікованої системи організаційно - розпорядчої документації Вимоги до оформлення документів (ДСТУ 4163:2020), відмітка про засвідчення копії документа складається з таких елементів: слів "Згідно з оригіналом" (без лапок), найменування посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її власного імені та прізвища, дати засвідчення копії. У випадках, визначених законодавством, копії документів засвідчують відбитком печатки юридичної особи, структурного підрозділу (служби діловодства, служби кадрів, бухгалтерії тощо) юридичної особи або печатки "Для копій".

У випадку, якщо документ складається з кількох сторінок, то копії знімаються зі всіх сторінок, які потім можна засвідчити і у такий спосіб: прошити разом, напис "Копія" ставиться на першій із прошитих сторінок, кінчики ниток має бути заклеєно клаптиком паперу так, щоб нитки виглядали з-під цього паперу. Обов`язково зверху цього паперу робиться напис: "Пронумеровано і прошнуровано (кількість аркушів цифрою і прописом) аркушів", вказується посада особи, яка завіряє копію, її підпис, прізвище, ініціали й дата. Все це скріплюється печаткою таким чином, щоб частина відбитку була проставлена на приклеєному клаптику паперу, а частина - на самому аркуші копії документа.

Разом з тим, в обґрунтування позовних вимог, позивач надав до позовної заяви копії письмових доказів, проте їх не засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством, а отже вони не можуть бути прийняті судом, як такі, що відповідають оригіналу. Так, копії доданих до позовної заяви доказів містять тільки печатку ТОВ "Поліпак ЛТД", проте не містять дати їх засвідчення, не засвідчені підписом позивача із зазначенням дати такого засвідчення та прізвища, ім`я та по батькові особи, яка засвідчує копію документу.

Згідно приписів частини першої статті 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху (частина друга статті 174 Господарського процесуального кодексу України).

Враховуючи наведене, суд вважає за необхідне залишити позовну заяву ТОВ "Поліпак ЛТД" без руху та надати позивачу строк на усунення відповідних недоліків.

На підставі викладеного, керуючись статтями 91, 162, 164, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Залишити позовну заяву Товариство з обмеженою відповідальністю виробнича компанія "Поліпак ЛТД" без руху та встановити заявнику строк на усунення недоліків позовної заяви - 7 днів з дня вручення даної ухвали.

Визначити спосіб усунення недоліків позовної заяви шляхом надання до суду:

- письмових пояснень, стосовно зазначення у вступній частині позовної заяви відповідача - Російська Федерація в особі Посольства Російської Федерації в Україні , тоді як в прохальній частині позовної заяви відповідачем зазначено Міністерство Юстиції Російської Федерації з приведенням вступної та прохальної частини позову у відповідність одної до одної ;

- доказів на підтвердження того, що позовну заяву підписано уповноваженою особою (адвокатом);

- засвідчених належним чином копій письмових доказів, які додані до позовної заяви, шляхом їх засвідчення підписом позивача із зазначенням дати такого засвідчення та прізвища, ім`я та по батькові особи, яка засвідчує копію документу.

2. Окремо попередити заявника про те, що частиною четвертою статті 174 Господарського процесуального кодексу України визначено: якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду в порядку, передбаченому Господарським процесуальним кодексом України.

Ухвалу підписано 01.03.2024

СуддяВ.В. РильоваСправа №922/583/24

Дата ухвалення рішення01.03.2024
Оприлюднено04.03.2024
Номер документу117373512
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 57 015 566,90 грн

Судовий реєстр по справі —922/583/24

Ухвала від 12.03.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Рильова В.В.

Ухвала від 01.03.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Рильова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні