Рішення
від 01.03.2024 по справі 120/14053/23
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Вінниця

01 березня 2024 р. Справа № 120/14053/23

Вінницький окружний адміністративний суд у складі судді Яремчука Костянтина Олександровича, розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін (у письмовому провадженні) адміністративну справу за позовом Головного управління ДПС у Вінницькій області до товариства з обмеженою відповідальністю "Тепло-тех Україна" про накладення арешту на кошта та інші цінності,

ВСТАНОВИВ:

До Вінницького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Головного управління ДПС у Вінницькій області до товариства з обмеженою відповідальністю "Тепло-тех Україна".

Обґрунтовуючи позовні вимоги, представник позивача зазначив, що за товариством з обмеженою відповідальністю "Тепло-тех Україна" обліковується податковий борг в загальній сумі 200248 гривень, який станом на дату звернення до суду не сплачено, що відповідно до підпункту 20.1.33 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України є підставою для звернення до суду з позовом щодо накладення арешту на кошти та інші цінності відповідача, що знаходяться у банку, на суму податкового боргу.

Ухвалою від 18 вересня 2023 року відкрито провадження в адміністративній справі, задоволено клопотання представника позивача щодо розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження та вирішено її розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін. Цією ж ухвалою встановлено відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву.

Водночас копія ухвали про відкриття провадження у справі від 18 вересня 2023 року надсилалася на адресу відповідача, що зазначена у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, проте до суду повернулося поштове відправлення із зазначенням причин невручення - "адресат відсутній за вказаною адресою" (днем проставлення відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження зазначено 25 жовтня 2023 року).

Відповідно до пункту 5 частини 6 статті 251 Кодексу адміністративного судочинства України днем вручення судового рішення є, зокрема, день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, що зареєстровані у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Відтак з огляду на приписи пункту 5 частини 6 статті 251 Кодексу адміністративного судочинства України копія ухвали про відкриття провадження у адміністративній справі вручена відповідачеві 25 жовтня 2023 року.

При цьому відзив на позовну заяву від відповідача на адресу суду в строк, визначений ухвалою від 18 вересня 2023 року, не надійшов.

Згідно з частиною 6 статті 162 Кодексу адміністративного судочинства України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Дослідивши матеріали адміністративної справи, оцінивши надані докази, суд встановив наступне.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Тепло-тех Україна" як юридичну особу зареєстровано 05 липня 2016 року, що підтверджується витягом із Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

09 березня 2022 року товариством з обмеженою відповідальністю "Тепло-тех Україна" подано до контролюючого органу податкову декларацію з податку на прибуток підприємства, у якій самостійно визначено суму грошового зобов`язання в розмірі 45380 гривень.

18 березня 2022 року позивачем подано до Головного управління ДПС у Вінницькій області податкову декларацію з податку на додану вартість, у якій самостійно визначено суму податкового зобов`язання в розмірі 166667 гривень.

04 квітня 2023 року Головним управлінням ДПС у Вінницькій області сформовано податкову вимогу № 0000351-1302-0232 та надіслано таку за місцезнаходженням товариства з обмеженою відповідальністю "Тепло-тех Україна". Зі змісту податкової вимоги слідує, що за відповідачем рахується податковий борг в сумі 200248 гривень (45380 гривень - податок на прибуток підприємства та 154868 гривень - податок на додану вартість).

З метою погашення податкового боргу Головним управлінням ДПС у Вінницькій області вживалися заходи щодо встановлення наявності майна у товариства з обмеженою відповідальністю "Тепло-тех Україна", що може бути джерелом погашення податкового боргу, проте такого не виявлено.

Визначаючись з приводу позовних вимог, суд зважає на таке.

Відповідно до підпункту 20.1.33 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України (надалі - ПК України) контролюючі органи мають право звертатися до суду щодо накладення арешту на кошти та інші цінності, що знаходяться в банку, платника податків, який має податковий борг, у разі якщо у такого платника податків відсутнє майно та/або його балансова вартість менша суми податкового боргу, та/або таке майно не може бути джерелом погашення податкового боргу.

Особливості застосування адміністративного арешту органами державної податкової служби визначені статтею 94 ПК України.

При цьому, за своїм змістом приписи вказаної норми охоплюють як арешт коштів, так і арешт іншого майна.

Пунктом 94.1 статті 94 ПК України передбачено, що адміністративний арешт майна платника податків є винятковим способом забезпечення виконання платником податків його обов`язків, визначених законом.

Відповідно до пункту 94.4 статті 94 ПК України арешт може бути накладено контролюючим органом на будь-яке майно платника податків, крім майна, на яке не може бути звернено стягнення відповідно до закону, та коштів на рахунку платника податків.

При цьому підпунктом 94.6.2 пункту 94.6 статті 94 ПК України передбачено, що арешт коштів на рахунку платника податків здійснюється виключно на підставі рішення суду шляхом звернення контролюючого органу до суду.

Відтак підставою для звернення податкового органу до суду з вимогою про накладення арешту на кошти платника податків є відсутність майна, за рахунок якого може бути погашений податковий борг, в тому числі недостатність такого майна для погашення суми податкового боргу через те, що балансова вартість цього майна менша за відповідну суму податкового боргу, або ж майно не може бути джерелом погашення податкового боргу у відповідній сумі.

Разом із тим позивачем здійснено ряд заходів з метою встановлення наявності майна у товариства з обмеженою відповідальністю "Тепло-тех Україна", що може бути джерелом погашення податкового боргу.

Так, листом Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області від 24 квітня 2023 року повідомлено контролюючий орган про те, що транспортні засоби за товариством з обмеженою відповідальністю "Тепло-тех Україна" не зареєстровані.

Із листа Управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Вінницькій області від 05 травня 2023 року вих. № 1986/02-32-13 слідує, що за товариством з обмеженою відповідальністю "Тепло-тех Україна" не зареєстровані транспорті засоби.

Відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, реєстру прав власності на нерухоме майно, реєстру іпотек, реєстру заборони відчужень нерухомого майна у товариства з обмеженою відповідальністю "Тепло-тех Україна" відсутні права власності на будь-яке нерухоме майно.

Відтак контролюючим органом вжито передбачених податковим законодавством необхідних заходів щодо встановлення майна у відповідача, яке може бути джерелом погашення податкового боргу, проте такого не виявлено.

Враховуючи те, що у відповідача відсутнє майно для погашення податкового боргу, що повністю підтверджується наданими позивачем доказами, тому суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення вимоги щодо накладення арешту на кошти та інші цінності, що знаходяться в банках, які обслуговують товариство з обмеженою відповідальністю "Тепло-тех Україна", на суму податкового боргу.

Згідно з частиною 1 статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об`єктивному дослідженні (стаття 90 Кодексу адміністративного судочинства України).

З огляду на те, що обставини, наведені позивачем у позові, знайшли підтвердження в ході судового розгляду, тому суд дійшов висновку, що позовні вимоги належить задовольнити.

З урахуванням частини 2 статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України, а також з огляду на відсутність витрат суб`єкта владних повноважень, пов`язаних із залученням свідків та проведенням експертиз, відсутні підстави для відшкодування таких витрат.

Керуючись статтями 73, 74, 75, 76, 77, 90, 94, 139, 241, 245, 246, 250 Кодексу адміністративного судочинства України,

ВИРІШИВ:

Позовну заяву Головного управління ДПС у Вінницькій області задовольнити.

Накласти арешт на кошти та інші цінності, що знаходяться в банках, які обслуговують товариство з обмеженою відповідальністю "Тепло-тех Україна", на суму податкового боргу в розмірі 200248 (двісті тисяч двісті сорок вісім) гривень.

Рішення суду першої інстанції набирає законної сили в порядку, визначеному статтею 255 КАС України.

Відповідно до частини 1 статті 295 КАС України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач: Головне управління ДПС у Вінницькій області (місцезнаходження: 21028, м. Вінниця, Хмельницьке шосе, 7; ідентифікаційний код відокремленого підрозділу в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України: 44069150)

Відповідач: товариство з обмеженою відповідальністю "Тепло-тех Україна" (місцезнаходження: 21007, м. Вінниця, вул. Стрілецька, буд. 67; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України: 40629885)

Повний текст рішення суду складено 01.03.2024

Суддя Яремчук Костянтин Олександрович

Дата ухвалення рішення01.03.2024
Оприлюднено04.03.2024
Номер документу117375060
СудочинствоАдміністративне
Сутьнакладення арешту на кошта та інші цінності

Судовий реєстр по справі —120/14053/23

Рішення від 01.03.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Яремчук Костянтин Олександрович

Ухвала від 18.09.2023

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Яремчук Костянтин Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні