Рішення
від 27.02.2024 по справі 640/21612/22
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 лютого 2024 року м. Київ№ 640/21612/22

Київський окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді Головенка О.Д., розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами (в порядку письмового провадження) адміністративний позов ОСОБА_1 до Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), треті особи, що не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Київська обласна організація Політичної партії "Команда Ігоря Сапожка - Єдність" та Політична партія "Команда Ігоря Сапожка - Єдність", про визнання протиправним та скасування рішення,

в с т а н о в и в:

До Окружного адміністративного суду міста Києва звернулась ОСОБА_1 з позовом до Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), в якому просила визнати протиправним та скасувати рішення від 07.11.2022 про державну реєстрацію змін до відомостей про Політичну партію "Команда Ігоря Сапожка - Єдність", що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, щодо Київської обласної організації Політичної партії "Команда Ігоря Сапожка - Єдність" (ідентифікаційний код юридичної особи 43764332).

В обґрунтування позовних вимог зазначено про те, що рішення державного реєстратора від 07.11.2022 про державну реєстрацію змін до відомостей про Політичну партію "Команда Ігоря Сапожка - Єдність", що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, щодо Київської обласної організації Політичної партії "Команда Ігоря Сапожка - Єдність" є протиправним та підлягає скасуванню, оскільки зміна складу Ради відбулась усупереч ст. 10 Закону № 2365 та Статуту партії, рішення відповідача здійснена з порушенням. Для внесення змін до даних про склад Ради обласного осередку передбачалась подача уповноваженою особою документів, що мали відповідати вимогам Закону та Статуту Політичної партії, зокрема, протоколу конференції обласної організації партії про обрання нових членів Ради обласної організації партії з реєстром учасників, в якому дані про особу засвідчуються її особистим підписом. Проте, такий документ не міг бути поданий державному реєстратору оскільки, конференція у легітимний спосіб чинним складом Ради (Чуканов, Троценко, Кузьменко) не скликалась, а позивач не підписувала жодних документів.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 12.12.2022 відкрито провадження в адміністративній справі.

15.12.2022 набрав чинності Закон України від 13.12.2022 № 2825-IX «Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва та утворення Київського міського окружного адміністративного суду».

Відповідно до абзаців 1-3 п. 2 Прикінцевих та перехідних положень зазначеного закону, Окружний адміністративний суд міста Києва припиняє здійснення правосуддя, а до початку роботи Київського міського окружного адміністративного суду справи, підсудні окружному адміністративному суду, територіальна юрисдикція якого поширюється на місто Київ, розглядаються та вирішуються Київським окружним адміністративним судом. Окружний адміністративний суд міста Києва невідкладно, протягом десяти робочих днів, передає судові справи, які перебувають у його володінні, до Київського окружного адміністративного суду.

Відтак, розгляд зазначеної справи підпадає під територіальну юрисдикцію Київського окружного адміністративного суду.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддям, головуючим суддею у даній справі визначено суддю Головенка О.Д.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 07.03.2023 прийнято адміністративну справу до провадження та ухвалено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами (в порядку письмового провадження).

Витребувано від відповідача належним чином засвідчену копію оскаржуваного рішення та всі матеріали, які стали підставою його прийняття.

Залучено до участі у справі в якості третіх осіб, що не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Київську обласну організацію Політичної партії "Команда Ігоря Сапожка - Єдність" та Політичну партію "Команда Ігоря Сапожка - Єдність".

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 18.10.2023 витребувано у Центрального міжрегіонального правління Міністерства юстиції (м. Київ) належним чином засвідчені копії: рішення від 07.11.2022 про державну реєстрацію змін до відомостей про Політичну партію "Команда Ігоря Сапожка - Єдність", що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, щодо Київської обласної організації Політичної партії "Команда Ігоря Сапожка - Єдність"; всіх матеріалів, які стали підставою для прийняття оскаржуваного рішення.

До суду від Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) за супровідним листом від 30.10.2023 № 125680/8.15-23 на виконання вимог ухвали суду, надійшли копії матеріалів реєстраційної справи Київської обласної організації ПП «Команда Ігоря Сапожка - Єдність» (ЄДРПОУ 43764332).

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд виходить з наступного.

Як зазначає позивач та вбачається з матеріалів справи, відповідно до п. 2 Протоколу № 1 установчої конференції Київської обласної організації Політичної партії «Команда Ігоря Сапожка - «Єдність» від 21.08.2020 за рішенням Політичної Ради Партії «Команда Ігоря Сапожка - «Єдність» ухвалено рішення про створення Київської обласної організації Політичної партії «Команда Ігоря Сапожка «Єдність» зі статусом юридичної особи (далі за - КОО ПП «КІС «Єдність»).

За даними з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Політична партія «Команда Ігоря Сапожка «Єдність» (39341474) з урахуванням відповідних змін у назві зареєстрована 07.08.2014, номер запису 10661020000010756.

За даними з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, КОО ПП «КІС «Єдність» зареєстрована 21.08.2020, номер запису 1003551020000010949.

Відповідно до п. 5.16 Статуту керівним органом обласної організації партії є Рада.

За змістом п. 5.15.2 Статуту Конференція (обласної, місцевої організації Партії, первинного осередку) обирає Раду обласної організації Партії та її склад на термін, не більший, ніж п`ять років. Голова організації Партії входить до складу Ради за посадою.

Відповідно до протоколу конференції КОО ПП «КІС «Єдність» № 1 від 24.12.2020, затверджено кількісний склад Ради КОО ПП «КІС «Єдність» в кількості 3 осіб терміном на 5 років: ОСОБА_2 - Голова Київської обласної організації - член Ради Київської обласної організації (за посадою), ОСОБА_3 та ОСОБА_1 - члени Ради.

Позивач зазначає про те, що лише в результаті проведення у передбачений Статутом спосіб скликаної Конференції обласної організації політичної партії можливі внесення змін до складу Ради, проте позивачу, як члену Ради відомо, що інші збори (конференції) легітимним складом партії не призначалися та не проводилися, склад ради не змінювався.

25.11.2022 у м. Бровари Київської області була проведена Конференція обласної організації партії, одним із питань розгляду якої було відкликання депатутів народною ініціативою. У ході даного заходу стало відомо, що поточний склад Ради обласної організації містить додатково 4 особи, оскільки рішенням державного реєстратора Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Павленко Н.Л. від 07.11.2022 про державну реєстрацію змін до відомостей про політичну партію, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, було внесено відомості про реєстрацію зміну складу Ради КОО ПП «КІС «Єдність».

На сьогодні склад Ради обласної організації Політичної партії «Команда Ігоря Єапожка - Єдність» становить 7 осіб: ОСОБА_2 - голова Ради, члени Ради; Троценко Тетяна Павлівна, ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 .

Позивач наголошує на тому, що оскільки зміна складу Ради відбулась усупереч ст. 10 Закону № 2365 та Статуту партії, рішення державного реєстратора про державну реєстрацію змін до відомостей про політичну партію та відповідна державна реєстрація таких змін підлягають скасуванню, позаяк, конференція у легітимний спосіб чинним складом Ради (Чуканов, Троценко, ОСОБА_8 ) не скликалась, вона не підписувала жодних документів, що і зумовило на звернення до суду з даним позовом.

При вирішенні спору, суд виходить з наступного.

Відповідно до ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі та в межах повноважень у спосіб, що передбачений, як Конституцією, так і Законами України.

Загальні засади діяльності політичних партій в Україні визначені Законом України від 05.04.2001 № 2365I «Про політичні партії в Україні» (далі - Закон №2365).

Статтею 2 Закону № 2365 визначено, що політична партія - це зареєстроване згідно з законом добровільне об`єднання громадян - прихильників певної загальнонаціональної програми суспільного розвитку, що має своєю метою сприяння формуванню і вираженню політичної волі громадян, бере участь у виборах та інших політичних заходах.

За змістом ч. 1 ст. 3 Закону № 2365, політичні партії провадять свою діяльність відповідно до Конституції України, цього Закону, а також інших законів України та згідно із партійним статутом, прийнятим у визначеному цим Законом порядку.

Приписами ч. 10 ст. 11 Закону № 2365 передбачено, що рішення про зміни до відомостей про політичну партію, її обласні, міські і районні організації або інші структурні утворення, передбачені статутом партії, а також про первинні осередки політичної партії, що містяться в Єдиному державному реєстрі, приймаються в порядку, визначеному статутом партії, та оформляються протоколом засідання відповідного уповноваженого органу.

У свою чергу, відносини, що виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, їхньої символіки (у випадках, передбачених законом), громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб-підприємців регулює Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 № 755 (далі - Закон № 755).

У розумінні п. 3 ч. 1 ст. 1 Закону № 755 політичні партії належать до громадських формувань.

Відповідно до положень ч. 4 ст. 17 Закону № 755 для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, у тому числі змін до установчих документів юридичної особи, подаються такі документи: 1) заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі; 2) примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про зміни, що вносяться до Єдиного державного реєстру, крім внесення змін до інформації про кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) юридичної особи, у тому числі кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) її засновника, якщо засновник - юридична особа, про місцезнаходження та про здійснення зв`язку з юридичною особою; 3) реєстр осіб (громадян), які брали участь в засіданні уповноваженого органу управління юридичної особи, - у разі внесення змін до відомостей про громадські об`єднання, політичні партії; 4) документ, що підтверджує правомочність прийняття рішення відповідно до статуту громадського формування про внесення змін до Єдиного державного реєстру, - у разі державної реєстрації змін до відомостей про громадське формування; 5) відомості про керівні органи громадського формування (ім`я, дата народження керівника, членів інших керівних органів, реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності), посада, контактний номер телефону та інші засоби зв`язку) - у разі внесення змін до складу керівних органів; 6) документ, що підтверджує реєстрацію іноземної особи в країні її місцезнаходження (витяг із торговельного, банківського, судового реєстру тощо), - у разі змін, пов`язаних із входженням до складу засновників юридичної особи іноземної юридичної особи; 7) документ про сплату адміністративного збору - у випадках, передбачених статтею 36 цього Закону; 8) установчий документ юридичної особи в новій редакції - у разі внесення змін, що містяться в установчому документі; 9) примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) передавального акта або розподільчого балансу - у разі внесення змін, пов`язаних із внесенням даних про юридичну особу, правонаступником якої є зареєстрована юридична особа; 10) примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про вихід із складу засновників (учасників) та/або заява фізичної особи про вихід із складу засновників (учасників), справжність підпису на якій нотаріально засвідчена, та/або договору, іншого документа про перехід чи передачу частки засновника (учасника) у статутному (складеному) капіталі (пайовому фонді) юридичної особи, та/або рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про примусове виключення із складу засновників (учасників) юридичної особи або ксерокопія свідоцтва про смерть фізичної особи, судове рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою - у разі внесення змін, пов`язаних із зміною складу засновників (учасників) юридичної особи; 11) заява про обрання юридичною особою спрощеної системи оподаткування та/або реєстраційна заява про добровільну реєстрацію як платника податку на додану вартість, та/або заява про включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій за формами, затвердженими відповідно до законодавства, - за бажанням заявника у разі внесення до установчих документів змін, які впливають на систему його оподаткування.

За нормами ч. 2 ст. 25 Закону № 755 визначений порядок проведення державної реєстрації та інших реєстраційних дій на підставі документів, що подаються заявником для державної реєстрації, включає, зокрема: перевірку документів на наявність підстав для зупинення розгляду документів; перевірку документів на наявність підстав для відмови в державній реєстрації; прийняття рішення про проведення реєстраційної дії - для громадських формувань, символіки та засвідчення факту наявності всеукраїнського статусу громадського об`єднання; проведення реєстраційної дії (у тому числі з урахуванням принципу мовчазної згоди) за відсутності підстав для зупинення розгляду документів та відмови в державній реєстрації шляхом внесення запису до Єдиного державного реєстру.

При цьому, підстави для відмови у державній реєстрації визначені ст. 28 Закону № 755, зокрема, документи суперечать вимогам Конституції та законів України; документи суперечать статуту громадського формування.

Також, наказом Міністерства юстиції України від 09.02.2016 № 359/5 затверджено «Порядок державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи» (далі - Порядок № 359/5), що визначає процедуру проведення відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи (далі - державна реєстрація), права та обов`язки суб`єктів у сфері державної реєстрації.

Розділом V цього Порядку встановлені особливості проведення державної реєстрації політичних партій, за змістом приписів якого державна реєстрація політичних партій проводиться на підставі правового висновку за результатами правової експертизи поданих для державної реєстрації документів.

Як вбачається з матеріалів справи, предметом оскарження в даній справі є рішення державного реєстратора Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) від 07.11.2022 про державну реєстрацію змін до відомостей про Політичну партію "Команда Ігоря Сапожка - Єдність", що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, щодо Київської обласної організації Політичної партії "Команда Ігоря Сапожка - Єдність".

Відповідно до п. 5.16 Статуту керівним органом обласної організації партії є Рада.

За змістом п. 5.15.2 Статуту Конференція (обласної, місцевої організації Партії, первинного осередку) обирає Раду обласної організації Партії та її склад на термін, не більший, ніж п`ять років. Голова організації Партії входить до складу Ради за посадою.

Відповідно до протоколу конференції КОО ПП «КІС «Єдність» № 1 від 24.12.2020, затверджено кількісний склад Ради КОО ПП «КІС «Єдність» в кількості 3 осіб терміном на 5 років: ОСОБА_2 - Голова Київської обласної організації - член Ради Київської обласної організації (за посадою), ОСОБА_3 та позивач - ОСОБА_1 - члени Ради.

Водночас, внаслідок проведених оскаржуваним рішенням змін, склад Ради обласної організації Політичної партії «Команда Ігоря Єапожка- Єдність» становить 7 осіб: ОСОБА_2 - голова Ради, члени Ради; Троценко Тетяна Павлівна, ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 .

Виходячи зі змісту п. 5.15.2 та п. 5.16 Статуту зміни членів Ради обласної організації Партії, здійснюються в результаті проведення у передбачений Статутом спосіб скликаної Конференції обласної організації політичної партії.

Відповідно до п. 5.16 Статуту Рада обласної організації Партії скликає Конференції та визначає норми представництва на Конференціях для тих організацій Партії, які входять до складу даної організації Партії.

Позивач акцентує увагу на тому, що для внесення змін до даних про склад Ради обласного осередку передбачалась подача уповноваженою особою документів, що мали відповідати вимогам Закону та Статуту Політичної партії, зокрема протоколу конференції обласної організації партії про обрання нових членів Ради обласної організації партії з реєстром учасників, в якому дані про особу засвідчуються її особистим підписом, проте, такий документ не міг бути поданий державному реєстратору оскільки, конференція у легітимний спосіб чинним складом Ради ( ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_8 ) не скликалась, позивач не підписувала жодних документів.

До суду від Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) за супровідним листом від 30.10.2023 № 125680/8.15-23 на виконання вимог ухвали, надійшли копії матеріалів реєстраційної справи Київської обласної організації ПП «Команда Ігоря Сапожка - Єдність» (ЄДРПОУ 43764332).

Судом досліджено, що державному реєстратору для проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу було подано: заяву форми 4 від 04.11.2022; протокол позачергової конференції Київської обласної організації ПП «Команда Ігоря Сапожка - Єдність» від 02.11.2022; реєстр осіб, які брали участь в позачерговій конференції Київської обласної організації ПП «Команда Ігоря Сапожка - Єдність» від 02.11.2022; відомості про склад керівних органів Київської обласної організації ПП «Команда Ігоря Сапожка - Єдність» від 02.11.2022; довіреність; квитанцію від 04.11.2022 № ПН106837С1; квитанцію від 04.11.2022 № ПН106836С1.

Так, згідно змісту протоколу позачергової конференції Київської обласної організації ПП «Команда Ігоря Сапожка - Єдність» від 02.11.2022, присутні члени Політичної партії «Команда Ігоря Сапожка - «Єдність» - 14 осіб ( ОСОБА_2 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_4 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_6 , ОСОБА_5 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_7 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 ).

Голова Київської обласної організації Політичної партії «Команда Ігоря Сапожка - «Єдність» Чуканов Олег Валерійович, відповідно до п. 5.14.2 Статуту Партії, відкрив позачергову конференцію Київської обласної організації Політичної партії «Команда Ігоря Сапожка - «Єдність» та повідомив, що на конференцію Київської обласної організації Політичної партії «Команда Ігоря Сапожка - «Єдність», відповідно до реєстру присутніх осіб, зареєструвались та присутні 14 членів Партії. Загалом, на обліку Київської обласної організації Політичної партії «Команда Ігоря Сапожка - «Єдність» станом на 31.10.2022 перебуває 20 членів Партії.

Відповідно до п. 5.14.2 Статуту Політичної партії «Команда Ігоря Сапожка - «Єдність», позачергова конференція Київської обласної організації Політичної партії «Команда Ігоря Сапожка - «Єдність» є правомочною і може виршпъати всі питання порядку денного.

Вирішено, що рішення будуть прийматися відкритим голосуванням шляхом підняття рук. Порядок денний: Про обрання голови і секретаря конференції; Про затвердження кількісного та персонального складу Ради Київської обласної організації Політичної партії «Команда Ігоря Сапожка - «Єдність»; Про визначення особи, яка має право представляти Київську обласну організацію Політичної партії «Команда Ігоря Сапожка - «Єдність» для здійснення реєстраційних дій.

Згідно резолютивної частини протоколу № 1 від 02.11.2022, вирішено затвердити кількісний склад Ради КОО ПП «Команда Ігоря Сапожка - «Єдність» в кількості 7 осіб терміном на два роки; включити до складу Ради КОО ПП « ОСОБА_20 - «Єдність» Решетову С.І., ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 ; уповноважити представника КОО ПП «Команда Ігоря Сапожка - «Єдність» за довіреністю Чепенко О.О. здійснити всі необхідні дії для реєстрації змін персонального складу Ради КОО ПП «Команда Ігоря Сапожка - «Єдність».

Вказаний протокод конференції посвідчено приватним нотаріусом Броварського районного нотаріального округу Київської області Базир Н.М. (зареєстровано в реєстрі за № 536; № 537).

З урахуванням наданого заявником для реєстрації пакету документів, Управлінням державної реєстрації Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) розглянуто заяву та інші документи КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «КОМАНДА ІГОРЯ САПОЖКА - «ЄДНІСТЬ», та за результатами розгляду поданих документів відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 25 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», розділом II Порядку державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 09.02.2016 № 359/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 09.02.2016 за № 200/28330, 07.11.2022 прийнято рішення про державну реєстрацію змін до відомостей київської ОБЛАСНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «КОМАНДА ІГОРЯ САПОЖКА - «ЄДНІСТЬ», що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Так, за висновками суду, подані 04.11.2022 для державної реєстрації змін до відомостей організації, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, документи були особою, яка має право представляти організацію для здійснення реєстраційних дій, ОСОБА_21 , документи відповідають вимогам Закону України «Про політичні партії в Україні», ст. 15, ч. 4 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», тому, підстав для відмови у здійсненні реєстрації змін у відповідача були відсутні.

Полилання позивача на те, що конференція у легітимний спосіб чинним складом Ради (Чуканов, Троценко, ОСОБА_8 ) не скликалась, є необґрунтованими та безпідставними, адже судом встановлено, що до реєстратора було подано протокол позачергової конференції Київської обласної організації ПП «Команда Ігоря Сапожка - Єдність» від 02.11.2022, який є чинним та у встановленому порядку не оскаржений та не скасований. Протилежного сторонами не повідомлено.

З урахуванням наведеного, суд вважає, що за даних обставин та підстав позову, рішення від 07.11.2022 про державну реєстрацію змін до відомостей про Політичну партію "Команда Ігоря Сапожка - Єдність", що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, щодо Київської обласної організації Політичної партії "Команда Ігоря Сапожка - Єдність" (ідентифікаційний код юридичної особи 43764332), є законним та не підлягає скасуванню.

Згідно з ч. 1 ст. 9 КАС України, розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Відповідно до ч. 1 ст. 77 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Частиною 2 ст. 77 КАС України, передбачено, що в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Суд вважає, що позовні вимоги є недоведеними, необґрунтованими та не підлягають задоволенню.

Судові витрати розподілу не підлягають, оскільки суд дійшов висновку про відмову в задоволенні позовних вимог.

Керуючись статтями 77, 90, 241-247, 255, 293, 295-297 КАС України, суд,

в и р і ш и в:

У задоволенні адміністративного позову ОСОБА_1 до Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), треті особи, що не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Київська обласна організація Політичної партії "Команда Ігоря Сапожка - Єдність" та Політична партія "Команда Ігоря Сапожка - Єдність", про визнання протиправним та скасування рішення відмовити.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі оголошення судом лише вступної та резолютивної частини рішення, або розгляду справи в порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту рішення.

Суддя Головенко О.Д.

Дата ухвалення рішення27.02.2024
Оприлюднено04.03.2024
Номер документу117376304
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування рішення

Судовий реєстр по справі —640/21612/22

Рішення від 27.02.2024

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Головенко О.Д.

Ухвала від 18.10.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Головенко О.Д.

Ухвала від 07.03.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Головенко О.Д.

Ухвала від 12.12.2022

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Амельохін В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні