Рішення
від 24.01.2024 по справі 472/929/23
ВЕСЕЛИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 472/929/23

Провадження №2-о/472/7/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 січня 2024 року смт. Веселинове

Миколаївської області

Веселинівський районний суд Миколаївської області у складі:

головуючого судді - Орленко Л.О.,

з участю секретаря

судового засідання - Горбаненка А.О.,

заявника - ОСОБА_1 ,

представника заявника - адвоката Гусарова С.Д.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду№3 смт.Веселинове цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Степівська сільська рада Миколаївського району Миколаївської області, Веселинівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Вознесенському районі Миколаївської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), про встановлення факту смерті особи,

ВСТАНОВИВ:

02 жовтня 2023 року до суду надійшла заява ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Степівська сільська рада Миколаївського району Миколаївської області, Веселинівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Вознесенському районі Миколаївської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), про встановлення факту смерті особи.

На обґрунтування заявлених вимог заявник зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Широколанівка Веселинівського району Миколаївської області померла її матір ОСОБА_2 (далі - спадкодавець), ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Внаслідок її смерті відкрилася спадщина, до складу якої увійшли всі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинялися внаслідок її смерті, зокрема право власності на земельну ділянку, успадковану нею за заповітом її батька та діда заявника ОСОБА_3 .

Заявник вказує, що вона є спадкоємцем першої черги. Вона звернулася до приватного нотаріуса Євстратової О.М. із заявою про прийняття спадщини після смерті спадкодавця, але їй було відмовлено у відкритті спадкової справи та оформленні її спадкових прав, оскільки в неї відсутнє свідоцтво про смерть спадкодавця. У вересні 2023 року вона звернулась до Веселинівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Вознесенському районі Миколаївської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) з заявою про реєстрацію смерті спадкодавця, на що отримала відмову, оскільки відсутнє лікарське свідоцтво про смерть чи фельдшерська довідка про смерть, які би підтверджували факт смерті ОСОБА_2 . Така ситуація склалася через те, що фельдшер ОСОБА_4 не оформила фельдшерську довідку про смерть ОСОБА_2 .

Таким чином, заявник просить встановити факт смерті її матері ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 та її представник - адвокат Гусаров С.Д. заяву підтримали та просили її задовольнити, і зокрема зазначили, що встановлення факту смерті матері заявника ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженки с. Широколанівка Веселинівського району Миколаївської області, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Широколанівка Веселинівського району Миколаївської області, має для заявника юридичне значення, як породжуюче її право на спадкування.

Представник заінтересованої особи Степівської сільської ради Миколаївського району Миколаївської області в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце судового розгляду був повідомлений належним чином 02.01.2024 року, що підтверджується поштовим повідомленням про вручення судової повістки. 05 січня 2024 року до суду від представника Степівської сільської ради надійшла заява про розгляд справи без участі представника заінтересованої особи.

Представник заінтересованої особи Веселинівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Вознесенському районі Миколаївської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце судового розгляду був повідомлений належним чином 06.12.2023 року, що підтверджується витягом з книги вихідної кореспонденції суду про вручення судової повістки. 12 грудня 2023 року до суду від представника Веселинівського відділу ДРАЦС надійшла заява про розгляд справи без участі представника заінтересованої особи.

Відповідно до ст. 223 ЦПК України суд вважає за можливе розглядати справу у відсутність представників заінтересованих осіб, оскільки вони були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання та подали до суду заяви про розгляд справи у їх відсутність.

Заслухавши вступне слово заявника ОСОБА_1 та представника заявнка - адвоката Гусарова С.Д., показання свідків ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , дослідивши матеріали справи в межах заявлених вимог та наданих доказів, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 1ст.293 ЦПК Україниокреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

За положеннями п.8 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

За положеннямист.49ЦК України актами цивільного стану є, зокрема, смерть фізичної особи, яка підлягає державній реєстрації відповідно до закону та обов`язковому внесенню до Державного реєстру актів цивільного стану громадян в органах юстиції в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Підставою для встановлення факту смерті є підтверджені доказами обставини, які достовірно свідчать про смерть громадянина в певний час і за певних обставин.

Згіднозі ст.17Закону України«Про реєстраціюактів цивільногостану» підставою для проведення державної реєстрації смерті є визначені центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров`я або судово-медичною установою документ встановленої форми, що підтверджує факт смерті. За відсутності такого документа, що підтверджує факт смерті, підставою для проведення державної реєстрації актів цивільного стану є рішення суду про встановлення факту смерті.

Порядок заповненнята видачіфельдшерської довідкипро смерть,в стверджуванийчас смерті ОСОБА_2 був передбаченийІнструкцією,затвердженою наказом МОЗ України від 08.08.2006 № 545: "У сільських населених пунктах, де в закладах охорони здоров`я працює тільки один лікар, у разі його відсутності (хвороба, відпустка і таке інше), як виняток, також видається фельдшерська довідка про смерть фельдшером, який замінює лікаря".

Судом встановлено, що фельдшерська довідка про смерть ОСОБА_2 фельдшером ОСОБА_4 не видавалася, що підтверджується повідомленням КНП "Веселинівська районна лікарня" Веселинівської селищної ради від 05.09.2023 року № 01-06/512 (а.с. 21).

Заявник ОСОБА_1 є дочкою ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про народження ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , серії НОМЕР_1 (а.с. 14), витягом з ДРАЦС про державну реєстрацію шлюбу (а.с. 15), відповідно до якого ОСОБА_7 змінила прізвище на " ОСОБА_8 ", та копією свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_2 (а.с. 17), відповідно до якого ОСОБА_9 змінила прізвище на " ОСОБА_10 ".

Отже, в разі встановлення факту смерті ОСОБА_2 , заявник ОСОБА_1 має право на отримання спадщини, оскільки є спадкоємцем першої черги.

ОСОБА_1 зверталася до приватного нотаріуса Євстратової О.М. із заявою про прийняття спадщини після смерті спадкодавця, але їй було відмовлено у відкритті спадкової справи та оформленні її спадкових прав, оскільки в неї відсутнє свідоцтво про смерть спадкодавця.

Листом від 27.09.2023 року № 23.7-10/374 (а.с. 18) Веселинівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Вознесенському районі Миколаївської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) заявнику було відмовлено в реєстрації смерті її матері ОСОБА_2 , оскільки відсутнє лікарське свідоцтво про смерть чи фельдшерська довідка про смерть, які би підтверджували факт смерті ОСОБА_2 .

Таким чином, в позасудовому порядку заявник позбавлена встановити факт смерті її матері, який має для неї юридичне значення, оскільки породжує її право на спадкування.

Судом встановлено, що факт смерті матері заявника ОСОБА_1 - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженки с. Широколанівка Веселинівського району Миколаївської області, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Широколанівка Веселинівського району Миколаївської області, підтверджується дослідженими в судовому засіданні доказами, а саме:

- Актом про смерть особи в певному місці та в певний час від 30.08.2023 року, складеним комісією Широколанівського старостинського округу (а.с. 19), яким підтверджується факт смерті ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Широколанівка Веселинівського району Миколаївської області, огляд тіла та констатації смерті фельдшером ОСОБА_4 ;

- Довідкою управління соціального захисту населення Вознесенської районної військової адміністрації від 06.09.2023 року № 1174/-1-02 про те, що ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на обліку з питань соціального захисту населення № 2 (смт Веселинове) управління соціального захисту Вознесенської РВА не перебуває (а.с. 20);

- Довідкою філії АТ "Миколаївобленерго" Веселинівського району від 04.09.2023 року № 08.06-049/550 (а.с. 22), відповідно до якої побутовий споживач ОСОБА_12 , яка проживала за адресою: АДРЕСА_1 , з 2007 року не є абонентом, приєднаним до мережі АТ "Миколаївобленерго";

- Довідкою Степівської сільської ради від 30.08.2023 року № 327 (а.с. 23), відповідно до якої плату за земельну ділянку біля житлового будинку в АДРЕСА_1 , в якому проживала ОСОБА_12 , та за водопостачання ніхто не вносить з 2007 року;

- Довідкою ГУ ДПС у Миколаївській області від 06.09.2023 року № 20294/6/14-29/12-01-03 (а.с. 25), відповідно до якої ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрована в ДРФО, але згідно з обліковою базою даних платників податків Миколаївської області станом на 05.09.2023 року як фізична особа-підприємець, самозайнята особа на податковому обліку не перебуває;

- Повідомленням ГУ ПФУ в Миколаївській області від 11.09.2023 року № 1400-0304-8/64357 (а.с. 26), відповідно до якого ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на обліку, як одержувач будь-якого виду пенсій, не перебуває;

- Повідомленням Вознесенського РУП ГУ НП в Миколаївській області від 13.09.2023 року № 48ас/59-2023 (а.с .27), відповідно до якого у період з 2007 рік по теперішній час інформація про смерть ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , не надходила;

- Фотографіями місця захоронення ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з яких вбачається, що на цвинтарі над могилою встановлений надгробок, на якому міститься запис: "Тут спочиває ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ", яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Вічна пам`ять";

- Показаннями свідка ОСОБА_5 , яка суду показала, що їй відомо, що матір заявниці ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживала в с. Широколанівка. Постійної роботи в неї не було. Зловживала алкогольними напоями. Потім в 2007 році вона померла і її поховали на кладовищі в с. Широколанівка, вона особисто була присутня на похованні і бачила тіло, а тому впевнена, що матір заявниці померла.

- Показаннями свідка ОСОБА_6 , який суду показав, що він знав матір заявниці - ОСОБА_2 , вона була його двоюрідною сестрою, жила через три будинки від нього в с. Широколанівка. Він приїхав через три дні після її смерті і дізнався, що вона померла. Це був 2007 рік. На кладовищі в с. Широколанівка він був і бачив її могилу.

Таким чином, на підставі наданих та досліджених у судовому засіданні доказів та, враховуючи, що встановлення даного факту має для заявника юридичне значення, що дає їй право на оформлення спадщини, суд дійшов висновку про наявність достатніх підстав для задоволення її заяви про встановлення факту смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженки с. Широколанівка Веселинівського району Миколаївської області, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Широколанівка Веселинівського району Миколаївської області.

На підставівищевикладеного, керуючись ст.ст. 19, 77, 78, 79, 80, 81, 258, 259, 263-265, 268, 319ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Степівська сільська рада Миколаївського району Миколаївської області, Веселинівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Вознесенському районі Миколаївської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), про встановлення факту смерті особи, - задовольнити повністю.

Встановити факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженки с. Широколанівка Веселинівського району Миколаївської області, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Широколанівка Веселинівського району Миколаївської області.

Рішення суду може бути оскаржено шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції - Миколаївського апеляційного суду протягом 30 (тридцяти) днів з дня проголошення рішення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті провадження чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Строк наапеляційнеоскарженняможе бутитакожпоновленийв разіпропускузінших поважнихпричин,крімвипадків,зазначенихучастині другійстатті358цьогоКодексу.

Повне судове рішення складено 02 лютого 2024 року.

Суддя Веселинівського районного суду

Миколаївської області Л.О. Орленко

Дата ухвалення рішення24.01.2024
Оприлюднено05.03.2024
Номер документу117386282
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту смерті особи

Судовий реєстр по справі —472/929/23

Рішення від 24.01.2024

Цивільне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Орленко Л. О.

Рішення від 24.01.2024

Цивільне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Орленко Л. О.

Ухвала від 26.10.2023

Цивільне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Орленко Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні