Ухвала
від 04.03.2024 по справі 314/645/24
ВІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 314/645/24

Провадження № 2-о/314/43/2024

У Х В А Л А

04.03.2024 м.Вільнянськ

Вільнянський районний суд Запорізької області у складі:

головуючого судді Мануйлової Н.Ю.,

присяжних Донченко І. О.,

Котельникової С. І.,

секретар судового засідання Рясна А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали цивільної справи за заявою ОСОБА_1 , особа, яка визнається недієздатною: ОСОБА_2 , заінтересована особа: Вільнянська міська рада Запорізького району Запорізької області як орган опіки та піклування, про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна,

за участю заявника ОСОБА_1 ,

представника особи, щодо якої

розглядається справа про визнання

її недієздатною ОСОБА_2

представника особи, щодо якої

розглядається справа про визнання

її недієздатною ОСОБА_3 ,

представника заінтересованої особи Владиченко В. О.,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Вільнянського районного суду Запорізької області перебуває зазначене клопотання.

Заявниця у судовому засіданні заявила клопотання, про призначення судово-психіатричної експертизи, оскільки для визначення психічного стану ОСОБА_1 необхідні спеціальні знання в галузі медицини, на вирішення поставити такі питання:1. Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічну хворобу? Якщо так, то на яку саме?2. Чи розуміє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , значення своїх дій та чи може керувати ними?

Інші учасники провадження підтримали заявлене клопотання.

Проведення експертизи заявниця просила доручити експертам Запорізької філії судових експертиз державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» за адресою: 69033, Запорізька область, м. Запоріжжя, Оріхівське шосе, 10-а.

Відповідно до ч.1 ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до ст.21 Закону України «Про психіатричну допомогу» судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом. Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, має бути визначено судом у судовому засіданні, як це передбачено ч.ч.1-3 ст.143 ЦПК України.

Відповідно до ст.7 Закону України «Про судову експертизу» виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням судово-психіатричних експертиз. Тому проведення відповідної судово-психіатричної експертизи може бути доручено експертам Запорізької філії судових експертиз державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України», що є державною спеціалізованою установою.

Як зазначається в п.4 постанови Пленуму ВСУ від 28.03.1972р. №3 «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним», судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним. В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання:

1) чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу;

2) чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Відповідно до ч.1 ст.202 ЦПК України суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи. Відповідно до ч.1 п.5 ст.252 ЦПК України провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

Враховуючи, що наявні достатні дані про психічний розлад здоров`я ОСОБА_2 , а також вирішення питання про те, чи може він розуміти значення своїх дій та керувати ними потребує спеціальних знань в області психіатрії, і керуючись ст.ст. 103-106, ст. 233, п.5 ч.1 ст.252, 298 ЦПК України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Призначити у справі за заявою ОСОБА_1 , особа, яка визнається недієздатною: ОСОБА_2 , заінтересована особа: Вільнянська міська рада Запорізького району Запорізької області як орган опіки та піклування, про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна, судово-психіатричну експертизу, на розгляд якої поставити наступні питання:

1. Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічну хворобу? Якщо так, то на яку саме?

2. Чи розуміє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , значення своїх дій та чи може керувати ними?

Проведення судово-психіатричної експертизи доручити експертам Запорізької філії судових експертиз державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» за адресою: 69033, Запорізька область, м. Запоріжжя, Оріхівське шосе, 10-а, направити їм ухвалу, а також попередити їх про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України.

Зобов`язати ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 , контактний номер телефону: НОМЕР_1 ) надати експертам відповідну медичну документацію ОСОБА_2 для проведення експертизи.

Витрати по проведенню експертизи віднести за рахунок держави.

Провадження у справі зупинити до отримання висновку експертизи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею, але може бути оскаржена безпосередньо до Запорізького апеляційного суду шляхом подачі в 15-денний строк з дня її проголошення апеляційної скарги.

СуддяН. Ю. Мануйлова

Присяжні І. О. Донченко

С. І. Котельникова

04.03.2024

СудВільнянський районний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення04.03.2024
Оприлюднено05.03.2024
Номер документу117387764
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —314/645/24

Рішення від 15.05.2024

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Мануйлова Н. Ю.

Рішення від 13.05.2024

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Мануйлова Н. Ю.

Ухвала від 02.05.2024

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Мануйлова Н. Ю.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Мануйлова Н. Ю.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Мануйлова Н. Ю.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Мануйлова Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні