Постанова
від 01.03.2024 по справі 362/1415/24
ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 362/1415/24

Провадження № 1-кс/362/161/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 березня 2024 року Васильківський міськрайонний суд Київської області у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Василькові Київської області клопотання старшого слідчого СВ Обухівського РУП ГУНП в Київській області капітана поліції ОСОБА_3 , погодженого прокурором Васильківського відділу Обухівської окружної прокуратури ОСОБА_4 про надання тимчасового доступу до речей і документів у кримінальному провадженні №12024111140000005 від 03.01.2024 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 128 КК України,

в с т а н о в и в :

27.02.2024 року до Васильківського міськрайонного суду Київської області звернувся старший слідчий СВ ВП № 1 Обухівського РУП ГУНП в Київській області капітан поліції ОСОБА_3 із клопотанням про надання тимчасового доступу до документів, а саме до оригіналів всієї наявної медичної документації, а саме стаціонарної карти хворого №631БАІТ ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка знаходиться у приміщенні архіву ІНФОРМАЦІЯ_3 за адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю їх подальшого вилучення.

Клопотання обґрунтоване тим, що у слідчого відділу ВП № 1 Обухівського РУП ГУНП в Київській області перебувають матеріали кримінального провадження за № 12024111140000005 від 03.01.2024 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 128 КК України.

02.01.2024 року до ЧЧ ВП № 1 Обухівського РУП ГУНП в Київській області надійшло повідомлення від лікаря про те, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за адресою: АДРЕСА_2 отримав необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження. ( ІТС ІПНПУ 90 від 02.01.2024).

Відповідно до медичної картки стаціонарного хворого №631 ІНФОРМАЦІЯ_3 за адресою: АДРЕСА_1 , встановлено, що у неврологічному відділенні ІНФОРМАЦІЯ_4 помер ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

З огляду на вищевикладене, з метою забезпечення швидкого, повного та неупередженого проведення досудового розслідування у даному кримінальному провадженні, виникла необхідність у отриманні тимчасового доступу до інформації, а саме оригіналів всієї наявної медичної документації на ім`я ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка знаходиться у ІНФОРМАЦІЯ_3 за адресою: АДРЕСА_1 .

В інший спосіб, інакше як отримати тимчасовий доступ до документів, а саме: оригіналів всієї наявної медичної документації на ім`я ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та їх вилучення (здійснення їх виїмки), неможливо.

Слідчий в судове засідання не з`явився, подав до суду клопотання про слухання клопотання у його відсутності та просив клопотання задовольнити (а.с.19).

Представник ІНФОРМАЦІЯ_3 в судове засідання не з`явився, про розгляд справи повідомлялися належним чином (а.с.18).

Неприбуття осіб за судовим викликом, відповідно до ч.4 ст. 163 КПК України, не є перешкодою для розгляду цього клопотання.

Згідно ч. 4 ст. 107 КПК України, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя вважає, що воно підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Слідчим суддею встановлено, що в СВ ВП № 1 Обухівського РУП ГУНП в Київській області перебувають матеріали кримінального провадження за № 12024111140000005 від 03.01.2024 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 128 КК України, тобто необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження (а.с.4).

Відповідно до ч.1 ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Пунктом 5 частини 2 ст. 131 КПК України передбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно до ч.1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно до ст. 84 КПК України, доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню. Процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів.

Згідно до ст. 85 КПК України, належними є докази, які прямо чи непрямо підтверджують існування чи відсутність обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, та інших обставин, які мають значення для кримінального провадження, а також достовірність чи недостовірність, можливість чи неможливість використання інших доказів.

Відповідно до ст. 91 КПК України, однією із обставин, яка підлягає доказуванню у кримінальному провадженні є обставини, які впливають на ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення.

Обов`язок доказування в кримінальному провадженні відповідно до ст. 92 КПК України покладається на слідчого, прокурора та, в установлених цим Кодексом випадках, - на потерпілого.

Відповідно до ч. 2 ст. 93 КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Згідно до п.2 ч.1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах належать, відомості, які можуть становити лікарську таємницю.

Таким чином, документи, до яких просить дозволити доступ слідчий, є документами, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Згідно ч. 2 ст. 245 КПК України, порядок відібрання зразків з речей і документів встановлюється згідно з положеннями про тимчасовий доступ до речей і документів.

На думку слідчого судді, отримання вказаних документів має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні № 12024111140000005 від 03.01.2024 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 128 КК України, а тому з метою забезпечення швидкого, повного та неупередженого проведення досудового розслідування у даному кримінальному провадженні та проведення судово-медичної експертизи, клопотання слід задовольнити та надати тимчасовий доступ до оригіналів медичної карти стаціонарного хворого №631БАІТ ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка знаходиться у приміщенні архіву ІНФОРМАЦІЯ_3 , з подальшим вилученням, оскільки іншим способом, ніж отримати тимчасовий доступ до вищевказаного документів та речових доказів, отримати інформацію, що має доказове значення в даному кримінальному провадженні, неможливо, а без оригіналів вказаних медичних документів експерт позбавлений можливості провести судово-медичну експертизу.

На підставі викладеного, керуючись статтями 131, 159-166, 309, 372 КПК України, слідчий суддя,

п о с т а н о в и в:

Клопотання старшого слідчого СВ Обухівського РУП ГУНП в Київській області капітана поліції ОСОБА_3 , погодженого прокурором Васильківського відділу Обухівської окружної прокуратури ОСОБА_4 про надання тимчасового доступу до речей і документів у кримінальному провадженні №12024111140000005 від 03.01.2024 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 128 КК України - задовольнити.

Надати тимчасовий доступ групі слідчих слідчого відділення відділу поліції № 1 Обухівського районного управління поліції ГУНП в Київській області, а саме: капітану поліції ОСОБА_3 , лейтенанту поліції ОСОБА_6 до оригіналів всієї наявної медичної документації, а саме стаціонарної карти хворого №631БАІТ ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка знаходиться у приміщенні архіву ІНФОРМАЦІЯ_3 за адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю їх подальшого вилучення до проведення судово-медичної експертизи.

Визначити строк дії ухвали тривалістю один місяць, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Уповноваженим особам архіву ІНФОРМАЦІЯ_3 надати (забезпечити) тимчасовий доступ до документа, зазначеним в ухвалі особам з можливістю їх вилучення.

У разі невиконання ухали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

По справі виготовити дві копії даної ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення01.03.2024
Оприлюднено05.03.2024
Номер документу117389496
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —362/1415/24

Постанова від 01.03.2024

Кримінальне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Лебідь-Гавенко Г. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні