Рішення
від 30.11.2023 по справі 757/11576/23-ц
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/11576/23-ц

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 листопада 2023 року Печерський районний суд м. Києва у складі:

головуючого - судді Новака Р.В.,

при секретарі судового засідання - Бурячок А.І.,

справа № 757/11576/23-ц

сторони:

позивач: товариство з обмеженою відповідальністю «ЖК СЕРВІС ГРУП»

відповідач: ОСОБА_1

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін цивільну справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «ЖК СЕРВІС ГРУП» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги,

представник позивача Вірченко Наталія Василівна

представник відповідача ОСОБА_5

ВСТАНОВИВ:

Стадник Ольга в інтересах товариства з обмеженою відповідальністю «ЖК СЕРВІС ГРУП» звернулася до суду з позовом до ОСОБА_1 , в якому просить стягнути з відповідача на користь позивача заборгованість у розмірі 7013,52 грн. та судовий збір в розмірі 2684,00 грн. В обґрунтування позовних вимог представник позивача зазначає, що відповідач є власником квартири АДРЕСА_1 на підставі Договору про відступлення прав та обов`язків за Договором купівлі-продажу майнових прав від 06.07.2017. Між ТОВ «ЖК СЕРВІС ГРУП» та ОСОБА_1 , в інтересах якої діяв ОСОБА_4 , укладено Договір № 064/11 про надання послуг з управління будинків і споруд, прибудинкових територій та сприяння у отриманні комунальних послуг від 19 жовтня 2018 року. З моменту укладання договору відповідач користується послугами, проте в порушення договірних умов, не оплачує їх. Внаслідок невиконання відповідачем своїх зобов`язань у відповідності до договору, за відповідачем утворилась заборгованість перед позивачем за період з жовтня 2020 року по травень 2021 на суму 7013,52 грн.

Ухвалою суду від 30.03.2023 у справі відкрито провадження та призначено справу до розгляду у порядку спрощеного позовного провадження з викликом (повідомленням) сторін.

08.11.2023 від відповідача до суду надійшов відзив на позовну заяву, відповідно до якого заперечила проти задоволення позовних вимог, посилаючись на те, що розрахунок наданий позивачем є безпідставним та незаконним, оскільки, 25.09.2020 було створено ОСББ «ІП-2» за юридичною адресою: м. Київ, вул. Іонна Павла ІІ, буд. 11. Після чого будинок почала обслуговувати ОСББ, даний факт визнає і сам позивач в позовній заяві де вказує, що здійснював обслуговування багатоповерхового будинку АДРЕСА_2 до створення ОСББ. Крім того, згідно з повідомленням ТОВ «Київські енергетичні послуги» від 19.11.2020 про приєднання до договору про постачання енергії з 04.11.2020 у відповідача виникли договірні відносини з енергопостачальною організацією. І відповідно до п. 1.3. договору між ОСОБА_1 і позивачем № 064/11 від 19 жовтня 2018 про надання послуг: після заключення договору з енергопостачальною організацією вартість спожитої енергії сплачується ТОВ «Київські енергетичні послуги» яке здійснює її постачання.

Представника позивача Вірченко Н.В. в судовому засіданні позовні вимоги підтримувала, просила задовольнити позов в повному обсязі.

Представник відповідача ОСОБА_5 просив відмовити в задоволенні позову, посилаючись на обставини зазначені у відзиві на позовну заяву.

Суд, у порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін, вислухавши думку сторін у справі, дослідивши письмові докази, наявні у матеріалах справи, всебічно перевіривши обставини, на яких вони ґрунтуються відповідно до норм матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин, встановив наступні обставини та дійшов наступних висновків.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно з ч. 1 ст.11 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Відповідно до абз. 10 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на задоволення потреби фізичної чи юридичної особи у забезпеченні холодною та гарячою водою, водовідведенням, газо- та електропостачанням, опаленням, а також вивезення побутових відходів у порядку, встановленому законодавством.

Товариство з обмеженою відповідальністю «ЖК СЕРВІС ГРУП» здійснювало обслуговування, утримання та експлуатацію багатоповерхового житлового будинку за адресою: АДРЕСА_2 на підставі Наказу ПАТ «ХОЛДИНГОВА КОМПАНІЯ «КИЇВМІСЬКБУД» № 00038/0/8-18 від 05.06.2018 до створення ОСББ.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_1 на підставі Договору про відступлення прав та обов`язків за Договором купівлі-продажу майнових прав від 06.07.2017.

Між ТОВ «ЖК СЕРВІС ГРУП» та ОСОБА_1 , в інтересах якої діяв ОСОБА_4 , укладено Договір № 064/11 про надання послуг з управління будинків і споруд, прибудинкових територій та сприяння у отриманні комунальних послуг від 19 жовтня 2018 року.

Залежно від функціонального призначення житлово-комунальні послуги поділяються на: 1) комунальні послуги (централізоване постачання холодної та гарячої води, водовідведення, газопостачання, централізоване опалення тощо), 2) послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, санітарно-технічне обслуговування, обслуговування внутрішньобудинкових мереж, освітлення місць загального користування, поточний ремонт тощо), 3) послуги з управління будинком, спорудою або групою будинків (балансоутримання, укладання договорів на виконання послуг, контроль виконання умов договору тощо) (ч. 1 ст. 13 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»

Правовідносини, що виникають у сфері надання та споживання таких послуг, регулюються як нормами Цивільного кодексу України, так і Законом України «Про житлово-комунальні послуги», а також іншими нормативно-правовими актами у галузі цивільного, житлового законодавства та актів, що регулюють відносини у сфері надання житлово-комунальних послуг.

Пунктом 1 частини першої статті 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» передбачене право споживача вчасно одержувати якісні житлово-комунальні послуги згідно із законодавством та згідно з умовами договору на надання таких послуг. Водночас відповідно до пункту 5 частини третьої статті 20 цього Закону такому праву прямо відповідає обов`язок споживача оплачувати надані йому житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Таким чином, згідно із зазначеними нормами закону споживачі зобов`язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними.

Пунктом 1 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» передбачене право споживача одержувати своєчасно та належної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством і умовами укладених договорів, при цьому, такому праву прямо відповідає визначений п. 5 ч. 2 ст. 7 цього Закону обов`язок споживача оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Згідно з ч. 1 ст. 509 ЦК України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

За змістом ч. 1 ст. 901, ч. 1 ст. 903 ЦК України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Зобов`язання боржника сплатити певну грошову суму на користь кредитора відповідно до цивільно-правового договору або з інших підстав, визначених законом, є грошовим зобов`язанням.

Отже, правовідношення, в якому замовник зобов`язаний оплатити надану послугу в грошах, а виконавець має право вимагати від замовника відповідної оплати, тобто в якому передбачено передачу грошей як предмета договору або сплату їх як ціни договору, є грошовим зобов`язанням.

З огляду на викладене слід дійти висновку про те, що правовідносини, які склалися між сторонами, є грошовим зобов`язанням, у якому, серед інших прав та обов`язків сторін, на боржників покладено певний цивільно-правовий обов`язок з оплати отриманих житлово-комунальних послуг, якому відповідає право вимоги кредитора (ч. 1 ст. 509 ЦК України) - вимагати сплати грошей за надані послуги.

Статтею 526 ЦК України передбачено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання) (ст. 610 ЦК України).

Згідно з ч. 1 ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Обгрунтовуючи позовні вимоги, позивач послався на те, що в період з жовтня 2020 по травень 2021 надавав відповідачу житлово-комунальні послуги, зокрема: послуги з управління будинків і споруд, прибудинкових територій, холодного водопостачання, електропостачання та охорони.

Разом з тим, відповідно до копії листа ОСББ «ІП-2» до ТОВ «ЖК СЕРВІС ГРУП» від 29.09.2020, згідно з протоколом № 1 Установчих зборів співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_2 від 1 серпня 2020 року було створено ОСББ. Об`єднання було належним чином зареєстровано в державних органах 25.09.2020. ОСББ прийняло рішення відмовитись від подальшої співпраці та користування житлово-комунальними послугами ТОВ «ЖК СЕРВІС груп» починаючи з 1 грудня 2020. Можливе ухиляння ТОВ «ЖК СЕРВІС ГРУП» від складання акту прийому-передачі будинку ніяким чином не впливатиме на той факт, що всі договори щодо надання житлово-комунальних послуг, підписані між співвласниками будинку та ТОВ «ЖК СЕРВІС ГРУП» припиняють свою дію з 1 грудня 2020 року.

Крім того, відповідно до копії повідомлення про приєднання до договору про постачання електричної енергії постачальником універсальної послуги від 19.11.2020 № 02041906404 в ОСОБА_1 з 04.11.2020 виникли договірні зобов`язання з ТОВ «Київські енергетичні послуги». Сплата відповідачем послуг електропостачання ТОВ «Київські енергетичні послуги» за період з жовтня 2020 року по жовтень 2023 року підтверджується випискою по особовому рахунку № НОМЕР_1 .

Згідно з додатком № 5 до договору про надання послуг з утримання будинків, споруд, прибудинкових територій та сприяння у отриманні житлово-комунальних послуг № 064/11 від 19 жовтня 2018, вартість цілодобового розміщення на будинку охоронника (конс`єжа-диспетчера) становить 160,00 грн. на місяць. Строк надання послуг складає 2 (місяці).

Відповідно до статті 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін.

Згідно зі статтею 81 ЦПК кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях (ч. 6 ст. 81 ЦПК України).

За приписами статті 77 ЦПК України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Враховуючи наведене, оскільки, згідно відомостей особового рахунку ОСОБА_1 № НОМЕР_1 за період з жовтня 2020 року по травень 2021 року сплачувала кошти за спожиту електроенергію на рахунки ТОВ «Київські енергетичні послуги», тобто взята на облік з жовтня 2020 року, а послуги охоронця відповідно до додатку № 5 до договору про надання послуг з утримання будинків, споруд, прибудинкових територій та сприяння у отриманні житлово-комунальних послуг № 064/11 від 19 жовтня 2018 року, були укладені на 2 місяці, тобто до грудня 2018 року, суд дійшов висновку, що позовні вимоги про стягнення заборгованості за електроенергію та охорону є необгрутованими та безпідставними.

Вимоги про сплату заборгованості за послуги з управління будинків, споруд, прибудинкових територій та холодне водопостачання за період з жовтня 2020 року по травень 2021 року підлягають частковому задоволенню, а саме, за період з жовтня 2020 року по листопад 2020 року у розмірі 2038,85 грн., оскільки, з 01 грудня 2020 року надавачем житлово-комунальних послуг за адресою: м. Київ, вул. Іоанна Павла ІІ, буд. 11 є ОСББ «ІП-2».

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Суд дійшов висновку про часткове задоволення позовних вимог, а саме на 2038,85 грн., що становить 29,07 % від заявленої ціни позову 7013,52 грн.

У зв`язку з цим, понесені позивачем судові витрати у вигляді судового збору в розмірі 780,24 грн. (29,07 % від 2684,00 грн.) відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України покладаються на відповідача.

Керуючись ст. 509, 526, 610,612,901, 903 ЦК України, Законом України «Про житлово-комунальні послуги», ст. 4,11,12, 13, 19, 77-81, 141, 263-265, 267, 273, 274, 354, 355 ЦПК України, суд,

ВИРІШИВ:

Позов товариства з обмеженою відповідальністю «ЖК СЕРВІС ГРУП» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги - задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь товариства з обмеженою відповідальністю «ЖК СЕРВІС ГРУП» заборгованість у розмірі 2038 (дві тисячі тридцять вісім) грн. 85 коп.

У задоволенні інших позовних вимог - відмовити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь товариства з обмеженою відповідальністю «ЖК СЕРВІС ГРУП» судовий збір в розмірі 780 (сімсот вісімдесят)грн. 24 коп.

Рішення суду може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складання повного тексту судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

позивач: товариство з обмеженою відповідальністю «ЖК СЕРВІС ГРУП», 01014, м. Київ, вул. Бойчука Михайла, буд. 41Б, код ЄДРПОУ 41882582.

відповідач: ОСОБА_1 , АДРЕСА_3 .

Суддя Р.В. Новак

Дата ухвалення рішення30.11.2023
Оприлюднено05.03.2024
Номер документу117391287
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги, представник позивача Вірченко Наталія Василівна представник відповідача ОСОБА_5

Судовий реєстр по справі —757/11576/23-ц

Рішення від 30.11.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Новак Р. В.

Ухвала від 25.07.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Новак Р. В.

Ухвала від 30.03.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Новак Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні