Ухвала
від 04.03.2024 по справі 758/11943/23
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/11943/23

У Х В А Л А

04 березня 2024 року м. Київ

Подільський районний суд м. Києва у складі:

головуючої судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366, ч. 4 ст. 191 КК України,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Подільського районного суду м. Києва перебуває кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366, ч. 4 ст. 191.

На адресу суду від ОСОБА_5 надійшло клопотання про закриття провадження у справі, яке обгрунтоване тим, що вона перебувала у шлюбі з ОСОБА_4 , який помер, на підтвердження чого надала копію свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , копію свідоцтва про шлюб, укладений між ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , копію паспорта.

Окрім того прокурором подано клопотання про закриття кримінального провадження стосовно ОСОБА_4 у зв`язку зі смертю останнього, у обґрунтування покликається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 обвинувачений ОСОБА_4 помер, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 .

Прокурор у судовому засіданні підтримав подане ним клопотання.

Дослідивши клопотання прокурора, вивчивши матеріали кримінального провадження в межах, необхідних для вирішення заявленого клопотання, суд вважає, що клопотання прокурора підлягає задоволенню, а кримінальне провадження стосовно ОСОБА_4 закриттю, виходячи з такого.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається в разі, якщо помер підозрюваний, обвинувачений, особа, стосовно якої зібрано достатньо доказів для повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, але не повідомлено про підозру у зв`язку з її смертю, крім випадків, якщо провадження є необхідним для реабілітації померлого.

Відповідно до положень ч. 7 ст. 284 КПК України, якщо обставини, передбачені пунктами 5, 6, 7, 8, 9, 9-1 частини першої цієї статті, виявляються під час судового провадження, а також у випадку, передбаченому пунктами 2, 3 частини другої цієї статті, суд постановляє ухвалу про закриття кримінального провадження. Ухвала про закриття кримінального провадження з підстави, передбаченої пунктом 5 частини першої цієї статті, постановляється судом з урахуванням особливостей, визначених частиною десятою цієї статті

Таким чином, для закриття кримінального провадження на підставі п. 5 ч. 1 ст. 284 КПК України, суд має встановити факт смерті обвинуваченого та відсутність заяв про необхідність реабілітації померлого.

Водночас, кримінальний процесуальний закон не містить чіткого переліку осіб, які можуть вимагати продовження кримінального провадження з метою реабілітації померлої особи та наділені правом звертатись із відповідними заявами. Разом з тим, статтею 525 КПК України визначено, що близьким родичам обвинуваченого, який помер, надається право подавати заяву про відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження, якщо це необхідно для його реабілітації.

Зміст вказаної норми свідчить, що звертатися із заявою про продовження кримінального провадження з метою реабілітації померлого мають право його близькі родичі (аналогічна правова позиція міститься у постанові ККС ВС від 20.11.2019 у справі №204/6034/16-к, а також висловлена в ухвалі Об`єднаної палати ККС ВС від 16.01.2019 у справі №761/33482/16-к).

У зв`язку з викладеним, у разі відсутності заяв від близьких родичів про продовження кримінального провадження з метою реабілітації померлої особи або ж за умови висловлення ними своєї позиції щодо відсутності наміру звертатись з такими заявами, кримінальне провадження відносно померлого обвинуваченого підлягає закриттю на підставі п. 5 ч. 1 ст. 284 КПК України.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 обвинувачений ОСОБА_4 помер, що підтверджується копією свідоцтва про його смерть ( НОМЕР_1 ).

Згідно з вимогами п. 2 ч. 10 ст. 284 КПК України суд до постановлення ухвали про закриття кримінального провадження направляє у порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення повідомлень, одному з близьких родичів або члену сім`ї, коло яких визначено цим Кодексом, та/або захиснику обвинуваченого копію клопотання прокурора про закриття кримінального провадження із роз`ясненням права заявити клопотання про непогодження із закриттям кримінального провадження. Кримінальне провадження закривається, якщо у 10-денний строк не надійшло клопотання про непогодження із закриттям кримінального провадження.

У той же час від дружини обвинуваченого - ОСОБА_5 надійшло клопотання про закриття кримінального провадження відносно ОСОБА_4 .

Будь-які інші особи, які наділені правом звертатись із заявою про продовження кримінального провадження з метою реабілітації померлого, відповідне питання перед судом не порушували.

Враховуючи вказане, суд доходить висновку про існування підстав для закриття кримінального провадження за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366, ч. 4 ст. 191 КК України.

У зв`язку із закриттям кримінального провадження стосовно ОСОБА_6 позов потерпілого КП по утриманню зелених насаджень Подільського району міста Києва до нього підлягає залишенню без розгляду.

Керуючись ст. ст. 284, 369-372 КПК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання прокурора про закриття кримінального провадження стосовно ОСОБА_6 у зв`язку зі смертю - задовольнити.

Закрити провадження стосовно ОСОБА_4 у кримінальному провадженні за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366, ч. 4 ст. 191 КК України, у зв`язку зі смертю обвинуваченого.

Позовну заяву КП по утриманню зелених насаджень Подільського району міста до ОСОБА_4 про відшкодування шкоди - залишити без розгляду.

Ухвала суду може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Подільський районний суд м. Києва протягом семи днів з дня її винесення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.03.2024
Оприлюднено05.03.2024
Номер документу117391516
СудочинствоКримінальне
СутьОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366, ч. 4 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —758/11943/23

Ухвала від 04.03.2024

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Ікорська Є. С.

Ухвала від 11.10.2023

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Ікорська Є. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні