Ухвала
від 04.03.2024 по справі 138/644/24
МОГИЛІВ-ПОДІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 138/644/24

Провадження №:2-о/138/45/24

УХВАЛА

04 березня 2024 року м. Могилів-Подільський

Суддя Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області Холодова Т.Ю., ознайомившись із заявою та доданими до неї документамиОСОБА_1 , заінтересовані особи ОСОБА_2 , служба у справах дітей Снігурівської міської ради Баштанського району Миколаївської області, служба у справах дітей Могилів-Подільської міської ради Вінницької області про усиновлення неповнолітньої дитини, -

ВСТАНОВИВ:

29.02.2024 до Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області надійшла вказана заява.

Вирішуючи питання про відкриття провадження, приходжу до таких висновків.

Відповідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 293 ЦПК України у порядку окремого провадження підлягають розгляду справи, зокрема, за заявою про усиновлення дитини.

Відповідно до ч. 3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом. Однією з таких особливостей є спеціально визначені процесуальним законодавством правила визначення територіальної юрисдикції суду, який має право здійснювати розгляд справи у порядку окремого провадження.

Зі змісту ст. 310 ЦПК України вбачається, що заява про усиновлення дитини або повнолітньої особи, яка не має матері, батька або була позбавлена їхнього піклування, подається до суду за місцем їх проживання.

Як вбачається з документів, доданих до заяви, зокрема, копії довідки про реєстрацію місця проживання особи № 2439 від 28.10.2021 дитина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , про усиновлення якої подається заява, зареєстрована за адресою АДРЕСА_1 .

Також, з копії рішення Снігурівського районного суду Миколаївської області від 26.09.2023 про позбавлення батьківських прав ОСОБА_4 , що додана до позову, вбачається, що ОСОБА_3 є ученицею 6 класу Снігурівського ліцею Снігурівської міської ради Баштанського району Миколаївської області.

При цьому доказів, які б свідчили про те, що дитина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , фактично проживає на території, яка відноситься до юрисдикції Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області, матеріали заяви не містять.

Відповідно до ч. 9 ст. 187 ЦПК України якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Дотримання судами процесуальних норм інституту підсудності є вимогою статті шостої Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яке гарантує, що кожен при вирішенні спору щодо його цивільних прав та обов`язків або при встановленні обґрунтованості будь-якого кримінального обвинувачення, висунутого проти нього, має право на справедливий і відкритий розгляд упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Заявнику слід врахувати, що розгляд і вирішення справи неповноважним судом, зокрема внаслідок порушення правил визначення підвідомчості та підсудності, є підставою для скасування навіть правильного за суттю рішення суду.

Таким чином, з урахуванням зареєстрованого місця проживання дитини, відносно якої вирішується питання про усиновлення, що територіально відноситься до підсудності Снігурівського районного суду Миколаївської області, приходжу до висновку, що вказана справа не належить до підсудності Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області, а відтак підлягає передачі за підсудністю до Снігурівського районного суду Миколаївської області.

Відповідно до ч. 1 ст. 32 ЦПК України спори між судами про підсудність не допускаються.

Керуючись ст.ст. 31 ч. 1, 32, 187 ч. 9, 258-260, 293, 294, 310 ЦПК України,-

УХВАЛИВ:

Цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи ОСОБА_2 , служба у справах дітей Снігурівської міської ради Баштанського району Миколаївської області, служба у справах дітей Могилів-Подільської міської ради Вінницької області про усиновлення неповнолітньої дитини передати до Снігурівського районного суду Миколаївської області (вул. Генерала Плієва, 69, м. Снігурівка, Баштанський район, Миколаївська область, 57300) у зв`язку з непідсудністю справи Могилів-Подільському міськрайонному суду Вінницької області.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Вінницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення або складення. Учасник справи якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Т.Ю. Холодова

Дата ухвалення рішення04.03.2024
Оприлюднено05.03.2024
Номер документу117394779
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення неповнолітньої дитини

Судовий реєстр по справі —138/644/24

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Березнегуватський районний суд Миколаївської області

Луста С. А.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Соловйов О. В.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Холодова Т. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні