Рішення
від 04.03.2024 по справі 939/2837/23
БОРОДЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 939/2837/23

РІШЕННЯ

Іменем України

04 березня 2024 рокуБородянський районний суд

Київської області в складі: головуючої судді - Міланіч А.М., розглянувши в порядку спрощеного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ТОВ «ДІ ДЖІ ЛІ», Центру надання адміністративних послуг Голосіївської районної державної адміністрації м. Києва про визнання припиненими трудових відносин та виключення з Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань запису про керівника,

ВСТАНОВИВ:

В листопаді 2023 року позивачка звернулась до суду із вказаним позовом, мотивуючи свої вимоги тим, що на підставі протоколу загальних зборів учасників ТОВ «ДІ ДЖІ ЛІ» №2 від 31 серпня 2012 року вона з 03 вересня 2012 року призначена на посаду директора вказаного товариства. 03 вересня 2012 року виданий наказ про зарахування її на посаду.

04 жовтня 2023 року вона рекомендованим листом з повідомленням про вручення, надіслала ТОВ «ДІ ДЖІ ЛІ» заяву про звільнення її із займаної посади за власним бажанням, згідно ст. 38 КЗпП України та повідомлення про скликання зборів учасників товариства на 06 листопада 2023 р. В повідомленні ставиться питання стосовно звільнення директора за ст. 38 КЗпП, дата бажаного звільнення, згідно заяви - 07 листопада 2023 року.

Єдиний учасник товариства, якому належить 100% частки в статутному капіталі ОСОБА_2 , належним чином, з дотриманням термінів та чинного законодавства повідомлений про дату проведення загальних зборів, проте на збори не з`явився і причину неявки не повідомив. На її прохання про звільнення з посади не реагує, телефонні дзвінки, смс-повідомлення блокує, чим порушує її право щодо припинення трудових відносин.

Відповідно до п. 1 ст. 25 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», державна реєстрація та інші реєстраційні дії проводяться на підставі: 1) документів, що подаються заявником для державної реєстрації, 2) судових рішень, що набрали законної сили та тягнуть за собою зміну відомостей в Єдиному державному реєстрі, а також що надійшли в електронній формі від суду щодо: зобов`язання вчинення реєстраційних дій.

Тому, оскільки вона не може припинити трудові відносини з ТОВ «ДІ ДЖІ ЛІ» та повною мірою реалізувати своє право на працю, просила трудові відносини ОСОБА_1 з товариством з обмеженою відповідальністю «ДІ ДЖІ ЛІ» визнати припиненими з 07 листопада 2023 року, у зв`язку зі звільненням з посади директора за власним бажанням, на підставі ст. 38 КЗпП України та зобов`язати центр надання адміністративних послуг Голосіївської РДА у м. Києві відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців виключити з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, запис про керівника (директора) товариства з обмеженою відповідальністю «ДІ ДЖІ ЛІ» ОСОБА_1 , у зв`язку зі звільненням її з посади директора за ст. 38 КЗпП України, з 07 листопада 2023 року, шляхом проведення реєстраційної дії за судовим рішенням.

23 листопада 2023 року відкрито провадження у справі за вказаним позовом та ухвалено провести розгляд справи в порядку спрощеного провадження без повідомлення сторін, за наявними у справі матеріалами. Сторонам роз`яснено право подати до суду заяви по суті справи та встановлені строки для їх подання.

08 грудня 2023 року до суду надійшов відзив на позов, в якому представник управління (Центру) надання адміністративних послуг Голосіївської районної у місті Києві державної адміністрації зазначив, що позов в частині вимог до управління задоволенню не підлягає, оскільки управління (Центр) надання адміністративних послуг Голосіївської районної в м. Києві державної адміністрації не суб`єктом державної реєстрації і не має повноважень скасовувати або вносити зміни до відомостей в Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Повноваження щодо проведення реєстраційних дій у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, а також внесення відомостей до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, покладено виключно на державних реєстраторів.

Суб`єктом державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців в Голосіївському районі м. Києва є відділ з питань державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців Голосіївської районної у місті Києві державної адміністрації, що не є структурним підрозділом та не належить до сфери управління ЦНАП Голосіївської районної у місті Києві державної адміністрації.

Тому, у зв`язку з відсутністю порушень прав та законних інтересів позивачки з боку управління (Центру), відсутності повноважень щодо виключення відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємств та громадських формувань, просив у позові до управління відмовити.

Дослідивши письмові докази по справі, суд вважає, що позов підлягає частковому задоволенню.

Судом встановлено, що на підставі рішення загальних зборів учасників ТОВ «ДІ ДЖІ ЛІ» від 31 серпня 2012 року та відповідно до наказу №3 від 03 вересня 2012 року позивачка ОСОБА_1 була прийнята на роботу в ТОВ «ДІ ДЖІ ЛІ» на посаду директора з 03 вересня 2012 року (а.с. 17, 18)

04 жовтня 2023 року позивачка направила ТОВ «ДІ ДЖІ ЛІ» заяву про звільнення її із займаної посади за власним бажанням відповідно до ст. 38 КЗпП України з 07 листопада 2023 року, яку відповідач отримав 07 жовтня 2023 року (а.с. 27, 29)

Відповідно до ч. 1 ст. 58 Закону України «Про господарські товариства» вищим органом товариства з обмеженою відповідальністю є загальні збори учасників. Вони складаються з учасників товариства або призначених ними представників.

Відповідно до п. «г» ч. 5 ст. 41, ч. 1 ст. 59, ч. 1 ст. 62 Закону України «Про господарські товариства» до компетенції зборів товариства з обмеженою відповідальністю належить, зокрема утворення і відкликання виконавчого органу товариства, яким може бути дирекція або директор.

Відповідно до п.9.3.1 Статуту ТОВ «ДІ ДЖІ ЛІ" директор обирається загальними зборами учасників (а.с.5-15).

Відповідно до п. 1.9 вказаного статуту учасником товариства є: фізична особа - громадянин України ОСОБА_2 (а.с.6)

Відповідно до ч. 1 ст. 38 КЗпП України працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмовою заявою за два тижні.

Таким чином, враховуючи викладене, оскільки, на думку суду, позивачка попередила власника про розірвання укладеного з нею трудового договору 07 жовтня 2023 року, коли адресат отримав її заяву про звільнення, то суд вважає, що з 7 листопада 2023 року, тобто з часу, з якого просила позивачка, даний трудовий договір було розірвано.

Однак, оскільки відповідне рішення про звільнення позивачки з роботи засновник товариства до цього часу не прийняв, то суд, частково задовольняючи позов, вважає за необхідне встановити, що безстроковий договір між ОСОБА_1 та товариством з обмеженою відповідальністю «ДІ ДЖІ ЛІ», згідно якого ОСОБА_1 працювала на посаді директора товариства, розірвано 7 листопада 2023 року на підставі ст. 38 Кодексу законів про працю України.

В іншій частині суд вважає за необхідне в позові відмовити, оскільки внесення змін до відомостей, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, здійнюється відповідно до вимог чинного законодавства і спір щодо цього на даний час відсутній.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України з відповідача в дохід бюджету необхідно стягнути судовий збір у розмірі 1073,60 грн.

Керуючись ст. ст. 38 КЗпП України, ЗУ «Про господарські товариства», ст. 10-13, 259, 263-265, 268 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до ТОВ «ДІ ДЖІ ЛІ», Центру надання адміністративних послуг Голосіївської районної державної адміністрації м. Києва про визнання припиненими трудових відносин та виключення з Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань запису про керівника задовольнити частково.

Встановити, що безстроковий договір між ОСОБА_1 та товариством з обмеженою відповідальністю «ДІ ДЖІ ЛІ», згідно якого ОСОБА_1 працювала на посаді директора товариства з обмеженою відповідальністю «ДІ ДЖІ ЛІ», розірвано 7 листопада 2023 року на підставі ст. 38 Кодексу законів про працю України.

В іншій частині в позові відмовити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «ДІ ДЖІ ЛІ» в дохід бюжету судовий збір в розмірі 1073 (одна тисяча сімдесят три) гривні 60 копійок.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення до Київського апеляційного суду.

Повне рішення суду складено 04 березня 2024 року.

Головуюча-суддяА.Міланіч

Дата ухвалення рішення04.03.2024
Оприлюднено06.03.2024
Номер документу117396424
СудочинствоЦивільне
Сутькерівника

Судовий реєстр по справі —939/2837/23

Рішення від 04.03.2024

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Міланіч А. М.

Ухвала від 23.11.2023

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Міланіч А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні