Ухвала
від 26.02.2024 по справі 376/505/24
СКВИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Сквирський районний суд Київської області

Справа № 376/505/24

Провадження № 2-о/376/74/2024

У Х В А Л А

"26" лютого 2024 р. Сквирський районний суд Київської області

у складі: головуючого судді Коваленка О.М.,

присяжних Коча І.Ю., Гоменюка А.Г.,

при секретарі Щур Л.А.,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні вм.Сквира справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки та піклування при виконавчому комітеті Сквирської міської ради, про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна,

встановив:

ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою, в якій просить визнати недієздатним свого батька ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановити над ним опіку та призначити його опікуном над батьком.

В обґрунтування заяви посилається на те, що його батько ОСОБА_2 хворіє, є непрацездатної особою, не усвідомлює наслідків своєї поведінки, не орієнтується в простих життєвих ситуаціях, за станом здоров`я потребує постійного стороннього догляду, не здатен усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Його стан здоров`я щороку погіршується.

Заявник у судове засідання не з`явився, у поданій заяві клопоче про призначення судово-психіатричної експертизи.

Представник заінтересованої особи Сквирської міської ради у судове засідання не з`явився, про розгляд справи повідомлений.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Згідно ч.1 ст.298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Суд, враховуючи, що вирішення питання про те, чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , розуміти значення своїх дій та керувати ними потребує спеціальних знань в області психіатрії, вважає за необхідне призначити судово-психіатричну експертизу.

Згідно з ч. 2 ст. 77 ЦПК України, предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом (ч.1 ст.81 ЦПК України).

Відповідно до п.5 ч.1 ст. 252 ЦПК України, провадження у справі слід зупинити до проведення експертизи.

Провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених пунктом 5частини першої статті 252 цього Кодексу, - на час проведення експертизи (п.9 ч.1 ст.253 ЦПК України).

Керуючись ст. 77, 81, 252, 253, 298, 299, 353 ЦПК України, суд

постановив:

Клопотання ОСОБА_1 задовольнити.

Призначити у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки та піклування при виконавчому комітеті Сквирської міської ради, про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна, судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

1.Чи хворіє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець та житель АДРЕСА_1 , на психічну хворобу?

2.Чи розуміє ОСОБА_2 у силу свого психічного розладу здоров`я значення своїх дій та чи може керувати ними?

3. Чи потребує ОСОБА_2 за своїм психічним станом призначення опікуна?

Проведення експертизи доручити експертам відділу судово-психіатричних експертиз КНП КОР "ОПНМО" (смт. Глеваха, вул. Вокзальна, 8, Фастівського району Київської області, код ЄДРПОУ 01994793).

Надати для проведення експертизи цивільну справу № 376/505/24.

Дозволити експертам користуватися всіма наданими судом матеріалами справи.

Оплату за проведення судово-психіатричної експертизи покласти на заявника ОСОБА_1 , АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер - НОМЕР_1 .

Провадження у цивільній справі №376/505/24 зупинити до отримання результатів експертизи.

Ухвала суду в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена в апеляційному порядку до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя О.М. Коваленко

Присяжні І.Ю. Коча

А.Г.Гоменюк

Дата ухвалення рішення26.02.2024
Оприлюднено06.03.2024
Номер документу117396796
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —376/505/24

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Сквирський районний суд Київської області

Коваленко О. М.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Сквирський районний суд Київської області

Коваленко О. М.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Сквирський районний суд Київської області

Коваленко О. М.

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Сквирський районний суд Київської області

Коваленко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні