Ухвала
від 26.02.2024 по справі 554/1345/24
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 26.02.2024Справа № 554/1345/24 Провадження № 1-кс/554/2651/2024

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

про тимчасовий доступ до речей і документів

26 лютого 2024 року м. Полтава

Слідчий суддяОктябрського районногосуду містаПолтави ОСОБА_1 ,при секретарі ОСОБА_2 ,розглянувши клопотанняслідчого відділурозслідування злочиніву сферігосподарської таслужбової діяльностіСУ ГУНПв Полтавськійобласті ОСОБА_3 про тимчасовийдоступ доречей ідокументів,за матеріаламидосудового розслідуваннявнесеного доЄдиного реєструдосудових розслідуваньза №12024170000000116від 02.02.2024року заознаками вчинення кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.4ст.191 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся до суду із вище зазначеним клопотанням, яке мотивує наступним.

У провадженні слідчого відділення Полтавського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Полтавській області перебувають матеріали кримінального провадження за №12024170000000116 від 02.02.2024 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що між комунальним некомерційним підприємством « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Глобинської міської ради (код НОМЕР_1 ) та ІНФОРМАЦІЯ_2 (код НОМЕР_2 ) укладений договір № 1820-Е123-Р000 про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій терміном до 31.12.2023 року.

Згідно пункту19частини 3договору №1820-Е123-Р000 надавач зобов`язується дотримуватися вимог законодавства, зокрема порядків надання медичної допомоги, табелів матеріально-технічного оснащення, в тому числі примірних, галузевих стандартів у сфері охорони здоров`я, а також забезпечувати дотримання підрядниками зазначених умов, а також частини 13 своєчасно вносити до системи повну та достовірну інформацію, в тому числі медичну документацію та звіти про медичні послуги, медичні записи, записи про направлення і рецепти у порядку, встановленому законодавством, з урахуванням положень специфікації.

КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Глобинської міської ради (код НОМЕР_1 ) надає послуги з обслуговування населення за програмою медичних гарантій за наступними пакетами медичних послуг: «Медичний огляд осіб, який організовується територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки», «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах» та інші.

Так, проведеними заходами установлено, що директор комунального некомерційного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Глобинської міської ради (код НОМЕР_1 ) ОСОБА_4 зловживаючи своїм службовим становищем, в супереч інтересам служби, з метою отримання вигоди для себе надає вказівки медичному директору ОСОБА_5 та своїм підлеглим медичним сестрам, лікарям вносити до «електронної системи охорони здоров`я» недостовірних відомостей щодо пролікованих пацієнтів, які фактично являються померлими та взагалі не зверталися за допомогою, або за пацієнтів, які зверталися за допомогою з одним діагнозом, а службові особи КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Глобинської міської ради вносили завідомо неправдиві відомості до електронної системи охорони здоров`я щодо пролікованих випадків, які відповідно до пакетів НСЗУ оплачуються за більш глобальною ставкою та які фактично не проводилися. В подальшому ІНФОРМАЦІЯ_3 проводить оплату згідно укладеного договору за розрахунком відповідно до постанови КМУ № 1464 від 27 грудня 2023 року «Деякі питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2023 році». Після отримання оплати від НСЗУ за послуги, які фактично не проводилися керівник КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Глобинської міської ради ОСОБА_4 розподіляє їх шляхом преміювання лікарів медичного закладу з найближчого оточення.

За 2023 рік КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Глобинської міської ради відповідно до договору № 1820-Е123-Р000 «про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій терміном до 31.12.2023 року», який укладеного з НСЗУ отримала оплату за медичні послуги на загальну суму 38359574,77 грн.

Таким чином, у діях службових осіб Комунального некомерційного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Глобинської міської ради (код НОМЕР_1 ) вбачаються ознаки вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

В свою чергу лікарі під своїм особистим електронним ключем заходять до електронної системи охорони здоров`я (за допомогою медичної інформаційної системи) і вносять фіктивні відомості щодо надання пацієнтам різних медичних послуг.

За певний звітний період НСЗУ формується звіт на підставі внесених до електронної системи охорони здоров`я кількості випадків за встановленими формами, що в подальшому надсилається для затвердження.

Таким чином виявлено відсутній механізм перевірки дійсності даних внесених до електронної системи охорони здоров`я на предмет відповідності їх первинній документації що формується під час надання тої чи іншої медичної послуги.

В подальшому на рахунок лікарні перераховуються зайві кошти, які, можливо, сплачуються довіреним особам з числа працівників лікарні.

Утримувачем електронної системи даних є ІНФОРМАЦІЯ_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 ) ЄДРПОУ НОМЕР_2 , місцезнаходження: АДРЕСА_1 .

З метою уникнення можливості спотворення, видалення, викривлення відомостей та інформації, що міститься в системі у тому числі Єдиній системі охорони здоров`я (ЄСОЗ), володільцем та утримувачем якої є ІНФОРМАЦІЯ_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 ) ЄДРПОУ НОМЕР_2 , виникла необхідність у отриманні тимчасового доступу до документів, а саме до звітності та іншої посередньої інформації, яка була сформована за період 01.01.2022 по 31.12.2023 у процесі укладення та виконання договорів про медичне обслуговування населення за програмами медичних гарантій між Комунальним некомерційним підприємством « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Глобинської міської ради (код НОМЕР_1 ) та ІНФОРМАЦІЯ_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 ) (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ).

На даний час у слідства виникла необхідність у проведенні тимчасового доступу до речей та документів, що перебувають у володінні КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Глобинської міської ради (код НОМЕР_1 ), що за адресою: АДРЕСА_2 .

Метою проведення тимчасового доступу до речей та документів є подальший аналіз документів та проведення експертних досліджень.

На підставі викладеного, слідчий просить задовольнити заявлене клопотання.

З огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей та документів, зазначених у клопотанні, розгляд даного клопотання слідчий вважав за необхідне проводити відповідно до ч. 2 ст.163 КПК України без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Слідчий в судове засідання не з`явився, надав до суду заяву про розгляд справи без його участі, клопотання підтримав, просив задовольнити.

У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється, що відповідає положенням ст. 107 КПК України.

Суд, дослідивши матеріали клопотання, встановив, що клопотання підлягає задоволенню частково виходячи з наступного.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

Встановлено, що у провадженні слідчого відділення Полтавського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Полтавській області перебувають матеріали кримінального провадження за №12024170000000116 від 02.02.2024 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні здійснюється за фактом того, що фактом того, що службові особи КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Глобинської міської ради, зловживаючи своїм службовим становищем, в умовах воєнного стану, здійснили привласнення коштів, шляхом внесення до «електронної системи охорони здоров`я» недостовірні відомості щодо пролікованих пацієнтів, які фактично не звертались за допомогою.

Стаття 163КПК України передбачає,що слідчийсуддя,суд постановляєухвалу пронадання тимчасовогодоступу доречей ідокументів,якщо сторонакримінального провадженняу своємуклопотанні доведенаявність достатніхпідстав вважати,що ціречі абодокументи: перебуваютьабо можутьперебувати уволодінні відповідноїфізичної абоюридичної особи; саміпо собіабо всукупності зіншими речамиі документамикримінального провадження,у зв`язкуз якимподається клопотання,мають суттєвезначення длявстановлення важливихобставин укримінальному провадженні; нестановлять собоюабо невключають речейі документів,які містятьохоронювану закономтаємницю. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Частиною 7 ст.163КПК України також передбачено, що слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Слідчим доведено, що інформація перебуває у володінні КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Глобинської міської ради, та вказана інформація, сама по собі має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні може сприяти розкриттю кримінального правопорушення, та встановленню обставин та мати доказове значення у справі. Іншим способом довести обставини, які передбачається довести за допомогою вищевказаної інформації, неможливо.

Іншим способом довести обставини, які передбачається довести за допомогою вищевказаної інформації, неможливо.

Водночас,слідчим відповіднодо нормч.7ст.163КПК Українине доведено наявності достатніх підстав вважати, що без вилучення оригіналів вищевказаних документів існує реальна загроза їх зміни або знищення, або таке вилучення оригіналів необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів, та відповідні мотиви і обґрунтування у клопотанні відсутні.

З урахуванням наведеного, клопотання слідчого підлягає частковому задоволенню.

Особа, зазначена в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів як володілець речей або документів, зобов`язана згідно з ч. 1 ст. 165 КПК надати тимчасовий доступ до визначених в ухвалі речей або документів особі, вказаній у відповідній ухвалі слідчого судді, суду.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.ст. 159-166, 167, 372 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого задовольнити частково.

Надати заступнику начальника відділу СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_6 , слідчому СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_7 , слідчому СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_8 , старшому слідчому СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_9 , старшому слідчому СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 , старшому слідчому відділу СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_10 , слідчому СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_11 , слідчому СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_12 , слідчому СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_13 , слідчому СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_14 , дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів, з можливістю зробити їх копії (зняти копію інформації), які перебувають у володінні КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Глобинської міської ради (код НОМЕР_1 за адресою: АДРЕСА_2 , а саме:

-договорів з усіма додатками про медичне обслуговування населення за програмами медичних гарантій, що укладалися за період 2022-2023 років між НАЦІОНАЛЬНА СЛУЖБА ЗДОРОВ`Я УКРАЇНИ ( ІНФОРМАЦІЯ_4 ) ЄДРПОУ НОМЕР_2 та комунальним некомерційним підприємством « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Глобинської міської ради (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 );

-звітності про доходи та витрати надавача з відображенням інформації про доходи, поточні видатки, капітальні видатки за період 01.01.2022 по 31.12.2023 комунальним некомерційним підприємством « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Глобинської міської ради (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 );

-документів, що підтверджують оплату наданих комунальним некомерційним підприємством « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Глобинської міської ради (код НОМЕР_3 ), послуг за період з 01.01.2022 по 31.12.2024, (у тому числі рахунки, платіжні доручення) з відображенням нарахованих та сплачених сум за кожний випадок надання послуги;

-звітності (у тому числі щомісячно) у друкованому та електронному вигляді, що сформувалась в процесі виконання укладених договорів про медичне обслуговування населення за програмами медичних гарантій, що укладалися за період 2022-2023 років між НАЦІОНАЛЬНА СЛУЖБА ЗДОРОВ`Я УКРАЇНИ ( ІНФОРМАЦІЯ_4 ) ЄДРПОУ НОМЕР_2 та комунальним некомерційним підприємством « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Глобинської міської ради (код НОМЕР_1 ), у тому числі з відображенням інформації щодо наданих надавачем послуг за наступними критеріями: «джерело даних, ID мед. запису, адреса, тип, направлення, програма фінансування, ID направлення, посада лікаря, електронне направлення, ЄДРПОУ з паперового направлення, ID епізоду, початок періоду дії епізоду, (стаціонар - дата госпіталізації), тип епізоду, кількість діагностичних звітів, кількість процедур, клас взаємодії, тип взаємодії, підстава звернення в стаціонар, результат лікування, статус взаємодії, внесено до ЕСОЗ, дата взаємодії, (стаціонар - дата виписки), приорітет, основний діагноз, код, основний діагноз, хронічна хвороба, статус достовірності, клінічний статус, додаткові діагнози, коди, додаткові діагнози, спростовані та помилкові додаткові діагнози, їх коди, спростовані та помилкові додаткові діагнози, послуги у взаємодії, їх коди, послуги у взаємодії, посада лікаря, що створив взаємодію, лікар, що створив взаємодію, ID діагностичного звіту, дата діагностичного звіту, послуги діагностичного звіту, коди, послуги діагностичного звіту, посада лікаря з ДЗ, лікар з ДЗ, ID процедури, дата процедури, послуги процедури, коди, послуги процедури, посада лікаря, що проводив процедуру, лікар, що проводив процедури, стать пацієнта, унікальний код пацієнта (з відображенням ідентифікаційних персональних даних особи: прізвище, ім`я, по-батькові, число, місяць, рік народження, номер ІПН, місця реєстрації, контактний номер засобу зв`язку), вік пацієнта в днях, вік пацієнта в роках, вага при госпіталізації, грам АДСГ, № пакету, назва пакету, № послуги, назва послуги, коментар щодо причин невключення в оплату, наявність помилок/коментарів при групуванні, конфліктні діагнози/процедури (по віку), конфліктні діагнози/процедури (по статі), наявність декларації»;

-актів перевірки, висновків та інших документів, що складались в процесі виконання укладених договорів про медичне обслуговування населення за програмами медичних гарантій, що укладалися за період 2020-2022 років між НАЦІОНАЛЬНА СЛУЖБА ЗДОРОВ`Я УКРАЇНИ ( ІНФОРМАЦІЯ_4 ) ЄДРПОУ НОМЕР_2 та комунальним некомерційним підприємством « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Глобинської міської ради (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 );

-журналів прийому громадян котрі зверталися до КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Глобинської міської ради (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за період 2022-2023 роках;

-відомості стосовно штатного розпису КПН « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Глобинської міської ради (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), інвентарний перелік обладнання, службових кабінетів, койко-місць, перелік відділень в яких надаються медичні послуги, за період 2022-2023 роках.

В іншій частині клопотання відмовити.

Контроль за виконанням ухвали покласти на слідчого в провадженні якого знаходиться кримінальне провадження.

Строк дії ухвали не може перевищувати двох місяців з дня її постановлення.

Після виконання слідчим ухвали повідомити слідчого суддю про дату її виконання.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей та документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл про проведення обшуку згідно з положеннями кримінально-процесуального кодексу України з метою відшукування та вилучення зазначених документів.

Роз`яснити, що за умисне невиконання ухвали суду, передбачена відповідальність за ст. 382 КК України.

Ухвала остаточна та оскарженню не підлягає.

Заперечення на дану ухвалу може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.02.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу117397242
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —554/1345/24

Ухвала від 13.03.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Черняєва Т. М.

Ухвала від 26.02.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 26.02.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 23.02.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 23.02.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні