Ухвала
від 04.03.2024 по справі 551/272/24
ШИШАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 551/272/24

У Х В А Л А

про залишення заяви без руху

04 березня 2024 року

селище Шишаки

Суддя Шишацького районного суду Полтавської області Кулик Н.В., перевіривши матеріали заяви ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Служба у справах дітей Шишацької селищної ради Миргородського району Полтавської області, про встановлення факту перебування на утриманні трьох дітей, віком до 18 років, -

в с т а н о в и в:

04 березня 2024 року ОСОБА_2 звернувся до суду з заявою про встановлення факту перебування на його утриманні трьох дітей, зокрема, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

В обґрунтування поданої заяви, ОСОБА_2 послався на те, що перебуває у зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_2 , від якого у них ІНФОРМАЦІЯ_4 народився син ОСОБА_6 . Окрім того, дружина від попереднього шлюбу має двох доньок ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , біологічний батько яких ОСОБА_9 самоусунувся від їх виховання й утримання, у зв`язку з чим має заборгованість з сплати аліментів у загальному розмірі 201 045 грн. 00 коп.

З моменту укладення шлюбу з ОСОБА_2 він забезпечує доньок дружини від попереднього шлюбу усім необхідним для повного і гармонійного розвитку, повністю їх утримує.

Заявник разом з дружиною та трьома малолітніми дітьми зареєстровані та постійно проживають за адресою: АДРЕСА_1 .

Встановлення вказаного факту необхідно для забезпечення соціальних гарантій для осіб, які утримують дітей віком до 18 років.

Відповідно до ст. 293 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Суд розглядає в порядку окремого провадження справи, зокрема, про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту:

1) родинних відносин між фізичними особами;

2) перебування фізичної особи на утриманні;

3) каліцтва, якщо це потрібно для призначення пенсії або одержання допомоги по загальнообов`язковому державному соціальному страхуванню;

4) реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, усиновлення;

5) проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу;

6) належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті;

7) народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження;

8) смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті;

9) смерті особи, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави вважати її загиблою від певного нещасного випадку внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

За правилами ч. 2 ст. 315 ЦПК України в судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Згідно з ст. 318 ЦПК України, у заяві про встановлення фактів, що мають юридичне значення, повинно бути зазначено:

1)який факт заявник просить встановити та з якою метою;

2)причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт;

3)докази, що підтверджують факт.

Як убачається з заяви, ОСОБА_1 просить встановити факт перебування на його утриманні трьох малолітніх дітей, що необхідно для забезпечення соціальних гарантій, передбачених для осіб, які утримують дітей віком до 18 років.

Проте, з поданої заяви не вбачається, з якою метою необхідно заявнику встановити факт перебування на його утриманні малолітніх дітей, для отримання яких саме соціальних виплат й пільг це йому необхідно, а також в поданій заяві не міститься інформація, що заявник звертався з цього питання у відповідні державні органи і йому було відмовлено, та з яких підстав.

Окрім того, з поданої заяви слідує, що на утриманні заявника знаходяться діти дружини від попереднього шлюбу. Однак, заявник не включає до складу учасників справи ОСОБА_10 ( біологічного батька дітей ), хоча рішення суду може вплинути на його права й обов`язки.

Відповідно до ч. 1 ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

За таких обставин, суд приходить до висновку про необхідність залишення заяви щодо встановлення факту перебування на утриманні малолітніх дітей без руху та надання строку для усунення зазначених недоліків заяви.

На підставі викладеного, керуючись ст. 185 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Служба у справах дітей Шишацької селищної ради Миргородського району Полтавської області, про встановлення факту перебування на утриманні трьох дітей, віком до 18 років, - залишити без руху.

Надати заявнику ОСОБА_1 строк для усунення недоліків поданої заяви, терміном десять днів з дня отримання ним копії ухвали суду.

Ухвала остаточна та оскарженню не підлягає.

Суддя:

Дата ухвалення рішення04.03.2024
Оприлюднено06.03.2024
Номер документу117397476
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту перебування на утриманні трьох дітей, віком до 18 років

Судовий реєстр по справі —551/272/24

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Шишацький районний суд Полтавської області

Кулик Н. В.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Шишацький районний суд Полтавської області

Кулик Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні