Рішення
від 27.02.2024 по справі 555/2762/23
БЕРЕЗНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 555/2762/23

Номер провадження 2/555/170/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 лютого 2024 року

Березнівський районний суд Рівненської області в складі:

головуючого судді - Мельничук Н. В.

при секретарі Кравчук С. Я.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Березне цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Соснівської селищної ради Рівненського району Рівненської області про визнання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини , -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся ізпозовом про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.Позивач вобґрунтування заявленихвимог вказує,що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивача ОСОБА_2 в с.Мочулянка, Березнівського району, Рівненської області. Після його смерті відкрилась спадщина : земельна ділянка на території Великопільської сільської ради Березнівського району Рівненської області для ведення особистого селянського господарства загальною площею 2,39 га., право власності на яку посвідчено Державним актом на право власності на земельну ділянку ЯЗ №233438, виданого 05.11.2005р. Березнівською районною державною адміністрацією Рівненської області.Згідно довідки Губківського старостинського округу №1 Соснівської селищної ради Рівненського району Рівненської області №313 від 12.10.2023р. вказано, що на день смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 проживав без реєстрації місця проживання за адресою : АДРЕСА_1 . Він за вказаною адресою проживав із співмешканкою ОСОБА_3 .

Клопотання, процесуальні дії у справі.

01 січня 2024 року позовна заява була прийнята до розгляду та відкрите провадження у справі.

Будь-які заяви чи клопотання щодо проведення процесуальних дій, в тому числі забезпечення позову, забезпечення доказів, зупинення і поновлення провадження у справі, учасниками справи не заявлялися.

Позивач в судове засідання не з"явився- представник позивача - адвокат Юсенко А.О., подав до суду письмову заяву про проведення розгляду справи у його відсутності та відсутності позивача , заявлені вимоги підтримує в повному обсязі, просить задовольнити позов.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву, у якій позовні вимоги визнає, а також просить розглядати справу за його відсутності.

Встановлені судом фактичні обставини та відповідні їм правовідносини, норми права, які застосовував суд, мотиви суду.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивача ОСОБА_2 в с.Мочулянка, Березнівського району, Рівненської області. Після його смерті відкрилась спадщина : земельна ділянка на території Великопільської сільської ради Березнівського району Рівненської області для ведення особистого селянського господарства загальною площею 2,39 га., право власності на яку посвідчено Державним актом на право власності на земельну ділянку ЯЗ №233438, виданого 05.11.2005р. Березнівською районною державною адміністрацією Рівненської області.

Згідно довідки Губківського старостинського округу №1 Соснівської селищної ради Рівненського району Рівненської області №313 від 12.10.2023р. вказано, що на день смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 проживав без реєстрації місця проживання за адресою : АДРЕСА_1 . Він за вказаною адресою проживав із співмешканкою ОСОБА_3 .

Факт родинних відносин ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 та позивача ОСОБА_1 , підтверджується : Свідоцтвом про смерть НОМЕР_1 ;Свідоцтвом пронародження НОМЕР_2 .

У відповідності до статті 1217 Цивільного Кодексу України (далі ЦК) спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно ізч.2ст.1223ЦК у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені устаттях 1261-1265цього Кодексу.

Статтею 1258 ЦК встановлено, що спадкоємці зазаконом одержуютьправо наспадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановленихстаттею 1259цього Кодексу.

Відповідно до ст.1265 ЦК у першу чергу право на спадкування за законом мають дружина та діти спадкодавця.

Статтею 1269 ЦК України передбачено, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має у шестимісячний термін подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

Згідно статті 1272 Цивільного Кодексу України встановлено, що за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Згідно довідки КНП Березнівський ЦПМД Березнівської міської ради №188 від 16.10.2023р. ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , постійно хворіє на артеріальну гіпертензію ІІ ст.помірна за АТ, остеохондроз поперекового відділу хребта. Хворий постійно приймає гіпотензивні препарати та періодично лікується амбулаторно.

З метою забезпечення однакового застосування законодавства про спадкування Пленумом Верховного Суду України 30.05.2008р. прийнято Постанову №7 Про судову практику у справах про спадкування.

В частині 6 пункту 24 даної постанови вказано, що вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Отже, правила частини третьоїстатті 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої зави; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Такий правовий висновок висловлений Верховним Судом України у постанові від 23 серпня 2017 року № 6-1320цс17.

Поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3) складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо (Постанова Касаційного цивільного суду Верховного Суду від 26.06.2019р. у справі № 565/1145/17).

Отже, триваюча хвороба спадкоємця, пов`язана з постійним прийманням ліків та потребою амбулаторного періодичного лікування , обгрунтовано створили об`єктивні, непереборні, істотні труднощі для Позивача на вчинення дій по прийняттю спадщини. Тому вимоги Позивача щодо визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини є достатньо обгрунтованими та законними.

Вирішуючи питання поважності причин пропуску шестимісячного строку, визначеного частиною першоюстатті 1270 ЦК України, для прийняття спадщини, суд має ураховувати, що такі причини визначаються у кожному конкретному випадку з огляду на обставини справи (Постанова Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду від 02 лютого 2021 року у справі № 491/327/18).

Згідно постанови від 01.11.2023р. приватний нотаріус Рівненського районного нотаріального округу Куц І.В. відмовила ОСОБА_1 у видачі свідоцтва на спадщину у зв`язку із у зв`язку із відсутністю доказів прийняття спадщини.

Згідно п. 16.1 Правил ведення нотаріального діловодства, затверджених Наказом Міністерства юстиції України №3253/5 від 22.12.2010 року, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 23 грудня 2010 р. за N 1318/18613 видача, тимчасовий доступ до справ (нарядів) і нотаріальних документів та тимчасова виїмка таких справ і документів, що знаходяться на зберіганні контори, архіву, приватного нотаріуса, можливі лише у випадках, передбачених чинним законодавством. Відповідно до ст.8 (нотаріальна таємниця) Закону України Про нотаріат довідки про вчинені нотаріальні дії та інші документи надаються нотаріусом протягом десяти робочих днів на обґрунтовану письмову вимогу суду, прокуратури, органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування у зв`язкуз кримінальним провадженням, цивільними, господарськими, адміністративними справами,справами проадміністративні правопорушення,що знаходятьсяв провадженніцих органів,з обов`язковимзазначенням номерасправи таприкладенням гербовоїпечатки відповідногооргану,а такожна обґрунтовануписьмову вимогудержавного виконавця,приватного виконавцяза виконавчимпровадженням зобов`язковим зазначеннямномера виконавчогопровадження тареквізитів виконавчогодокумента,на підставіякого здійснюєтьсявиконавче провадженняНаціональному агентствуз питаньзапобігання корупціїна йогописьмовий запит,здійснений зметою виконанняповноважень,визначенихЗаконом України"Прозапобігання корупції". Із вищенаведеного вбачається необхідність подання до суду в порядку ст.84 ЦПК України клопотання про витребовування від приватного нотаріуса Рівненського РНО Куц І.В. (м.Березне, вул.Котляревського, 2а) матеріалів спадкової справи (за наявності ), заведеної після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також Витягу з реєстру заповітів щодо наявності заповітів даного спадкодавця.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що ОСОБА_1 дійсно з поважної причини пропустив строк для подання заяви про прийняття спадщини, в зв`язку з чим позовна заява є законною і обґрунтованою, підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст.1233,1269,1270,1272 ЦК України, ст.ст.263-265 ЦПК України,ст.141 ЦПК України, п.1 ч.1ст.7 Закону України «Про судовий збір», суд -

В И Р І Ш И В :

Визначити для спадкоємця за законом ОСОБА_1 / ІНФОРМАЦІЯ_3 паспорт НОМЕР_3 , виданий Березнівським РВ УМВС України в Рівненській області 24.03.2003р./ додатковий строк в шість місяців, достатній для подання заяви про прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржене до Рівненського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення через Березнівський районний суд Рівненської області. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом 30 днів з дня отримання копії цього рішення.Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Сторони та інші учасники справи:

Позивач: ОСОБА_1 , місце проживання : АДРЕСА_2 ; паспорт НОМЕР_3 , виданий Березнівським РВ УМВС України в Рівненській області 24.03.2003р.; реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 .

Відповідач: Соснівська селищна рада Рівненського району Рівненської області; 34652, смт.Соснове, вул.Шевченка,5 Рівненської області, Код ЄДРПОУ 04387846.

Суддя: Мельничук Н. В.

Дата ухвалення рішення27.02.2024
Оприлюднено06.03.2024
Номер документу117397498
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —555/2762/23

Рішення від 27.02.2024

Цивільне

Березнівський районний суд Рівненської області

Мельничук Н. В.

Ухвала від 18.01.2024

Цивільне

Березнівський районний суд Рівненської області

Мельничук Н. В.

Ухвала від 01.01.2024

Цивільне

Березнівський районний суд Рівненської області

Мельничук Н. В.

Ухвала від 01.01.2024

Цивільне

Березнівський районний суд Рівненської області

Мельничук Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні