Ухвала
від 01.03.2024 по справі 922/115/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

про повернення без розгляду

01 березня 2024 року м. ХарківСправа № 922/115/21

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Жигалкіна І.П.

розглянувши заяву (вх. №5526 від 28.02.2024) Відділу примусового виконання рішення Управління забезпечення примусового виконання рішень у Харківській області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про заміну сторони виконавчого провадження

по матеріалам справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтеркабель Київ", м. Київ до Державного підприємства "Завод "Електроважмаш", м. Харків про стягнення коштів

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Господарського суду Харківської області перебувала справа за позовом Товариство з обмеженою відповідальністю "Інтеркабель Київ" до Державного підприємства "Завод "Електроважмаш" про стягнення заборгованості в розмірі 165580,96 грн. (де: сума основного боргу - 151587,02 грн.; пеня - 9113,81 грн.; 1% річних - 598,46 грн.; інфляційні втрати - 4281,67 грн.), а також суми судового збору.

Рішенням Господарського суду Харківської області від 16.03.2021 позов задоволено частково,присуджено до стягнення з Державного підприємства "Завод "Електроважмаш" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтеркабель Київ" суму основного боргу в розмірі 151587,02 грн., пеню в сумі 7181,46 грн., 1% річних в сумі 598,46 грн., інфляційні втрати в сумі 3617,54 грн., витрати на правничу допомогу в сумі 8500,00 грн., а також суму судового збору в розмірі 2444,77 грн. У задоволенні решти позовних вимог відмовлено.

На виконання указаного рішення Господарським судом Харківської області видано відповідний наказ від 16.04.2021.

28 лютого 2024 року до суду надійшла заява (вх. №5526) в якій Відділ примусового виконання рішення Управління забезпечення примусового виконання рішень у Харківській області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції просить здійснити заміну сторони виконавчого провадження.

Дослідивши дану заява суд зазначає наступне.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 334 ГПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Так, згідно господарського процесуального законодавства, будь-яка письмова заява, повинна містити, зокрема, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету; номер справи, прізвище та ініціали судді (суддів); зміст питання, яке має бути розглянуто судом, та прохання заявника; перелік документів та інших доказів (за наявності), що додаються до заяви (клопотання, заперечення); інші відомості, які вимагаються цим Кодексом. Письмові заява, клопотання чи заперечення підписуються заявником чи його представником. До заяви, скарги, клопотання чи заперечення, які подаються на стадії виконання судового рішення, в тому числі в процесі здійснення судового контролю за виконанням судових рішень, додаються докази їх надіслання (надання) іншим учасникам справи (провадження) (п.п. 1, 3, 4, 6, 7, ч.1, ч. 2 ст. 170 ГПК України).

Частиною 2 ст. 170 ГПК України визначено, що письмова заява, клопотання чи заперечення підписується заявником або його представником. До заяви, скарги, клопотання чи заперечення, що подається на стадії виконання судового рішення, у тому числі в процесі здійснення судового контролю за виконанням судових рішень, додаються докази їх надсилання (надання) іншим учасникам справи (провадження) з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

Разом з тим, із поданих матеріалів вбачається, що заявник не надав суду доказів направлення поданої ним заяви, з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу, іншим учасникам справи, а саме: шляхом надсилання електронних документів до електронного кабінету іншого учасника, в разі відсутності відомостей про наявність електронного кабінету - у паперовій формі листом з описом вкладення.

Згідно з п.п. 59, 61 постанови Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 року № 270 "Про затвердження Правил надання послуг поштового зв`язку" внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю з описом вкладення подаються для пересилання відкритими для перевірки їх вкладення. У разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

Відповідно до ст.6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод від 04.11.1950 року кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом. Згідно практики Європейського суду з прав людини, яка є джерелом права згідно ст. 17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини", право на справедливий суд охоплює не лише стадію розгляду справи по суті, але також дотримання всіх процедур, що передбачені національним законодавством і повинні відбуватися до порушення провадження у справі.

Національним законодавством України (ст.ст. 170, 172 ГПК України) передбачено забезпечення права інших учасників справи (провадження) на інформацію про подану заяву та ознайомлення з її змістом і доданими документами, а також передбачено механізм реалізації такого права - шляхом встановлення обов`язку заявника (позивача) надіслати сторонам копії заяви та доданих до неї документів.

З матеріалів доданих до заяви вбачається, що заявником, яки надав до суду у паперовому вигляді дану заяву та додатки до неї, не було надіслано заяву іншим учасникам справи.

Не повідомлена належним чином сторона у справі, як учасник господарського процесу, позбавлена можливості володіти об`єктивною інформацією стосовно руху господарського процесу.

Крім того, суд звертає увагу сторін, що Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» від 29.06.2023, який набрав чинності 21.07.2023 та введений в дію 18.10.2023 внесено зміни до ряду статей ГПК України.

Частиною 1 ст. 170 ГПК України визначено, що будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити, зокрема, повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) особи, яка подає заяву, клопотання або заперечення, її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для такої фізичної особи), ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Відповідно до частини 6 статті 6 ГПК України адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, зареєстровані за законодавством України як юридичні особи, їх територіальні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Суд звертає увагу заявника на те, що матеріали заяви у паперовій формі, що подані до суду через засоби поштового зв`язку, повинні мати докази направлення іншим учасникам відповідної заяви, а у разі подання заяви через підсистему «Електронний суд» надати докази направлення їм в кабінет «Електронний суд».

У відповідності до ч.4 ст.170 ГПК України суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду.

Ураховуючи викладене, заяву належить повернути заявнику без розгляду.

Повернення заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення допущеного порушення.

Керуючись ст.ст. 170, 197, 234, 334 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву (вх. №5526 від 28.02.2024) Відділу примусового виконання рішення Управління забезпечення примусового виконання рішень у Харківській області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про заміну сторони виконавчого провадження повернути без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та підлягає оскарженню в порядку розділу IV ГПК України.

Повна ухвала складена 01.03.2024.

СуддяІ.П. Жигалкін

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі - http://reyestr.court.gov.ua.

Дата ухвалення рішення01.03.2024
Оприлюднено06.03.2024
Номер документу117401892
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення коштів

Судовий реєстр по справі —922/115/21

Ухвала від 21.03.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

Ухвала від 15.03.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

Ухвала від 01.03.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

Рішення від 16.03.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

Ухвала від 04.03.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

Ухвала від 18.02.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

Ухвала від 12.02.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

Ухвала від 04.02.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

Ухвала від 28.01.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

Ухвала від 18.01.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні